Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Τρίτη  22 Νοεμβρίου 2016 :
~
 Μονή Οσίου Λουκά

Στη μονή Οσίου Λουκά

 ΟΣΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Βοιωτίας
Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασαΜυρίζω χώμα, το χώμα μας έπλασε, στο χώμα θα πάμε. Ελάτε εσείς που είστε καλοί, θα αγιάσετε το χώμα.
Στη μονή Οσίου Λουκά
22 Νοεμβρίου
Αποστόλων (Ο΄) Ονησίμου, Φιλήμονος επισκόπου Γάζης, Απφίας, Αρχίππου. Ιερομαρτύρων Κλήμεντος αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Σισινίου. Μαρτύρων Βαλλεριανού, Κικιλίας και Τιβουρτίου(1) (†230). Στεφάνου, Μάρκου και Μάρκου. Ευφημίας, Χριστοφόρου, Θαλελαίου και Ανθίμου. Αγαπίου του Καππαδόκου, Αγαπίωνος, Θαδδαίου, Μαξίμου του δεσμοφύλακος, Μένιγνος του κναφέως (2) και Προκοπίου του Παλαιστίνου. Οσίων Αββά, Καλλίστου και Μιχαήλ δουκός, του Ρώσου.
(1)Η αγία Κικιλία έζησε τον 3ο αιώνα. Οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες και μάλιστα ευγενείς. Η Κικιλία άκουσε τη διδασκαλία του Χριστού και ζήτησε να βαπτιστεί. Μετά από λίγο καιρό, οι γονείς της την πάντρεψαν με ένα ευγενή νέο, τον Βαλεριανό, ο οποίος υπό την επίδραση της Κικιλίας ασπάστηκε κι αυτός τη χριστιανική πίστη. Μαζί με τον Βαλεριανό προσήλθε στους κόλπους της εκκλησίας και ο αδελφός του ο Τιβούρτιος. Κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού η Κικιλία, ο Βαλέριος και ο Τιβούρτιος συνέχιζαν να δηλώνουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό και να ασκούν το φιλανθρωπικό τους έργο. Γι` αυτό τους συνέλαβαν και υπέστησαν την εσχάτη των ποινών, τον θάνατο με αποκεφαλισμό.
(2) Ο άγιος Μένιγνος καταγόταν από την Κολωνία του Ελλησπόντου και έζησε επί βασιλείας Δεκίου. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός ο Μένιγνος, αψηφώντας την σκληρή τιμωρία ομολόγησε στην αγορά την πίστη του στον Ιησού και προέτρεψε τους Χριστιανούς να σταθούν πιστοί στον Κύριο και ατρόμητοι στα ασεβή αυτοκρατορικά διατάγματα. Συνελήφθηκε και επειδή δεν θέλησε να ασπαστεί τα είδωλα τον οδήγησαν στον τόπο του αποκεφαλισμού. Έτσι ο άγιος Μένιγνος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο. ~
Σήμερα 22/11/2016 εορτάζουν:
Άγιοι Φιλήμων ο Απόστολος, Άρχιππος, Ονήσιμος και Απφία, Άγιοι Κικιλία, Βαλεριανός και Τιβούρτιος, Όσιος Αββάς
~   Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
~   Tετρὰς ἡ θεοσύλλεκτος τῶν ἀποστόλων Χριστοῦ Φιλήμων καὶ Ἄρχιππος καὶ σὺν Ἀπφίᾳ ὁμοῦ, ὁ θεῖος Ὀνήσιμος· λάμψαντες τοῖς ἐν σκότει ἀληθείας τὴν γνῶσιν, ἤθλησαν ὁμοφρόνως καὶ τὴν πλάνην καθεῖλον· καὶ νῦν ἐξευμενίζονται πᾶσι τὸν Κύριον.
~* Απολυτίκιο Άγ. Φιλήμων, Άρχιππου, Ονησίμου και Απφία - 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/Z4C5-z6zBg0  .-

~
Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας στο Άγιον Όρος

Σύναξη της Παναγίας της Κουκουζέλισσας σ....
 
Προφήτης Αβδιού

Προφήτης Αβδιού
 
Άγιος Πλάτωνας

Άγιος Πλάτωνας
 
Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
 
Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπο....
 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
 
Ο κόσμος των Αγγέλων

Ο κόσμος των Αγγέλων
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 

***  Ημέρα… «ευχαριστιών» η χθεσινή για τον περιμετρικό από τον Δήμαρχο Π. Νίκα 
Μετά την περίφημη δήλωση του Σαββάτου για τα… πέτρινα χρόνια, χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας πέρασε στις… ευχαριστίες με αφορμή τον περιμετρικό της Καλαμάτας.
Ευχαρίστησε κατά σειρά τη Βάσω Παπανδρέου, τον Γιώργο Σουφλιά, τον Μάκη Βορίδη, τον Αντώνη Σαμαρά και τη σημερινή κυβέρνηση, για την προσφορά τους στην ολοκλήρωση της μικρής… Αττικής Οδού για την Καλαμάτα. Βέβαια, μπορεί να… μουτρώσει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, που βγήκε από το κάδρο, αλλά μάλλον η μη αναφορά του δεν έκρυβε κάποια σκοπιμότητα.
Ο δήμαρχος είπε ότι το περασμένο Σάββατο έδωσε στους πολίτες μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας, αφού φάνηκε εν τοις πράγμασι ότι στη χώρα μας δεν είναι όλα μαύρα και γίνονται κάποια σημαντικά έργα.
Στις δηλώσεις του ανέφερε ένα λόγο παραπάνω για τον πρώην υπουργό Γιώργο Σουφλιά και τη… σοφία του να χαράξει ένα δίκτυο αυτοκινητόδρομων μέσω των ΣΔΙΤ. Βέβαια, εδώ ο δήμαρχος… ξέχασε να μας αναφέρει πόσο στοίχησαν αυτά τα έργα στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά σε ημέρα χαράς τα δυσάρεστα πάνε στην άκρη. Επίσης, ο κ. Νίκας ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης.
Οπωσδήποτε η περιμετρική οδός της Καλαμάτας, το πρώτο τμήμα της οποίας έχει δοθεί ήδη στην κυκλοφορία, θα βοηθήσει πολύ την πόλη, επειδή, αφενός, δε θα υπάρχει λόγος να μπουν αυτοκίνητα που κινούνται προς τη Μάνη και, αφετέρου, θα εξυπηρετεί και ορισμένες εσωτερικές μετακινήσεις σε συντομότερο χρόνο και με μικρότερο κόστος.
Ωστόσο, πρόκειται για έργο υπερβολικό, τεράστιου κόστους, και σίγουρα θα μπορούσε να φτιαχτεί κάτι πιο απλό και οικονομικό, με ίδιο όφελος.
Σύμφωνα με το διευθυντή του υπουργείου Υποδομών για έργα με σύμβαση παραχώρησης, Γιάννη Καρνέση, οι μοναδικές πόλεις στη χώρα που έχουν περιμετρικό δακτύλιο είναι η Αθήνα –την Αττική Οδό που μάλιστα ένα τμήμα της είναι κομμάτι της ΠΑΘΕ- και η Καλαμάτα. Και στα επόμενα τριάντα χρόνια είναι απίθανο να αποκτήσει άλλη πόλη τέτοιο έργο σαν την Αττική Οδό ή την περιμετρική της Καλαμάτας.
Ο κ. Καρνέσης σημείωσε ότι η κατασκευή της περιμετρικής ξεκίνησε το 2011 και μέχρι το τέλος του άλλου μήνα θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Το διάστημα από τα μέσα του 2013 μέχρι το τέλος  του 2015 ο ρυθμός κατασκευής ήταν πολύ μικρός, εν αναμονή της αναθεώρησης της σύμβασης, καθώς οι τράπεζες είχαν διακόψει τη χρηματοδότηση εξαιτίας της μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου που προκλήθηκε από την κρίση.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών που βρίσκεται προ των συνόρων της Ελλάδας 
Συστάσεις από την  Κτηνιατρική Υπηρεσία Μεσσηνίας
 Για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με την απειλή που λέγεται γρίπη των πτηνών. Το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα και με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Τα φετινά κρούσματα αφορούν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία).
  Προσβάλλει το αναπνευστικό
Το Η5Ν8 είναι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης, το οποίο «χτυπά» κυρίως το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών, προκαλώντας χαρακτηριστικά συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, ρίγη, βήχα και αδυναμία. Το πιο γνωστό ξέσπασμά του ως σήμερα είχε λάβει χώρα το 1983 στην Ιρλανδία, όταν αρχικώς πουλερικά σε δύο φάρμες εμφάνισαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα γρίπης, όπως επίσης διάρροια και νευρικότητα. Σταδιακά, πτηνά σε πολλές φάρμες της περιοχής νόσησαν, χωρίς μάλιστα να μπορεί να επιβεβαιωθεί σύνδεση μεταξύ των περιστατικών στα διαφορετικά εκτροφεία. Τελικός απολογισμός: 8.000 γαλοπούλες, 28.000 κοτόπουλα και 270.000 πάπιες σφαγιάστηκαν. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι γαλοπούλες ήταν και οι πιο «ευάλωτες» στο Η5Ν8.
Το ακόμα πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, και σε όλους μας είναι γνωστή η μεταπήδηση του ιού Η5Ν1 από τα πτηνά με μεγάλο ποσοστό θνητότητας. Πρέπει παράλληλα να υπογραμμιστεί ότι η πλειονότητα των ατόμων που νόσησαν από το Η5Ν1 είχε πολύ στενή επαφή με άρρωστα ή νεκρά πουλερικά και δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ως σήμερα εύκολος τρόπος μετάδοσης του στελέχους μεταξύ ανθρώπων.
  Ακόμα και από την τροφή
Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού παίζουν τα άγρια μεταναστευτικά πουλιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμα κι αν τροφή που προορίζεται για ζώα είναι εκτεθειμένη και ένα άγριο πτηνό πλησιάσει και τη φάει, αυτό είναι αρκετό ώστε να μολυνθούν τόσο αυτή όσο και τα πτηνά της φάρμας που θα την καταναλώσουν!
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μεσσηνίας συστήνει:
-Οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να μεριμνούν για τα μέτρα βιοασφάλειας και συγκεκριμένα: προστασία των εκμεταλλεύσεων από την επαφή με άγρια πτηνά, προστασία της τροφής και του νερού από προσεγγίσεις άγριων πτηνών και άλλων ζώων - ποντίκια, διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υδροβιότοπους.
-Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η διάθεση και η αγορά πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές και από πλανόδιους πωλητές. Η διάθεση πουλερικών και πτηνών κατ’ οίκον επιτρέπεται έπειτα από σύντομη στάση του οχήματος μεταφοράς τους και επί χρόνο αναγκαίο για την εκφόρτωσή τους.
-Τα οχήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά πουλερικών και να είναι εγκεκριμένα από την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.
-Κάθε παρτίδα μεταφερόμενων πουλερικών πρέπει να συνοδεύεται από Κτηνιατρικό Υγειονομικό Πιστοποιητικό, όπου θα αναγράφεται η διάρκεια ισχύος του, από ημερολόγιο κίνησης του οχήματος και από ημερολόγιο κίνησης των πουλερικών.
Τέλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος, αβγών αλλά και κυνηγιού, αρκεί οι τροφές να είναι καλά μαγειρεμένες. Οι θερμοκρασίες που συνήθως χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα (έτσι ώστε σε όλα τα μέρη της τροφής η θερμοκρασία να φθάσει τουλάχιστον στους 70 βαθμούς Κελσίου) είναι ικανές να εξοντώσουν τον ιό.
Ο ΠΟΥ τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού -προετοιμασία των πουλερικών με γάντια, πλύσιμο του ξύλου κοπής με ζεστό νερό και σαπούνι.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Εκλογές ΤΕΕ: Θρίαμβος της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών και στην Πελοπόννησο 
Ο Νίκος Νίκας εκλέγεται στο κεντρικό ΤΕΕ – «Μάχη» δίνει και ο Παναγιώτης Παπαντωνίου
 Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών ήταν η θριαμβεύτρια των εκλογών για το ΤΕΕ Πελοποννήσου. Η παράταξη που πρόσκειται στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθώντας και την αύξηση των ποσοστών σε πανελλήνιο επίπεδο, στην Πελοπόννησο συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσοστό 58% και αναμένεται να πάρει 2 έδρες από τις 4 που βγάζει η Πελοπόννησος στο Κεντρικό ΤΕΕ. Τις έδρες αυτές αναμένεται να καταλάβουν ο μηχανικός από την Αρκαδία Κώστας Σάσσαλος και ο πολιτικός μηχανικός από την Καλαμάτα, Νίκος Νίκας, που να σημειωθεί είναι ο γιος του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και ο νεότερος από τους υποψηφίους, καθώς και από τους 200 που αναμένεται να εκλεχθούν στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
Επίσης, σε περίπτωση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταλάβει τη μία από τις άλλες 2 έδρες, εκλέγεται στο κεντρικό ΤΕΕ για δεύτερη συνεχόμενη θητεία ο Καλαματιανός πολιτικός μηχανικός, Παναγιώτης Παπαντωνίου.
Οι τελικές έδρες που θα καταλάβουν οι παρατάξεις, καθώς και αυτοί που εκλέγονται, αναμενόταν να ξεκαθαρίσουν αργά το βράδυ της Δευτέρας.
15152462_1325494504136421_1355145271_o.jpg
Όσον αφορά στο Περιφερειακό Τμήμα ΤΕΕ Πελοποννήσου τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
           Ψήφοι       Ποσοστά
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 213        213  17%
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ       15    1%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ # BLOCK_ΤΕΕ    33    3%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - Δ.Κ.Μ.      726  58%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ    63        5%
ΕΛΕΜ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ     52    4%
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 89    7%
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ     21    2%
ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ        10    1%
ΤΡΟΧΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ    23    2%
        1245
  Η Μεσσηνία εκλέγει 17 από τους 59 συνολικά αντιπροσώπους στο ΤΕΕ Πελοποννήσου, και το πιθανότερο, χωρίς να έχουν βγει ακόμα τα επίσημα αποτελέσματα, είναι η ΔΚΜ να πάρει 7 έδρες, η Αγωνιστική Συνεργασία 4, η Παρέμβαση 2 και από 1 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Πελοποννησιακή Συμμαχία και ο Δημήτρης Τροχάτος.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής τη Δ.Κ.Μ. στη Μεσσηνία, Νατάσσα Κυριακοπούλου, σημείωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν τη θέληση των μηχανικών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, να βελτιώσουν τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και να επιδιώξουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα. Στόχος μας είναι ένα Επιμελητήριο που θα υπηρετεί τους μηχανικούς και θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Τέλος, όλοι οι υποψήφιοι με την παράταξη της ΔΚΜ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία, για το ότι μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας έδειξαν εμπιστοσύνη.»
 Οι σταυροί στη Μεσσηνία έχουν ως εξής:
  Δ.Κ.Μ. (7): ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 185 ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 66 ΓΚΟΥΖΟΥ ΕΒΕΛΥΝ 35 ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 146 ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 145 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 10 ΚΟΥΤΡΑΦΟΥΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 182 ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΣΑ) 272 ΜΑΡΛΑΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 201 ΜΠΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 102 ΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 50 ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 75
  Αγωνιστική Συνεργασία (4): ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ ΧΑΡΙΣ-ΓΕΩΡΓΙΑ (ΧΑΡΑ) 32 ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ 21 ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 55 ΚΕΡΚΕΜΕΖΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 26 ΚΟΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 26 ΚΟΥΖΗ ΑΝΤΩΝΙΑ (ΤΟΝΙΑ) 28 ΚΟΥΤΙΒΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 24 ΛΥΚΟΤΡΑΦΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 20 ΜΠΟΥΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 80 ΠΑΠΑΕΥΓΕΝΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 29 ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 51 ΡΑΔΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 22 ΣΑΪΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 27 ΣΚΙΑΔΑΣ ΑΔΑΜ 28
  Παρέμβαση (2): ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 11 ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ 9 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ 13 ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΩΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 21 ΛΕΥΚΙΜΜΙΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ 22 ΜΑΣΤΡΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 21 ΜΟΥΝΤΑΝΕΑ ΕΙΡΗΝΗ 30 ΜΩΡΑΚΕΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 42 ΝΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 23
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1): ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 6 ΜΟΙΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 7 ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 14
  Πελοποννησιακή Συμμαχία (1): ΒΟΥΡΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 18 ΜΠΕΣΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 6 ΣΩΦΡΟΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2
  Τροχάτος Δημήτριος 23 (1)
Του Κώστα Γαζούλη 
Φωτογραφίες Στασινός Μουτσούλας

***  Νέος ιός στο Facebook 
Νέος ιός «μολύνει» προφίλ των χρηστών του Facebook τις τελευταίες μέρες. Ο ιός εμφανίζεται ως μήνυμα στα εισερχόμενα (inbox) και ζητεί από τους χρήστες να πατήσουν σε ένα λινκ, μέσω του οποίου θα κατεβάσουν εφαρμογή για να ανοίξουν τη φωτογραφία.
Στην περίπτωση που κάποιος πατήσει το λινκ στέλνει τον ιό σε όλες του τις επαφές.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα πρέπει ο χρήστης του οποίου το προφίλ έχει μολυνθεί να αλλάξει άμεσα τους κωδικούς πρόσβασής του, να σβήσει τα cookies και τις ρυθμίσεις του browser και στη συνέχεια να κάνει έλεγχο μέσω του εγκατεστημένου προγράμματος προστασίας του υπολογιστή του.
Για να προλάβετε τον ιό, καλό θα ήταν αρχικά να επιβεβαιώσετε ότι οποιοδήποτε μήνυμα λαμβάνετε προέρχεται από χρήστη που γνωρίζετε, αλλά και να είσαστε σίγουροι ότι πρόκειται για ασφαλές μήνυμα προτού το ανοίξετε. 
 
***  M.Sc. έγινε η «δική» μας Σοφία 
Για τους δημότες Τριφυλίας, τους δημοτικούς υπαλλήλους, αλλά και όσους έχουν άμεσα ή έμμεσα συνεργασθεί μαζί της, η Σοφία Αλεξανδροπούλου είναι ο «δικός» μας άνθρωπος!
Η Σοφία εργάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια ως δημοτική υπάλληλος, στο Αυτοτελές Γραφείο Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής, με παράλληλα καθήκοντα γραμματέα - πρακτικογράφου στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι πίσω από τη συνέπεια, την υπευθυνότητα και την εργατικότητά της, κρύβεται μια πτυχιούχος, η οποία, μάλιστα, πριν από μερικές μέρες ορκίστηκε κι ως μεταπτυχιακός!
Η Σοφία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σπούδαζε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διαχείριση Αποβλήτων» της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, όπου και διακρίθηκε ως αριστούχος!
Τα δε αποτελέσματα της μεταπτυχιακής διπλωματικής της εργασίας, με τίτλο «Φυσικοχημική μελέτη της αποδόμησης αστικών λυμάτων με χρήση φυτοχημικών μοντέλων», η οποία στηρίχτηκε σε αναλύσεις της λυματολάσπης του ΒΙΟ.ΚΑ. Κυπαρισσίας, παρουσιάσθηκαν στο 13ο Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία και Αποκατάσταση του Περιβάλλοντος, από 3 έως 8 Ιουλίου στη Μύκονο, ενώ αναμένεται να παρουσιασθούν και στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, που θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2017 στη Ρόδο!
Μέσα σε μια όμορφη και σεμνή τελετή, το περασμένο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα, της απονεμήθηκε ο μεταπτυχιακός τίτλος στη Διαχείριση Αποβλήτων.
Από την πλευρά μας, της ευχόμαστε ολόψυχα και εγκάρδια συγχαρητήρια!
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  4 λεπτά μέχρι τη Θουρία και άλλα τόσα στο φανάρι… 
Μιας και δόθηκε το νέο κομμάτι του περιμετρικού της Καλαμάτας, είπα κι εγώ την Κυριακή να τον χρησιμοποιήσω για τη βόλτα στο χωριό… Μπαίνοντας από την Αρτέμιδος ήταν, πράγματι, εντυπωσιακό ότι μόλις σε 3 με 4 λεπτά βρισκόσουν στη Θουρία… Η δε διαδρομή ήταν όντως εντυπωσιακή… Φτάνοντας, όμως, στα διόδια στον κόμβο της Θουρίας, και αφού τα άνοιξαν για να περάσουμε δωρεάν, στο φανάρι για να στρίψουμε προς Μεσσήνη χρειαστήκαμε όσο χρόνο κάναμε σχεδόν μέχρι τη Θουρία… και χωρίς να υπάρχει κίνηση…
Σε λίγο καιρό θα λειτουργούν και τα διόδια, αλλά και η κίνηση θα είναι αυξημένη, άρα και ο χρόνος «αναμονής» περισσότερος. Φαντάζομαι, μελλοντικά, ότι για να επιλέξει κάποιος αυτή τη διαδρομή, κι ας πληρώσει ένα μικρό ποσό σε διόδια, θα το κάνει για να «κερδίσει» χρόνο… Αν χρειάζεται όσο χρόνο κάνει και από την παλιά διαδρομή, για ποιο λόγο να μπει στο νέο δρόμο;  Κ. Γαζ.

*** 

***

***  Πώς συνδέεται ο πόνος στις αρθρώσεις με τα εντερικά βακτήρια;
~ Μπορούν τα βακτήρια στο έντερο να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις; Σύμφωνα με διάφορες μελέτες αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Πώς συνδέεται ο πόνος στις αρθρώσεις με τα εντερικά βακτήρια;
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα οφείλεται στην επιδείνωση της κατάστασης των χόνδρων που κατά συνέπεια προκαλεί φλεγμονές και πόνο στις αρθρώσεις.
Αν και οι ερευνητές έχουν τονίσει ορισμένους επικίνδυνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος υγείας, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι για την άμεση αιτία αυτής της πάθησης.
Κατά την έρευνα για την εύρεση της ακριβής αιτίας, μια ομάδα ερευνητών επικεντρώθηκε σε έναν πιθανό ένοχο που μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί υπόψη: τα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Επιπλέον, υπάρχουν μερικές σχετικές παθήσεις που μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν σε άλλες χρόνιες παθήσεις.
Βακτήρια στο έντερο, μια από τις αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις
Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2ο13 από τον Δρ. José Scher, ρευματολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν βακτήρια με την ονομασία Prevotella copri στο έντερό τους σε σχέση με εκείνους που δεν έπασχαν από αυτή την πάθηση.
Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Δρ. Scher ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ψωριασική αρθρίτιδα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών βακτηρίων στο έντερό τους.
Αυτές οι μελέτες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των επιστημών σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν και να εξηγήσουν το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα (το σύνολο των μικροβίων που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα) στη συνολική μας υγεία.
Θεωρείται ότι η εντερική χλωρίδα αποτελείται από περισσότερα από 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων που όλα μαζί ζυγίζουν 2 με 6 κιλά. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές προσπάθησαν να δείξουν ότι αυτοί οι οργανισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Ορισμένοι προωθούν την ανάπτυξη ασθενειών ενώ άλλοι προστατεύουν το σώμα.
Διαβάστε επίσης: Φλούδες λεμονιού: τέλος οι πόνοι στις αρθρώσεις
Τα βακτήρια στο έντερο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Η Veena Taneja, ανοσολόγος της Κλινικής Μάγιο στο Ρόστεστερ της Μινεσότα βεβαιώνει ότι: «με κάθε μελέτη γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών και εκτός του εντέρου. Οι πόνοι στις αρθρώσεις συνδέονται άμεσα με τα βακτήρια του εντέρου.»
Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ανακάλυψη ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ περισσότερο από ό,τι θεωρούσαν μέχρι πρότινος.
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις των αυτοάνοσων διαταραχών και πολλοί ερευνητές μικροβιωμάτων είναι πεπεισμένοι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικοσύστημα του μικροβιώματος είναι τουλάχιστον μερικώς υπεύθυνες για αυτό το πρόβλημα.
Δείτε επίσης: Κάντε μόνοι σας τον καθαρισμό του παχέος εντέρου
Τα βακτήρια Prevotella copri μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στις αρθρώσεις
Αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, όπου βρίσκονται τα δυο τρίτα των ανοσοκυττάρων του σώματος. Κατά τη διάρκεια της πέψης, το γαστρεντερικό σύστημα πρέπει να διατηρεί μια σταθερή εισροή ξένων μικροβίων που λαμβάνονται μέσω των τροφών και των ποτών.
Το έντερο για να εκτελεί σωστά τις λειτουργίες του έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο καλύπτει και άλλα όργανα πέραν του εντέρου. Τα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται στο έντερο έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τα φλεγμονώδη κύτταρα που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στις αρθρώσεις.
Σύμφωνα με τον ειδικό Δρ. José Scher, τα βακτήρια Prevotella copri μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία εκτείνεται και σε άλλους ιστούς προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις. Άλλη μια θεωρία είναι ότι τα ωφέλιμα μικρόβια εκτοπίζονται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η τελευταία θεωρία υποστηρίζεται πιο σθεναρά καθώς η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων Prevotella copri παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα βακτηρίων Bacteroides fragilis, ωφέλιμα βακτήρια που στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έδωσαν έναυσμα για νέες μελέτες και για τη δημιουργία στρατηγικών για τη χρήση βακτηρίων στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων.
Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες υγείας έχουν ήδη αρχίσει να συστήνουν προβιοτικά (καλά βακτήρια) για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας και για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως την ακμή, την αϋπνία και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία του εντέρου.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

***   Απόψε συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το τεχνικό πρόγραμμα του 2017 
Στα 3.402.578,60 ευρώ ανέρχεται το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος έτους 2017 το οποίο η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου κατάρτισε και ενέκρινε σε συνεδρίασή της την 1η Σεπτεμβρίου και εισηγείται προς έγκριση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που συνεδριάζει απόψε στις 7.00.
Το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος για το νέο έτος είναι κατά 330.000 ευρώ περίπου αυξημένο από το αντίστοιχο του 2016, που ήταν 3.072.094,93 ευρώ! Σύμφωνα με το σχέδιο, το σύνολο της εισήγησης για τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας ανέρχεται σε 2.163.489,45 ευρώ έναντι 2.043.294,93 του 2016 και για τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου σε 1.239.089,15 ευρώ έναντι 1.028.800 ευρώ του 2016.
Η κατανομή των πιστώσεων του Τ.Π. έχει ως εξής: Αγροτική Οδοποιία 186.900 ευρώ έναντι 244.912,90 ευρώ του 2016, Δημοτική Οδοποιία 450.000 ευρώ έναντι  501.616,98 ευρώ του 2016, Νεκροταφεία 98.000 ευρώ έναντι 80.000 ευρώ του 2016, Ηλεκτροφωτισμός 127.400 ευρώ έναντι 90.000 ευρώ του 2016, Πάρκα – Πλατείες – Παιδικές Χαρές – Αθλητικές Υποδομές 312.000 ευρώ έναντι 227.000 ευρώ του 2016, Σχολική Στέγη 215.724,60 ευρώ έναντι 205.724,60 ευρώ του 2016, Δημοτικά Κτήρια 215.640 ευρώ έναντι 174.765,60 ευρώ του 2016, Μελέτες έργων – Έρευνες – Εργασίες 264.824,85 ευρώ έναντι 265.774,85 ευρώ του 2016.
Το σύνολο των έργων και μελετών ανέρχεται σε 1.654.849,45 ευρώ έναντι 1.789.794,93 του 2016. Οι Προμήθειες είναι 293.000 ευρώ έναντι 233.500 ευρώ του 2016!
Για τη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος 2017 περιλαμβάνει για: Αθλητικές – Κτηριακές υποδομές 49.500 ευρώ έναντι 76.500 ευρώ του 2016, Πίνακα Εργασιών – Προμήθεια Αναλώσιμων 15.000 ευρώ, Καθαριότητα 1.017.500 ευρώ έναντι 863.100 ευρώ του 2016 (;), Πίνακα Εργασιών – Προμήθεια Αναλώσιμων 25.800 ευρώ, Περιβάλλον 9.946,40 ευρώ έναντι 9.000 ευρώ του 2016, Πάρκα – Πλατείες, Υποδομές Κοινοχρήστων Χώρων 29.800 ευρώ έναντι 40.200 ευρώ του 2016, Πίνακα Εργασιών – Προμήθεια Αναλώσιμων 49.542,75 ευρώ και Λοιπές Προμήθειες 42.000 ευρώ έναντι 40.000 ευρώ του 2016. Στο σχέδιο Τ.Π. αναφέρονται δεκάδες συνεχιζόμενα έργα και έργα που είχαν προβλεφθεί και στο Τ.Π. του 2015, αλλά δεν εκτελέστηκαν.
Όπως έχουμε αναφέρει σχετικά, ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά έχουν προκληθεί για τα κριτήρια με τα οποία έγινε και τη δυσαναλογικότητα προβλημάτων και αναγκών που υπάρχουν με τις προτεραιότητες που τίθενται από το συγκεκριμένο τεχνικό πρόγραμμα και την κατανομή του ανά Δημοτική Ενότητα.
Κυριολεκτικά «ψίχουλα» προτείνεται να διατεθούν, έστω και στα χαρτιά, στη Δημοτική Ενότητα Τριπύλης, μια ορεινή και μειονεκτική ενότητα με πολλά προβλήματα και πολύ μεγάλες ανάγκες. Μόλις 85.000 ευρώ έναντι 86.700 του 2016.
Από την άλλη, στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων διατίθενται 553.864,85 ευρώ έναντι 2.436.041,60 το 2016, από τα οποία 2.070.000 ευρώ ήταν – υποτίθεται - για το έργο «Βελτίωση Οδού Γαργαλιάνοι – Βάλτα», που ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και απεντάχθηκε χωρίς κανένας από το Δήμο και την Περιφέρεια να εξηγήσει τι έγινε και δίχως κανένας εισαγγελέας ή αρμόδιος από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρέμβει ελέγχοντας τα στοιχεία του Τ.Π., δηλαδή το πραγματικό ποσό για τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων ήταν 336.041,60 ευρώ. Επίσης, στη Δ.Ε. Αετού 231.800 ευρώ έναντι 340.407,47 ευρώ το 2016, στη Δ.Ε. Αυλώνος 202.100 ευρώ έναντι 408.455,08 ευρώ το 2016, στη Δ.Ε. Κυπαρισσίας 474.000 ευρώ έναντι 528.120,53 ευρώ το 2016, στη Δ.Ε. Φιλιατρών 494.024,60 ευρώ έναντι 445.183,70 ευρώ το 2016 και Διάφορα 235.000,10 ευρώ.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***   Ντίνα Νικολάκου: Φτάνουν οι θεατρινισμοί του θιάσου της… Υπουργικής Επιθεώρησης 
«Φτάνουν οι θεατρινισμοί του περιφερόμενου θιάσου της πρόσφατης Υπουργικής Επιθεώρησης στη Μεσσηνία» δήλωσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Κωνσταντίνα Νικολάκου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους στη Μεσσηνία, σημειώνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση της κυβέρνησης να έχει αποδώσει τα έργα αυτά εδώ και καιρό στους μοναδικούς δικαιούχους, που είναι οι πολίτες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.
«Τον τελευταίο καιρό είμαστε μάρτυρες της αναβίωσης μιας κατεξοχήν παλαιοκομματικής πρακτικής: να πανηγυρίζουν υπουργικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση έργων, τα οποία με σφοδρότητα κατά το παρελθόν αντιμάχονταν» σημείωσε η κα Νικολάκου, σχολιάζοντας τις τέως απόψεις του κ. Σπίρτζη και των «συντρόφων του» για τις συμβάσεις παραχώρησης.
Η «παράδοση» της περιμετρικής της Καλαμάτας έπρεπε να είχε γίνει στο σύνολό της εδώ και πολύ καιρό, συνέχισε η θεματική αντιπεριφερειάρχης, και τόνισε τη στάση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, «ο οποίος ήταν ο μόνος που έθεσε ως κόκκινη γραμμή την ολοκλήρωση της περιμετρικής της Καλαμάτας για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες πλευρές είχαν αποδεχθεί την ολοκλήρωση του άξονα μέχρι το Πράκτικερ. Η στάση της Περιφερειακής Αρχής ήταν η εγγύηση για την ολοκλήρωση του άξονα αυτού, όπως στην περίπτωση της γέφυρα της Τσακώνας, που η Περιφέρεια δέσμευσε τα 50 εκατομμύρια από το πρόγραμμά της για να ολοκληρωθεί».
Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις του υπουργικού κλιμακίου για τον άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, η κα Νικολάκου επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση της Περιφερειακής Αρχής ότι απαιτείται σύγχρονος δρόμος που θα ενώσει την ενδοχώρα της Πυλίας με την Καλαμάτα και υπενθύμισε στους κυρίους υπουργούς ότι η ευθύνη τους δεν εξαντλείται στο να «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί το έργο δε γίνεται!».
«Στέλνει το έργο στις καλένδες με την πρόφαση της μελετητικής ωριμότητας» δήλωσε ακόμα η θεματική αντιπεριφερειάρχης για την άρνηση του υπουργού Υποδομών να δημοπρατήσει το τμήμα Καλό Νερό – Τσακώνα, τη στιγμή που υπάρχουν μελέτες ώριμες, που το μόνο που χρειάζονται είναι επικαιροποίηση, και μάλιστα είχαν οριστεί και τιμές απαλλοτριώσεων.
«Το έργο έχει χαρακτηριστεί διευρωπαϊκό δίκτυο και πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολό του, διαφορετικά δε θα χρηματοδοτηθεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» τόνισε η κα Νικολάκου και πρόσθεσε ότι «η δήθεν δωρεά μελετών από το Μορέα, οι οποίες αποτελούν συμβατικές ανταποδοτικές υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου, καταδεικνύει τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το έργο να μη γίνει ποτέ».
Σε ό,τι αφορά τέλος τις αναφορές του κ. Σπίρτζη για την τουριστική λειτουργία του τραίνου στην Πελοπόννησο, η κα Νικολάκου δήλωσε ότι «χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί ο κ. υπουργός υιοθέτησε το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου με τουριστικό χαρακτήρα. Περιμένουμε από εδώ και στο εξής την έμπρακτη στήριξή του στην υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας που θα προσφέρει νέα και δυναμική αναπτυξιακή διάσταση στο τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου».  

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***   Νίκησε την Ένωση Ιλίου και ανέβηκε 6άδα η Καλαμάτα! (φωτογραφίες) 
 
 
 
Με εκατοντάδες μελανόλευκους φιλάθλους να δίνουν το ρυθμό από τις κερκίδες η Καλαμάτα πέτυχε την Κυριακή στην Τέντα την 4η νίκη της στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής μπάσκετ των ανδρών, με σκορ 70-65 σε βάρος της Ένωσης Ιλίου. Η ομάδα του Θοδωρή Γιαννακόπουλου βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, μπαίνοντας δυνατά από το ξεκίνημα και παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα το οποίο διατήρησε χωρίς πολλές αμφισβητήσεις μέχρι το τέλος.
Δεκάλεπτα: 23-12, 40-24, 51-44, 70-65
Διαιτητές: Καμήτσος, Καββαδάς
Καλαμάτα (Γιαννακόπουλος): Αντωνόπουλος, Κίσσας 4, Παθιάκης, Τσικούρης 15 (1), Μαγιντόμπε 12 (1), Σπηλιώτης, Γεωργανάς, Σκοπέτος 4, Μπάκας 13, Τρινταφυλλόπουλος 13 (2), Δελής 9, Κουτίβας.
Ένωση Ιλίου (Καράμπελας): Βαϊδάκης 8 (1), Μπέλλας Ι. 2, Φουντάς 21 (2), Τσολάκης 5, Σκαλωμένος 8, Μπέλλας Ο. 17 (3), Στρατομήτρος, Γεωργιάδης 4.
  1ος Όμιλος
Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

ΚΑΟΚ - Ίκαρος Καλλιθέας 78-76
Δάφνη Δαφνίου - Πεύκη 95-71
Καλαμάτα - Ένωση Ιλίου 70-65
Γλαύκος - Ίκαρος Ν. Σμύρνης 85-64
Ακράτα - Ερμιόνη 75-64
Άρης Πετρούπολης - Έσπερος ΑΟΠΑ 73-63
Κεραυνός Αιγίου - ΑΟ Αχαγιά 82 77-71
Ρεπό: Πορφύρας
Βαθμολογία
1. Δάφνη Δαφνίου 14
2. Έσπερος ΑΟΠΑ 12
3. Ίκαρος Ν. Σμύρνης 11
4. Γλαύκος 11
5. Ακράτα 11
6. Καλαμάτα 11
7. Πορφύρας 10
8. Ένωση Ιλίου 10
9. ΚΑΟΚ 10
10. Αχαγιά  ‘82 10
11. Κεραυνός Αιγίου 8
12. Ίκαρος Καλλιθέας 8
13. Άρης Πετρούπολης 7
14. Πεύκη 7
15. Ερμιόνη 7
ΚΑΟΚ, Έν. Ιλίου, Πετρούπολη, Ίκαρος Ν. Σμύρνης, Αίγιο, Ερμιόνη και Πορφύρας έχουν 6 αγώνες.
Επόμενη αγωνιστική (27/11)
Πεύκη-ΚΑΟΚ
Ένωση Ιλίου-Δάφνη Δαφνίου
Ίκαρος Ν. Σμύρνης-Καλαμάτα
Ερμιόνη-Γλαύκος
Ίκαρος Καλλιθέας-Άρης Πετρούπολης
Έσπερος ΑΟΠΑ-Κεραυνός Αιγίου
Αχαγιά ’82-Πορφύρας
Ρεπό: Ακράτα

  ***   Σε αναμετρήσεις για την 7η αγωνιστική της Α1 ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:Τρίτωσε το καλό για την Κύμη, 73-62 το Ρέθυμνο
Σάββατο, 19 Νοεμβρίου
Απόλλων Π.-Κόροιβος 92-66
Κολοσσός-Δόξα Λευκάδας 77-60
ΑΕΚ-Προμηθέας Π. 76-60
Τρίκαλα-ΠΑΟΚ 84-73
Κύμη-Ρέθυμνο 73-62
Λαύριο-Ολυμπιακός 64-80
Άρης-Παναθηναϊκός 59-71


***  Αναλυτικά οι 4 όμιλοι του Eurobasket 2017:Α΄ όμιλος
Πολωνία
Ελλάδα
Γαλλία
Φινλανδία
Ισλανδία
Σλοβενία
Β΄ όμιλος
Ουκρανία
Ισραήλ
Λιθουανία
Γεωργία
Ιταλία
Γερμανία
Γ΄ όμιλος
Κροατία
Τσεχία
Ισπανία
Μαυροβούνιο
Ρουμανία
Ουγγαρία
Δ΄ όμιλος
Μ. Βρετανία
Ρωσία
Σερβία
Λετονία
Τουρκία
Βέλγιο

***   Υψηλό πρόστιμο στον Ολυμπιακό για το ντέρμπι
Για τα καπνογόνα
Υψηλό πρόστιμο στον Ολυμπιακό για το ντέρμπι
~  Με 33.000 ευρώ θα πληρώσει ο Ολυμπιακός τα καπνογόνα που άναψαν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και προκάλεσαν τη διακοπή του ντέρμπι τρεις φορές. Ο αθλητικός δικαστής της Λίγκας τιμώρησε με υψηλό πρόστιμο τους «ερυθρόλευκους» για τη συμπεριφορά των οπαδών τους και για υβριστικά συνθήματα, ενώ μικρότερα ποσά θα πληρώσουν και οι ΑΕΚ, Ηρακλής, Πανιώνιος, επίσης για τις αναμετρήσεις τους τη 10η αγωνιστική.
Η απόφαση:
«Α) ΠΑΕ Ηρακλής: «Βάσει των αναφερομένων στο από 07/11/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 07/11/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 3592/16/2218250 από 08/11/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: χρηματική ποινή έξι χιλιάδων ευρώ
Β) ΠΑΕ ΑΕΚ: «Βάσει των αναφερομένων στο από 05/11/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 05/11/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 2247/16/2204938 από 07/11/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή επτά χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ
Γ) ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Βάσει των αναφερομένων στο από 6/11/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.), στην από 06/11/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 1003/2/44/1/5-λζ΄από 08/11/2016 Έκθεση της Αστυνομίας, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της καθώς επίσης και για υβριστικά συνθήματα των φιλάθλων της: συνολική χρηματική ποινή τριάντα τριών χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ
Δ) ΠΑΕ Πανιώνιος: «Βάσει των αναφερομένων στο από 06/11/2016 Φύλλο Αγώνα, το οποίο σας γνωστοποιήθηκε, κατ’ άρθρο 15 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου (Κ.Α.Π.) και στην από 06/11/2016 Έκθεση Παρατηρητή Αγώνα, σε συνδυασμό και με τον οπτικοακουστικό υλικό φορέα εγγραφής εικόνας και ήχου (DVD), στον οποίο αποτυπώνεται ο επίμαχος ποδοσφαιρικός αγώνας»: Για τη συμπεριφορά των φιλάθλων της: χρηματική ποινή τεσσάρων χιλιάδων ευρώ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Champions League  Τρίτη 21-11-2016 :
ΤΣΣΚΑ-ΜΠΑΓΕΡΝ   1-1  .- ^
ΜΟΝΑΚΟ-ΤΟΤΕΝΑΜ  2-1 , (0-0) .-^
ΝΤΙΝΑΜΟ Ζαγκρεπ-ΛΙΟΝ  0-1 , (0-0) .- ^
ΚΟΠΑΝΧΑΓΗ-ΠΟΡΤΟ    0-0 , (0-0) .- ^
ΛΕΣΤΕΡ-ΜΠΡΙΣ     2-1  , (2-0) .- ^
ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-ΛΕΓΚΙΑ  8-4 ,(5-2) .- ^
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ-ΡΕΑΛ    1-2 , (0-1) .- ^
ΣΕΒΙΛΗ-ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ  1-3 , (1-1).- ^

*** Για  την 6η αγωνιστική του Γ’ ομίλου του Champions League,:
ΟΛΝΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ -ΠΑΟΚ  67-62  .-^
Τα δεκάλεπτα: 11-24, 27-33, 48-51, 67-62
ΟΛΝΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ (Μλάντεν Ντρίλιεντσιτς): Κρέιμερ 4, Κράμερ 2, Βίμπεργκ, Μάσενατ 13 (1), Ντε Ζέου 8, Μάντριτς 3 (1), Λόκχαρτ 3, Πόλντιγκ 7 (1), Σβέλθεμ 3 (1), Κβαλ 16, Ντάγκινς 8
ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Χρυσικόπουλος, Κόνιαρης 4, Τσόχλας 5 (1), Τέιλορ 7, Μιλιένοβιτς 12, Γλυνιαδάκης 3, Καραμανώλης, Σάιμπερτ 8 (1), Μπράιαντ 9 (3), Κλάντον 14.

***  Σε εμβόλιμη αγωνιστική  στην Α1 Γυναικών :
 Ντέρμπι «αιωνίων» στο βόλεϊ γυναικών την Τετάρτη
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11Σχολ. Νέας Φιλαδέλφειας 17:00 ΑΕΚ – Άρης
«Μελίνα Μερκούρη» 18:00 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
«Ι. Λεμονίδης» 18:00 Ελπίς Αμπελοκήπων – Μακεδόνες Αξιού
Γυμναστήριο ΔΑΠΠΟΣ 19:00 ΑΟ Θήρας – ΓΣ Ηλιούπολης
ΔΑΚ Ευόσμου 19:00 Αίας Ευόσμου – Θέτις Βούλας
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Μαρκόπουλο - Πανναξιακός 7/12
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2016  :
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  01 Νοέμβριος 2016  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τρίτη 01  Νοεμβρίου  2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-01-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Τετάρτη 02 Νοεμβρίου 2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/2112016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 03 Νοεμβρίου 2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-03-2016.html .- 
~Εφημερίδα μας στο αγιάζι της ενημέρωσης ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Νοεμβρίου 2016    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-04-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016 : 
 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-05-2016.html .- 
~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες  : Σάββατο 05  Νοεμβρίου  2016  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/blog-post.html .- 
~ Αθλητικό Σαββάτο-Κύριακο 05 και 06 Νοεμβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/11/05-06-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή  06  Νοεμβρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-06-2016.html .-   
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  07  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-07-2016.html  .-  
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις- Ελληνικές Ομορφιές και μοναδικότητες   Δευτέρα 07  Νοεμβρίου  2016   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2016/11/103.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη  08  Νοεμβρίου  2016:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-08-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 09 Νοεμβρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι ενημέρωσης  ARFARA NEWS  Πέμπτη 10 Νοεμβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-10-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Νοεμβρίου  2016 :  
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-11-2016.html .
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Νοεμβρίου  2016 : 
 http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-12-2016.html .-
~ Αθλητικό Σάββατο-Κύριακο 12 και 13  Νοεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/12-13-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 13  Νοεμβρίου  2016  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-13-2016.html .-
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Νοεμβρίου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-14-2016.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 15  Νοεμβρίου  2016 :
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-15-2016.html .-  
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-16-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA ΝWES 2  Τετάρτη 16 Νοεμβρίου  2016  :
 http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-wes-2-16-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-17-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-18-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/18-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  19 Νοεμβρίου 2016  : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-19-2016.html .- 
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 19  και 20 Νοεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/11/19-20-2016.html .-
  ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 19-Νοεμβρίου-2016 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-2-19-2016.html .-
~   Προσκύνημα εκδηλώσεων Παναγίας Έλωνας στο Λεωνίδιο Κυριακή 20-11-2016:  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/11/20-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 20-11-2016    
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-20-11-2016.html : .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα  21  Νοεμβρίου  2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/11/arfara-news-21-2016.html  .- 
~

 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5064 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3217   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3208 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.489  βίντεο   .-  
~
 
  ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: