Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  15  Αυγούστου  2015  :
~


~ Εσπερινός  Παρασκευή 14/08/2015 στο Αρφαρά Άγιοι Θεόδωροι: http://youtu.be/_nT1HZy_8NY ,
~ Εσπερινός Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρά 14/08/2015: http://youtu.be/FBC2f2AQ91Y ,

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΝ ΧΡΗΣΤΩ !   σε όλους  τους εορτάζοντες και εορτάζουσες  !  Όλες οι προσδοκίες και  επιθυμίες των , δικές μας ολόθερμες εγκάρδιες και σε διάρκεια ΕΥΧΕΣ  !!
~ 15 Αυγούστου
Της Παναγίας, ήτοι Μνήμη της σεβάσμιας μεταστάσεως της υπερευλογημένης ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας.
~ 15/08 Απολυτίκιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου - 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: https://youtu.be/2MVJty61Ejc ,

~
***    Διαβάστε πως γιορτάζετε ο Δεκαπενταύγουστος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας               
840606853FFF67272797F6FED7714EA2-
Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού».
Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό της.
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη.
Και μπορεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι η Παναγία της Τήνου και η Παναγία Σουμελά, όμως, σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά. Ιδού ένα μικρό οδοιπορικό:
Η Παναγία της Τήνου
Η εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, έπειτα από πολλές προσπάθειες και «με την υπόδειξη της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία», στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», στο Κεχροβούνι.
Με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 καθιερώθηκε ο εορτασμός της Παναγίας στην Τήνο να είναι οκταήμερος και να διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όπου μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, κατάνυξης και σεβασμού, ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.
Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της άρρηκτης σχέσης του ελληνισμού με την Ορθοδοξία.
Στην Τήνο παράλληλα με την εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν, όταν οι Ιταλοί τορπίλισαν και βούλιαξαν την «Έλλη» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.
Παναγία Σουμελά
Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.
Την εικόνα της Παναγίας Σουμελά αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Μετά τον θάνατό του τη μετέφερε στην Αθήνα ο μαθητής του Ανανίας και τοποθετήθηκε σε περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Έτσι αρχικά ονομάστηκε ως Παναγία η Αθηνιώτισσα.
Στο τέλος του 4ου αιώνα (380-386 μ.Χ.), σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία η Αθηνιώτισσα εμφανίστηκε ως όραμα στους μοναχούς Σωφρόνιο και Βαρνάβα, στη Αθήνα, και τους κάλεσε στην εκκλησία.
Εκεί είδαν την εικόνα να σηκώνεται από το προσκυνητάρι, να βγαίνει από το παράθυρο και να πετάει προς τα ουράνια. Συγχρόνως, άκουσαν την Θεοτόκο να λέει: «Πηγαίνω στην Ανατολή. Προπορεύομαι στο όρος Μελά. Ακολουθήστε με…».
Οι μοναχοί την ακολούθησαν και στο όρος Μελά, στον Πόντο, όπου στάθηκε, κτίστηκε μεγάλος Ναός και Μονή. Έτσι η εικόνα πήρε την ονομασία Σουμελά από τη φράση «στου Μελά».
Το 1922, μετά την Μικρασιατική καταστροφή, μοναχοί έθαψαν την εικόνα, μαζί με άλλα κειμήλια.
Με την ανταλλαγή, τα ιερά κειμήλια παραχωρήθηκαν και το 1931 τα ξέθαψε και τα έφερε στην Ελλάδα, ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης. Η εικόνα επανήλθε στην Αθήνα και παρέμεινε στο Μουσείο έως το 1951. Τότε, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης πρότεινε το κτίσιμο ναού στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά Βέροιας.
Η Παναγία Σουμελά διοργανώνει στην Καστανιά Ημαθίας, την Τετάρτη και την Πέμπτη την 1601η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικο-θρησκευτικής παράδοσης του Ελληνισμού στον Πόντο.
Χιλιάδες προσκυνητές καθώς και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Το πρωί της Πέμπτης 15 Αυγούστου θα γίνει το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος και θα ακολουθήσει η επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων.
Η Παναγία στο Μικρόκαστρο Κοζάνης
Ιδιαίτερος είναι ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, του δήμου Βοΐου.
Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1603, ενώ εντύπωση προκαλεί η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.
Το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών έρχεται από την τουρκοκρατία, όταν αποτελούσε ευκαιρία για τους σκλαβωμένους να δείξουν τη λεβεντιά και τον πόθο τους για λευτεριά.
Παναγία της Εκατονταπυλιανής
Ο ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής βρίσκεται στην Παροικιά, της Πάρου. Για το ναό υπάρχουν δύο ονομασίες: «Καταπολιανή» και «Εκατονταπυλιανή».
Σύμφωνα με την παράδοση, η Κατοπολιανή έχει ενενήντα εννέα φανερές πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Η πόρτα αυτή θα φανεί και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη.
Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη μητέρα πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής.
Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό.
Η προσευχή της εισακούστηκε. Βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και, πραγματοποιώντας το τάμα της, ανήγειρε τον μεγαλόπρεπο ναό της Εκατονταπυλιανής.
Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.
Η Χοζοβιώτισσα της Αμοργού
Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου.
Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.
Για τον τρόπο άφιξης της εικόνας στην Αμοργό υπάρχουν δύο παραδόσεις: Η πρώτη λέει ότι η εικόνα βρέθηκε μέσα σε μια βάρκα εκεί ακριβώς που είναι κτισμένο το σημερινό μοναστήρι. Λέγεται ότι την εικόνα τοποθέτησε μια ευσεβής κυρία μέσα σε βάρκα από την πόλη Χόζοβα της Παλαιστίνης και την άφησε να ταξιδέψει μόνη της στην θάλασσα, για να γλιτώσει από τα χέρια των εικονομάχων.
Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι τη θαυματουργική εικόνα έφεραν στην Αμοργό μοναχοί από το μοναστήρι του Χοτζεβά της Παλαιστίνης, που βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, οι οποίοι έφυγαν λόγω των διωγμών από τους εικονομάχους.
Περνώντας από την Κύπρο οι μοναχοί έπεσαν πάνω σε ληστές που βεβήλωσαν, έσχισαν στα δύο και έριξαν στη θάλασσα την εικόνα. Τα δύο τεμάχια ήρθαν με θαυματουργικό τρόπο κάτω από το βράχο της Αμοργού κι ενώθηκαν μόνα τους χωρίς να διακρίνεται τίποτε.
Άλλοι λένε ότι συγκολλήθηκαν από τους μοναχούς που συνέχισαν το ταξίδι τους, έφτασαν στην Αμοργό και έκτισαν το μοναστήρι στον τόπο που τους υπέδειξε η Παναγία. Μάρτυρας για τον τόπο αυτό ήταν η σμίλη, που για αιώνες βρισκόταν σφηνωμένη στο βράχο και έπεσε το 1952.
Η «Οφιούσα» της Κεφαλονιάς Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα (6 Αυγούστου) εμφανίζονται μέσα και έξω από τον ναό μικρά φίδια. Είναι τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας».
Στη θέση αυτή, λέει η παράδοση, υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγιάς, μεγάλο και πλούσιο. Όταν το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από πειρατές οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια.
Έτσι, σαν φίδια, ιερά πλέον, γυρίζουν κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και όσο περνούν οι μέρες πληθαίνουν. Την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.
Σύμφωνα με την παράδοση αν κάποια χρονιά τα φίδια δεν παρουσιασθούν, είναι κακό σημάδι. Αυτό συνέβη το 1940 και το 1953, όταν το νησί δοκιμάστηκε από τους σεισμούς.
Παναγία Αγιασώτισσα
Στην ενδοχώρα της Λέσβου, στην Αγιάσο, ο Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία για όλους. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της Παναγίας, ύστερα από τη Λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Η Παναγία της Ολύμπου στην Κάρπαθο
Διαφορετικός είναι ο εορτασμός στην Όλυμπο της Καρπάθου. Οι Λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό.
Ο χορός αργός και πάντα με σταθερό βήμα και κατανυκτική διάθεση, κρατά για ώρες.
Ο επιτάφιος της Παναγίας στην Πάτμο
Στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο, οι μοναχοί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, έθιμο με βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και των άλλων εκκλησιών ηχούν ασταμάτητα.
iero
Κουφονήσια – Με τα καΐκια στην Παναγιά
Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους και κατόπιν εκείνοι μεταφέρονται με τα καΐκια τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο στο Πάνω Κουφονήσι.
Άνδρος – Παναγία Φανερωμένη
Το Κάστρο Φανερωμένης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία στην περιοχή του Κορθίου, σε ύψωμα κοντά στο χωριό Κοχυλού. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι στην Παναγία τη Φανερωμένη, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.
iero2Έκπληκτοι μένουν οι επισκέπτες στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην πρωτεύουσα του νησιού της Σάμου, όπου τις τελευταίες ημέρες μια εικόνα της Παναγίας παρουσιάζει την εικόνα που βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία. Στο πρόσωπο αλλά και στο λαιμό Της εμφανίζονται κόκκινα ίχνη, με όλο και περισσότερους να μιλούν για αίμα…
Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Φούρνων έβγαλε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα, ζητώντας προς αποφυγή της όποιας παρερμηνείας του φαινομένου, να υπάρξει σιωπή μέχρι να δοθεί επίσημη εξήγηση από ειδικούς.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου Ικαρίας και Φούρνων Ευσέβιος μάλιστα, επισκέφθηκε το σημείο και πραγματοποίησε δέηση. Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της μητρόπολης…
anakoi
Πλήθος πιστών επισκέπτεται την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης προκειμένου να προσκυνήσει την εικόνα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο νησί…

**  Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για το “Thessaloniki Pride”! Σε αγρυπνία καλεί τους πιστούς ο μητροπολίτης Άνθιμος!
~  Η αγρυπνία θα τελεστεί την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 τα ξημερώματα στον ιερό ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου
anthimosΣε αγρυπνία καλεί η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τους πιστούς ενόψει του 4ου Φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Thessaloniki Pride 2015», που θα πραγματοποιηθεί, στις 19 και 20 Ιουνίου, στην πόλη.
Σε ανακοίνωσή του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τονίζει πως με λύπη και ανησυχία η Ιερά Μητρόπολη είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει πάλι τη «δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων».
Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως θα πρέπει οι πολίτες να απομακρύνουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους από «τέτοιες ανόσιες και αφύσικες εκδηλώσεις», ενώ οι πιστοί καλούνται σε βραδινή αγρυπνία.
Η αγρυπνία θα τελεστεί την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 τα ξημερώματα, στον ιερό ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου.

***  Οι Παναγίες της Μεσσηνίας         
     
Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα εορτάζει η των Μεσσηνίων Εκκλησία το Πάσχα του καλοκαιριού, την Μετάσταση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Σε κάθε γωνιά της Μεσσηνιακής Γης υπάρχει και ένα Προσκύνημα, ένα Μοναστήρι, ένας Ναός προς τιμήν της Παρθένου.
Από την βόρεια πλευρά του Νομού, στα όρια του με την Αρκαδία και κατηφορίζοντας την Τσακώνα, αγναντεύουμε την Ιερά Μονή του Βουλκάνου , η οποία δεσπόζει στο όρος Ιθώμη και καλεί τον κάθε διερχόμενο «δεύτε αναβώμεν εις όρος Κυρίου» για να αποθέσουμε φόρο τιμής και ευλαβικό προσκύνημα στο Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, της Προστάτιδος των απανταχού Μεσσηνίων.
Αλλά και στο άλλο ορεινό άκρο της νοτιοανατολικής  Μεσσηνίας , στην κορυφή του Ταϋγέτου στέκει φρουρός και προστατεύει την Μεσσηνιακή Μάνη η Δημιοβίτισσα Παναγία , μέσα στο  «κάστρο» της , την Ιστορική Ιερά Μονή Δημιόβης. Και μέσα στα σπλάχνα του Ταϋγέτου , η έρημος πια Μονή του Μαρδακίου στέκεται πεισματικά στο διάβα του χρόνου έχοντας ως μόνο ένοικό της την Παναγία τη Μαρδακιώτισσα.
Και ως Καπετάνισσα Κυρά, σαν φάρος, στέκει η Ελεήστρια της Κορώνης και ευλογεί τα καράβια που διασχίζουν την Μεσόγειο, στο Ακρωτήρι του Ακρίτα.
Αλλά και εδώ στην Καλαμάτα μας, στην καρδιά της Μεσσηνίας, κόσμημα και θησαύρισμα έχουμε την  Πολιούχο μας, την Παναγία την «Υπαπαντή» καλουμένη, την Μάνα των Καλαματιανών, την «υπαπαντούλα μας» όπως λένε οι γερόντισσες της πόλης μας.
Σε όλη την Παναγιοσκέπαστη Μητρόπολη μας, σε κάθε γωνιά της τιμάται η Θεοτόκος με πανηγυρικές Ακολουθίες, με παρουσία Αρχιερέων και ιερέων και με τη συμμετοχή των ευλαβών χριστιανών που ανεβαίνουν, οι περισσότεροι πεζοπόροι, σε αποστάσεις 20 και 30 χιλιομέτρων, προκειμένου να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο την Χάρη της.
Αυτή την Χάρη επικαλούμεθα πάντες  και την επιζητούμε σε κάθε στιγμή της ζωής μας.   Του Αρχιμ.κ.Φίλιππου Χαμαργιά  Amen.gr

*** Τιμούν την Παναγία, την «Κυρά την Αγριλιώτισσα»! 

  Με λαμπρότητα και συνάμα ευλάβεια και κατάνυξη τιμούν το Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας στον Αγρίλη Φιλιατρών. Χιλιάδες πιστοί, από τα Φιλιατρά και όλη την Τριφυλία, αναμένεται να συρρεύσουν απόψε παραμονή και αύριο ανήμερα της εορτής της Παναγίας στον Αγρίλη ανάβοντας ένα κερί στη μνήμη Της και προσκυνώντας ευλαβικά την Ιερή Εικόνα. Απόψε τελείται Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου και αργότερα θα γίνει Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και αύριο, ανήμερα της εορτής, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. «Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε το 13ο αιώνα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσαν πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα) με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄. Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρις στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Ο Ιωάννης από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ το 1825 και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά για τον Ιερό Ναό της Παναγίας στην ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Αγρίλη (Ο.Φ.Α.). Στο παραλιακό δρόμο του Αγρίλη, διεξάγεται η καθιερωμένη εμποροπανήγυρη με πραμάτειες σε χαμηλές τιμές και πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά. Οι πιστοί, την παραμονή, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το ηλιοβασίλεμα από το γραφικό λιμανάκι, κάνοντας τη βόλτα τους, όπως επίσης και την παραμονή καθώς και ανήμερα της εορτής, να απολαύσουν τον καφέ, το ποτό ή το φαγητό τους στα καταστήματα του Αγρίλη! - 

***  Πανηγυρίζει η Μεσσηνία το "Πάσχα του Καλοκαιριού" (φωτογραφίες)          
       
 
 
 
 
 
 
 
 
Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη θα εορταστεί εφέτος και στη Μεσσηνία η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή του καλοκαιριού. Εορταστικές εκδηλώσεις, πανηγύρια και γλέντια θα δώσουν ζωή ακόμη και στο μικρότερο χωριό, ενώ πανηγυρίζουν Ιερές Μονές και Ενοριακοί Ναοί.
Ο εορτασμός ξεκίνησε από χθες με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και θα κορυφωθεί σήμερα με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.
Πανηγυρίζει πρώτα και κύρια η Ιερά Μονή Δημιόβης με τον Εσπερινό χθες να χοροστατεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος.
Επίσης, πανηγυρίζουν μεταξύ άλλων οι Μονές Βουλκάνου, Μαρδακίου στην Νέδουσα και Ελληνικών στην Άνθεια, καθώς και το Ιερό Μετόχιο της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Μικρομάνη.
Τέλος, για τη διευκόλυνση των πολιτών, που θα κατευθυνθούν σήμερα προς την Ιερά Μονή Βουλκάνου, έως και τις 12:00 το μεσημέρι  επιτρέπεται η άνοδος των οχημάτων, μόνο από:
- Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
- Λάμπαινα – Κακοπέτρι - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
- Μελιγαλά – Νεοχώρι - Αρχαία Μεσσήνη - Ιερά Μονή Βουλκάνου.
Η κάθοδος των οχημάτων από την Ιερά Μονή, πραγματοποιείται μόνο προς τη γέφυρα Βαλύρας.

*** ΣΟΚ: Αμερικανίδα όμηρος βιάστηκε επανειλημμένα από τον ηγέτη του ΙΚ
-  Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας               
newego_LARGE_t_1101_54549075_type12713
-   Η Κέιλα Μίλερ, η Αμερικανίδα η οποία πέθανε νωρίτερα φέτος ενώ κρατείτο όμηρος από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, είχε βιαστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ομηρίας της από τον ηγέτη του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή το αμερικανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ αρμόδιους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που δεν κατονόμασε.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι τα μέλη της οικογένειας της Μίλερ επιβεβαίωσαν πως στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ τους είπαν πως η Κέιλα υπέστη επανειλημμένα σεξουαλική κακοποίηση από τον αλ Μπαγκντάντι.
«Μας είπαν ότι η Κέιλα βασανίστηκε, ότι την μεταχειρίζονταν σαν ιδιοκτησία του αλ Μπαγκντάντι. Αυτό μας ειπώθηκε τον Ιούνιο από την κυβέρνηση», ανέφεραν οι γονείς της ομήρου, ο Καρλ και η Μάρσα Μίλερ, σύμφωνα με το ABC News.
Οι πληροφορίες σχετικά με τον ρόλο του αλ Μπαγκντάντι στην αιχμαλωσία και τη σεξουαλική κακοποίηση της Μίλερ αντλήθηκαν από πολλές πηγές, ανάμεσά τους από δύο συνεντεύξεις με δύο νεαρά κορίτσια που κρατούνταν ως σεξουαλικές σκλάβες στο χώρο όπου βρισκόταν η όμηρος και τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση της συζύγου ενός στελέχους του Ισλαμικού Κράτους το οποίο σκοτώθηκε στην αμερικανική επιδρομή, φέρονται να είπαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, διευκρίνισε το ABC News.
Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου για την υπόθεση της Κέιλα Μίλερ.

*** Έκλεψαν σύκα αξίας 1500 ευρώ από τον Πολύλοφο 

Σύκα αξίας 1500-2000 ευρώ, κατά δήλωση της ιδιοκτήτριας, έκλεψαν 3 άτομα από το αγρόκτημά της στον Πολύλοφο του Δήμου Μεσσήνης. Η ιδιοκτήτρια κατήγγειλε ότι η κλοπή έγινε την Πέμπτη από έναν 39χρονο που ήταν μαζί με άλλα δύο άτομα. Χθες το πρωί ο 39χρονος συνελήφθη στη Μεσσήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Μεσσήνης, ενώ αναζητούνται τα άλλα δύο άτομα. -

***   Πράσινο φως για το πρόγραμμα από το Eurogroup- Στα 26 δισ. η πρώτη δόση         
      
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Ντομπρόφσκις (Κομισιόν) και  Ρέγκλινγκ (ESM), ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμκαλωσόρισε τη συμφωνία θεσμών-Ελλάδας σε ευθυγράμμιση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου. 
«Υπήρξαν διαφορές, αλλά καταλήξαμε σε συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, όπως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.
Ο ολλανδός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.
Αναφορικά με το Ταμείο, το Eurogroup συμφώνησε με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015.
Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη.
Για το θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ανάμειξη και του ΔΝΤ.
Κρίσιμη προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους. Όλα αυτά θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τον Οκτώβριο.
Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε μέσω τηλεφωνικής παρέμβασης στο Eurogroup ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για το αν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα και οτι αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τα όσα έγιναν το πρωί στη Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι σημαντικό ότι υπήρξε ευρεία πλειοψηφία και βούληση στο Κοινοβούλιο να συνεργαστεί.
«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης ή εκλογές» υπογράμμισε.
Σε άλλη ερώτηση για τις τράπεζες, ο ολλανδός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών.
Ο Κλάους Ρέκλινγκ του ESM είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στην μεταστροφή του κλίματος, λόγω αλλαγής στάσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος επίσης μίλησε για μεγάλο πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, αλλά και από το ΔΝΤ, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της συνεισφοράς του.
Η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ
Ο κ. Ρέκλινγκ διευκρίνισε ότι η πρώτη δόση θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί όταν εγκρίνουν και τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τη συμφωνία.
Από τα χρήματα της πρώτης δόσης, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Από τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, τα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε δύο μέρη: τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα δοθούν το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα ολοκλήρωθούν και τα stress tests των τραπεζών.
Ο Ρέκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα μείνουν σε λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο και θα αποδεσμευθούν όταν ζητηθούν.
Newsroom ΔΟΛ

***  Σχεδόν διπλάσιοι εκθέτες στην 4η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» 2015         
      
Διπλάσιοι σε σχέση με πέρσι, θα είναι οι εκθέτες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην 4η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» 2015, σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο δημαρχείο Καλαμάτας. Στη σύσκεψη, που αποσκοπούσε στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία της  έκθεσης, συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος, υπηρεσιακά στελέχη, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και εκθετών.
Όπως έγινε γνωστό,  φέτος, θα λάβουν μέρος στην 4η «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» 23 εκθέτες, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με πέρσι (ήταν 13). Θα παρουσιάσουν στο κοινό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σύκα, κρασιά, αρτοσκευάσματα και γλυκά κουταλιού, βότανα, ζυμαρικά, μέλι, τυρί, τουρσιά, κηραλοιφές και ξυλόγλυπτα. Στην έκθεση θα μετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι από όλη τη Μεσσηνία, η ΣΥΚΙΚΗ και το Χαμόγελο του Παιδιού.
Την Τετάρτη 19 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση στο Πάρκο, για την οργάνωση της έκθεσης και την κατανομή των θέσεων των εκθετών.
Η 4η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ.

***  Επισημάνσεις για την περιοχή Αν. Κέντρου         
     
  Πολύ σημαντικές επισημάνσεις έκανε εγγράφως αναγνώστης του «Θάρρους» και κάτοικος της περιοχής του παλιού Στρατοπέδου (Ανατολικό Κέντρο) τις οποίες δημοσιεύουμε, πιστεύοντας ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει να ωφεληθεί διαβάζοντάς της.
-          Ο φωτισμός στο τμήμα Λακωνικής (Αγ. Δημήτριος) είναι ανύπαρκτος. Εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το δρόμο, όσο και για τον παράλληλο πεζόδρομο.
-           Τα παρακείμενα οχήματα (ογκολογικά) έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος και δεν ξέρουμε πότε θα φύγουν και πως θα μετακινηθούν.
-           Οι καλλιεργητές δεν σέβονται και τόσο πολύ τον χώρο που χρησιμοποιούν (σκουπίδια) που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας.
-           Ο περιβάλλον χώρος (ΑΜΕΑ – Νηπιαγωγείο – Παιδική Χαρά) έχει εγκαταλειφθεί και αποτελεί χώρο για τα σκυλιά, ιδίως τις πρωινές και απογευματινές ώρες.
-           Στην παλιά πύλη (γήπεδο Μεσσηνιακού) πρέπει να τοποθετηθεί οδικός πίνακας για τους ξένους, που να δείχνει: νότος (παραλία – Καρδαμύλη), βορράς (Πανεπιστήμιο – Γήπεδο – Τέντα).
-           Στην περίμετρο του παλιού Στρατοπέδου έχει γίνει μόνο ένα πηγάδι. Γιατί;;;
-           Μια φορά το χρόνο τουλάχιστον θα έπρεπε οι κάτοικοι της περιοχής, οι ποδοσφαιριστές, οι αθλητές της Τέντας, οι ταξιτζήδες και οι καλλιεργητές να καθαρίζουν το Στρατόπεδο, καθώς και οι φορείς που στεγάζονται εκεί (φοιτητές – ΑΜΕΑ – Ορειβατικός, κ.ά).
-           Να γίνει σήμανση για την είσοδο και έξοδο του Στρατοπέδου (Μεσσηνιακού – Αγ. Δημήτριος) ειδικά για τα οχήματα, τους πεζούς και τα σκυλιά.
Το μεγάλο θέμα είναι η συντήρηση των χώρων γενικά και όχι τα εγκαίνια.
Ευχαριστώ πολύ
Ένθερμος αναγνώστης σας
Τέντα: Ζούγκλα ο χώρος που θα έπρεπε «να πνίγεται» στην παιδεία και τον αθλητισμό (φωτογραφίες)

***   Τα capital controls καθυστέρησαν την έναρξη έργου στην Καλαμάτα

«Θύμα» των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls), αλλά και της γραφειοκρατίας, έπεσε το έργο: «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση δρόµων Καλαµάτας, (τµήµατα οδών Βασ. Γεωργίου, Ακρίτα, Αρτέµιδος». Το έργο είχε προϋπολογισμό 163.639 ευρώ µε Φ.Π.Α και θα έπρεπε να έχει αποπερατωθεί έως τις 6 Αυγούστου, καθώς υπήρχε χρονικό περιθώριο 90 ημερών για την ολοκλήρωσή του. Το έργο προέβλεπε την αναδιάταξη των νησίδων διαχωρισµού κατευθύνσεων κυκλοφορίας και ανάπλαση των εξής οδικών τµηµάτων: -Της οδού Βασιλέως Γεωργίου από την Αριστοµένους έως τη Φαρών -Της οδού Ακρίτα από την Β. Γεωργίου έως την οδό Βασ. Όλγας -Της οδού Αρτέµιδος από την Αγίου Γεωργίου έως την Σταδίου Οι εργασίες αφορούν στην αναδιάταξη και επέκταση των νησίδων στις τρεις οδούς, καθώς και τοποθέτηση ιστών σηµατοδότησης – τροποποίησης προγραµµάτων στους υπάρχοντες, αλλά και εργασίες για την κατασκευή νέων κρασπέδων φρεζαρίσµατος ασφαλτικών ταπήτων, νέας οδοστρωσίας και φύτευσης νέων δένδρων. Το θέμα τέθηκε πρόσφατα στο Δ.Σ. Καλαμάτας, που αποφάσισε να δώσει τρίμηνη παράταση λόγω της καθυστερημένης άφιξης της σύμφωνης γνώμης του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και της ενημέρωσης από την ανάδοχο εταιρία ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη των εργασιών λόγω των επιβληθέντων capital controls. - 

*** "Φουλ" οι καμπίνες του «Βιτσέντζος Κορνάρος» σήμερα από την Καλαμάτα για την Κρήτη         
     
Ενδιαφέρον από τους κρητικούς, ενισχύει την πιθανότητα 2ου δρομολογίου από του χρόνου
Στο 100% είναι η πληρότητα στις καμπίνες του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος» για το σημερινό δρομολόγιο του 15Αύγουστου από το λιμάνι της Καλαμάτας για Κρήτη. Η κίνηση και στο λιμάνι της Καλαμάτας κορυφώνεται και όσοι αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να ταξιδέψουν για την Κρήτη, θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν θέσεις μόνο για τα deck. Τέτοια εισιτήρια θα μπορέσουν να εκδώσουν ακόμα και την ίδια στιγμή από το λιμάνι της Καλαμάτας.
Παρά τα όσα τελευταία συμβαίνουν με το ΦΠΑ και τις αυξήσεις, εκπρόσωπος της εταιρίας "EUROLINE Σταύρος Μπακολιάς", η οποία πρακτορεύεται το πλοίο, επισήμανε μιλώντας στο "Θάρρος", πως οι αλλαγές στις τιμές, είναι ανεπαίσθητες.
  Τιμές
Καθ’ όλη την εβδομάδα, οι κρατήσεις για την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι της Καλαμάτας, συνεχίσθηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αποκορύφωση τις τελευταίες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το εισιτήριο για τα deck από 24 ευρώ πήγε στα 26 ευρώ για Κρήτη και στα 18 για Κύθηρα.
Η μεταφορά αυτοκινήτου για την Κρήτη είναι 70 ευρώ και για τα Κύθηρα 46 ευρώ. Η δίκλινη εσωτερική καμπίνα, κοστίζει 49 ευρώ για Κρήτη και 33 ευρώ για τα Κύθηρα.
Το πλοίο αναχωρεί από την Κρήτη για Καλαμάτα στις 2.30 μετά το μεσημέρι κάθε Σαββάτου και περνάει από το λιμάνι των Κυθήρων. Φτάνει στο λιμάνι της Καλαμάτας στις 00.15 και αναχωρεί ξημερώματα Κυριακής (00.45). Στις 6.15 το πρωί φτάνει στα Κύθηρα και στις 10.30 στον Κίσσαμο της Κρήτης. Τα δρομολόγια θα συνεχίσουν να εκτελούνται τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η εταιρεία δεν αποκλείει, αν υπάρχει ζήτηση και η κίνηση δείχνει αυξητικές τάσεις, να συνεχισθούν περαιτέρω.
  Υπάρχει ενδιαφέρον
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας, έχουν διαπιστώσει αύξηση του κόσμου που προτιμάει το καράβι για να ταξιδέψει, όχι μόνο από την Πελοπόννησο, αλλά και ταξιδιωτών από Κρήτη και Κύθηρα προς την Πελοπόννησο. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι δεν ταξιδεύουν από το λιμάνι της Καλαμάτας μόνο Μεσσήνιοι, αλλά και από τις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
"Πάγωμα" της κίνησης παρατηρήθηκε μόνο τις δύο εβδομάδες που έμειναν κλειστές οι τράπεζες με την εφαρμογή του capital control, όμως, αμέσως μετά ξεκίνησαν τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα.
Μάλιστα, όπως τόνισε εκπρόσωπος της εταιρίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο ήταν το ψυχολογικό και όχι τόσο το οικονομικό εκείνη την περίοδο, καθώς για το συγκεκριμένο πλοίο δεν υπήρξαν μεγάλες αυξήσεις.
Πάντως, η "Euroline Σταύρος Μπακολιάς", διακρίνει ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον των Κρητικών για την Πελοπόννησο και γι' αυτό εκτιμά ότι αν από του χρόνου τα δρομολόγια από Καλαμάτα είναι δύο την εβδομάδα, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.
Τέλος, η εταιρία επισήμανε, ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και με έξτρα προσωπικό, ώστε να υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση όλων των επιβατών τις ημέρες του 15Αύγουστου και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Σερβιτόροι της παραλίας: Οι αφανείς ήρωες της Ναυαρίνου          
      
Καθημερινά διασχίζουν την παραλιακή οδό εκατοντάδες φορές, αλλά για τους περισσότερους οδηγούς είναι αόρατοι
 Όλοι τους έχουμε συναντήσει, είτε να μας σερβίρουν σε κάποιο κατάστημα της οδού Ναυαρίνου είτε να προσπαθούν με το δίσκο τους να διασχίσουν το γεμάτο κίνηση δρόμο.
Ο λόγος για τους σερβιτόρους της παραλιακής…
Η δουλειά τους μπορεί να φαίνεται σε πολλούς απλή, αλλά μόνο και μόνο ότι έχουν να δώσουν μάχη με το χρόνο, τη ζέστη, αλλά, κυρίως, τα αυτοκίνητα, μόνο τέτοια δεν την κάνει.
Το απόγευμα της Τετάρτης, λοιπόν, μια σερβιτόρα τραυματίστηκε προσπαθώντας να διασχίσει τη Ναυαρίνου. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που συμβαίνει τραυματισμός εργαζομένου σε αυτό το δρόμο, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν γενικά όσοι επιχειρούν να τον διασχίσουν. Κι αυτό, γιατί ελάχιστοι είναι οι οδηγοί που σταματούν και ας είναι ο πεζός πάνω σε διάβαση, ενώ κι όταν κάποιος σταματήσει, μπορεί να τα «ακούσει» από τους πίσω.
Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού (π.χ. Βέλγιο), όταν ένας πεζός απλά κατεβάσει το πόδι του στο οδόστρωμα, τα αυτοκίνητα σταματούν ακαριαία, ενώ η κόρνα αποτελεί ένα κουμπί που θα πατηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, στην παραλία της Καλαμάτας και συναντήσαμε εργαζομένους σε καταστήματα εστίασης, οι οποίοι μας μίλησαν για τον καθημερινό τους αγώνα, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να μην έχουμε ξανά ατυχήματα. Το μόνο που ζητούν, και στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό σε κάθε είδους πεζό.
  
Ασπασία Καναβού
Είναι η πρώτη χρονιά που δουλεύω στη Ναυαρίνου. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα εδώ, αφού δε σταματούν συχνά, οπότε εμείς πρέπει να είμαστε περισσότεροι προσεκτικοί. Αρκετές φορές μέχρι σήμερα έχω τρομάξει από αυτοκίνητα, αλλά προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και να έχω το νου μου.
Κατά τη γνώμη μου, οι οδηγοί θα έπρεπε να είναι περισσότερο συνεπείς και προσεκτικοί με τους πεζούς, και να σταματούν στους σερβιτόρους, αφού είμαστε πολλά παιδιά που κάνουμε αυτή τη δουλειά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
  
Παναγιώτης Νίκας
Το θέμα είναι ότι οι οδηγοί δεν προσέχουν καθόλου, οι περισσότεροι τρέχουν και είναι πολύ σπάνιο κάποιος να σταματήσει για να περάσει ο πεζός. Δε σταματούν ούτε σε γυναίκες με παιδιά, οπότε σιγά μη σταματήσουν σε εμάς που είμαστε με ένα δίσκο στο χέρι.
  
Βασίλης Σκανδάλης
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτή τη δουλειά στο συγκεκριμένο δρόμο, ειδικά όταν υπάρχει φόρτος, αφού πρέπει να είσαι σε συγκεκριμένο χρόνο στην παραλία.
Εμένα πέρυσι με είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Γενικότερα, το θέμα είναι οι οδηγοί να είναι πιο προσεκτικοί.
  
Κυριάκος Μίχος
Πάντα είναι επικίνδυνα στο δρόμο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και από τους οδηγούς και από τους σερβιτόρους. Οι δεύτεροι, μάλιστα, πρέπει να προσέχουν περισσότερο, γιατί δε σημαίνει ότι επειδή σε ένα σημείο υπάρχει διάβαση, μπορείς να περάσεις χωρίς να κοιτάξεις. Πολύ σπάνια θα σταματήσει ένα αυτοκίνητο για να περάσει ένας πεζός, κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει πολλή κίνηση, οπότε ο οδηγός κινείται με μικρή ταχύτητα.
Γενικότερα, επειδή ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, είναι χαμένος και στο θέμα της οδήγησης.
  
Νίκος Περιβολάρης
Λίγη προσοχή θέλει, αλλά και λίγο τσαμπουκά, αφού ελάχιστοι θα σταματήσουν, αν δεν είσαι αποφασισμένος κι εσύ.
Για μένα, λύση είναι να γεμίσει η Ναυαρίνου σαμαράκια, ώστε να οδηγούν με 20 χιλιόμετρα την ώρα, όπως και να υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση.
Πάντως, όσο πάει η κατάσταση και διορθώνεται, αφού σταματούν όλο και πιο πολλοί, ενώ σταματούν κυρίως οι οδηγοί ταξί της πόλης.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι σταματά ο καλός, αλλά ο μ@@@@@ς κάνει προσπέραση.
Πάντως, αν δε γίνει μια μεγάλη κουβέντα για τη Ναυαρίνου και ένας νέος σχεδιασμός, δύσκολα θα αλλάξει κάτι, ο δρόμος είναι υπερφορτωμένος και τα αυτοκίνητα τρέχουν.
  
Στέλιος Αγγελόπουλος
23 χρόνια περνάω αυτό το δρόμο δουλεύοντας, είναι μια επικίνδυνη εργασία και πολλές φορές μέχρι σήμερα έχω κινδυνεύσει από διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτό που φταίει είναι ότι οι οδηγοί αγνοούν τις διαβάσεις. Το μόνο που μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερη αστυνόμευση και να σταματήσουν οι οδηγοί να τρέχουν. Ούτε καν για μια γυναίκα με παιδί σταματούν.    Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4318 video.  -    Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2531 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2530   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9379   βίντεο  
~
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4492 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 486 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.248  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   499 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937 ,    ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  453. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 116 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-                                           
 STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17. -  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  01  Αυγούστου 2015  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/07/arfara-news-01-2015.html .-
~  AGIO  OROS Φωτοπαρουσιάσεις 2015  από επίσκεψη -προσκύνημα 24-29  Ιουλίου 2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/08/agio-oros-2015-24-29-2015.html .-  
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  02  Αυγούστου  2015  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-02-2015.html .-
~ARFARA   NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  03  Αυγούστου  2015   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-03-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Αυγούστου   2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-04-2015.html .-
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Αυγούστου  2015   :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/08/04-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS    Το  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-05-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
~ ARFARA  NEWS  Πέμπτη  06  Αυγούστου  2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-06-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  07  Αυγούστου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-07-2015.html .-  
~ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  08  Αυγούστου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-08-2015.html .-
~ARFARA   NEWS  Τρίτη 11  Αυγούστου  2015  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-11-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  12  Αυγούστου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-12-2015.html .-
~ARFARA  NEWS   Πέμπτη  13  Αυγούστου  2015  :
Το  Αγιάζι στην Ενημέρωση από το Αρφαρά Ν. Μεσσηνίας  :
http://snsarfara.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-13-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης Παρασκευή  14 Αυγούστου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-14-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  15  Αυγούστου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/08/arfara-news-15-2015.html .- 

  ΣΤΟ " ΝΑΥΤΙΛΟ "  παραλία Καλαμάτας  μετά το βραδινό  θαλασσινό μπάνιο  14-08-2015 Φωτογραφίες  :











 

Δεν υπάρχουν σχόλια: