Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Σεπτεμβρίου  2013   :


*** Η Κοινωνία δε χτίζεται σε μία παλάμη που ζητιανεύει,
αλλά σε αυτή που σφίγγεται σε μία γροθιά 




***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ   καί  Άλλα  :



***   Ιστοσελίδα Δήμου Καλαμάτας: Μία επιπλέον απευθείας ανάθεση          
         Θα υποθέταμε ότι ένα κράτος πτωχευμένο και υπερχρεωμένο, που περιστέλλει κρίσιμους τομείς της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, θα φρόντιζε πρωτίστως να εξορθολογίσει τις δαπάνες του, να κόψει τα περιττά έξοδα, να διεξαγάγει διαφανείς και αυστηρούς διαγωνισμούς για τις προμήθειές του. Και επίσης, να μην καθυστερεί και να μην κωλυσιεργεί. Αυτονοήτως δε, να μην αφήνει καμία σκιά για σκόπιμες καθυστερήσεις, αναβολές ή διαμορφώσεις διαγωνισμών. Όταν σχεδόν σύμπας ο ελληνικός λαός στενάζει, πώς να ανεχθείς μια χρηματοβόρα καθυστέρηση, την αμέλεια ή και το δόλο;
Αυτά ως γενική αρχή, στην οποία υποθέτω ότι συμφωνούμε άπαντες. Ας έρθουμε, όμως, στο θέμα του ρεπορτάζ. Θυμόμαστε, όλοι φαντάζομαι - δε γνωρίζω αν χρησιμοποιείται ακόμα- την ατάκα διαφήμισης γνωστής μάρκας μπύρας, ιδιαίτερα δημοφιλούς παλιότερα στη χώρα μας, «γιατί έτσι μας αρέσει...».
Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτηκε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας στο θέμα της ανακατασκευής της ιστοσελίδας του Δήμου. Κάποια στιγμή αποφάσισε να εκσυγχρονίσει την ηλεκτρονική της επικοινωνία με τους δημότες και αποφάσισε να ανανεώσει τη δημοτική ιστοσελίδα.
Όμως, όπως προέκυψε από έρευνα αγοράς του «Θάρρους», αγνόησε τις αρκετές εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καλαμάτας, χωρίς καν να ζητήσει μια προσφορά από αυτές, και προτίμησε να αναθέσει, υπό αδιευκρίνιστους λόγους, την ανανέωση της ιστοσελίδας του σε μια εταιρεία κατασκευής η οποία μέχρι πριν από λίγο διάστημα δεν είχε καν δική της, ενώ πολύ πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα.
Όταν ρωτήσαμε σχετικά τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθ. Ηλιόπουλο, δε μας απάντησε με σαφήνεια έναντι ποιων εταιρειών και προσφορών επιλέχθηκε, τελικά, η ανάδοχος INDEVIN και πώς εννοούν στο Δήμο Καλαμάτας την «έρευνα αγοράς».
Το «Θάρρος» ανανέωσε την ιστοσελίδα του πριν από ένα χρόνο περίπου. Έκανε έρευνα αγοράς στην Καλαμάτα, «συγκεντρώνοντας» γύρω στις 10 προσφορές από εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων, τις οποίες βρήκαμε ψάχνοντας στην περιοχή της Καλαμάτας, αλλά και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.
Επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με τις εν λόγω εταιρείες και ρωτήσαμε αν ο Δήμος Καλαμάτας απευθύνθηκε σε αυτές για να καταθέσουν προσφορά για το συγκεκριμένο έργο ή αν είδαν κάποιον σχετικό διαγωνισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία μάς δήλωσε άγνοια, λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκαν από κανέναν.
Μάλιστα, αρκετές εταιρείες μάς ενημέρωσαν ότι μαζί τους είχαν επικοινωνήσει παλαιότερα ο Δήμος Πύλος- Νέστορος και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, ζητώντας τους προσφορές για ανάλογες δουλειές.
Μόνο από μια εταιρεία από την Καλαμάτα μάς είπαν ότι άνθρωποι του Δήμου ήρθαν σε επαφή μαζί τους τον περασμένο Δεκέμβριο και τους πρότειναν να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο, με τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως αυτά παρουσιάζονται στη «Διαύγεια», αλλά με το 1/3 της τελικής τιμής που δόθηκε, καθώς τους είπαν ότι αυτά τα λεφτά διέθετε ο Δήμος. Η εταιρεία έκρινε ότι δεν τη συμφέρει να καταθέσει προσφορά… αλλά σήμερα εκφράζει την έκπληξή της, βλέποντας την τελική δαπάνη για την ανανέωση της ιστοσελίδας του Δήμου.
Με έκπληξη, επίσης, διαπιστώσαμε ότι το domain name της αναδόχου εταιρείας κλείστηκε στις 15 Απριλίου του 2013, λίγες μέρες πριν από την υπογραφή της σύμβασης με το Δήμο Καλαμάτας. Δηλαδή, η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων και ανάδοχος του έργου δεν είχε δική της το διάστημα που έγιναν οι συζητήσεις των δύο πλευρών!
  Υπερβολικό κόστος
Αντιδράσεις υπήρξαν από πολίτες του Δήμου και για το υπερβολικό κόστος. Να σημειώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με την περιγραφή του έργου στη «Διαύγεια», το κόστος για όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα είναι 3.100 ευρώ από τα 6.400 ευρώ της συνολικής δαπάνης.
Σε σχετική μας ερώτηση προς τον κ. Ηλιόπουλο, μας απάντησε: «Το κόστος των 6.400 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23%, αφορά όχι μόνο αυτά που λέτε ότι είδατε, αλλά και περαιτέρω πράγματα που θα δείτε στο προσεχές διάστημα και περιγράφονται στη σύμβαση (ΑΔΑ: ΒΕ56ΩΕΕ-ΟΞΒ), δηλαδή το ποσό αυτό αφορά στο σύνολο του έργου και όχι μέρος αυτού.
Σχετικά με το ύψος του κόστους, θα σας προτείναμε να το συγκρίνετε με άλλα αντίστοιχα έργα στο δημόσιο τομέα. Για την ιστορία, σας θυμίζουμε ότι o Δήμος για τη σελίδα του στο facebook δε δαπάνησε κάποιο ποσό, όταν άλλοι φορείς έχουν δαπανήσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ».
Πάντως, διαβάζοντας την περιγραφή του έργου στη «Διαύγεια» βλέπουμε ότι στη σύμβαση δεν αναφέρεται κάτι άλλο από την απλή κατασκευή της ιστοσελίδας, με κάποιες αόριστες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Δεν αναφέρονται οι τεχνικές προδιαγραφές ούτε της ιστοσελίδας, ούτε των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ούτε το λογισμικό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί. Επίσης δεν αναφέρεται οικονομοτεχνική μελέτη ή ανάλυση κόστους, παρά μόνο η περίληψη περιγραφής του έργου. Οπότε από αυτά δεν προκύπτει ότι θα κατασκευαστούν κι άλλα κομμάτια και ποια θα είναι ακριβώς αυτά.
Επιπρόσθετα, θα χαρακτηρίζαμε ατυχή την τελευταία παρατήρηση του κ. Ηλιόπουλου, ότι ο Δήμος δε δαπάνησε για το Facebook ούτε ένα ευρώ, όταν πλέον και ο μικρότερος δημότης Καλαμάτας, και όχι μόνο, γνωρίζει ότι δεν απαιτείται κανένα ευρώ για μια απλή “Fan Page” στο Facebook.
Μία ακόμη από τις πολλές απορίες και ερωτήσεις προς τους υπευθύνους του Δήμου: Σε τι ακριβώς έχει βελτιωθεί η σελίδα του Δήμου Καλαμάτας σε σχέση με την προηγούμενη; Δηλαδή, τι παραπάνω δυνατότητες δίνει στους πολίτες της Καλαμάτας, αλλά και στους επισκέπτες της, ώστε να καταλάβουμε και εμείς το λόγο για τον οποίο δαπανήθηκαν περί τα 3.100 ευρώ για την α΄ φάση;
Ακόμη μια απορία λίγο πριν από το τέλος: Όλα αυτά που έγιναν με την ανανέωση της σελίδας του Δήμου της Καλαμάτας, είναι σε γνώση του δημάρχου; Συμφωνεί με τις παραπάνω πρακτικές;
Ας θυμηθούμε, κλείνοντας, τι είπε πρόσφατα με πικρό χιούμορ ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τον Έλεγχο των Δημοσίων Συμβάσεων, γνώστης των τρυκ των απευθείας αναθέσεων: «Θα πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μία φυλακή για 10.000 αξιωματούχους...». Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι η διαδικασία που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή δεν είναι… νόμιμη.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Παρά τον πολύ κόσμο μειώθηκε ο τζίρος το καλοκαίρι, στην παραλία της Καλαμάτας         
           Μπορεί η Καλαμάτα να βούλιαξε από κόσμο το καλοκαίρι, με επίκεντρο του ενδιαφέροντος την παραλία, αλλά το «ταμείο» για τους επαγγελματίες της περιοχής δεν έχει  θετικό πρόσημο, καθώς ο τζίρος ήταν μειωμένος, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 30%.
Με το που τελείωσε, δε, το καλοκαίρι, σταμάτησαν και οι Καλαματιανοί να κατεβαίνουν στην παραλία, κάτι που αποτελεί «παράπονο» ιδιοκτητών και υπευθύνων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που μίλησαν στο «Θάρρος». Όπως σχολίασαν, θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία οι Καλαματιανοί και να μη θεωρούν ότι η παραλία είναι μόνο για το καλοκαίρι και, κατά συνέπεια, από την 1η Σεπτεμβρίου να μετακινούνται στο κέντρο.
 Κων. Κατελάνος
Ο Κ. Κατελάνος, από το ομώνυμο κατάστημα, ανέφερε ότι μπορεί η κίνηση να ήταν αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά, κάτι που προφανώς οφείλεται στο ότι δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος, όμως ο επιπλέον τζίρος δε μεταφράζεται σε επιπλέον εισπράξεις. Αντίθετα μεταφράζεται σε έξοδα, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας του καταστήματός του.
Κι αν η αυξημένη κίνηση καταγράφηκε το καλοκαίρι, μόλις το ημερολόγιο έδειξε 1η Σεπτεμβρίου άρχισε να μειώνεται. Υπάρχει, όπως μας είπε, κάποια σχετική κίνηση, αλλά έχει ήδη αρχίσει η μετατόπιση προς το κέντρο, που έχει και περισσότερες υποδομές.
Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι η κατάσταση θα ήταν κατά πολύ καλύτερη, αν υπήρχε στην παραλία αγορά, που θα προσέλκυε πελάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να στηρίξουν και τα καταστήματα.
  Δ. Μπακέας
Ο Δ. Μπακέας, από το κατάστημα «Μπακέα», παρατήρησε πως το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς καταγράφηκε από τα τέλη Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, με αιχμή στο διάστημα από την 1η έως και τις 20 Αυγούστου. Όπως ανέφερε, οι τιμές στο κατάστημα δεν είναι ακριβές. Παρά ταύτα, ο κόσμος ήταν πολύ μαζεμένος. «Αυτό είναι λογικό, με αυτή την κατάσταση. Αλλιώς μάθαμε, αλλιώς έρχονται οι συνθήκες», σχολίασε.
Χαρακτήρισε μοναδικό φαινόμενο το να είναι η παραλία ξεχωριστό κομμάτι από την Καλαμάτα και πρόσθεσε ότι το κέντρο έχει περισσότερες υποδομές, αγορές, κι εκεί συμβαίνουν περισσότερα σε σχέση με την παραλία, η οποία στερείται τέτοιων υποδομών.
«Μπορεί το Ιστορικό Κέντρο, η Αριστομένους, οι πεζόδρομοι να είναι ωραίοι χώροι, αλλά η παραλία έχει τον ορίζοντα, “ανοίγει” το μάτι σου. Αυτή την ομορφιά την ξεχνά ο κόσμος, που παραβλέπει ότι η παραλία είναι το καλύτερο φιλέτο. Σε άλλες πόλεις όλες οι λειτουργίες είναι στην παραλία, στην Καλαμάτα συμβαίνει το αντίθετο», είπε χαρακτηριστικά.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι η έλλειψη χώρου στάθμευσης, καθώς το εικοσαήμερο που λειτούργησε ο χώρος στο λιμάνι δεν ήταν αρκετό. Όπως σημείωσε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παραλία υπάρχει και το χειμώνα και τα καταστήματά της μένουν ανοιχτά. Μεγάλωσα στο λιμάνι, είμαστε εδώ από το 1979, μας αρέσει ο χώρος, αλλά η εικόνα αυτή να βλέπεις τη θάλασσα και στο βάθος τη Βέργα, είναι μοναδική».
  Χριστίνα Γεωργουλάκου
Αυξημένη κίνηση παρατήρησε και η Χριστίνα Γεωργουλάκου από το κατάστημα «Υπεράνω», με πτώση όμως στο τζίρο 30%. Είναι παραπάνω, πρόσθεσε, αφού ακρίβυνε το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων. Όσοι κάθισαν, παρήγγειλαν πολύ λίγα πράγματα, μία πίτα ο καθένας κι ένα ποτήρι νερό, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Χαρακτήρισε θετική τη λειτουργία του νέου δρόμου, που επέτρεψε σε πολλούς να βρεθούν στην Καλαμάτα, ενώ ανέφερε ότι οι περισσότεροι πελάτες ήταν Έλληνες και σε πολύ μικρότερο βαθμό αλλοδαποί.
Η κίνηση, όμως, άρχισε να κάνει «κοιλιά» από το τέλος Αυγούστου και μετά: «Είναι άσχημη η νοοτροπία που υπάρχει στους Καλαματιανούς ότι το Σεπτέμβριο δεν κατεβαίνουν στην παραλία, ακόμη κι όταν έχει καλό καιρό, με αποτέλεσμα τα καταστήματα να αιμορραγούν».
Όπως εκτίμησε, πολλοί επαγγελματίες, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δε θα αντέξουν το χειμώνα.
Και η ίδια μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, λέγοντας πως από τότε που μειώθηκε το πλάτος της Ναυαρίνου, μειώθηκε και η κίνηση, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάποιον χώρο, προκειμένου να σταθμεύουν για ανεφοδιασμό τα οχήματα των προμηθευτών.
Έθιξε δε και τη γενικότερη έλλειψη χώρων στάθμευσης, λέγοντας πως εκείνος που παραχωρήθηκε στο Δήμο θα έπρεπε να έχει δοθεί από τον Ιούλιο και όχι μέσα στον Αύγουστο.
  Γ. Αθανασίου
Ίδιο τζίρο σε σχέση με πέρσι κατέγραψε ο Γ. Αθανασίου, ο οποίος σχολίασε πως υπάρχει πρόβλημα, που σχετίζεται με τη σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους. Μπορεί να υπάρχουν μειώσεις, παρατήρησε, αλλά το κράτος δε βοηθά τις επιχειρήσεις, μειώνοντας, για παράδειγμα, τα τέλη παραχώρησης του χώρου, για να σημειώσει ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προκύψουν συνθήκες ανάπτυξης.
Κατά την άποψή του, όσοι παίρνουν αποφάσεις, θα πρέπει να ζητούν και την άποψη των επαγγελματιών.
Κι αν στο καλοκαίρι ο τζίρος ήταν ίδιος με πέρσι, το Σεπτέμβριο υπάρχει μείωση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι.
Όμως, όλα αυτά φαίνεται να μην τον πτοούν, αφού κατέληξε λέγοντας: «Η Καλαμάτα έχει διαφημιστεί πολύ. Ήρθαν πολλοί επισκέπτες με το νέο δρόμο και αναγνωρίστηκε η αξία της από περισσότερους και, κατά συνέπεια, υπάρχει προοπτική ανάπτυξης».
  Ι. Κανελλέας
Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος ήταν πολύς το καλοκαίρι και υπήρξε μικρή αύξηση, ο τζίρος μειώθηκε κατά 15% λόγω της μικρότερης κατανάλωσης, μας είπε από τη «Δωδώνη» ο Ι. Κανελλέας.
Με βάση τα λεγόμενά του, οι πελάτες ήταν πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με το παρελθόν, παραγγέλλοντας μια βάφλα για τρεις. Ταυτόχρονα, ήταν πιο απαιτητικοί θέλοντας περισσότερα και δίνοντας λιγότερα.
Μίλησε, επίσης, για συρρίκνωση στη σεζόν, λέγοντας πως η μείωση της κίνησης άρχισε από τις 17 Αυγούστου και μετά, ενώ πέρσι είχε ξεκινήσει κάπου στις αρχές του Σεπτέμβρη, αλλά «νομίζω ότι αυτό είναι μια γενικευμένη εικόνα».
Στην αύξηση της κίνησης βοήθησε και η λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου, παρατήρησε, ενώ, όσον αφορά στη μείωση που παρατηρείται με το τέλος του καλοκαιριού, σχολίασε: «Η Καλαμάτα είναι τρεις με τέσσερις μήνες το καλοκαίρι και τον επόμενο καιρό είναι το κέντρο. Οι Καλαματιανοί δεν έχουν εκτιμήσει, όπως πρέπει, την ομορφιά της παραλίας»  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

***  Εκπρόσωπος του συλλόγου θυμάτων: "Η Πηγάδα δεν είναι χώρος κομματικής εκμετάλλευσης"         
   Τόσο το τοπικό όσο και το γενικότερο πολιτικό κλίμα είναι φορτισμένο τις τελευταίες 48 ώρες, μετά και τη δολοφονική επίθεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα.
Ένα ερώτημα που τίθεται αυθόρμητα, είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει εκδώσει (ακόμη) ανακοίνωση για τη δολοφονική επίθεση. Γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δε βρήκε κάτι να πει για το θέμα και, μάλιστα, να καταδικάσει τη βία χωρίς «ναι μεν αλλά» και «αστερίσκους», όπως αρέσκεται να ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρόκειται για κατάληψη κτηρίου ή οτιδήποτε παραπέμπει στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Από την άλλη, η βρετανική εφημερίδα Guardian προειδοποιεί ότι η νεοναζιστική οργάνωση. θέλει να γυρίσει τη χώρα στον εμφύλιο, περιγράφοντας την πρώτη μεγάλη επίθεση εναντίον πολιτικών αντιπάλων με ρόπαλα και λοστούς.
Μάλιστα, θυμίζει ότι «σχολιαστές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν η συντηρητική κυβέρνηση θα έπρεπε να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, καθώς οι απόψεις τους σε θέματα δημόσιας τάξης είναι ενοχλητικά ίδιες».
Υπό τις παραπάνω συνθήκες, σήμερα το ίδιο κοινοβουλευτικό πολιτικό μόρφωμα «απειλεί» να μετατρέψει ένα μνημόσυνο, αυτό στη μνήμη των θυμάτων της Πηγάδας στο Μελιγαλά, σε πολιτική εκδήλωση, επιδιώκοντας, μάλιστα, να προβεί σε επίδειξη πολιτικής δύναμης, έχοντας κατά νου να κάνει διάφορα «κωμικά» δρώμενα.
Όπως είναι φυσικό, η όλη κατάσταση έχει σκορπίσει ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, ακόμα και στους πολίτες που έχουν δικούς τους ανθρώπους να θυμηθούν στην Πηγάδα. Και αναρωτιούνται τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σαπίλα του παρακράτους.
Το «Θάρρος» μίλησε για το σημερινό γεγονός, αλλά και τις παρενέργειές του, με τον εκπρόσωπο του συλλόγου θυμάτων, εκπαιδευτικό Χρήστο Μπένο. Ζητήσαμε από αυτόν να μας πει τη δική του άποψη για τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και το μήνυμα που θέλουν οι συγγενείς των θυμάτων να μεταφέρουν σήμερα στην κοινωνία.
  -Ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ζήσει τα γεγονότα από πρώτο χέρι, έχει ακούσει ή διαβάσει μόνο για τον εμφύλιο, τι μνήμες κουβαλά από τα γεγονότα;
Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δε θα μπορούσα να έχω δική μου άποψη. Ο πατέρας μου, όμως, επειδή ήταν παιδί της Πηγάδας του Μελιγαλά, αφού έχασε τέσσερα αδέρφια και τρία εξαδέρφια- ίσως είμαστε η μεγαλύτερη οικογένεια σε θύματα από τον Εμφύλιο Πόλεμο-, μας είχε μιλήσει για τα γεγονότα της εποχής. Ποτέ, όμως, με μίσος για ό,τι συνέβη, γιατί δεν ήθελε, όπως έλεγε, να δηλητηριάσει και εμάς με διχαστικά συναισθήματα προς συνέλληνες. Το πνεύμα του εμφυλίου και το κλίμα εκείνο, που πλήγωσε την Ελλάδα, δε μεταφέρθηκε ποτέ στο σπίτι μας. Ίσως γιατί πίστευε ότι σ’ έναν αδελφοπόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Βέβαια, πόνο και πίκρα είχε. Ο ίδιος σώθηκε, γιατί κρύφτηκε κάτω από μια γυναικεία φούστα.
Από αυτόν, σε κάθε περίπτωση, γνωρίζω για τα συμβάντα της εποχής και από κάποιους φίλους του. Όπως έζησα και την προσπάθεια που έκανε για να μετριαστεί αυτή η κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ο πρώτος δήμαρχος που έριξε τα τείχη και στο νικηφόρο συνδυασμό του στις δημοτικές εκλογές είχε συμπεριλάβει υποψηφίους απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους, κι αυτό το εννοώ. Έκανε μια υπέρβαση, κι έτσι πορευόμαστε και εμείς, τα παιδιά του. Βέβαια, η μνήμη υπάρχει, η Πηγάδα και τα γεγονότα της δεν ξεχνιούνται.
Δεν μπορούμε, όμως, να πορευτούμε ως χώρα με διχασμούς. Δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν θύματα και από την άλλη πλευρά. Σε όλο αυτό το νοσηρό κλίμα πρέπει να βάλουμε μια γραμμή. Η χώρα σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, δεν υπάρχει χώρος για μίσος. Μόνο ενωμένοι θα τα βγάλουμε πέρα.
  -Από αυτά που έχεις ακούσει, που σου έχουν μεταφέρει, τι έγινε τότε στην Πηγάδα;
Αυτό που μπορώ να σας πω ήταν ότι δεν υπήρξε πόλεμος, αλλά σφαγή. Κι αυτό το λέω, γιατί αν υπήρχε πόλεμος, δε θα υπήρχε τόσος μεγάλος αριθμός θυμάτων. Δεν μπορεί παιδιά και γέροι άνθρωποι να χαρακτηρίζονται ως συνεργάτες των Γερμανών και γι' αυτό το λόγο να θανατώνονται. Και πάλι, όμως, θα σταματήσω εδώ. Ασχήμιες έγιναν τότε και η Ελλάδα ήταν αυτή που έχασε απ’ όλη αυτή την κατάσταση. Κι εδώ θέλω να μείνουμε. Δεν πρέπει να συμβούν και πάλι τέτοια γεγονότα στη χώρα μας.
  -Θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι που μου έχει κάνει εντύπωση. Στα γεγονότα εκείνων των ημερών, εκτός από τα αθώα θύματα, υπήρχαν αποδεδειγμένα και δεκάδες συνεργάτες των Γερμανών. Αυτοί αθωώνονται;
Ακόμα κι αν δεχτώ την παρατήρησή σου, οι αιχμάλωτοι θα μπορούσαν να έχουν άλλη μεταχείριση. Ας γινόταν μια δίκη. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος όγκος των θυμάτων ήταν αθώοι. Για εμάς το ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα. Προσερχόμαστε στο χώρο ήρεμα και ευλαβικά, μνημονεύουμε τους νεκρούς μας και η τελετή τελειώνει εκεί. Κι έτσι επιθυμούμε να παραμείνει.
  -Είτε το θέλεις είτε όχι, την Πηγάδα του Μελιγαλά θα την κουβαλάς σε όλη σου τη ζωή. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στους πολίτες της χώρας;
Δεν πρέπει να ξαναδούμε «πηγάδες» ποτέ και πουθενά. Ο καθένας έχει τα δικά του ιδεολογικά πιστεύω, διαφορετικές αντιλήψεις, αλλά δεν μπορούμε να πορευτούμε χωρισμένοι σε στρατόπεδα. Πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να θυμόμαστε τα όποια γεγονότα του εμφυλίου ως παραδείγματα προς αποφυγή.
  -Επομένως, να συμπεράνω από τα λεγόμενά σου ότι καταδικάζεις και όλους αυτούς που θέλουν να καπηλευτούν το ιστορικό γεγονός;
Φυσικά. Η Πηγάδα του Μελιγαλά είναι ένα θρησκευτικό μνημόσυνο και όχι μια πολιτική εκδήλωση ή χώρος ανταλλαγής συνθημάτων. Εκεί πρέπει να μείνουμε όλοι. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Διήμερη γενική απεργία ΑΔΕΔΥ 18 και 19 Σεπτεμβρίου
Σαρανταοκτάωρη απεργία για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου σε όλο το Δημόσιο έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το Νομαρχιακό της Τμήμα στη Μεσσηνία καλεί τα μέλη του «σε έναν αγώνα διαρκείας, που ξεκινά τώρα και αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή όλων μας. Είναι μια μάχη δύσκολη που έχει, κυρίως, δύο στόχους, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών, του κοινωνικού κράτους και της εργασίας. Η δημόσια εκπαίδευση, η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δημόσια υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η προστασία των αδύναμων ομάδων, η πρόσβαση στην εργασία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η προάσπισή τους αποτελεί προάσπιση και διατήρηση της ίδιας της δημοκρατίας. Η εργασία είναι δικαίωμα, προϋπόθεση αξιοπρεπούς διαβίωσης, και το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες. Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει, δε μας χαρίζουν τίποτα». Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης, ότι από τις «απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό όφελος. Αντιθέτως, από την κατάργηση δομών όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία προκαλείται τεράστιο κοινωνικό κόστος. Στηρίζουμε τον αγώνα των εκπαιδευτικών, που είναι αγώνας για την ίδια την Παιδεία, με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Το σχολείο πρέπει να παραμείνει δημόσιο, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, χωρίς περικοπές και χωρίς παιδαγωγικές οπισθοδρομήσεις». - 

*** Ο Μελιγαλάς και ο «μύθος» του         
            «Τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες» φώναζαν οι χρυσαυγίτες στην εκδήλωση στο Μελιγαλά που έγινε πριν από ένα χρόνο, Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, για να τιμηθούν τα θύματα της Πηγάδας. Κρίμα που έλειπαν οι αριστεριστές για να φωνάξουν κι αυτοί με τη σειρά τους «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ» και να αναβιώσει το κλίμα της Μεταπολίτευσης…
Η υπόθεση Μελιγαλά είναι βαθιά συνυφασμένη με τα πιο βαθιά τραύματα του Εμφυλίου και ταυτόχρονα ιδεολογικοποιημένη για πολιτική χρήση στο έπακρον. Ο ιστορικός Ιάσων Χανδρινός, αναφερόμενος στην εποχή των συνθημάτων, αφηγείται τα εξής ευτράπελα; «Αρχές της δεκαετίας του ’80. Το βάρος του “καυτού” εμφυλιακού παρελθόντος αισθητό και στα φοιτητικά αμφιθέατρα, όπου αντιπαρατίθενται από τη μια η ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, Β' Πανελλαδική ή/και η εξέλιξή τους, οι Αριστερές Συσπειρώσεις και λοιπές εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, και από την άλλη η τότε ταχέως αναπτυσσόμενη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ/ΟΝΝΕΔ, με Ρέιντζερς, Κένταυρους και λοιπές “ομάδες κρούσης”.
Όταν οι πρώτοι έβριζαν τους δεύτερους “ΔΑΠίτες - Χίτες – Ταγματασφαλίτες”, οι δεύτεροι, παραδόξως για την κοινή λογική, υιοθετούσαν το σύνθημα αυτό, για να τονίσουν αυτάρεσκα την ταυτότητα της “μαχητικής εθνικοφροσύνης”, που οι πρώτοι τούς απέδιδαν ως βρισιά και ως μομφή.
Δηλαδή, τα ΟΝΝΕΔόπουλα φώναζαν “Ζήτωσαν οι Χίτες, οι ταγματασφαλίτες, ζήτω η ΟΝΝΕΔ και οι ΔΑΠίτες”, και τα τοιαύτα, και έπαιρναν την απάντηση “ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς”, σε μια ενδιαφέρουσα “γηπεδική” συνομιλία πάνω στην πρόσφατη (1982) απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει επίσημα την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση».
Ο Μελιγαλάς προτού γίνει ιδεολογικός μύθος ένθεν κακείθεν ήταν ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη λίγο μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Πελοπόννησο. Οι Γερμανοί, έχοντας οργανώσει και ενισχύσει παντοιοτρόπως τα φιλικά τους Τάγματα Ασφαλείας, που έκαναν τις βρώμικες δουλειές εναντίον των ΕΑΜμιτών, φεύγοντας άφησαν στις διοικήσεις τους την ευθύνη των περιοχών με το φόβο των κομμουνιστών. Από την άλλη μεριά, το ΕΑΜ θέλησε να ξεκαθαρίσει την περιοχή πριν από την έλευση της εξόριστης κυβέρνησης.
Ο Μελιγαλάς δε διαλέχτηκε τυχαία για να γίνει θέατρο των εμφυλιοπολεμικών μαχών. Με 3.000 περίπου κατοίκους ήταν έδρα των Ιταλών καραμπινιέρων (1941-1943), αλλά και ενός τμήματος του γερμανικού στρατού (1943-1944). Εκεί είχε την έδρα του ένα από τα πιο ισχυρά τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας με 1.000 άνδρες, στους οποίους είχαν προστεθεί κι άλλοι που ήρθαν, ένοπλοι αλλά και άμαχοι, κυνηγημένοι από την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά. Υπολογίζεται ότι την εποχή της μάχης το χωριό είχε 7.000 άτομα.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (Η απελευθέρωσις της Ελλάδος και τα μετά ταύτην γεγονότα, έκδοση του Στρατού το 1973, που δεν κυκλοφορεί πια), όσο και τον ιστορικό-δημοσιογράφο της περιοχής Πελοποννήσου, Παντελή Μούτουλα (Πελοπόννησος 1940-1945, Βιβλιόραμα), επρόκειτο για μια κανονική μάχη δύο σχετικά ισοδύναμων στρατιωτικών τμημάτων, με παγίδες, επιμέρους επιθέσεις, περικυκλώσεις, νάρκες, διεισδύσεις κ.τ.λ.
Έπειτα από μάχες τριών ημερών (14, 15, 16 Σεπτεμβρίου) οι ΕΑΜμίτες καταλαμβάνουν την πόλη του Μελιγαλά και ακολουθούν οι εκκαθαρίσεις στην αγορά Μπεζεστένι και κατόπιν στην περίφημη «Πηγάδα», η οποία «απετέλει είδος φρέατος που είχεν ανορυχθεί δια την ύδρευσιν της κωμοπόλεως».
Ο αριθμός των θυμάτων ποικίλλει ανάλογα με το ποιος τους μετράει. Το Ιστορικό Τμήμα του Στρατού τούς ανεβάζει σε 2.000 άτομα. Ο «Σύλλογος Θυμάτων» τους θέλει λίγο λιγότερους, γύρω στους 1.144 (όλοι ενήλικοι άνδρες και 18 γυναίκες). Το ιατροδικαστικό συνεργείο του Καψάσκη, το 1945, ανακοίνωσε ότι ξέθαψε 708 πτώματα. Στο μνημείο είναι γραμμένα 787 ονόματα από 61 πόλεις και χωριά. Η ΕΑΜική πλευρά μιλάει για πολύ μικρότερους αριθμούς, ο ΕΛΑΣ αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 60 αντάρτες και 800 «ράλληδες», ενώ άλλοι υπολογίζουν ότι υπήρξαν 120 σκοτωμένοι στη μάχη και 280-350 εκτελεσμένοι στην Πηγάδα (Σπύρος Ξιάρχος, Η αλήθεια για τον Μελιγαλά, Καλαμάτα, 1982).
Είναι φανερό ότι η σφαγή των αιχμαλώτων είχε ξεφύγει από το πλαίσιο μιας τακτικής, κανονικής μάχης. Τα συσσωρευμένα μίση, οι χρόνιες εμφύλιες διαμάχες και, κυρίως, ο αγώνας για τη μελλοντική εξουσία φούντωναν τα μίση και όπλιζαν τα χέρια. Όπως παραδέχεται και ο «Ριζοσπάστης», το αγριεμένο πλήθος ήταν εκτός εαυτού και με μαχαίρια και τσεκούρια προσπαθούσε να εκδικηθεί τους συνεργάτες των καταχτητών, αλλά, ίσως, και να λύσει προσωπικές διαφορές (Η αλήθεια για τον Μελιγαλά, «Ριζοσπάστης», 11/9/2005).
Μετά το 1982 η επίσημη κυβέρνηση σταματά να παίρνει μέρος στις ετήσιες εκδηλώσεις για τον Μελιγαλά στο πλαίσιο της εθνικής συμφιλίωσης που διακήρυξε το ΠΑΣΟΚ. Η διαμάχη γύρω από το Μελιγαλά ατονεί. Η χώρα εισέρχεται στην Ευρώπη και πλέον υπάρχουν άλλες κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές προτεραιότητες. Τα επόμενα χρόνια το μνημόσυνο για τα θύματα του Μελιγαλά διεξάγεται από το «Σύλλογο θυμάτων», έχει χαρακτήρα οικογενειακό και τοπικό.
Σήμερα αυτοί που θυμούνται το Μελιγαλά είναι νοσταλγοί του παρελθόντος, άνθρωποι που κρίνουν το σήμερα με ό,τι συνέβη πριν από μισό αιώνα. Τα φρικτά γεγονότα του Μελιγαλά είναι άγνωστα στη νέα γενιά και δε θα μπορούσε κάποιος να τα εκτιμήσει σφαιρικά, αν δεν τα τοποθετήσει στο πλαίσιο ενός σκληρού εμφυλίου πολέμου που έδωσε θύματα και από τις δύο πλευρές. Η Ιστορία δε ζητεί πια δικαίωση της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά κατανόηση. Τι έγινε και γιατί.
 Επιστροφή στο παρελθόν
Από τους ταγματασφαλίτες στους χρυσαυγίτες

Στο εφετινό μνημόσυνο στο Μελιγαλά θα υπάρχει μεγάλη παρουσία βουλευτών της Χρυσής Αυγής, και τα συνθήματα που θα ακουστούν, θα μας πάνε χρόνια πίσω: «Τιμή στους χίτες και ταγματασφαλίτες», «Αλήτες - φονιάδες -κομμουνιστές», «Τσεκούρι και φωτιά στα κόκκινα σκυλιά».
Τα παιδιά της Χρυσής Αυγής, έχοντας κρύψει το ναζιστικό και φασιστικό τους πιστεύω κάτω από τα μαξιλάρια τους, έχοντας ξεχάσει το πιστεύω στο δωδεκάθεο και τον αστρικό κύκλο, αφού προσηλυτίστηκαν με βιασύνη στην Ορθοδοξία, έπρεπε να εφεύρουν έναν ιδεολογικό στιβαρό πυρήνα. Έτσι αναζήτησαν ρίζες στη χούντα και τα ιδεολογικά της τερτίπια, κορυφαίο εκ των οποίων υπήρξε η Πηγάδα του Μελιγαλά.
Η δικτατορία των συνταγματαρχών είχε αναδείξει την ιστορία του Μελιγαλά ως εμβληματικό σημείο αντιπαράθεσης με τον πάντα ελλοχεύοντα γι' αυτήν «κομμουνιστικό κίνδυνο». Από το 1953 ετελούντο στην περιοχή του Μελιγαλά ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και μισαλλοδοξίας. Η χούντα θα αναβαθμίσει τον εορτασμό. Ο χουντικός υπουργός Αθλητισμού (!) Ασλανίδης θα διαμορφώσει το χώρο των εκτελέσεων (μάντρες, πάρκινγκ κ.ά.) και θα γιορτάζει πλέον με επισημότητα την επέτειο. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν διά της παρουσίας τους το 1967 ο Παττακός, το 1968 ο «αντιβασιλέας» Ζωιτάκης, ενώ κατεβαίνουν οργανωμένα στην κάθε επέτειο μαθητές, στρατιώτες και «προσκυνητές» - όπως θα γράψει τοπική εφημερίδα - από άλλους ελλαδικούς τόπους.
Τα επόμενα χρόνια, επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, δεν έλειψαν και οι παρουσίες βουλευτών του συγκεκριμένου κόμματος.
  Βρικόλακες του Εμφυλίου...
Ο σημερινός μέσος Έλληνας, με τη στοιχειώδη ιστορική γνώση και συνείδηση (ευτυχώς γι’ αυτόν και δυστυχώς για τους βρικόλακες του εμφυλίου πολέμου 1946-1949) όχι μόνον δε θα πρέπει να παρασυρθεί από την κακόγουστη νεκρανάσταση του Μελιγαλά και του Γράμμου-Βίτσι, αλλά να γελάσει - με την ψυχή του - με τη ρεβανσιστική αναμέτρηση των χρυσαυγιτών με τους υπόλοιπους.
Ο λόγος αυτής της γεμάτης από θυμηδία αποστροφής, προς τα μελλούμενα διαδραματισθέντα, είναι απλός και ευεξήγητος: ο εκ των πραγμάτων τερματισμός της εμφύλιας τραγικής και ανόητης αλληλοσφαγής, μετά τον Αύγουστο του '49, ουσιαστικά είναι έργο του ίδιου του ελληνικού λαού. Οι δεξιοί συμπεθέρεψαν με τους αριστερούς και τους... συνοδοιπόρους του Κέντρου. Τα παιδιά των «αντιπάλων» αντάμωσαν, αδελφικά, στα ίδια θρανία και έπαιξαν τα ίδια παιχνίδια, στις ίδιες γειτονιές. Και τα ερωτικά ειδύλλια, ανάμεσα στ’ αγόρια και τα κορίτσια των «εχθρών», γκρέμισαν τα συρματοπλέγματα του εμφυλιοπολεμικού μίσους.
Η διά νόμου, η de jure οριστική κατάργηση των ψυχροπολεμικών φραγμάτων έγινε, στη μεταπολίτευση, με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, από την πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και την παλιννόστηση των περίπου 60.000 πολιτικών προσφύγων, από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και με την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου, με νόμο του Φώτη Κουβέλη, από την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Εδώ, βεβαίως, δε χωρεί η καρικατούρα της «εθνικής συμφιλίωσης» του Συνασπισμού με τη μητσοτακική και εβερτική Δεξιά. Γιατί, προφανώς, αυτή η «συμμαχία» δύο ταξικών αντιπάλων είχε στόχο την ανατροπή ενός πολιτικού, φύσει συμμάχου της τότε Αριστεράς...
Μετά τις αδιαφιλονίκητες αυτές αλήθειες, τα... νταηλίκια και οι κραυγές υποκόσμου αποτελούν συμπτώματα κατάπτυστης χουλιγκανικής συμπεριφοράς.
  Επίλογος
Η μνήμη του εμφυλίου, έτσι, που όλο και περισσότερο επανέρχεται ως δημόσια εκφορά «αυτής» της ψήφου, δρα ως «το ιδεολογικό σημείο» που δείχνει ότι σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, όπως είναι ο «κόσμος της κρίσης», η ιστορική διαχείριση της μνήμης κινδυνεύει να αποπολιτικοποιήσει τη συζήτηση για την κρίση και την έξοδο από αυτήν, επαναφέροντας ένα συναισθηματισμό υπέρ των όποιων «ημών» και εναντίον των όποιων «άλλων», θεωρώντας τις ταυτότητές τους ως αμετάβλητες και συνεκτικές ακόμη και σήμερα και τα προβλήματα επίχειρο (τουλάχιστον έτσι θα «μεταφραστούν») «καλών» και «κακών» Ελλήνων.
Η εμφυλιοπολεμική ρητορική από σημαντική μερίδα στελεχών της κυβέρνησης (δεν μπορεί να εμφυλιοπολεμούν και να μην ξέρουν ότι η περίφημη «αντάμωση στα γουναράδικα» του Άρη ήταν η φράση υπέροχης απελπισίας μπροστά στην ατομική μοίρα των απροσκύνητων, αφού μιλούσε για το δικό τους τομάρι...) και η (πάντοτε περισσότερο προβληματική παρά λειτουργική) απόλυτη προτυποποίηση άλλων (πέρα από διαφορές και ομοιότητες) εποχών από τη γεμάτη ατζαμοσύνη «αντιμνημονιακή» αντιπολίτευση από την άλλη, λειτουργεί παρελκυστικά σε σχέση με τον (έντονο) πολιτικό διάλογο που πρέπει να γίνει ή έστω να βαθύνει.
Θα άξιζε, σε σχέση με την πολιτική διαχείριση της μνήμης (και δίχως να αρνούμαστε τα πολλαπλά λάθη όλων των πλευρών, που όμως δεν ισομερίζουν τις ευθύνες), να θυμίσουμε ότι το «opus magnum» του μετεμφυλιακού κράτους σε σχέση με την ηθική χειραγώγηση, η «πηγάδα του Μελιγαλά», «φουσκώνει» σε νούμερα και πλαισιώνεται όλο και περισσότερο από νεκρά παιδιά και βιασμένες-δολοφονημένες γυναίκες (ώστε ο κρατικός δωσιλογισμός να καρπωθεί την ηθική υπεραξία του συμβολισμού τους) χρόνια μετά το συμβάν, κι ενώ η πρώτη έκθεση του στρατιωτικού ιατροδικαστή Καψάσκη στα 1944 (βλ. ΓΕΣ) ομιλεί για 718 πτώματα ανδρών μάχιμης ηλικίας, εκ των οποίων κανένα παιδί και μόνο δύο γυναίκες. Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 ***  Το Σμυρναίικο Πολιτικό Τραγούδι στην ταινία του Γιώργου Ζέρβα         
           Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Σμυρναίικο Τραγούδι θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» του Διοικητηρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας με τίτλο «Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, 14 Σεπτεμβρίου 1922».
Στο πρόγραμμα της βραδιάς και η προβολή της ταινίας του Γιώργου Ζέρβα με τίτλο «Μου λένε να μη σ’ αγαπώ. Το Σμυρναίικο Πολιτικό Τραγούδι».
Όπως σημειώνει στο «Θ» ο σκηνοθέτης, η ταινία αποτελεί ένα είδος συνέχειας του ντοκιμαντέρ «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου», που ο ίδιος είχε γυρίσει νωρίτερα για τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ο μεγάλος ρεμπέτης στάθηκε αφορμή προκειμένου ο Γιώργος Ζέρβας να ερευνήσει και το μικρασιάτικο τραγούδι, το οποίο, άλλωστε, προηγήθηκε του ρεμπέτικου.
«Η ταινία» λέει, «είναι το “πορτρέτο” του μουσικού είδους που γεννήθηκε στις πολυεθνικές πόλεις της Τουρκίας - Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη… - από τα κατώτερα και εν μέρει μεσαία στρώματα των Ελλήνων, αφουγκράζεται τον κόσμο που έζησε εκεί και εκφράζει αυτή η μουσική κάθε στιγμή του: στη δουλειά, στη γιορτή, στον έρωτα, στην ειρήνη στον πόλεμο, στην εξορία…
Μεταφέροντας στοιχεία από την ελληνική παράδοση (βυζαντινή μουσική, δημοτικά, νησιώτικα…) η μουσική αυτή διαμορφώθηκε σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, σε κάποια δεδομένη ιστορική συγκυρία δημιουργικής συνύπαρξης με διαφορετικούς λαούς και εξελίχθηκε στην Ελλάδα πια, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, εκφράζοντας τις νέες συνθήκες ζωής.
Κεντρικός άξονας είναι οι παρουσίες μουσικών (Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι…) και οι μαρτυρίες Ελλήνων προσφύγων πρώτης γενιάς από τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, που δίπλα σ’ εκείνες άλλων εθνοτήτων (Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι, Γάλλοι, Άγγλοι), σκιαγραφούν χωρίς μεγαλοστομίες και γραφικότητες αυτό το πολύπτυχο φαινόμενο.
Η ταινία παρουσιάζει μερικούς από τους σπουδαίους μουσικούς του είδους (Παπάζογλου, Περιστέρης, Σέμσης, Σοφρωνίου, Παντελίδης, Εσκενάζυ…), αλλά δεν είναι η σχολαστική ή συνοπτική ιστορία του. Είναι, προπάντων, μια περιπλάνηση, ένα οδοιπορικό εκεί και εδώ, τότε και τώρα, στα ίχνη του σε ανθρώπους, χώρους, αντικείμενα, μουσικές, χορούς…».
Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στο πολίτικο και σμυρναίικο τραγούδι σε επιμέλεια του Νίκου Παλαιολόγου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κατερίνα Παλαιολόγου τραγούδι, Νίκος Παλαιολόγος ούτι, Χρήστος Λαδάς σαντούρι, Γιώργος Κλάδης κρουστά.
  Βιογραφικό
Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Γιώργος Ζέρβας γεννήθηκε στην Πρόσυμνα Αργολίδας. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 1982 τελείωσε τη Σχολή Σταυράκου, Τμήμα Σκηνοθεσίας. Ακολούθησαν σπουδές Κινηματογραφίας στο Παρίσι:
Πανεπιστήμιο Paris 1, Sorbonne, Τμήμα Κινηματογραφικών και Θεατρικών Σπουδών, με διευθυντή σπουδών τον Ζακ Γκουαμάρ.
Paris 1, Sorbonne, μεταπτυχιακές σπουδές DEA με διευθυντή το σκηνοθέτη Ερίκ Ρομέρ.
Ecole Nationale Superieure des Arts Decoratifs (ENSAD), Παρίσι, Τμήμα Σκηνοθεσίας cinema animation-video.
Επιλεκτική φιλμογραφία:
«Όταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες - Η διαδρομή της συλλογής Γ. Κωστάκη». Α' Βραβείο Καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 37ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ ΥΠ.ΠΟ. 1996.
«Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου - Μάρκος Βαμβακάρης». Α' Βραβείο Ελλήνων Δημοσιογράφων στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2000.
«Μου λένε να μη σ’ αγαπώ - Το Σμυρναίικο Πολίτικο Τραγούδι». B' Βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2003.
«Τώρα κάνω όνειρα - 18 Άνω, Τέχνη και Ψυχοθεραπεία στην Απεξάρτηση». Συμμετοχή στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2005.
«Σαν τον αέρα που αναπνέω - Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη». Βραβείο Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2009. Βραβείο για τη διαπολιτισμικότητα στη Μουσική, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας, 12ο Διεθνές Πανόραμα 2010, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, London Greek Film Festival, 2011.
«Εγώ είμαι ένας - Από τη θεραπεία (18 Άνω) στην κοινωνική ένταξη». Συμμετοχή στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2012.
«Οδύνη: μικρές ιστορίες ανεργίας». Πρεμιέρα στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Μάρτιος 2009.
«Από το Μηδέν στο Είναι. Ένα ταξίδι στους χώρους θέασης της Αρχαίας Μεσσήνης».
«Εδώλια σκαλισμένα στο βράχο. Ένα ταξίδι στους χώρους θέασης του αρχαίου Άργους».
Αυτή την εποχή ετοιμάζει μια σειρά πορτρέτων προϊόντων ΠΟΠ, ανάμεσά τους το ελαιόλαδο και η ελιά Καλαμάτας.  Της Μαρίας Νίκα

***Νέος κύκλος μαθημάτων φωτογραφίας
 
  Ο νέος κύκλος μαθημάτων από τους «Φίλους της Φωτογραφίας» για την περίοδο 2013 - 2014 πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, τις ώρες 6.00 - 8.00 το απόγευμα, στο βαγόνι του Συλλόγου «Ευκλής», στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο ύψος του αναψυκτηρίου. Την ίδια μέρα θα γίνουν και εγγραφές νέων μελών. Επίσης, συνάντηση στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί και την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 6.00 - 8.00 μ.μ. - 

***  Χωρίς ουσία και με πολλά προβλήματα η νέα «Κάρτα Υγείας»          
   Επιφανειακό και επικοινωνιακό αποδεικνύεται, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του, το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας «Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τουλάχιστον στο ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας έχουν απευθυνθεί πάνω από 100 άτομα, αλλά έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την πολυπόθητη κάρτα υγείας λιγότεροι από 30, αν και αρκετοί περισσότεροι πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο λόγος; Η βάση δεδομένων του προγράμματος δεν είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένη, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζονται τα ΑΜΚΑ δικαιούχων.
  «Ελεύθερη» πρόσβαση
Σκοπός του προγράμματος, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, είναι να υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης σε πολίτες και προστατευόμενα μέλη τους που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα, όχι όμως σε άτομα που δεν υπήρξαν ποτέ ασφαλισμένα.
Δικαιούχοι είναι όσοι:
-Ήταν άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης των οποίων οι κλάδοι υγείας υπάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και απώλεσαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
-Το ατομικό εισόδημά τους, προκειμένου για άτομα που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση, να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Στην περίπτωση έγγαμων που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, το άθροισμα των ατομικών εισοδημάτων των δύο συζύγων να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Για τη λειτουργία του συστήματος θα ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία του οικονομικού έτους 2012.
-Έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας και είναι νόμιμοι κάτοικοι αυτής.
  Προβλήματα
Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του προγράμματος, στο ΚΕΠ του Δήμου Καλαμάτας υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον.
Όμως, δυστυχώς, σχεδόν το 50% όσων απευθύνονται στο ΚΕΠ δεν μπορεί να ενταχθεί. Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα είναι το σύστημα να μην έχει το ΑΜΚΑ του δικαιούχου και έτσι να απορρίπτεται η αίτησή του.
Για να διορθωθεί αυτό, σημαίνει ότι ο δικαιούχος πρέπει να πάει στον ασφαλιστικό του φορέα, να τον ενημερώσει κι αυτός με τη σειρά του να παρέμβει στην ειδική υπηρεσία στην Αθήνα και εγγράφως να αιτηθεί την εισαγωγή του ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου του στη βάση δεδομένων του προγράμματος.
Άλλο πρόβλημα του προγράμματος είναι ότι ναι μεν δικαιολογεί επίσκεψη σε γιατρό και εξετάσεις, αν όμως ο κάτοχος χρειασθεί θεραπεία, δε δικαιολογούνται τα έξοδα των φαρμάκων.
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
***  ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση  :
Live Κέρκυρα - Παναιτωλικός (0-1), Πιερικός - Καλλονή (1-1), Καλλιθέα - ΟΦΗ (0-0), Ηρακλής - Ξάνθη (0-0)
~** Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής (σ.σ. όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν τηλεοπτικά από την NOVA):
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/9
Παναιτωλικός - Εργοτέλης 0-0 .- ^
Βέροια - ΠΑΟΚ 1-2 .-^
Ολυμπιακός - Ξάνθη 4-0 .-^
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/9Αρης - Λεβαδειακός (16:00, ns2)
ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης (18:15, ns4)
Απόλλων Σμύρνης - Καλλονή (18:15, ns7)
Πανιώνιος - Πανθρακικός (18:15, ns2)
Πλατανιάς - Παναθηναϊκός (20:30, ns1)
ΔΕΥΤΕΡΑ 16/9ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος (19:30, ns1)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -  ΞΑΝΘΗ  4-0 .- ^
Τα γκόλ :  Κ. Μήτρογλου (27΄, 45΄73΄) ,Σαβιόλα  3΄.-
Διαιτητής: Χ. Καλογερόπουλος (Αθηνών)
Κίτρινες: Γιαταμπαρέ - Μουκουάνα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο (46΄ Μανιάτης), Μπονγκ (37΄ Χολέμπας), Μανωλάς, Μετζανί, Σάμαρης, Μασάντο, Φουστέρ (62΄ Γιαταμπαρέ), Βάις, Σαβιόλα, Μήτρογλου.
ΞΑΝΘΗ (Νίκος Καραγεωργίου): Τσέμα, Μουκουάνα (42΄ Μπαξεβανίδης), Μπέρτος, Γούτας, Βάλλας, Ντε Γκούζμαν, Ντιέ, Μαρέν, Βασιλακάκης (71΄ Σολάρι), Μαρσελίνιο (46΄ Κάλβο), Σουάρες.
ΒΕΡΟΙΑ  -  ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης  1-2 .- ^
Τα γκόλ : 18΄ Βίτορ , Στόχ 66΄ , Μαρντάκοβιτς 83΄ .-
Διαιτητής: Α. Αρετόπουλος
Κίτρινες: Μρντάκοβιτς, Αμαραντίδης, Γεωργιάδης, Αναστασόπουλος - Χακόμπο, Τζιόλης, Κατσουράνης, Λούκας
ΒΕΡΟΙΑ (Τον Κάανεν): Αναστασόπουλος, Τραπ (74΄ Σεγούντο), Μπάρμπας, Ορέστες, Αμαραντίδης, Γεωργιάδης, Ζεζίνιο (84΄ Όστοϊτς), Καλτσάς (84΄ Μάνος), Μπαργκάν, Μπεν, Μρντάκοβιτς.
ΠΑΟΚ (Χουμπ Στέφενς): Χακόμπο, Τζαβέλλας, Κίτσιου, Κατσουράνης, Βίτορ, Τζιόλης, Νίνης, Λούκας (81΄ Ολίσε), Στοχ (90΄+ Νέτσιντ), Σαλπιγγίδης (90΄+ Βούκιτς), Αθανασιάδης.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ -ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  0-0 .- ^
Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθήνα)
Κίτρινες: Σφακιανάκης, Δάρλας - Αναστασάκος, Γιοβάνοβιτς
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Μάκης Χάβος): Ράφαελ, Κούσας, Καμαρά, Μελισσάς, Θεοδωρίδης (58΄ Δάρλας), Τζούνιορ, Σφακιανάκης (82΄ Κουτσοσπύρος), Γκάλο, Μπακάκης, Μπόγιοβιτς, Μπελόν (70΄ Καλογέρης)
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (Γιάννης Πετράκης): Αθανασίου, Κοιλιάρας, Γιοβάνοβιτς, Ρομάνο (87΄ Μπουχαλάκης), Χαντί, Καρντόσο, Τζανακάκης, Κοζορώνης (70΄ Πελέ), Αναστασάκος, Μπαντιμπαγκά (77΄ Δωματάς), Σαρρής

** * Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας χθες βράδυ η επίσημη παρουσίαση της Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)         
  
 
 
 
 
  Στα θετικά αγωνιστικά μηνύματα που έχει δώσει η Καλαμάτα στα μέχρι τώρα φιλικά παιχνίδια, ήρθε να προστεθεί χθες το βράδυ η όμορφη εκδήλωση παρουσίασης που φιλοξενήθηκε στο παραλιακό καφέ-ρεστοράντ «Τριλογία», με την οποία επιβεβαιώθηκαν και τα βήματα προόδου που έχουν γίνει στο οργανωτικό κομμάτι, ενώ υπερτονίστηκαν οι δεσμοί της Μαύρης Θύελλας με τους φιλάθλους και την πόλη, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον του κόσμου.
Αν σε αυτά προσθέσουμε τη διαβεβαίωση που με εμφατικό τρόπο έκανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Γιώργος Ράλλης, ότι δηλαδή το περυσινό πάθημα έγινε μάθημα, τότε πραγματικά το όνειρο της ανόδου στη Β’ Εθνική και η επιστροφή της Καλαμάτας στο χάρτη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου φαίνεται ότι πλησιάζει…
Η χθεσινή εκδήλωση ήταν στα πρότυπα των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Πρεζεράκο σε ρόλο συντονιστή και σύσσωμη τη διοίκηση να γεμίζει το πάνελ, δίνοντας μήνυμα ισχυρής βάσης. Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος, Γιώργος Ράλλης είχε στο πλευρό του τα μέλη του ΔΣ Άκη Δάλλα, Κώστα Γυφτέα, Θοδωρή Παπαθεοδωρίδη, τον γενικό αρχηγό «Γάτο» Νικήτα  Παπανικολόπουλο, τον Λεονάρντο Κουράτολο, ιδιοκτήτη της αντιπροσωπείας της Legea, με τον οποίο υπάρχει ιδιαίτερη σχέση συνεργασίας, ενώ το πάνελ συμπλήρωσε εκ μέρους των παικτών ο Νίκος Τριανταφυλλάκης και ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης, που έχει φέτος στο πλευρό του τον Σωκράτη Κοψαχείλη, (προπονητής τερματοφυλάκων), τον Ιωσήφ Λουκά, επί των στατιστικών και επιστημονικών στοιχείων), αλλά και τον Τάκη Σακελλαρόπουλο, ως τεχνικό σύμβουλο.
Εκτός από φιλάθλους της ομάδας, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος και χορηγός της ομάδας Γιώργος Σπίνος, ο πρώην πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας Τάκης Ανδριανόπουλος, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλαμάτας, Βενετία Λιακουνάκου κ.α.
Όσον αφορά στη διαδικασία πρώτος πήρε το λόγο ο κ. Ράλλης, τονίζοντας τα εξής:
«Η εκδήλωση που λαμβάνει χώρα σήμερα έχει χαρακτήρα λιτό. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε λιτοί και σεμνοί μετά το περυσινό …στραπάτσο. Οφείλουμε να κρατάμε χαμηλούς τόνους, αλλά να είμαστε ταυτόχρονα αισιόδοξοι για την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουμε θέσει.
Εκείνο που θέλω να πω είναι πως φέτος η ομάδα συνεργάζεται με την εταιρεία ένδυσης Legea και θα έχει στη φανέλα μια τοπική επιχείρηση, όπως είναι η εταιρεία Σπίνος.
Χαιρετώ τους παλαίμαχους που ήρθαν σήμερα εδώ που μαζί με τους οργανωμένους και τη διοίκηση θα αποτελέσουν το 3πολο της επιτυχίας. Χρειαζόμαστε τον κόσμο να βοηθήσει οικονομικά και με την ένθερμη στήριξή του την ομάδα και στο σημείο αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ποδοσφαιριστές με την αγωνιστική συμπεριφορά τους και τις επιτυχίες τους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του αθλητικού Φορέα Γιάννη Αδαμόπουλο για την παραχώρηση του Δημοτικού Σταδίου και για τις εργασίες προόδου στο προπονητικό κέντρο. Ευχαριστούμε βεβαίως και τον δήμαρχο Καλαμάτας κ. Νίκα, και θα του προτείνω ως ένδειξης ανταπόδοσης να βάλουμε στο πίσω μέρος της φανέλας το σήμα του Δήμου.
Αύριο θα γίνει και ο αγιασμός της ομάδας, ελπίζοντας ότι ο παπάς να είναι γουρλής…
Ευχαριστούμε τον κόσμο και ελπίζουμε να βοηθήσει με τα εισιτήρια διαρκείας. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γιάννη Αναγνωστόπουλο για την ιατρική υποστήριξη την περσινή χρονιά και τον Γιάννη Γιαννακόπουλο, γιατί φέτος θα είναι φέτος κοντά μας σε ιατρικό επίπεδο.
Να ευχηθούμε όλοι να πάει καλά η χρονιά. Ξεκινάμε για να αποφύγουμε την περσινή νίλα και να πάμε την ομάδα εκεί όπου ανήκει» κατέληξε ο κ. Ράλλης.
Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις, με τον πρόεδρο του Αθλητικού Φορέα κ. Αδαμόπουλο να επισημαίνει:
«Η Δημοτική Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στην ομάδα. Ο Δήμος σε μια δύσκολη εποχή θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ειδικά για το προπονητικό κέντρο για το οποίο πράγματι καταβάλουμε τεράστιες προσπάθειες για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο».
  Κακαλέτρης: Άνοδος!
Ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης από την πλευρά του τόνισε:
 «Ευχαριστούμε τον κ. Κουράτολο για την χορηγία ένδυσης της ομάδας και την όλη βοήθειά του. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε μια έντιμη προσπάθεια τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Δεν υπάρχει καμία σχέση με την περσινή τραγική χρονιά, την οποία θα έχουμε όμως οδηγό για να αποφύγουμε τα λάθη και να κάνουμε την ομάδα της Καλαμάτας πάλι μεγάλη, οδηγώντας τη στην επίτευξη του μεγάλου στόχου, δηλαδή της ανόδου».
Ο αρχηγός της Μαύρης Θύελλας, Νίκος Τριανταφυλλάκης εκ μέρους τον παικτών είπε:
«Υποσχόμαστε ότι θα δώσουμε τα πάντα στο γήπεδο και ο κόσμος να είναι βέβαιος ότι θα το κάνουμε. Ζητάμε τη στήριξή του και γνωρίζω ότι θα την έχουμε».
«Σαν εταιρεία θα είμαστε κοντά στην πόλη πρωτίστως και μετά στην ομάδα της Καλαμάτας» διαβεβαίωσε στη λακωνική παρέμβασή του ο κ. Κουράτολο εκ μέρους της αθλητικής εταιρείας Legea.
Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος και υπεύθυνος των Ακαδημιών Άκης Δάλλας, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη στήριξης των Ακαδημιών της Μαύρης Θύελλας, ενώ ολοκληρώνοντας το διαδικαστικό ο πρόεδρος της Θύελλας Γιώργος Ράλλης ζήτησε και πάλι από τον κόσμο να αγκαλιάσει οικονομικά την μεγάλη προσπάθεια μέσα από την αγορά εισιτηρίων διαρκείας και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου προς τους ποδοσφαιριστές, θεωρώντας ότι αυτοί θα παίξουν καταλυτικό ρόλο.
  Θερμό χειροκρότημα στην παρουσίαση των παικτών, έκλεψε την παράσταση ο Καλαντζής
Το εντυπωσιακό κομμάτι της χθεσινής εκδήλωσης ήταν φυσικά η παρουσία των ποδοσφαιριστών, με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά  κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά και φυσικά τον Χρήστο Καλαντζή που είπε μετά από πολλές πιέσεις το μεγάλο «ναι» επιστρέφοντας για να βοηθήσει την ομάδα της καρδίας του να κλέβει δικαιολογημένα την παράσταση.
Τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ομάδας της Καλαμάτας είναι οι Ντία Αλιού, Μπορίς Οντβόνγκ, Στέφαν Πάβλοβιτς, Σιμόνε Τσιρίλο, Χρήστος Καλαντζής, Βασίλης Αθανασόπουλος, Νίκος Βασιλόπουλος, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Μιχάλης Ζαχαρόπουλος, Βασίλης Κακαλής, Αντώνης Καλογερόπουλος, Γιάννης Καλογερόπουλος, Φάνης Κάνιστρας, Αλέξης Καραχάλιος, Ηλίας Κουντάνης, Δημήτρης Κουρούπης, Αντώνης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Μπλέτσας, Σπύρος Οδεμισιώτης, Γιάννης Ριγανάς, Παναγιώτης Σοφός
Από την περσινή χρονιά έμειναν στην ομάδα οι Τάσος Καντούτσης, Ανδρέας Κολοβούρης, Τάσος Κωνσταντακόπουλος, Βαγγέλης Μπελεβέντης, Θόδωρος Πούτσης, Χρήστος Ρήγας, Βασίλης Σκαρλάτος, Νίκος Τριανταφυλλάκης, Παναγιώτης Τσιμικλής, Γιάννης Τσόπελας και ο Κώστας Ηλιόπουλος που απουσίαζε λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων.
Αφού έγινε παρουσίαση των παικτών, οι Σκαρλάτος, Τσόπελας, Καλαντζής, Κωνσταντακόπουλος και Κολοβούρης ανέλαβαν να κάνουν τα αποκαλυπτήρια των  νέων εμφανίσεων, ενώ ακολούθησε μπουφές και χαλαρή συζήτηση με επίκεντρο την ομάδα και τις αισιόδοξες προοπτικές που διαγράφονται φέτος και που όλοι ελπίζουν ότι θα ευοδωθούν με πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και κατάκτησης της 1ης θέσης που είναι και η μοναδική που δίνει την απ’ ευθείας άνοδο.
Νοκ άουτ Οντβόνγκ, Τσιρίλο
ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 4 Μ.Μ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΑΡΗ Ο ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΑΓΩΝΑΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ

Το ιατρικό δελτίο δεν επεφύλασσε τελικά καλά νέα για την Καλαμάτα, αν και σε καμία περίπτωση ο προπονητής Νίκος Κακαλέτρης δεν θα διακινδύνευε την βιαστική χρησιμοποίηση κάποιου ποδοσφαιριστή, με τον κίνδυνο επιδείνωσης του τραυματισμού του. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τον Οντβόνγκ, ο οποίος ούτως ή άλλως είχε λίγες πιθανότητες να ξεπεράσει εγκαίρως το διάστεμμα που υπέστη στο φιλικό στη Ζάκυνθο την περασμένη Κυριακή, αλλά και για τον συμπατριώτη του Τσιρίλο, ο οποίος κρίθηκε ανέτοιμος. Στις απουσίες για τον αυριανό νοκ άουτ αγώνα κυπέλλου Γ’ Εθνικής στο Αιτωλικό (4 μ.μ.), με τον τοπικό Άρη, που θα είναι και ο πρώτος επίσημος για τη φετινή χρονιά, δεν υπολογίζοντα ακόμη ο στρατευμένος Κώστας Ηλιόπουλος, ο Στέλιος Μπελεβέντης που δεν είναι 100% έτοιμος και ο Γιάννης Καλογερόπουλος, ο οποίος είναι τιμωρημένος από πέρυσι.
Μετά τη χθεσινή προπόνηση, η προετοιμασία θα ολοκληρωθεί στο Στάδιο της Παραλίας με χαλάρωμα και τις τελευταίες οδηγίες. Πριν από την έναρξη όμως, που έχει οριστεί για τις 11.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί ο καθιερωμένος αγιασμός για το καλό της νέας σεζόν.
Μετά το τέλος της θα ανακοινωθεί, δε, η αποστολή που θ’ αναχωρήσει το μεσημέρι για το Μεσολόγγι.
Όσο για τα αγωνιστικά πλάνα της Κυριακής επικρατέστεροι για να ξεκινήσουν είναι οι: Κολοβούρης κάτω από τα δοκάρια, Καντούτσης, Αλιού το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Τριανταφυλλάκης αριστερά και Τσόπελας δεξιά στην άμυνα, Τσιμικλής, Ρήγας στο κέντρο της μεσαίας γραμμής και Πούτσης, Καραχάλιος στις πτέρυγες, κεντρικό χαφ ο Γεωργακόπουλος και σε ρόλο φορ ο Αθανασόπουλος.
  Ρεπορτάζ: Νίκος Μπαλόπουλος-Χριστίνα Ελευθεράκη
 Video: 

 

 

*** Η λάμψη της παρουσίασης να μετουσιαστεί σε πράξεις σήμερα με τον Άρη Αιτωλικού         
           Ξεκίνημα σήμερα των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της φιλόδοξης Καλαμάτας, που αντιμετωπίζει εκτός έδρας τον Άρη Αιτωλικού για την πρώτη φάση του Κυπέλλου της Γ΄ Εθνικής, με το βλέμμα να είναι ξεκάθαρο και φιλόδοξο, βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο η Μαύρη Θύελλα θα εξασφαλίσει τη νίκη και την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού. Άπαντες περιμένουν την ιδανική πρεμιέρα, που θα δώσει το ερέθισμα στον κόσμο να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο την ομάδα λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος που αποτελεί άλλωστε και το μεγάλο στόχο της Καλαμάτας.
Η λάμψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ περιλαμβάνοντας την παρουσίαση των παικτών και της φανέλας, πρέπει να περάσει στον αγωνιστικό χώρο, ωθώντας τους παίκτες του Κακαλέτρη στην επίτευξη του ζητούμενου, δηλαδή τη νίκη. Ο ικανός και πάντα μετρημένος τεχνικός της Θύελλας, αργά χθες το βράδυ με το που έφθασε η αποστολή στην Αιτωλοακαρνανία, μίλησε στο «Θάρρος», τονίζοντας τους τομείς που θα κρίνουν το σημερινό ματς, δίνοντας παράλληλα μήνυμα πρόκρισης… «Είναι μια ομάδα που δεν γνωρίζουμε καθόλου, όμως θεωρώ πως μολονότι θα την αντιμετωπίσουμε στην έδρα της, εξαρτάται κυρίως από εμάς το αποτέλεσμα. Εάν είμαστε σοβαροί, μετρημένοι από το πρώτο λεπτό και πειθαρχημένοι, νομίζω ότι θα πάρουμε την πρόκριση.  Άλλωστε, θέλουμε να μπούμε με το δεξί, θέλουμε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου και γι’ αυτήν θ’ αγωνιστούμε», επισήμανε ο τεχνικός της Μαύρης Θύελλας, που ολοκλήρωσε χθες νωρίς το μεσημέρι την προετοιμασία της ομάδας με χαλάρωμα στο Δημοτικό Στάδιο.
Στη συνέχεια, γνωστοποίησε την 20μελή αποστολή, που αναχώρησε το μεσημέρι για το Μεσολόγγι, από την οποία αποκλείστηκαν ο τραυματίας Οντβόνγκ, ο στρατευμένος Ηλιόπουλος, οι πρόσφατα αποκτηθέντες Ριγανάς, Σοφός, και ο τιμωρημένος από πέρυσι Γιάννης Καλογερόπουλος. Μαζί μ’ αυτούς και οι Παύλοβιτς, Τσιρίλο, Βασιλόπουλος, Κουντάνης, Κουρούπης, Ζαχαρόπουλος, Οδεμισιώτης.
Στην αποστολή λοιπόν συμπεριελήφθησαν οι Κολοβούρης, Κωνσταντακόπουλος, Τσόπελας, Αλιού, Καντούτσης, Σκαρλάτος, Τριανταφυλλάκης, Τσιμικλής, Ρήγας, Πούτσης, Καραχάλιος, Α. Καλογερόπουλος, Κωνσταντόπουλος, Κάνιστρας, Γεωργακόπουλος, Κακαλής, Καλαντζής, Μπλέτσας, Αθανασόπουλος αλλά και ο Μπελεβέντης.
  Τον πρώτο λόγο για την 11άδα…
Ανάμεσα σ’ αυτούς καλείται να επιλέξει τους 11 εκλεκτούς ο Νίκος Κακαλέτρης, ευελπιστώντας ότι θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του αγώνα και θα δώσουν ώθηση… νίκης και πρόκρισης. Με βάση αυτά που έδειξε τις τελευταίες ημέρες ο τεχνικός της Θύελλας, πιθανότητα συμμετοχής στο αρχικό σχήμα συγκεντρώνουν οι Κολοβούρης, Καντούτσης, Αλιού, Τσόπελας, Τριανταφυλλάκης, Ρήγας, Τσιμικλής, Γεωργακόπουλος, Καραχάλιος, Αθανασόπουλος και Πούτσης.
  Σφυρίζει ο Τζουανόπουλος
Την αναμέτρηση, που θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Αιτωλικού ορίστηκε να διευθύνει ο κ. Τζουανόπουλος του Συνδέσμου Αχαΐας, με βοηθούς τους Γκαβέρα, Σιδέρη, του ιδίου συνδέσμου.
 Και πολύς κόσμος στο πλευρό της
Αξίζει κλείνοντας ν’ αναφέρουμε ότι στο σημερινό ματς η Μαύρη Θύελλα και οι παίκτες της δε θα είναι μόνοι. Θα έχουν στο πλευρό τους μερικές δεκάδες φιλάθλων της ομάδας, που θα ταξιδέψουν οργανωμένα στη συγκεκριμένη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Με την ελπίδα να είναι γούρικη η νέα σεζόν
Πριν την έναρξη της χθεσινής προπόνησης, μπήκε και το τελευταίο λιθαράκι, αυτό της πραγματοποίησης του,  απαραίτητου για να κυλήσει ιδανικά η χρονιά, αγιασμού. Ο πατήρ Περικλής  Τσίχλης έβαλε το πρώτο και σημαντικό λιθαράκι κι όλοι πλέον αισιοδοξούν ότι η νέα χρονιά θα είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη, φέρνοντας τη Μαύρη Θύελλα εκεί όπου θέλουν να τη βλέπουν οι χιλιάδες φίλοι της ανά την επικράτεια. Του Νίκου Μπαλόπουλου

***

~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~  http://www.youtube.com/stamos01 ,     =2650  video.-

~  http://www.youtube.com/stamatios01 , =1180 video.-

~  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1176  video.-

                                             ***Σύνολο  :  5010  βίντεο ανηρτημένα .-

***  ΑΠΌ ΤΙΣ   ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΕΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2013/08/20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Τρίτη  20  Αυγούστου  2013.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/21-2013.  html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  21  Αυγούστου  2013 .-                                     
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/08/22-28-2013-29-2013.html , Εκδρομή  Βουλγαρία -  Ρουμανία 22-28  Αυγούστου  2013  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013 ,  Α΄ Μέρος  εκδρομής .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Εκδρομή-Διαδρομές Βουλγαρία -Ρουμανία  29  Αυγούστου  2013 :
Β΄ Μέρος  εκδρομής 22-28 Αυγούστου 2013  στην Βουλγαρία  καί  Ρουμανία : Μέσα  από   Φωτογραφίες και  Βίντεο ....   snstam , stamos01  Arfara  Greece  2013 .-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/29-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Αυγούστου  2013.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/08/30-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  30  Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/31-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  31  Αυγούστου  2013.-

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013:
*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- 
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/09/01-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/09/02-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/09/31-08-02-09-2013-02-2013.html , Αθλητικό  τριήμερο 31-08 έως  02-09-2013 Δευτέρα  02-Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη  03  Σεπτεμβρίου  2013 , Διαδρομές Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία μέσα από  φωτογραφίες και Βίντεο 2013 .-
~  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  03 - Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/03-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ  
Τρίτη   03  Σεπτεμβρίου  2013 .-

~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html , ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ εικόνες  Βίντεο Διαδρομές ιστορικές  αναφορές  ενημερώσεις Ανέκδοτα ,
Τετάρτη  04  Σεπτεμβρίου  2013 :

~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/04-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τετάρτη  04   Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , ΣΟΦΙΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/09/05-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  05  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/09/06-2013.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  06  Σεπτεμβρίου  2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  09 Σεπτεβρίου 2013.-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/09-2013.html , ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ καί Γράφοντας Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2013.-
 ~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/09/10-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  10  Σεπτεμβρίου  2013.-
~   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html ,Tο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/09/12-2013.html , Όμορφα λόγια  ν΄ αγαπιόμαστε Πέμπτη 12  Σεπτεμβρίου  2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/09/13-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  13  Σεπτεμβρίου  2013.-

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/09/15-2013.html , Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Κυριακή  15  Σεπτεμβρίου  2013.-


~   * ΜΕΝΟΥΝΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ 2012 - 20133 : ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  

*** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS   2013.- .-

  ~* http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_21.html, Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (1)  .-          ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html, Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .- (2)
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/3.html, Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ (3) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/4.html, Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (4) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/5.html, Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (5) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/6.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (6) : Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 ,.-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/11/7.html, Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ .
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/12/8_18.htmlΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (8) .- ,
~**
http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/01/19-20-01-2013.html, ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Σ/Κ 19 και 20 -01 -2013 στο Χιονοδρομικό Χελμού Καλαβρύτων.- (9).-
*** ***
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/02/9-10-2013.html , ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ -video , Σ/Κ 09καί 10Φεβρουαρίου 2013 .-(10).-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !!!! διαδρομές - εκδρομές ...... περιηγήσεις.....
Επίσκεψη στα Φιλιατρά γιορτή αγιορτή Αγίου Χαραλάμπου ,Μιά ημερήσια διαδρομή ,Σάββατο 09 Φεβρουαρίου 2013 .- (11) .-
~**
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/27-2013.html , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ :
Τετάρτη 27Μαρτίου 2013 .- (12α)
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/02/19-2013.htmln , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ .-
~*
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/28-2013.html , Η Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες28 Μαρτίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/04/20-21-2013_22.html ,Σαββατοκύριακο 20 καί21 Απριλίου Διαδρομές - διήμερη εκδρομή στην Βοιωτία και Β. Εύβοια 2013, ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ καί ΜΑΘΑΙΝOΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/04/23-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 23 Απριλίου 2013
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html ,
Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε
Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ.-
~
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Μένουμε Βλέπουμε Ζούμε Μαθαίνουμε Ελλαδα
Παρασκευή 17-05-2013.-  
 ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/05/17-2013.html ,Η ΕΛΛΑΔΑ μέσα από Φωτογραφίες Παρασκευή 17 Μαΐου 2013.-

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/05/17-05-2013.html , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ από φωτογραφίες Παρασκευή 17-05-2013 : Μένουμε , Βλέπουμε , Ζούμε , Μαθαίνουμε ΕΛΛΑΔΑ
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/06/29-2013.html , Άρωμα Ελλάδας Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/09/11-2013.html , Άρωμα Ελλάδας διαδρομές - εκδρομές 11 Σεπτεμβρίου 2013, ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ  εκδηλώσεις στις ΣΠΕΤΣΕΣ – Από Τριήμερη  εκδρομή-απόδραση 7.8. και  9  Σεπτεμβρίου 2013 ,.. ΝΑΥΠΛΙΟ - Ερμιόνη ,Σπέτσες , Ύδρα , Γαλατάς , Πόρος . Αίγινα , Πειραιάς.- 

~

Δεν υπάρχουν σχόλια: