Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  10  Ιουλίου  2015  :
~







~ Στα βήματα του Οσίου Παϊσίου. Τριήμερες εκδηλώσεις στην Κόνιτσα.
Ο Δήμος της Κόνιτσας συνδιοργανώνει με την Ιερά Μητρόπολη Δ.Π. και Κονίτσης τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου από 10 έως 12 Ιουλίου 2015.

Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των...
Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα της Ηπείρου, όπου ο ίδιος πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Όπως ο ίδιος γράφει: «Εμεγάλωσα στην νυν Ηρωϊκήν Πατρίδα μου Κόνιτσα» Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη.
Το 1949 μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας. Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. Παράλληλα, οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, εγκατέλειψε τα πράγματα του κόσμου και επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.

Στις 12 Μαρτίου 1956 μ.Χ. στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος .

Τον Αύγουστο του 1958 μ.Χ., υπακούοντας σε θεία βουλή, δεν εγκαταστάθηκε στην έρημο, για την οποία προετοιμαζόταν, αλλά στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Σε αυτήν έζησε 4 χρόνια, ζώντας ισάγγελο βίο ανακαινίζοντας με πολύ μόχθο το Μοναστήρι.

Τo 1962 μ.Χ., δέχθηκε ως θεόσταλτη την πρόσκληση κάποιου ιεροδιακόνου να τον συνοδεύσει στο θεοβάδιστο Όρος του Σινά. Πάνω σε κείνον τον άνυδρο και ξερό τόπο, στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, έζησε επιτέλους αυτό που χρόνια ποθούσε, την προς Θεόν μόνωση.


Δεν θα υπήρχε, έτσι, κανένας λόγος να εγκαταλείψει το στάδιο εκείνο της αρετής, εάν – φεύ! – δεν ενέσκηπτε η σωματική ασθένεια από το τραχύ κλίμα, η οποία τον ανάγκασε να επιστρέψει στην κατά σάρκα πατρίδα του. Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος το 1964 μ.Χ., έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του. . 
~ Μετά από το 1993 μ.Χ. παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00. Στο ίδιο Ησυχαστήριο ενταφιάστηκε και τον τάφο του επισκέπτονται διαρκώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο.
~**  Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
~ Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015
8 π.μ-6 μ.μ: Επίσκεψη στην Οικία του Οσίου και ξενάγηση από κληρικούς της Ιερας Μητροπόλεως
6 μ.μ: Πορεία από την Οικία του Οσίου προς το Εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο ο Όσιος είχε την πρώτη Θεοπτία σε ηλίκια 15 ετών.
7 μ.μ-8 μ.μ: Παράκληση του Οσίου στο ανωτέρω Εκκλησάκι. Στην συνέχεια, να μικρό κέρασμα.
~ Σάββατο 11 Ιουλίου 2015
7 μμ : Πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κονίτσης στη χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου, που εμόνασε ο Όσιος για τέσσερα χρόνια (απόσταση διαδρομής 5 χλμ).
7:30-10:30 π.μ : Όρθος και θεία λειτουργία,  προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικολάου. Προσφορά πρωϊνού καφέ.
10:30-12:30 μ.μ: Ξενάγηση στη Μονή και στο κελλί του Οσίου.
12:30-02:30 μ.μ: Επιστροφή στην Κόνιτσα.
07:00-08:00 μ.μ: Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
08:00-09-00 μ.μ: Εγκαίνια εκθέσεως της Σχολής αγιογράφων του Δήμου μας.
 ~*  12/07  ΠΑΙΣΙΟΥ  , Ευγένιος Χαρδαβέλλας Άγιος Παΐσιος:
 https://youtu.be/kPfsRiocg1Y , (Αγιοκατάταξη 13/01/2015) ,

~ Κυριακή 12 Ιουλίου 2015
07:00 π.μ : Όρθος στον Ιερό Ναό του Αγίου Κόσμα του Αιτωλού
07:30 π.μ : Καταβασίες
08:30-10:30 π.μ :Πανηγυρική Αρχιερατκή Θεία Λειτουργία.
10:30-11:00 π.μ :Καφές - Αναψυκτικά στο Δημαρχείο.
11:00-11:15 π.μ :Στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Θα αποδοθούν ύμνοι απο τη χορωδία Κατερίνης "Βυζαντινοί Μελωδοί "
11:15-11:45 π.μ :Όμιλία απο τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.Νικόλαο.
11:45-12:30 π.μ :Προβολή αναφερομενή στη ζωή του Οσίου Παϊσίου στην Κόνιτσα.
~ Η Κόνιτσα τιμά τον Άγιό της. Τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Παϊσίου.
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμην του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ο οποίος μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στην Κόνιτσα, μόνασε στην Μονή Στομίου Κονίτσης και ήδη, από τις 13 Ιανουαρίου 2015, είναι επίσημα εγγεγραμμένος στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. 
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από Παρασκευή 10 Ιουλίου έως Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, σύμφψνα με το ...
ακόλουθο πρόγραμμα.
Ο Μητροπολίτης Δ.Π. & Κονίτσης
Ανδρέας 
Ο Δήμαρχος Κονίτσης
Ανδρέας Παπασπύρου 
-
-
-
-

~
***   Washington Post: Η Γερμανία δεν έμαθε ποτέ από την ιστορία της
 http://www.tribune.gr/wp-content/uploads/2014/05/germanikes-apozimioseis-630x400.jpgΗ Γερμανία δεν κατάφερε να αποκομίσει διδάγματα από την ιστορία της και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα, υποστηρίζει σε άρθρο του στη Washington Post ο γνωστός Αμερικανός αρθρογράφος και σημαίνον στέλεχος της Αριστεράς, Χάρολντ Μέγερσον.
Στο άρθρο του ο Μέγερσον πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή στην Γερμανία του Μεσοπολέμου, η οποία καταλήγει στην διαγραφή κατά 50% του γερμανικού χρέους το 1953.
Eπαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος
Η Γερμανία, που τώρα δηλώνει σθεναρά ότι η τήρηση των κανόνων της αποπληρωμής του χρέους έχει προτεραιότητα απέναντι στα άλλα ζητήματα και κατηγορείται για υποκρισία, μπορεί να ισχυριστεί δικαίως ότι τουλάχιστον σε ένα κρίσιμο παράδειγμα, κάθε άλλο παρά υποκρινόταν.
Ο Μέγερσον ανατρέχει στην κεντρώα γερμανικής κυβέρνησης του Χάινριχ Μπρούνινγκ το 1930, η οποία είχε προβεί σε περικοπές κοινωνικών παροχών και μισθών προκειμένου να ελέγξει το χρέος και να τύχει της εύνοιας των πιστωτών της Γερμανίας. Το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και η τήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμένων, εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης, οδήγησε σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, καθώς «ολοένα και περισσότεροι κεντρώοι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν το Κέντρο για χάρη εξτρεμιστικών κομμάτων στις εκλογές του 1932, ένας από τους εξτρεμιστές ηγέτες -το όνομά του νομίζω ότι ήταν Χίτλερ- έγινε καγκελάριος».
Όπως εξηγεί ο Μέγερσον, ένα από τα μεγάλα παράδοξα των καιρών μας είναι πόσο υποδειγματική δουλειά έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες για την κατανόηση και αποδοχή των φρικαλεοτήτων της εποχής των Ναζί, τη στιγμή που συνεχίζει να επιδεικνύει ηθελημένη άγνοια των λαθών οικονομικής πολιτικής που έστρωσαν το δρόμο στους Ναζί προς την εξουσία. Η λύση σ” αυτόν το γρίφο είναι ότι η βαθιά ριζωμένη εμμονή των Γερμανών με το χρέος (στα γερμανικά, οι λέξεις για το «χρέος» και την «ενοχή» είναι ίδιες) τους έχει τυφλώσει ως προς τις συνέπειες αυτής της εμμονής.
Σ” αυτό το σημείο, φέρνοντας το παράδειγμα των θεωριών του Κέινς και της συμφωνία του Λονδίνου του 1953, ο αρθρογράφος συμπεραίνει ότι η Γερμανία δεν έχει διδαχθεί από το παρελθόν, παρά τις τραγικές συνέπειες των εμμονών της στην Ελλάδα, «25% ανεργία, 40% των ανηλίκων στο όριο της φτώχειας, ακόμα κι ένα νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή ) που ήρθε από το πουθενά κερδίζοντας έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Ο ρόλος των σοσιαλδημοκρατών
- Ο Μέγερσον κατηγορεί τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες ότι, παρά τις ηρωικές στιγμές τους στην προώθηση της δημοκρατίας και την οικοδόμηση μιας ασυνήθιστα δίκαιη και δυναμική οικονομία, έχουν επίσης μια ιστορία της υποταγής του σοσιαλδημοκρατικού τους δόγματος στη γερμανικότητα σε κρίσιμες στιγμές: το 1914 όταν ψήφισαν υπέρ του πολέμου, το 1930 όταν συναίνεσαν στην δημοσιονομική παραφροσύνη του Μπρούνινγκ και στις μέρες μας όταν συντάχθηκαν με τη Μέρκελ και τις απαιτήσεις της προς την Ελλάδα. Και το κάνουν αυτό παρά το γεγονός ότι η πιο έντονη κριτική κατά των γερμανικών ιδεοληψιών και αμνησίας ήρθε από μια έκθεση του 2013 που συνέγραψε ο Γιούργκεν Κάιζερ και δημοσιεύτηκε στο think tank του SPD, το Frederich Ebert Foundation.
- «Προς τιμή της η Γερμανία δέχθηκε τα βάρη της ιστορίας της. Ωστόσο δυστυχώς (και δυστυχώς και για την Ελλάδα) δεν δέχθηκε να διδαχθεί αρκετά από την ιστορία της για να είναι μια υπεύθυνη οικονομική δύναμη».   tribune.gr
 ~
***  ΕΚΤΑΚΤΟ !!! ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ;;;;; 
https://hellasforce.files.wordpress.com/2015/07/ceb5cebacf84ceb1cebacf84cebf-ceb1cf81cf87ceb9ceb6ceb5ceb9-ceb7-ceb1cebdcebfceb9cebacebfceb4cebfcebcceb7cf83ceb7-cf84cebfcf85-cebd.jpg12 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ «ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ»














ΕΚΤΑΚΤΟ !!! ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ;;;;; https://youtu.be/7pkZGfCo394  .-
hellasforce.com






~
*** Ζουράρις για δανειστές: Θα τους πηδήξουμε εμείς!... Λαμπρόπουλος προς κυβέρνηση: Βαστάτε και βαζελίνη, να μην τσούξει ο πισινός σας!

Γράφει ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος.
 Δυστυχώς αυτός ο Χιλιοπροδομένος Ελληνικός  λαός,  είναι απροστάτευτος , απέναντι σε όλους αυτούς τους σιχαμένους και ελεεινούς, πολιτικούς απατεώνες.  Και έτσι απροστάτευτος από το 2010,  οδηγήθηκε στην σημερινή κατάσταση της οικονομικής , αλλά και ψυχολογικής εξαθλίωσης.
~    Και ο Ελληνικός λαός  εγκαταλείφθηκε και προδόθηκε από όλους, γι΄αυτό και δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα.
 Οι  άθλιοι πολιτικοί τον κορόϊδευαν και άλλα έλεγαν προεκλογικά  και άλλα έκαναν όταν έπαιρναν την κυβέρνηση. Αν αντιδρούσε ο λαός του έλεγαν είμαστε Δημοκρατικά εκλεγμένοι.  Και ο λαός δεν ήξερε πως να αντιδράσει και τι να κάνει.
Η κάθε αντιπολίτευση έκανε πλάτες πάντα στην εκάστοτε κυβέρνηση και μόνο μπλα-μπλα για να διχάζει τον λαό. Και έτσι τα μέτρα κατά του λαού,  πάντα πέρναγαν.
Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη,  εγκατέλειψε και πρόδωσε και αυτή τον λαό. Οι Εισαγγελείς που είναι οι φρουροί του Συντάγματος και οι προστάτες του δημοσίου συμφέροντος, ξεπουλήθηκαν και δεν αντιδρούσαν αυτεπαγγέλτως σε τίποτα. Και αν κάποιος έκανε διώξεις, οι υποθέσεις χάνονταν και πήγαιναν αρχείο.
Ακόμα και το ανώτατο ΣτΕ πρόδωσε τον θεσμό και τον εξευτέλισε  με τις αποφάσεις του.
Όλοι λοιπόν οι πολιτικοί και οι δικαστικοί λειτουργοί, που έπρεπε να προστατεύουν το Σύνταγμα, τον λαό, την Δημοκρατία  και το δημόσιο συμφέρον, πουλήθηκαν, εξαγοράστηκαν και πρόδωσαν αυτόν το λαό και την πατρίδα που έπρεπε κανονικά να υπηρετούν.
Το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ το 2009 εξαπάτησαν τον λαό, αφού άλλα έλεγε στον λαό προεκλογικά, και τελείως άλλα έκανε, αφού αλλοίωσε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και παράνομα έβαλε την χώρα στο ΔΝΤ.
ΆΛΛΑ ΈΛΕΓΑΝ   ΚΑΙ ΆΛΛΑ ΕΚΑΝΑΝ.
Όταν δύο αδέκαστοι εισαγγελείς , άνοιξαν τις οικονομικές υποθέσεις σκανδάλων και της ΕΛΣΤΑΤ, διώχθηκαν, απειλήθηκαν και οδηγήθηκαν σε παραίτηση. Ήταν οι Γρηγόρης Πεπόνης  και Σπύρος Μουζακίτης.
Η Δικαιοσύνη δεν αποκάλυπτε, αλλά συγκάλυπτε τις προδοσίες.
Το ϊδιο και η επόμενη συγκυβέρνηση, που πριν τις εκλογές “σκοτώνονταν”, αλλά  μετά συνεργάστηκαν, για το “καλό” του λαού και της πατρίδας.
Ένα “καλό”,  που έφερε στην χώρα πείνα, φτώχεια , ανεργία, ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, παράδοση της εθνικής κυριαρχίας, χιλιάδες αυτοκτονίες και εικόνες κατοχής, με τον λαό να κοιμάται στο δρόμο και να περιμένει στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ.
Αλλά η εικόνα που μεταφέρει η προπαγάνδα προς τα έξω, είναι τα κουστούμια και οι δεξιώσεις στα “Eurogroup”,  τα gay pride  και η χλιδή των λίγων λαμογιών που τα έφαγαν μαζί με τους πολιτικούς απατεώνες, καταδικάζοντας έναν λαό, να ζει μέσα στην εξαθλίωση, χωρίς γιατρούς , φάρμακα, με διαλυμένη παιδεία,  χωρίς πρόνοια και υποβαθμίζοντας συνεχώς τις ένοπλες δυνάμεις.
Υπύρξαν βέβαια και τα 18 σημεία ανακούφισης του λαού, που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Σαμαράς και φυσικά δεν τα είδε ποτέ ο λαός.
ΆΛΛΑ ΕΛΕΓΑΝ  ΚΑΙ ΆΛΛΑ  ΕΚΑΝΑΝ.
Και ο λαός αγανάκτησε. Και είπε να φέρει στην εξουσία την “ΑΡΙΣΤΕΡΑ”. Και από 4% που είχε πάντα, τις έδωσε ο λαός 36% και την έκανε κυβέρνηση με τους Ανεξ. Έλληνες.
 Γιατί  αυτοί δήλωναν αντιμνημονιακοί  και  προεκλογικά  έλεγαν, πως θα καταργήσουν τα μνημόνια, θα φέρουν ανάπτυξη, και θα ψηφίσουν νόμους για να τελειώσουν τα μνημόνια και τις συνθήκες της λιτότητας και της δουλείας του λαού.
Και ο λαός πάλι τους πίστεψε. Και περίμενε  να δει την κατάσταση να βελτιώνεται.  Και πέρασε ένας μήνας και τίποτα. Πέρασαν δύο μήνες, τίποτα. Πέρασαν τρεις μήνες, τίποτα. Καμία βελτίωση του επιπέδου της ζωής. Η φτώχεια η ανεργία και οι αυτοκτονίες συνεχίζονταν.  Και πέρασαν τέσσερις μήνες και τίποτα. Το μόνο που έβλεπε ο λαός είναι συζητήσεις, ταξίδια,  “Eurogroup” και πάλι ταξίδια και διαπραγματεύσεις και πάλι  “Eurogroup” και ταξίδια σε Μόσχα και σε Πεκίνο και πάλι “Eurogroup” και συνεχιζόταν αυτή η κατάσταση σε καθημερινή βάση και κάθε εβδομάδα “Eurogroup”.  Και μία μας έδινε λεφτά η Μόσχα, την άλλη μας έδινε περισσότερα το Πεκίνο, μετά ξανά η Μόσχα, μετά μας έδωσαν και οι “BRIGS” και όλα αυτά βέβαια,  γιατί η “αριστερή” μας κυβέρνηση έκανε την δύσκολη και δεν υπέγραφε τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ που ήθελαν οι Ευρωπαίοι Δανειστές.
Και πέρασαν και πέντε μήνες και ακόμα τίποτα. Και εκβίασαν και τον λαό και έκλεισαν τις Τράπεζες και άφησαν τον λαό χωρίς λεφτά, την αγορά να στεγνώνει και τους συνταξιούχους να πεινάνε και με αυτές τις συνθήκες έκαναν και δημοψήφισμα. Περιμένοντας ο εξαθλιωμένος λαός να πει “ΝΑΙ”, για να ανοίξουν οι τράπεζες και να πάρει κανένα φράγκο.
Και αυτός ο ΑΠΙΘΑΝΟΣ ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ και ο ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ λαός τους είπε “ΟΧΙ”. Τους είπε με λίγα λόγια  “πάρτε τα λεφτά σας και τα ΑΤΜ σας και βάλτε τα στον Ευρωπαϊκό σας πάτο”.
Αλλά αυτό το μη αναμενόμενο  “ΟΧΙ”,  τους “ξεβράκωσε” και τους ξεσκέπασε. Έτσι αναγκάζονται να πάνε και να υπογράψουν το ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, γιατί πέρασε πολύς καιρός και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.
Τι  και αν είπε ο λαός “ΌΧΙ”.
Τον λαό θα ακούσουν,  ή τις εντολές που έχουν;
Τώρα είναι ευχαριστημένος και ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αλλά προπαντός ο Γεωργιάδης. Αυτό είναι η εθνική ενότητα. Το καταλάβαμε τώρα;;;
Η Εθνική ενότητα,  είναι να είναι ευχαριστημένοι και χαρούμενοι όλοι, μέσα  στο ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και ο Ελληνικός λαός να πεινάει και να αυτοκτονεί.
Αυτή είναι και η “ΑΡΙΣΤΕΡΗ”  κυβέρνηση. Mε τις Αντιμνημονιακές προεκλογικές εξαγγελίες. Που και αυτή κορόϊδεψε και εξαπάτησε τον λαό, για να του κλέψει την ψήφο. Και τώρα ετοιμάζεται να υπογράψει την Κυριακή, το ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ  ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ  ΆΛΛΑ  ΕΛΕΓΑΝ  ΚΑΙ  ΆΛΛΑ  ΚΑΝΟΥΝ
~   Αλλά οι αριστεροί μέσα στην πολιτική τους ομάδα,  διαθέτουν και διασκεδαστές. Γραφικούς και περιθωριακούς τύπους,  που αρέσκονται είτε με την εμφάνιση τους , είτε με την αμπελοφιλοσοφικολατινοαρχαιοΕλληνική γραμματεία, να διασκεδάζουν τους παρευρισκόμενους,  αλλά και τους τηλεθεατές ή ακροατές.
Έχουν μπερδέψει προφανώς την Βουλή των Ελλήνων με τις θεατρικές σκηνές. Γιατί ο Ελληνικός λαός τους πληρώνει περί τα 17.000 ευρώ τον μήνα και αυτά τα δίνει για να του διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης  και όχι για να παίζουν θέατρο.
Και πέντε μήνες κοροϊδεύουν τον εργοδότη τους Ελληνικό λαό, παίζοντας θέατρο.
Και σε κάποια στιγμή αυτός ο διασκεδαστής ο Ζουράρις, με έναν “βαρυσήμαντο πολιτικό λόγο”  είπε για τους δανειστές μεταξύ άλλων “ψωλεκτασιών”,  πως ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΗΔΗΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.  Και επειδή δεν είδα καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, δείχνει πως συμμερίζεται την άποψη του.
Θέλω λοιπόν με πολύ κατανόηση και συμπάθεια, να πω προς τον βουλευτή και την Κυβέρνηση τα εξής: τώρα που θα πάτε την Κυριακή να τους “πηδήξετε”, να κρατάτε και βαζελίνη μαζί σας, γιατί όπως πολύ σωστά διέγνωσε ο κύριος Ζουράρις,  αυτοί οι Ευρωπαίοι  χρηματοσυμμορίτες,  έχουν δημιουργήσει αυτήν την  “βορβορώδη ψωλεκτασία”.  Είναι βέβαιο λοιπόν πως η βαζελίνη θα χρειαστεί, γιατί μετά από το “πήδημα” .......  θα τσούζει.
Θα ήθελα να είμαι εκεί μπροστά για να δω ποιος θα “πηδάει” ποιον, αλλά θα το μάθουμε αυτό την Δευτέρα που θα γυρίσετε.
Η κουβέντα αυτή τώρα δεν είναι και τόσο πολιτική, αλλά βλέπετε έπρεπε να πάω στο επίπεδο του κ. Ζουράρι, προκειμένου να συνεννοηθούμε.
Αν τώρα την Κυριακή,  αντί για τα  “πηδήματα”  πρυτανεύσει  η λογική και το δίκαιο,  παρακαλώ να συμπεριλάβετε στις προτάσεις σας, πως το ΔΑΝΕΙΟ που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα, όπως προέκυψε από την επιτροπή αλήθειας του Χρέους,  είναι ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ, είναι ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΡΑΝΟΜΟ, είναι άλλο μέρος του ΕΙΔΕΧΘΕΣ,  άλλο μέρος είναι  ΑΠΕΧΘΕΣ και ένα μέρος είναι ΕΠΟΝΕΙΔΙΣΤΟ.
Σε αυτό να συμπεριλάβετε πως και η πρώτη Διακρατική Δανειακή Σύμβαση που υπογράφτηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου, είναι Αντισυνταγματική.
Όλα αυτά βέβαια θα αποτελούσαν ισχυρά τεκμήρια σε μία Ελληνική Κυβέρνηση. Για σας πιθανόν να είναι άχρηστα. Όπως άχρηστη είναι και η πεντάμηνη διακυβέρνησή σας.
Γιατί με τον τρόπο  που έχετε διαπραγματευτεί στο εξωτερικό  και τον τρόπο που έχετε διαχειριστεί την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας , κατά την πεντάμηνη περίοδο της διακυβέρνησής σας,  είναι φανερό πως κινείστε πάνω σε δύο άξονες.
Ο ένας είναι της συνέχισης των επώδυνων ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ κατά το πρότυπο της Σαμαροβενιζελικής  συγκυβέρνησης, και ο άλλος άξονας είναι της άτακτης  χρεοκοπίας.
Η ομαλή μετάβαση της χώρας σε ένα εθνικό νόμισμα, είναι όνειρο θερινής νυκτός,  καθότι δεν έχει γίνει κατά το πεντάμηνο αυτό, καμία διεργασία και δεν έχει μπεί καμία υποδομή.
Είστε πραγματικά ένας πολιτικός θίασος, χωρίς καμία σοβαρότητα και χωρίς κανέναν σχεδιασμό.  Ότι και να κάνετε, πάνω  σε αυτούς τους δύο άξονες που κινείστε,  είστε μοιραίοι για την χώρα και για τον Ελληνικό λαό.
Γιατί την Τρίτη λύση, της ομαλής μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, δεν την έχετε ούτε σε σχέδιο, οπότε να σας ευχηθώ για την Κυριακή.
ΚΑΛΟ  “ΠΗΔΗΜΑ”       Ιωάννης Λαμπρόπουλος
συγγραφέας-ερευνητής    giannis_lampropoulos@yahoo.com
~
*** "Επανάσταση" από την αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το κείμενο.
Με κείμενο που υπογράφουν μέλη της Αριστερής πλατφόρμας αλλά και διαφωνούντες βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καλούν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να απορρίψει τον εκβιασμό των δανειστών.
Διαβάστε όλο το κείμενο:
Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη αυτή συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό των "θεσμών" για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων και...
ιδιωτικοποιήσεων.
-  Η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει προς τους "θεσμούς"  και να διακηρύξει στον ελληνικό λαό ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, αν δεν γίνει δεκτός ένας   θετικός συμβιβασμός, ο οποίος να αποτυπώνεται σε ένα πρόγραμμα που θα τερματίζει τη λιτότητα, θα παρέχει ικανή ρευστότητα στην οικονομία και θα διασφαλίζει τη βαθιά διαγραφή του χρέους, τότε είναι έτοιμη να ακολουθήσει ένα εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο που θα θέτει υπό αμφισβήτηση την παρουσία της χώρας μας στην ευρωζώνη, ενώ θα διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους.
- Η συγκρότηση μιας πορείας που θα μπορούσε να θέσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαράδεκτες πιέσεις και απαιτήσεις των πιστωτών, ήταν ένα έργο σύνθετο και σοβαρό και έπρεπε να είχε προετοιμαστεί συστηματικά από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα, όμως, που, λόγω τραγικών αγκυλώσεων των τελευταίων, δεν έχει επιτευχθεί.
-  Παρόλα αυτά η κυβέρνηση έστω και τώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους εκβιασμούς των "θεσμών" με το δίλημμα : πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα, με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους.
-  Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, έχει τη δυνατότητα αλλά και τη στοιχειώδη ρευστότητα, προκειμένου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό και ειδικότερα :
-Τη ριζική αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος, με εθνικοποίηση και αναπροσανατολισμό σε αναπτυξιακή κατεύθυνση υπό κοινωνικό έλεγχο.
-Την πλήρη απόρριψη της δημοσιονομικής λιτότητας (πρωτογενών πλεονασμάτων και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών) με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την έξοδο της οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
-Την εκκίνηση των διαδικασιών εξόδου από το ευρώ και της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που αποτελούν απολύτως διαχειρίσιμη επιλογή και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο προσανατολισμένο στην παραγωγή, την ανάπτυξη και την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών προς όφελος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.
-
-  Η έξοδος από την ευρωζώνη κάτω από τις παρούσες συνθήκες είναι μια δύσκολη αλλά εφικτή διαδικασία , που θα επιτρέψει στη χώρα να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, πέρα από απαράδεκτα προγράμματα που θα προσομοιάζουν με την πρόταση Γιούνκερ.
-  Πρέπει να τονιστεί ότι η έξοδος δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το πρώτο βήμα σε μια πορεία κοινωνικής αλλαγής, ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, οικονομικής προόδου και ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη.
Εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική που βασίζεται στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, την τόνωση των επενδύσεων και την ανασύσταση του κράτους πρόνοιας και δικαίου.
- Η έξοδος είναι μια πολιτικά και ηθικά δίκαιη επιλογή απέναντι στην αδιάλλακτη συμπεριφορά των δανειστών , που ως στόχο έχει να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη παράδοση,
-  Η έξοδος, τέλος, είναι ένας δρόμος που εμπεριέχει συγκρούσεις με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα.
Για αυτό και ο σημαντικότερος παράγοντας στην αντιμετώπιση το δυσκολιών που θα προκύψουν είναι η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του αντλώντας δύναμη από τη λαϊκή στήριξη.
-  Ποιο συγκεκριμένα, μερικές από τις θετικές πλευρές της εξόδου περιλαμβάνουν:
-Την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας που σημαίνει αυτόματα και ανάκτηση της δυνατότητας παροχής ρευστότητας προς την οικονομία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να σπάσει η θηλιά της ΕΚΤ στην Ελλάδα.
-Τη διαμόρφωση σχεδίου ανάπτυξης που θα βασίζεται σε δημόσιες επενδύσεις, αλλά θα ευνοεί παράλληλα τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα και παραγωγική σχέση ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. Η υλοποίηση του σχεδίου θα γίνει εφικτή μετά από την ανάκτηση της παροχής ρευστότητας και σε συνδυασμό με την εθνική αποταμίευση.
-Την ανάκτηση της εγχώριας αγοράς από τα εισαγόμενα προϊόντα που θα αναζωογονήσει και θα αναβαθμίσει τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν ο κορμός της ελληνικής οικονομίας.
 Παράλληλα θα υπάρξει και τόνωση των εξαγωγών.
-Την αποδέσμευση του κράτους από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ στο πεδίο της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής.
Θα μπορέσει έτσι να υπάρξει ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς παράλογους περιορισμούς στην έκδοση χρήματος.
Θα μπορέσει επίσης το κράτος να υιοθετήσει μέτρα που θα φέρουν φορολογική δικαιοσύνη, καθώς και αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος.
-Τη δυνατότητα ταχύρρυθμης ανάπτυξης μετά τους πρώτους μήνες δυσκολιών. Οι τεράστιοι ανενεργοί πόροι που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης, 2008-2015, μπορούν γρήγορα να κινητοποιηθούν για να αντιστραφεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, εάν υπάρξει ρευστότητα και τόνωση της ζήτησης.
Θα δημιουργηθεί έτσι προοπτική συστηματικής μείωσης της ανεργίας και αύξησης των εισοδημάτων.
-
-  Τέλος, με την έξοδο από την ΟΝΕ η χώρα δεν θα γίνει λιγότερο ευρωπαϊκή, αλλά θα ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση από τις χώρες του πυρήνα της ΕΕ, μια επιλογή στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία.
-  Η έξοδος από την ΟΝΕ όχι μόνο δεν θα απομονώσει τη χώρα μας, αλλά θα της επιτρέψει να αποκτήσει ένα νέο ρόλο στη διεθνή σκηνή, με ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, πολύ διαφορετικό από αυτόν του ασήμαντου παρία που της επιφυλάσσει η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.
- Η πορεία μιας εξόδου από την ΟΝΕ απαιτεί φυσικά πολιτική νομιμοποίηση και ενεργή λαϊκή υποστήριξη.
Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο.
-  Είναι πλέον σαφές ότι η κυβέρνηση μας έχει κατ΄ ουσίαν εξαναγκαστεί σε έξοδο λόγω της οριστικής άρνησης της ΕΕ να δεχτεί εύλογους όρους σχετικά με τη διαγραφή του χρέους, την άρση της λιτότητας και τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως καταδεικνύεται από το νέο τελεσίγραφο μετά το δημοψήφισμα.
1.- Λεουτσάκος Στάθης
Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ
2.-  Νταβανέλος Αντώνης
Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ
3.-  Παπαδόγιαννη Σόφη
Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ
4.-  Λαπαβίτσας Κώστας
Βουλευτής
5 .-  Πετράκος Θανάσης
Βουλευτής
~
***  ΤΩΡΑ - Ανεπαρκείς οι ελληνικές προτάσεις λέει η Πρόεδρος της Λιθουανίας
Ανεπαρκείς οι ελληνικές προτάσεις λέει η Πρόεδρος της ΛιθουανίαςΟι ελληνικές προτάσεις φαίνονται ανεπαρκείς, δεδομένου ότι βασίζονται....
σε ξεπερασμένες πληροφορίες, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.
"Είναι ίσως πολύ νωρίς για της εκτιμήσουμε, διότι βασίζονται σε παλιές πληροφορίες και φαίνεται, ότι οι προτάσεις αυτές πραγματικά δεν θα είναι αρκετές", είπε στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το Reuters.
"Παίρνουμε το έγγραφο των προτάσεων ως (ένδειξη) ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι πάρα πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μαντεύουμε πώς οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν." πρόσθεσε.
ΥστερόγραφονΕίναι  ντροπή της  και  απαράδεκτη η στάση αυτή της κ@@@@ας ..βουβ@@ας ! Θα  έπρεπε  να σκεφτεί τη στάση , θέση  και αγώνα της Ελλάδας , για να βρεθεί στην  Ε.Ε. Η  αχαριστία πάντα  τιμωρείται άνωθεν  !!!
~
***  Γράμμα στον κύριο Σόιμπλε.
DRAGAN SIPKA,
μία σέρβικη καρδιά που κάποιες φορές χτυπάει ελληνικά!
Κάποτε διάβασα ότι ένας ιερέας ρώτησε κάποιον αν πιστεύει στο Θεό και εκείνος του απάντησε "όχι".

Ο ιερέας συνέχισε και τον ρώτησε αν κοκκινίζει όταν νιώθει πως κάνει κάτι κακό σε κάποιον συνάνθρωπό του και αυτός απάντησε...
"ναι".
Τότε ο ιερέας του είπε "δεν πειράζει, ας λες πως δεν πιστεύεις στο Θεό, ο Θεός είναι μέσα σου".

"Η Γερμανία είναι μια χώρα που δεν πλήρωσε το χρέος της ποτέ!".
Τομά Πικετί.

Η Γερμανία έκανε δύο παγκόσμιους πολέμους με πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες οικονομικές καταστροφές.
Αν έπρεπε να πληρώσει για όλα αυτά, δεν θα έφταναν 1000 χρόνια για να ξεπληρώσει το χρέος της στους λαούς της γης!
Κι όμως, με μια απλή απόφαση το 1953 της χαρίστηκε το χρέος αυτό, της δόθηκε οικονομική βοήθεια με το σχέδιο MARSHALL και με τα εργατικά χέρια των ανθρώπων από τις χώρες που κατέστρεψε φτιάξατε την ισχυρή γερμανική οικονομία.

Επιμένω, με μια απλή απόφαση διαγράφηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια νεκροί και τόσες οικονομικές καταστροφές.
Γιατί τόσοι πολλοί νεκροί από τα δικά σας χέρια έχουν τόση λίγη αξία;
Με μια απλή απόφαση, όλοι αυτοί έπαψαν να υπάρχουν, δεν χρωστάτε τίποτα!

Όταν σας χάρισαν το χρέος σας με αυτή την απλή απόφαση, θα έπρεπε να σας επιβάλλουν ηθικούς όρους:
α) να κοκκινίζετε για όσα κάνατε και για τα επόμενα 300 χρόνια μετά το 1953
β) να κάτσετε σε μια γωνιά σιωπηλοί, χωρίς κουβέντα για το χρέος οποιασδήποτε άλλης χώρας - χρωστάτε πολλά και δεν έχετε το δικαίωμα να αποφασίζετε για το χρέος άλλης χώρας!

Τώρα έχετε το εξής σχέδιο: με τα θαλασσοδάνεια, με ανεύθυνους πολιτικούς, με μίζες, με δάνεια στις χώρες που δεν θα μπορούν ποτέ να εξοφλήσουν, να φτιάξετε σύγχρονους σκλάβους με μισθούς 200-300 ευρώ και με τη γερμανική εξουσία από πάνω, να προκαλείτε οικονομική ασφυξία, θάνατο αργό σε δόσεις και να επιβάλετε στους λαούς κυβερνήσεις δουλοπρεπείς σε σας.

Αυτό το σχέδιο έχει ένα μειονέκτημα: δεν είμαστε σύμφωνοι εμείς, οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης!
Δεν μπορείτε με τη δική σας αλαζονία κύριε Σόϊμπλε ότι είστε ο καλύτερος οικονομολόγος του κόσμου να παίζετε με τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού, των Ελλήνων!
Δεν δικαιολογείται η άτεγκτη στάση σας και η σκληρότητα που επιδεικνύετε προς την Ελλάδα.

Αν είχατε λίγο Θεό μέσα σας θα κοκκινίζατε, γιατί η Ελλάδα έχει 700.000 νεκρούς και πολλές οικονομικές καταστροφές εξ' αιτίας της Γερμανίας στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο
- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Κι αν εσείς δεν μπορείτε να κοκκινίζετε, σας ζητώ την άδεια να το κάνω εγώ στη θέση σας!
Γιατί έχετε ηθική υποχρέωση!
 Αν κάποτε χαρίστηκε ολόκληρο το χρέος στη Γερμανία, γιατί δεν συμφωνείτε για απλή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;

Υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα στην Ελλάδα, τα οποία ποτέ δεν θα πάρετε: ο ήλιος, η θάλασσα, το περπάτημα και οι ρομαντικές στιγμές πλάι στη θάλασσα, η Ελευθερία και η Δημοκρατία......
-  Η Ελευθερία και η Δημοκρατία έχουν βαθιές ρίζες στην Ελλάδα κύριε Σόϊμπλε και δεν νοείται Ελευθερία και Δημοκρατία σε δόσεις!
Έχουμε ηθική υποχρέωση να πολεμήσουμε γι' αυτές τις παγκόσμιες αξίες.......
Καλό κουράγιο κύριε Σόϊμπλε.
DRAGAN SIPKA
μία σέρβικη καρδιά που κάποιες φορές χτυπάει ελληνικά!
ΥστερόγραφονΑς  μην  ξεχνάται  κύριε Σόϊμπλε ότι όλα  εδώ   πληρώνονται  !  Σύντωμα  θα  το διαπιστώσεται  !  Αμήν  !!
~
*** Στη Βουλή η τροπολογία για την απομάκρυνση διοικητών του ΕΣΥ 

   ~ Ακάθεκτη   στο σχεδιασμό της για την απομάκρυνση των διοικητών του ΕΣΥ εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η δε σχετική τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για την παύση των διοικήσεων, αζημίως και χωρίς αξιολόγηση, αναμενόταν να ψηφιστεί χθες από τη Βουλή. Η τροπολογία συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη λήψη της ιθαγένειας. Η Ν.Δ., οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ) ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκε. Στην αιτιολογική έκθεση ο νομοθέτης ασκεί αυστηρή κριτική τόσο στο ισχύον σύστημα όσο και στην Επιτροπή Αξιολόγησης που όρισε την τελευταία στρατιά διοικητών, επισημαίνοντας ότι «δεν επιτέλεσε το έργο που της είχε ανατεθεί εφόσον δεν προέβη σε πραγματική αξιολόγηση / κρίση των υποψηφίων με βάση τα προσόντα τους και περιορίστηκε απλώς στη σύνταξη προσχηματικού... καταλόγου». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο. «Το υπουργείο Υγείας έχει δικαίωμα να επιλέξει ανθρώπους που μπορούν να στηρίξουν το πολιτικό του σχέδιο» επισήμανε ο ίδιος. Και επέρριψε ευθύνες στους διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων για συμπεριφορές «που έχουν ενοχλήσει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, όπως παρεμβάσεις αυταρχισμού σε εργαζόμενους που είχαν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις».Τι προβλέπει η τροπολογία Διετή θητεία για τις νέες - προσωρινές - διοικήσεις, ώστε τα νοσοκομεία να λειτουργήσουν με σταθερό καθεστώς, προβλέπει η εν λόγω τροπολογία. Στο διάστημα αυτό, όπως υπογραμμίζεται, το υπουργείο Υγείας θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να θεσμοθετήσει «ένα πραγματικά αξιοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και εφαρμόσιμο σύστημα αξιολόγησης». Με βάση το νέο καθεστώς, ο υπουργός Υγείας θα συστήσει επιτροπή, αποτελούμενη από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), έναν καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) ή ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ με συναφές αντικείμενο, έναν αντιπρόεδρο ή σύμβουλο του ΑΣΕΠ και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα, με αντικείμενο τις μονάδες Υγείας. Έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Υγείας για εκδήλωση ενδιαφέροντος, η εν λόγω επιτροπή συντάσσει κατάλογο αξιολόγησης των υποψηφίων και εισηγείται στον υπουργό, ο οποίος στη συνέχεια διορίζει τους διοικητές.Αντιδράσεις από τους διοικητές Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, ο υπουργός Υγείας προκρίνει ως λόγους που επιβάλλουν την άμεση απομάκρυνση των διοικητών και των υποδιοικητών τη «δυσλειτουργία» των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων «λόγω της αδυναμίας άσκησης εκ μέρους των διοικητών των καθηκόντων τους». Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μεγάλου αριθμού αξιωματούχων του ΕΣΥ –προερχόμενοι κυρίως από τη γαλάζια παράταξη -, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, λόγω προσβολής της προσωπικότητάς τους. - 
~
***  Κίνδυνος φτώχειας για το 37,6% των πολιτών          
    
Σε ανοδική τάση ο δείκτης από το 2010 μέχρι και σήμερα
 Στο 38% περίπου εκτόξευσαν οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας πενταετίας το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Πρόκειται για περίπου 890.000 νοικοκυριά που ζουν με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 4.608 ευρώ, που είναι και το όριο της φτώχειας ανά άτομο, ή 9.677 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2014, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (40,1%).
Στον αντίποδα, μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια στην περίπτωση των εργαζόμενων γυναικών και των λοιπών μη οικονομικά ενεργών γυναικών (εκτός συνταξιούχων).
Ειδικότερα:
-Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτιμάται για τους Έλληνες σε 37,6% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 68,3%.
-Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού εκτιμάται για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε χώρα εκτός Ελλάδας, σε 63,8%.
-Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 888.452 σε σύνολο 4.266.745, και τα μέλη τους σε 2.384.035 στο σύνολο των 10.785.312 ατόμων του πληθυσμού της χώρας.
Στα 8.879 ευρώ το μέσο ετήσιο
ατομικό εισόδημα το 2013
Το πλουσιότερο 20% του ελληνικού πληθυσμού είχε το 2013 κατά 6,5 φορές μεγαλύτερο εισόδημα από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως περισσότεροι από 1 στους 3 πολίτες, ήτοι συνολικά 3.884.700 άτομα βρέθηκαν το 2013 σε καθεστώς φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό του πληθυσμού που με βάση τα εισοδήματα του 2013 ήταν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας, ανήλθε στο 22,1% (από 23,1% το 2012 και 19,7% το 2008), ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που ήταν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού διαμορφώθηκε το 2013 στο 36% από 35,7% το 2012 και 27,6% το 2008.
Συνολικά, τα νοικοκυριά που βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ανήλθαν σε 888.452 σε σύνολο 4.266.745 και τα μέλη τους σε 2.384.035 από το σύνολο των 10.785.312 του πληθυσμού της Ελλάδας.
Το όριο της φτώχειας ανήλθε στα 4.068 ευρώ ετησίως για ένα άτομο και στα 9.677 ευρώ το χρόνο για δύο άτομα. Το μέσο ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2013 ήταν στα 8.879 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας στα 17.270 ευρώ.
Βασικές διαπιστώσεις
από την έκθεση
-Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0 - 17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 25,5%, σημειώνοντας μείωση κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2013, ενώ είναι υψηλότερος κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
-Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 14,9% και έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2013.
-Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.165.800 άτομα ή σε 19,4% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών, ενώ το προηγούμενο έτος (2013) ανερχόταν σε 1.200.800 άτομα.
-Από τη μία πλευρά, αύξηση σημείωσε το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια, ως προς το σύνολο του πληθυσμού, στην περίπτωση των: Εργαζομένων ανδρών κατά 2,0 ποσοστιαίες μονάδες (15,4%), Ανέργων ανδρών κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες (51,9%), Νοικοκυριών με δύο ενήλικες κάτω των 65 ετών κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες (18,4%), Νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες (18,7%)
-Από την άλλη πλευρά, μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια στη περίπτωση των: εργαζόμενων γυναικών κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες (10,4%), λοιπών μη οικονομικά ενεργών γυναικών (εκτός συνταξιούχων) κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (28,3%), νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (25,7%)
-Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.884.700 άτομα ή σε 36% του συνόλου του πληθυσμού, κι ενώ έχει μειωθεί σε απόλυτους αριθμούς, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού έχει αυξηθεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (κατά το έτος 2013 ήταν 3.903.800 άτομα που αντιστοιχούσαν στο 35,7% του πληθυσμού).
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 
~
*** Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 74% του ελληνικού ελαιολάδου         
     
Τους 69.848 τόνους άγγιξαν οι εξαγωγές ελαιολάδου της χώρας μας τη σεζόν 2013/2014, όπως αναφέρει ο IOC στην έκθεση Ιουνίου, με το εμπόριο εντός Ε.Ε. να αντιστοιχεί στο 74% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών. Την ίδια ώρα, αύξηση της τάξης του 68% στους 1,23 εκατ. τόνους σημείωσαν το 2013/2014 οι εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Ισπανίας στη διεθνή αγορά (συμπεριλαμβανομένων και των παραδόσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ε.Ε.) σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) για τις εμπορικές κινήσεις στις 4 κορυφαίες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Τυνησία) την εμπορική σεζόν 2013/2014.
Ειδικότερα, για τη σεζόν 2014/2015 οι μειώσεις στην ελαιοπαραγωγή Ιταλίας και Ισπανίας φτάνουν με βάση τα πρώτα στοιχεία το 52% και 53% αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι ισπανικές εξαγωγές σε χώρες εκτός Ε.Ε. έφτασαν τους 336.115 τόνους, από τους οποίους το 36% πήγε στις ΗΠΑ, καθιστώντας τη χώρα κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για την Ισπανία, ακολουθούν η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Νότιο Κορέα, η Ρωσία, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.
Υπενθυμίζεται ότι τα προσωρινά στοιχεία του IOC κάνουν λόγο για μείωση παραγωγή κατά 53% σε σχέση με το 2013/2014 στους 829.000 τόνους το 2014/2015.
Παράλληλα, αυξημένες κατά 6% στους 416.892 τόνους ήταν οι ιταλικές εξαγωγές ελαιολάδου το 2013/2014 σε σχέση με το 2012/2013. Από αυτή την ποσότητα το 39% κατευθύνθηκε εντός Ε.Ε., με κορυφαίο προορισμό τη Γερμανία (28%), ακολουθούν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Δανία.
Κορυφαίοι προορισμοί για το ιταλικό ελαιόλαδο ήταν οι ΗΠΑ (47% της συνολικής εξαγωγικής ποσότητας), ακολουθούν Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Κίνα, Ελβετία, Ρωσία, Ταιβάν, Νότιο Κορέα και Βραζιλία. Οι ιταλικές εισαγωγές εκτός ΕΕ (29.126 τόνοι) ήταν μειωμένες κατά 64% από την προηγούμενη εμπορική σεζόν και προήλθαν κυρίως από την Τυνησία (74%). Άλλοι προμηθευτές της Ιταλίας ήταν η Τουρκία, η Αυστραλία, το Μαρόκο και η Χιλή.
Σημειώνεται ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου το 2014/2015 υπολογίζεται στους 222.000 τόνους μειωμένη κατά 52% σε σχέση με τα επίπεδα του 2013/2014.
Η αγορά της Ε.Ε. κερδίζει το 74%
των εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου
Για το 2013/2014, το 78% από το προϊόν που πούλησε η Ελλάδα ανήκε στην κατηγορία εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, 7% ήταν απλό ελαιόλαδο και 15% πυρηνέλαιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IOC το 2014/2015, η ελληνική παραγωγή θα αγγίξει τους 300.000 τόνους αυξημένη κατά 127% σε σχέση με τη σεζόν 2013/2014.
Αύξηση 160% στη σοδειά
2014/2015 ελαιολάδου της Τυνησίας
Η Τυνησία κατέγραψε μείωση εξαγωγών κατά 56% στους 77.139,6 τόνους το 2013/2014 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αυτό, όπως σημειώνει ο IOC, οφείλεται στην πτώση κατά 68% στους 70.000 τόνους από 200.000 τα τελευταία δύο έτη.
Για το 2014/2015, η παραγωγή ελαιολάδου της Τυνησίας θα φτάσει τους 220.000 τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση 160% σε σύγκριση με το 2103/2014.
Περισσότερο ελαιόλαδο
ζητά η Ιαπωνία
Αύξηση 9% σημείωσαν οι εισαγωγές ελαιολάδου της Ιαπωνίας (απότομη αύξηση σημειώθηκε το Μάρτιο του 2015), 5% στη Βραζιλία, 2% στις ΗΠΑ και 1% στην Κίνα. Αντιθέτως οι εισαγωγές ήταν μειωμένες στη Ρωσία (-14%), στην Αυστραλία (-10%) και στον Καναδά (-7%), με βάση τα στοιχεία του IOC.
Ταυτόχρονα, αυξημένες κατά 13% ήταν οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών των ΗΠΑ και κατά 8% της Βραζιλίας τους πρώτους έξι μήνες της σεζόν 2014/2015 σε σχέση με το ίδιο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Όμως, οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών μειώθηκαν κατά 17% από το Νοέμβριο του 2014 στην Αυστραλία, κατά 7% στη Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2015 και κατά 4% στον Καναδά.  ης Φανής Γιαννακοπούλου 
 ~
*** Στέκονταν παράμερα…

  Παρά  το γεγονός ότι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες έχουν προτεραιότητα και στις ουρές των τραπεζών, χθες το πρωί ο φακός του «Θ» «συνέλαβε» τον εικονιζόμενο με την κυρία που τον συνόδευε να περιμένουν καρτερικά στην ουρά. Ήταν, άραγε, οι φωνές και το σπρωξίδι για το ποιος θα πρωτομπεί που τους έκαναν να σταθούν παράμερα; Ω. - 
~
***   Εικόνα σου είμαι, κοινωνία, και σου μοιάζω…         
      
Επίσκεψη σε μία λαϊκή γειτονιά της Καλαμάτας
-      Οι αριθμοί δείχνουν την αλήθεια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να παρουσιάσουν την κοινωνία με... σάρκα και οστά. Προχθές το βράδυ δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα στην εφημερίδα, μέσω του οποίου μας παρουσιάστηκε η πραγματικότητα μιας οικογένειας. Γνώριμη μεν κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αλλά και δραματική συνάμα.
Την επόμενη ημέρα, μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις, θελήσαμε να δούμε από κοντά τι συμβαίνει πίσω από την κουρτίνα του κέντρου της Καλαμάτας, σε μια λαϊκή της συνοικία, πίσω από την πλατεία της Αγίας Τριάδας.
Σκοπός μας να εξακριβώσουμε τα όσα ακούσαμε.
Επισκεφτήκαμε μια διώροφη κατοικία. Στον πάνω όροφο η σπιτονοικοκυρά, η κυρία Ελένη, και στο ισόγειο μια οικογένεια με τρία παιδιά, ένα εκ των οποίων με ειδικές ανάγκες. Οι άνθρωποι που διαμένουν μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο, αλλά και κάπως ντροπαλά. Πάντως, η κυρία του σπιτιού, η Ιωάννα, είχε φροντίσει να σφουγγαρίσει, να τακτοποιήσει το σπίτι, ίσως για να μη μας κάνει κακή εντύπωση.
Μετά τις πρώτες συστάσεις, το κλίμα μεταξύ μας χαλάρωσε και κάπου εκεί άρχισε η εξομολόγησή τους. Διαμένουν στο συγκεκριμένο σπίτι από τον Οκτώβριο του 2014. Στην αρχή τα πράγματα φαίνονταν ήρεμα και η συνεργασία ιδιοκτήτη και ενοικιαστών αρμονική.
Τα προβλήματα άρχισαν το τελευταίο διάστημα, οπότε, σύμφωνα με την Ιωάννα και τον Νίκο (σ.σ. οι δύο συνομιλητές μου), δεν πλήρωσαν το ενοίκιο του Ιουνίου λόγω οικονομικών δυσκολιών.
Από τότε ξεκίνησαν και οι προστριβές με την ιδιοκτήτρια. Σύμφωνα με τους ίδιους, δέχονταν καθημερινά φραστικές επιθέσεις οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ενώ η σπιτονοικοκυρά έφτασε και στο ακραίο μέτρο να ζητήσει διακοπή της ηλεκτροδότησης της οικίας, αφού το ρολόι είναι στο όνομά της. Μάλιστα, όπως λέει σε κάθε τόνο, δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί, αλλά θα προχωρήσει και σε διακοπή του νερού!
Το ζευγάρι εξάντλησε όλα τα μέτρα, επισκέψεις στη ΔΕΗ, στην Αστυνομία, σε εισαγγελέα, αλλά αποτέλεσμα δε βγήκε. Όντας άρρωστοι και οι δύο (σ.σ. υπάρχουν σχετικά ιατρικά έγγραφα), δε φαίνονται ικανοί να δουλέψουν και συντηρούνται από την καλοσύνη των ξένων, φίλων και γειτόνων. Και μερικών κομμάτων και βουλευτών. Για παράδειγμα, το ενοίκιο του Ιανουαρίου πληρώθηκε από τη "Χρυσή Αυγή", ενώ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενισχύσει την οικογένεια. Τους ρώτησα γιατί δε φεύγουν από το σπίτι- βασανιστήριο. Μου απάντησαν ότι χρειάζονται χρήματα για τη μετακόμιση, χρήματα για το νέο σπίτι, κι αυτά δεν υπάρχουν.
Εν τω μεταξύ, λόγω του εισοδήματος που δηλώνουν έτυχαν μέριμνας του νόμου που ψήφισε η νέα κυβέρνηση για την επιδότηση ενοικίου και την παροχή κάποιων υλικών αγαθών, αλλά θα πρέπει η ιδιοκτήτρια να συνεργαστεί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό, όμως, φαίνεται αδύνατο, μια και οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι πλέον... πολεμικές.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Θελήσαμε να μιλήσουμε και με την κυρία Ελένη, ώστε να καταλάβουμε για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά. Στην αρχή μάς φέρθηκε επιθετικά. Στη συνέχεια μάλλον το ξανασκέφτηκε (;) και θέλησε να μας διηγηθεί τη δική της ιστορία.
Τα όσα μας είπε δεν είχαν καμία σχέση με τα λεγόμενα του Νίκου και της Ιωάννας. Παράπονα για απλήρωτα ενοίκια, ρεύμα. Μας είπε ότι το μοναδικό της εισόδημα, αν και έχει υποβάλει αίτηση για σύνταξη, χωρίς όμως να έχει πάρει απάντηση ακόμα, είναι τα χρήματα από τους ενοικιαστές. Με αυτά συντηρείται, παίρνει φάρμακα και γενικώς επιβιώνει.
Τόνισε ότι το μόνο που θέλει είναι να φύγουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι από το σπίτι της. Μετά άλλαξε λίγο στάση και μας είπε ότι αν πληρώνουν κανονικά, ας μείνουν.
Δεν πρόκειται να πάρουμε θέση για τα παραπάνω. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχουν τρία παιδιά, τα οποία ζουν σε μία καθημερινή κόλαση, όσο ψύχραιμος και να είσαι, σκέφτεσαι διαφορετικά. Ο λόγος, επομένως, που αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε το συγκεκριμένο θέμα είναι για να υπάρχει ένα γραπτό κείμενο, που, αν μη τι άλλο, περιγράφει την ανάγκη παρέμβασης από κάποια υπηρεσία. Γιατί η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ούτε, βεβαίως, μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια και να κάνουμε ότι δε βλέπουμε. Κι αυτό γιατί, όπως είχε πει και ο Αριστόβουλος Μάνεσης, «[...] Κάτω από τις συνθήκες που ζούμε η σιωπή δεν είναι “χρυσός”. Είναι “λίβανος και σμύρνα”. Διότι η σιωπή μπορεί να ερμηνευθεί σαν αποδοχή ή συναίνεση: “ο σιωπών δοκεί συναινείν”, qui tacet consentire videtur κατά το ρωμαϊκό δίκαιο. Δεν έχω, λοιπόν, το δικαίωμα να σιωπήσω... ή ανεχόμενος τα όσα γίνονται».
Όποιος ή όποια ενδιαφέρεται να βοηθήσει, μπορεί να επικοινωνήσει με την εφημερίδα για να βρεθεί ένας τρόπος.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
~
***  Ξεκινούν τη Δευτέρα οι εκπτώσεις, ασπιρίνη για την τοπική αγορά 

 Έναρξη των θερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τις εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών. Σύμφωνα με αυτές, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2015 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου και θα λήξουν τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Τέλος, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 19 Ιουλίου. - 
~
***  Μακριά από τους κεχαγιάδες στο κεφάλι μας...    

 Δεν πίστευα ποτέ στα... συνάφια των δημοσιογραφικών ενώσεων. Οπότε, θεωρώ αδιανόητο ότι ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη από την ΕΣΗΕΑ εναντίον δημοσιογράφων για μεροληπτική στάση κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Αν οι δημοσιογράφοι διέπραξαν ποινικό αδίκημα, υπάρχει ο φυσικός τους δικαστής. Αν προσέβαλαν με τη στάση τους και τη γνώμη τους οποιονδήποτε πολίτη ή κόμμα ή ό,τι άλλο, ας προσφύγουν οι ενδιαφερόμενοι στη Δικαιοσύνη. Κατά τα άλλα, ουδεμία δουλειά έχει η ΕΣΗΕΑ διά του πειθαρχικού της να ελέγχει τη γνώμη και τη στάση των δημοσιογράφων. Ουδείς δημοσιογράφος θα πρέπει να ανέχεται κεχαγιά στο κεφάλι του, αφεντικό πειθαρχικό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τυραννίδας όπως από το ΕΣΡ ή άλλη Ανεξάρτητη (τάχα μου) Αρχή, απ’ αυτές που αλλοιώνουν το πολίτευμα. Δεν τίθεται θέμα δημοσιογραφικής δεοντολογίας (ώστε να επέμβει το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ) σε θέματα γνώμης και ελευθερίας έκφρασης. Οι δημοσιογράφοι κρίνονται, επιδοκιμάζονται και απορρίπτονται απ’ τους πολίτες και μόνον. Οι οποίοι πολίτες δε χρειάζονται την «προστασία» κανενός πειθαρχικού. Και κάθε τέτοια δίωξη είναι εκ του πονηρού – σταλινικού πονηρού ή φασιστικού πονηρού. Ας διαλέξει ο κάθε φανατικός ποια πονηρία τού πάει καλύτερα. Φοβάμαι ότι έχει αρχίσει ένα «κυνήγι μαγισσών» που θα το χρεωθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν μπορούν οι φανατικοί απ’ το σινάφι μας να υποκαταστήσουν (μάλιστα με διώξεις) τη γνώμη των πολιτών για τους άξιους ή τους ανάξιους ανάμεσά μας... Α.Π. - 
~


~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2015  :                  
ARFARA   NEWS   , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τετάρτη  01  Ιουλίου  2015   :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης ,  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-02-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  02  Ιουλίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/02-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  03 Ιουλίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-03-2015.html .-               
~  Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Παρασκευή  03  Ιουλίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/03-2015.html .-
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι της  ενημέρωσης , Σάββατο  04  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  04  Ιούλιος  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/04-2015.html .-
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Κυριακή 05  Ιουλίου 2015 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-05-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Κυριακή Δημοψηφίσματος 05  Ιουλίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/07/05-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  06  Ιουλίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-06-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  06  Ιουλίου   2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/07/06-2015.html .- 
~ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τρίτη 07  Ιουλίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-07-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  07  Ιουλίου  2015  : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/07/07-2015.html  .- 
~ARFARA NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τετάρτη  08  Ιουλίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-08-2015.html .- 
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  08  Ιουλίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/07/08-2015.html .-
 ~  ARFARA NEWS ,Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-09-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο 11 και 12 Ιουλίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/07/11-12-2015.html .-
~ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη 09- Ιουλίου - 2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html .-
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκευή  10  Ιουλίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-10-2015.html .- 
~Το αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 10  Ιουλίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html .-          
~ https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.197
~Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  10  Ιουλίου  2015   : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/07/10-2015.html ,-

Δεν υπάρχουν σχόλια: