Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016 :
~
~** Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από Σταματάκο 31/12/2016 Αρφαρά στον παππού : https://youtu.be/_A9HnB759nA .-
 

Με την αγάπην και την απλότητα, χωρίς πολλούς διαλογισμούς, γρηγορώτερα φθάνεις εις τον άνω λιμένα.
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΥΓΕΙΑ , ΕΥΛΟΓΙΑ , ΕΥΤΥΧΙΑ , ΕΥΗΜΕΡΙΑ , ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ...ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ...!!
~
*** KONTRA24 29/12/2016 ΜΕΡΟΣ 3 Με  τον Κυριάκο Βελόπουλο :
 https://youtu.be/OOWVvVJtny8 .-


***~ 31 Δεκεμβρίου
Απόδοσις εορτής των Χριστουγέννων. Ιερομάρτυρος Ζωτικού του ορφανοτρόφου (1) († δ΄αι.). Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας (†449). Μαρτύρων Βουσίριδος, Γαυδεντίου, Νέμης Ολυμπιοδώρας. Οσίων Γαΐου, Γελασίου, Γεωργίου του εν Κύπρω, «του μαχαιρωμένου».
(1)Σήμερα τιμούμε την μνήμη του αγίου Ζωτικού του Ορφανοτρόφου, ο οποίος καταγόταν από την Ρώμη. Προερχόταν από ευγενή οικογένεια, η οποία τον ανέθρεψε με πολλή ευσέβεια και παιδεία. Τα φιλανθρωπικά του αισθήματα και ο ενάρετος εν γένει βίος που τον διέκριναν, τον έκαναν ξεχωριστό υπηρέτη του Χριστού. Γι` αυτά τα χαρίσματα του ο Ζωτικός, ήταν πολύ αγαπητός στον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ο οποίος όταν έκτισε την Κωνσταντινούπολη και την ανάδειξε σε πρωτεύουσα του κράτους, προσκάλεσε σε αυτή τον Ζωτικό με άλλους ευσεβείς άντρες, για να έχει εκεί πολύτιμους εργάτες της χριστιανικής πίστης. Διακρίθηκε για την περιποίηση που έδειχνε στους λεπρούς, τους οποίους πλησίαζε χωρίς φόβο και τους πρόσφερε την βοήθειά του. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο υιός του Κωνστάντιος, ακολούθησε άλλους δρόμους και έτσι κακομεταχειρίστηκε τον Ζωτικό. Ο φιλάνθρωπος αυτός άνδρας πέθανε με ταλαιπωρίες και κακουχίες, αλλά με πλήρη αγάπη προς τον Θεό, δοξάζοντας Τον για όσα του συνέβησαν. ~
Σήμερα 31/12/2016 εορτάζουν:
Οσία Μελάνη η Ρωμαία, Άγιος Ζωτικός ο Ορφανοτρόφος, Άγιες Δέκα Παρθένες
Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Οσίως ανύσασα, των αρετών την οδόν, τω Λόγω νενύμφευσαι, ω Ανυσία σεμνή, και χαίρουσα ήθλησας, αίγλη δε απαθείας, λαμπρυνθείσα Μελάνη, ήστραψας εν τω κόσμω, αρετών λαμπηδόνας, και νυν ημίν ιλεούσθε, Χριστόν τον Κύριον.
~  Απολυτίκιο Αγ. Μελανής - 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: https://youtu.be/2fJEHWunVhE  .-


***  Τελευταία ημέρα του 2016 με κάλαντα ανοιχτά μαγαζιά και εκδηλώσεις 
Από τα ξημερώματα στους δρόμους της Καλαμάτας παιδιά τραγουδούν τα κάλαντα σε κάθε γειτονία της πόλης.
Τα καταστήματα σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 8:30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ θα παραμείνουν κλειστά αύριο και τη Δευτέρα.
  Οι σημερινές εκδηλώσεις του Δήμου:
Στο Πνευματικό Κέντρο, στις 12.00 το μεσημέρι, θα γίνει αφήγηση του παραμυθιού «Η θυγατέρα του Μάγου της άσπρης πέτρας» από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας.
Την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία θα διεξαχθούν δυο εκδηλώσεις.
Η πρώτη με τίτλο «Γιορτάζουμε στα παραμυθόσπιτα με την παρέα του Αϊ-Βασίλη».
Στις 12.30 θα ακολουθήσει η θεατρική αφήγηση παραμυθιού «Το μαγεμένο ρολόι της Πρωτοχρονιάς», δρώμενο - παραμύθι για τους μικρούς μας φίλους, από τη Γιώτα Φλέσσα.
Το 2016 για την πόλη της Καλαμάτας φεύγει με μια εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11.30 το βράδυ.
Εκεί όλοι μαζί θα αποχαιρετήσουν το 2016 και θα υποδεχτούν το 2017.
Βίντεο :  https://www.facebook.com/TharrosNews/videos/1337702859614432/  .-

***  Ξεπέρασε και φέτος τα 3εκ. ευρώ ο «μποναμάς» της «ΚΑΡΕΛΙΑΣ» προς τους εργαζομένους (βίντεο & φωτογραφίες) 
«Πρεσβευτής» της υγιούς Ελληνικής επιχειρηματικότητας για ακόμα μια χρονιά και παρά τις αντιξοότητες για τις Καπνοβιομηχανίες 
Τον καθιερωμένο απολογισμό αλλά και την κοπή της πίτας με την γιορτή των εργαζομένων, πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας». Η χρονιά που φεύγει επιφύλασσε πρωτόγνωρες εμπειρίες στις Καπνοβιομηχανίες, με τον εναρμονισμό τους στην κοινοτική οδηγία από τον περασμένο Μάιο, που άλλαξε άρδην την παρουσίαση των καπνικών προϊόντων, αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις όπως η διεθνής πολιτική αστάθεια στον πλανήτη. Παρόλαυτά η θεαματική αύξηση στις πωλήσεις του καπνού σε συνδυασμό με την ανατίμηση του δολαρίου είχαν ως αποτέλεσμα η Καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» να κλείσει και φέτος με υψηλή κερδοφορία, λίγο πιο αυξημένη ακόμα και από το 2015.  Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Καρέλιας  , παρουσία του αδερφού του Στάθη και της μητέρας του Βίκυς,  εξέφρασε την ικανοποίηση του, για το γεγονός ότι  σε μια δύσκολη χρονιά και κάτω από αντίξοες συνθήκες , προβλήματα αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις στην παγκόσμια αγορά, η εταιρεία κατάφερε να πετύχει τους περισσότερους από τους στόχους που είχε θέσει.


 
 
 
 
Μετά τον απολογισμό ακολούθησε η καθιερωμένη εορτή των εργαζομένων και η κοπή της βασιλόπιτας με τον κ. Ανδρέα Καρέλια να ανακοινώνει στους εργαζόμενους της εταιρείας τις έξτρα παροχές προς αυτούς που και φέτος ξεπερνούν τα 3εκ ευρώ, τόσο σε αυξήσεις σε μισθούς όσο και σε έκτατα επιδόματα και «bonus» ! Μεγάλος τυχερός της κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας αναδείχθηκε ο ηλεκτρολόγος υπάλληλος του εργοστασίου της Καλαμάτας Δημήτριος Ντάκουρης ο οποίος κέρδισε το ποσό των 8,500 ευρώ! Επίσης, 40 ακόμα εργαζόμενοι της εταιρείας κέρδισαν ο καθένας από 800ευρώ.

  *Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του «Θάρρους»
 Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
 Video  1 :  Καρέλια γιορτή εργαζομένων , https://youtu.be/CDyVyYdClzM .-
Βίντεο 2 : "Καρέλιας" λαχνός 8,500 χιλ ευρώ , https://youtu.be/nT_6yfgytaw  .-

***  Με κρύο φεύγει το 2016 από την Καλαμάτα- Η πρόγνωση του καιρού 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Σάββατο 31/12/2016 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές έως και τις πρώτες βραδινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία, κυρίως κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών, θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 35-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν, με ένταση 1-2 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.

*** Άνεμοι 9 μποφόρ σάρωσαν χθες την Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
 
Στο έλεος των μποφόρ χθες η Καλαμάτα
 Δεν έφτανε το τσουχτερό κρύο που… βασάνιζε χθες την Καλαμάτα, λίγο μετά τις 7.00 το απόγευμα άνεμοι έντασης που έφτανε και τα 9 μποφόρ την έκαναν… φύλλο και φτερό. Αποτέλεσμα των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών ήταν να υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία της πόλης, πτώσεις δέντρων και κλαδιών, ενώ ακόμα και αυτοκίνητα πλήρωσαν τη… μανία του ανέμου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και η ΔΕΗ βρίσκονταν «επί ποδός πολέμου», σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας και μέχρι αργά το βράδυ επενέβησαν σε πολλά συμβάντα.
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η κατάσταση θα… ηρεμήσει από σήμερα το πρωί, οπότε και θα ξεκινήσει από το Δήμο Καλαμάτας η καταγραφή των ζημιών.
  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα, η υπηρεσία δέχθηκε από το μεσημέρι της Πέμπτης έως αργά το βράδυ συνολικά 12 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αφαιρέσεις αντικειμένων. Επιπροσθέτως εκδηλώθηκαν 3 πυρκαγιές στις περιοχές «Μπιρμπίτα» στην Ασπροπουλιά καθώς και στην Τρίοδο του Δήμου Μεσσήνης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Λόγω των ισχυρών ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή μας η Πυροσβεστική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή μας κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων και προτρέπει τους πολίτες να επικοινωνήσουν με το 199 για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιληφθούν ότι παρουσιάζει άμεσο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.
Δείτε εδώ αναλυτικά την σημερινή πρόγνωση του καιρού

***  Ο κόσμος δοκιμάζει την τύχη του με το Λαχείο της Πρωτοχρονιάς 
Είδος υπό εξαφάνιση οι λαχειοπώλες
Βρισκόμαστε μόλις λίγες ώρες μακριά από τη μεγάλη κλήρωση του Κρατικού Λαχείου. Η αγορά του για τους περισσότερους αποτελεί έθιμο, που όμως δίνει την ευκαιρία στον οποιονδήποτε, μέχρι την ώρα της κλήρωσης, να ονειρευτεί τι θα κάνει αν κερδίσει τα τρία εκατομμύρια ευρώ που μοιράζει φέτος.
Το "Θάρρος" βρέθηκε χθες στους δρόμους της Καλαμάτας για να συνομιλήσει με λαχειοπώλες, αλλά και πρακτορεία λαχείων. Τελικά, όμως, αποδείχθηκε δύσκολο να βρούμε, τουλάχιστον, λαχειοπώλες, αφού το επάγγελμα τείνει να εκλείψει, είτε διότι οι νέοι δεν το επιλέγουν, είτε διότι οι παλιότεροι έχουν αποσυρθεί λόγω ηλικίας, είτε λόγω αλλαγών από το κράτος. Στην Καλαμάτα ειδικότερα, πέρα από τα πρακτορεία λαχείων, οι πλανόδιοι πωλητές μετά βίας φθάνουν τους πέντε.
  
Κατερίνα Κονταργύρη
«Όσο περνούν οι ώρες, βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην κορύφωση των πωλήσεων του Κρατικού Λαχείου», μας είπε η Κατερίνα Κονταργύργη, σημειώνοντας ότι στην κλήρωση του Χριστουγεννιάτικου Λαχείου το πρακτορείο της, μέχρι τώρα, έδωσε μια τυχερή πεντάδα που κέρδιζε 20.000 ευρώ.
Η δε τιμή του Κρατικού Λαχείου παραμένει σταθερή εδώ και πολλά χρόνια και είναι στα 5 ευρώ, ενώ κάποιος με αυτά μπορεί να κερδίσει 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η κίνηση γενικότερα στα λαχεία έχει αυξηθεί κατά πολύ και σε αυτό, σύμφωνα με την κα Κονταργύρη, έχει συμβάλει και το σκρατς. Γενικότερα παρατηρείται, όταν υπάρχουν μεγάλη κέρδη σε αυτά τα δύο παιχνίδια, να υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον υπόλοιπο κόσμο.
Τέλος, σχετικά με το κοινό του Πρωτοχρονιάτικου, μας είπε ότι το αγοράζουν όλες οι ηλικίες, επειδή πολλοί το θεωρούν γούρι για τη νέα χρονιά και ελπίζουν έτσι ότι θα ξεκινήσει καλά ο χρόνος, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να το προσφέρουν ως δώρο.
  
Ευαγγελία Γαϊτάνη
«Η κίνηση με τα λαχεία πάει καλά», μας είπε η κα Γαϊτάνη. «Αυτό συμβαίνει, διότι ο κόσμος ελπίζει ότι με το λαχείο θα αλλάξει κάτι στη ζωή του».
Μέχρι σήμερα το πρακτορείο της έχει δώσει τον πρώτο αριθμό στο Εθνικό Λαχείο και η ιδιοκτήτρια ελπίζει να ξαναδώσει τυχερά λαχεία, κάτι που έγινε και με το Χριστουγεννιάτικο, μοιράζοντας παραπάνω από 22.000 ευρώ.
Όσο για το αγοραστικό κοινό, μας είπε ότι και οι νέοι αγοράζουν λαχεία πλέον, αφού ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.
Σχετικά με τους πλανόδιους πωλητές, παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν όπως παλιά, αφού είναι πολλοί αυτοί που έχουν βγει στη σύνταξη, ενώ πλέον έχει αλλάξει και το καθεστώς στο επάγγελμα.
Κλείνοντας η κύρια Γαϊτάνη ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο Καλή Χρονιά.
  
Γιώργος Αβραμίδης
Φέτος έχει κίνηση, μας είπε ο πλανόδιος λαχειοπώλης, Γιώργος Αβραμίδης, σχολιάζοντας πως το κοινό που αγοράζει το Κρατικό Λαχείο είναι μεγάλο, όπως και πολλοί νέοι.
  
Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος
«Μεγάλη κρίση», σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που είναι στο επάγγελμα εδώ και 52 χρόνια. Κατά τον ίδιο, η κίνηση είναι μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν και χαρακτηριστικά μας είπε ότι από εκείνη που υπήρχε πριν από 6 χρόνια, πλέον έχει μείνει το 20%.
Γενικότερα ο κόσμος ψάχνει το λαχείο, θέλει να το αγοράσει, αλλά η κατάσταση δεν ευνοεί, υποστήριξε ακόμη.
Σχετικά με την ποσότητα, ο κ. Παναγιώτης είπε ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που αγοράζουν όλη την πεντάδα, αφού, δυστυχώς, πλέον θεωρείται είδος πολυτελείας.
Όσο για την επιλογή των λαχείων, πολλοί είναι αυτοί που πιάνουν κάποιο τυχαία, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν νούμερα που συμβαδίζουν με ημερομηνίες που θεωρούν σημαντικές.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση 

***  Σάρωσε η Κυπαρισσία από τη Μεσσηνία στο Διαγωνισμό «Θαλής» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας 
 
Ρεκόρ συμμετοχής μαθητών, όπως και ρεκόρ προκρίσεων στην επόμενη φάση, σημειώθηκε φέτος στο διαγωνισμό «Θαλής» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.
Για το Παράρτημα της ΕΜΕ στη Μεσσηνία, ο
Γιάννης Π. Πλατάρος αναφέρει σχετικά: «Στο αξιοσημείωτο των αποτελεσμάτων είναι η επίδοση των μαθητών της Κυπαρισσίας και, μάλιστα, του Γυμνασίου της, όπως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει από τα σχολεία προέλευσης των μαθητών. Γενικά η Κυπαρισσία τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις των μαθητών της γενικώς και ιδίως στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια:
•Σε όλους όσοι έλαβαν μέρος και μόνο για το λόγο που συμμετείχαν και έλαβαν την εμπειρία του διαγωνισμού
•Στους/στις 68 επιτυχόντες/ούσες μαθητές και μαθήτριες
•Στις Διευθύνσεις των σχολείων τους, στους καθηγητές και τους γονείς τους
•Στους επιτηρητές και προ-διορθωτές των δοκιμίων των μαθητών
•Στη ΔΔΕ Μεσσηνίας για τις διευκολύνσεις που μας παρείχε στη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
Καλή Χρονιά σε όλους και ραντεβού στις 28 Ιανουαρίου 2017 για τον «Ευκλείδη (β΄ γύρος)».
  Τα ονόματα των μαθητών
1     Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ       ΔΕΣΠΟΙΝΑ - ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ    1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
2     Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΛΑΠΑΝΗΣ   ΝΙΚΗΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
3     Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ   ΙΩΑΝΝΑ       1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
4     Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ       1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
5     Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ      ΑΝΝΑ   1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
6     Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ       ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
7     Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΓΟΥΡΑ    ΡΟΥΜΠΙΝΗ ΜΑΡΙΑ  2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
8     Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΚΙΖΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ   2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
9     Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΤΑΒΕΑ      ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ      2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
10   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΤΥΜΕΝΟΣ       ΡΑΦΑΗΛ      2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
11    Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΞΕΝΑΚΗ      ΕΛΕΝΗ ΑΕΛΛΑ  2ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
12   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ       ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ      4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
13   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ    ΦΩΤΙΟΣ       4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
14   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ    ΣΤΑΥΡΟΣ       4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
15   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΡΓΑΚΟΥ  ΑΘΗΝΑ 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
16   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ  ΝΙΚΟΛΕΤΑ  4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
17   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ   4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
18   Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΑΓΕΝΑΣ    ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ      4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
19   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ    ΕΛΕΝΗ  5ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
20   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ       ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
21   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΠΑΚΗΣ     ΑΠΟΛΛΩΝ ΦΟΙΒΟΣ       6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
22   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΚΙΟΥΖΕΠΑΣ    ΠΑΥΛΟΣ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
23   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΓΓΑΛΗ    ΧΡΥΣΑΥΓΗ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
24   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ  ΑΡΓΥΡΗΣ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
25   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ      ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
26   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΠΑΡΚΑ     ΒΑΣΙΛΙΚΗ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
27   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ     ΑΘΑΝΑΣΙΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΝΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
28   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ     ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΙΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΝΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
29   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ      ΝΤΙΝΟΣ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
30   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ       ΠΗΝΕΛΟΠΗ      ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
31   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ    ΕΛΕΝΗ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
32   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΡΕΤΤΟΥ     ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
33   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
34   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ    ΧΡΙΣΤΙΝΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
35   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΓΙΑΦΑ     ΑΝΝΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
36   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΚΟΥΤΗ    ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
37   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΗ    ΠΗΝΕΛΟΠΗ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
38   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΤΕΝΑ  ΜΑΥΡΕΤΤΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
39   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΓΡΙΠΛΗ ΕΛΕΝΗ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
40   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΤΣΗ ΜΥΡΤΩ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
41   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ       ΜΑΡΙΑ  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
42   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ       ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
43   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ       ΒΑΣΙΛΙΚΗ   ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
44   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΓΚΟΥ    ΔΗΜΗΤΡΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
45   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ       ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
46   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΙΟΒΑΝΗ    ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ       ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΟΓΓΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
47   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΙΑΚΟΣ      ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
48   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
49   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ       ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
50   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ     ΑΓΓΕΛΙΝΑ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
51   Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΛΗΣ    ΑΠΟΛΛΩΝ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
52   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
53   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ     ΘΑΛΕΙΑ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
54   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΒΟΡΒΙΛΑ     ΜΑΡΙΑ       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΟΥΓΑ
55   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΣΙΡΟΥΜΠΑΣ     ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ       ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
56   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΙΣΤΟΡ      ΝΤΙΑΝΑ      ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
57   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ   ΓΕΩΡΓΙΑ       ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ
58   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
59   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕΝΥΧΤΑ   ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
60   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ      ΔΙΟΝΥΣΙΑ       ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
61   Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΠΙΤΣΙΚΑ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
62   Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ       ΘΕΟΔΩΡΑ  ΛΥΚΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
63   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΨΙΜΑΛΗΣ      ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ   ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
64   Β΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΑΛΑΝΗ      ΙΩΑΝΝΑ     ΛΥΚΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
65   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΖΩΗ       ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
66   Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΠΟΥΖΑ    ΑΦΡΟΔΙΤΗ       ΜΟΥΣΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
67   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΚΑΡΗ      ΙΩΑΝΝΑ ΜΕΛΙΤΙΝΗ  ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
68   Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΣΑΪΡΗ       ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑ     ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

*** Σύσκεψη για ενδεχόμενες ευθύνες του «Μορέα» για τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 
Διαβεβαιώσεις πήρε και πάλι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας
 Το θέμα της περιβόητης σύσκεψης στο υπουργείο Υποδομών για την εξέταση ευθυνών του "Μορέα" στις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, που έπληξαν το σύνολο σχεδόν του Δήμου Καλαμάτας, έθεσε στη χθεσινή μεσημεριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της "Αλλαγής", Θόδωρος Μπρεδήμας.
Στην παρέμβασή του τόνισε ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τόσο του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα  όσο και του αρμόδιου υπουργείου για την πραγματοποίησή της, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας παραδέχτηκε ότι υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, αλλά υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχει από το "Μορέα" και το υπουργείο Υποδομών, το θέμα θα εξεταστεί. Σχετική συζήτηση έγινε και κατά τη διάρκεια των εγκαινίων παράδοσης του περιμετρικού της Καλαμάτας.
Τέλος, ο δήμαρχος επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή με τη συμβολή των μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Καλαμάτας ολοκλήρωσε έναν πλήρη φάκελο με την καταγραφή και την αιτιολόγηση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, ο οποίος υπάρχει ήδη στα χέρια του αρμόδιου υπουργού.
Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ότι σε ανακοίνωσή της η εταιρεία δεν αποδέχτηκε ποτέ καμία ευθύνη για τα πλημμυρικά φαινόμενα, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι "τα έργα του αυτοκινητόδρομου έχουν μελετηθεί και υλοποιηθεί για τα μεγέθη και τη συχνότητα  βροχοπτώσεων που υπαγορεύουν οι ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές και κανονισμοί.
  Στο εν λόγω συμβάν οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας κατέγραψαν πολύ ακραία σε μέγεθος και ένταση φαινόμενα, με μεγάλη υπέρβαση των προβλεπόμενων μεγεθών σχεδιασμού. Χαρακτηριστικά, ενώ η τιμή έντασης της βροχής σχεδιασμού για περίοδο επανάληψης τα 50 έτη είναι 125 χιλιοστά ανά ώρα, σε διάστημα 10 λεπτών οι τιμές που καταγράφηκαν ήταν υπερτριπλάσιες".
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Παρέμβαση Νίκα για τη δακοκτονία 
Ζητά να επανενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα Καλαμάτα & Βέργα 
 Με επιστολή του προς τον Ευάγγελο Αποστόλου, υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναφέρεται στα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η προσβολή του ελαιοκάρπου από το δάκο και δευτερευόντως από γλοιοσπόριο και κερκόσπορα.
Εν όψει της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου και σε συνέχεια σχετικής αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Π. Νίκας ζητεί, μεταξύ άλλων, να συμπεριληφθούν και πάλι στο πρόγραμμα δακοκτονίας οι Δημοτικές Κοινότητες Καλαμάτας και Βέργας, καθώς και να δοθούν στη Μεσσηνία οι πόροι που αναλογούν για ορθή καταπολέμηση του δάκου και να πάψει η μειωμένη χρηματοδότηση, ενώ αναφέρεται και στη διοργάνωση ημερίδας στην Καλαμάτα, όπου θα τεθεί το ζήτημα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η δακοκτονία να διεξάγεται με ορθό τρόπο.
Η επιστολή του δημάρχου, που κοινοποιείται – μεταξύ άλλων – στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
η ελαιοκομική περίοδος 2016 – 2017 στο Δήμο Καλαμάτας και ευρύτερα χαρακτηρίσθηκε από τα εξής αρνητικά γεγονότα:
1. Από την ευρεία προσβολή από δάκο και δευτερευόντως από γλοιοσπόριο και κερκόσπορα του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, από τον οποίο παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και της βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας και με ιδιαίτερη ένταση στις Δημοτικές Κοινότητες Καλαμάτας και Βέργας,
2. Από την εξαίρεση από τη δακοκτονία κατά το έτος 2016, με απόφαση της Περιφέρειας, των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας και Βέργας του Δήμου Καλαμάτας, παρά τις γραπτές αντιρρήσεις του Δήμου μας και την εκπεφρασμένη βούλησή του για συμπερίληψη στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου αυτών των εκτεταμένων και σημαντικών ελαιοπαραγωγών περιοχών
3. Από την απώλεια εισοδήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική, για τους ελαιοπαραγωγούς, ως συνέπεια της καρπόπτωσης και της αδυναμίας συλλογής ακατάλληλου ελαιοκάρπου, καθώς και την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγομένου ελαιολάδου
4. Από το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί κατέβαλαν εισφορά δακοκτονίας στις περιοχές όπου αυτή αναποτελεσματικώς διενεργήθηκε, ενώ εν γένει συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι, επομένως και οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών που εξαιρέθηκαν, στα έξοδα της καταπολέμησης του δάκου.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα στις 25 Νοεμβρίου 2016, κατέστησε σαφές ότι οι ασθένειες και οι εχθροί δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ και δεν υπάρχει περίπτωση για κατ' εξαίρεση αποζημίωση.
  Κύριε υπουργέ,
Γνωρίζετε καλά τη μεγάλη σημασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και της βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα για το εισόδημα των παραγωγών, περιλαμβανομένης της αυτοκατανάλωσης, ιδίως στη σημερινή περίοδο, καθώς και τη σημασία των προϊόντων αυτών για την τοπική οικονομία δεδομένης της δραστηριοποίησης στο Δήμο Καλαμάτας τουλάχιστον 10 τυποποιητικών επιχειρήσεων με σημαντικές εξαγωγές, όπως και για την εθνική οικονομία.
Κύριε υπουργέ,
ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί:
•την επανένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας & Βέργας του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα δακοκτονίας
•την αύξηση των πόρων που δίδονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει για τη δακοκτονία ο Νομός Ηρακλείου διπλάσιο σχεδόν ποσόν (2,8 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο της Μεσσηνίας, ενώ έχει λιγότερα δένδρα, ή να λαμβάνει η Λέσβος, με μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου περί τους 10.000 τόνους, σχεδόν όσα η Μεσσηνία των 50.000 τόνων
•την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, με ταυτόχρονη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των ζημιών που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ
•την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προωθηθεί η ένταξη των ζημιών (ποσοτικών και ποιοτικών) σε πρόγραμμα ΚΟΕ μέσω ΠΣΕΑ
•τη μη παρακράτηση από τους ελαιοπαραγωγούς του ποσού που αφορά στη δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας
•τη διοργάνωση ημερίδας στην Καλαμάτα, όπου θα τεθεί το ζήτημα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η δακοκτονία να διεξάγεται με ορθό τρόπο.
Κύριε υπουργέ,
είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, ώστε η δακοκτονία να συνεχίσει να διεξάγεται επιτυχώς, όπως αυτό συνέβαινε επί δεκαετίες».

*** Πτώση δέντρου στο Πάρκο Αλμυρού 
 
Χωρίς προβλήματα οι ορεινές κοινότητες του Ταϋγέτου 
 Μπορεί να μην υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα στην πόλη της Καλαμάτας από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή τα τελευταία 24ωρα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και προβλήματα.
Ένα από αυτά δημιουργήθηκε από πτώση δέντρου στην περιοχή του Πάρκου Αλμυρού, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κανένα ατύχημα. Λόγω της ιδιομορφίας της περιοχής και το γεγονός ότι υπάρχουν μια σειρά από ψηλά δέντρα που χρειάζονται κλάδεμα, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας θα πρέπει να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μη δημιουργηθούν σοβαρότερα προβλήματα.
Αντίθετα, το όμορφο χιονισμένο τοπίο που δημιουργήθηκε στις ορεινές κοινότητες του Δήμου δε συνοδεύθηκε από προβλήματα, δεδομένου ότι η συγκοινωνία με τη Σπάρτη, μέσω της παλιάς εθνικής οδού που διασχίζει τον Ταΰγετο, διεξαγόταν με τη βοήθεια αλυσίδων, ενώ ήταν δυνατή η πρόσβαση και σε όλες τις ορεινές κοινότητες.
Η χιονόπτωση είχε μεγαλύτερη ένταση μεταξύ 8.00 και 11.00, χθες το πρωί, ενώ αργότερα έγινε ηπιότερη. Από τις 14.00 και μετά, για τη μετάβαση στη Σπάρτη μέσω Ταϋγέτου δεν απαιτούνταν αλυσίδες. Επισημαίνεται, όμως, ότι τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμενόταν να σημειωθεί παγετός, οπότε οι αλυσίδες ήταν απαραίτητες.
Ο Δήμος Καλαμάτας ήταν σε επιφυλακή, καθώς είχαν τεθεί σε ετοιμότητα 2 πυροσβεστικά 4x4 με αλυσίδες, 2 επιβατικά και 1 φορτηγό με αλυσίδες, καθώς και 2 JCB και ένα grader.
Επίσης, με εντολή του δημάρχου έπειτα από σύσκεψη που έγινε νωρίς το πρωί, ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, συνοδευόμενος από το διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας, επισκέφθηκε τα χωριά της περιοχής Αλαγονίας με όχημα 4x4, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχε ιδιαίτερη ανάγκη σε κάποιο σημείο. Σημειώνεται ότι αλάτι έχει διανεμηθεί στις ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας, ενώ υπάρχει και απόθεμα.
Η επιφυλακή θα συνεχισθεί όσο διαρκέσουν η χιονόπτωση και οι χαμηλές θερμοκρασίες.  Α.Π.

*** Ο Παν. Νίκας, ο δρόμος Καλαμάτα – Μεσσήνη Ριζόμυλος και η Κυβέρνηση 
Λέγε λέγε το κοπέλι,
κάνει την κυρά και θέλει…
 Στην κυριολεξία η παροιμία του τίτλου σε άλλα πράγματα αναφέρεται, αλλά… ποιητική αδεία ταιριάζει γάντι με την τακτική που ακολουθεί ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας στο θέμα της χάραξης και κατασκευής του δρόμου Καλαμάτας - Ριζόμυλου.
Βέβαια, αν θέλουμε να γίνουμε… κακοί, θα παρομοιάζαμε την τακτική του με αυτή του Γκαίμπελς, στον οποίο αποδίδεται το περίφημο «πες, πες, κάτι θα μείνει». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι, όταν κάτι ακουστεί και ξανακουστεί από πολλές και διαφορετικές πηγές ειδήσεων, τόσο που να πάρει τη μορφή «τσουνάμι», όσο ακραίο κι αν είναι, ολόκληρο ή μέρος του θα θεωρηθεί ως να έχει κάποια βάση.
Το συγκεκριμένο θέμα (σ.σ. της χάραξης και κατασκευής του δρόμου Ριζόμυλου - Καλαμάτας) κυριάρχησε στη χθεσινή, τελευταία για το 2016, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, με αφορμή σχετική ερώτηση του επικεφαλής της "Αλλαγής", Θόδωρου Μπρεδήμα, για τα θέματα που συζήτησε ο δήμαρχος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια επίσκεψη του τελευταίου στο Δημαρχείο Καλαμάτας.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η παραλιακή χάραξη του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου έχει απορριφθεί από την κυβέρνηση ως πανάκριβο ή και φαραωνικό έργο, εκείνος επιμένει και, όπως σημείωσε, ενημέρωσε διεξοδικά τον πρωθυπουργό.
Να επισημάνουμε εδώ ότι τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών υποστηρίζουν ότι οι προμελέτες του έργου έχουν δοθεί στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης και θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο οργανωμένης διαβούλευσης τον επόμενο μήνα.
Στις σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε: "Δική μας θέση, η οποία είναι θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης -δεν ξέρω αν αλλάξει εκεί η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου -, υπάρχουν όμως αποφάσεις μέχρι τώρα οι οποίες αναφέρονται στην παραλιακή όδευση. Το ζήτημα είναι κρίσιμο για τη δυτική περιοχή της Καλαμάτας, μήκους 6 χλμ. μέχρι τον Πάμισο. Είναι μια περιοχή που θέλει ένα μεγάλο έργο υποδομής για να αναπτυχθεί. Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα-Ριζόμυλος. Προφανώς αυτή η πρόταση συνδέεται με τον περιμετρικό και μέσω του κόμβου Καρέλια και μέσω του Κόμβου Αρτέμιδος».
Επιπλέον, ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι απίθανο να αλλάξει την απόφασή του, να προτιμήσει δηλαδή τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου από την κατασκευή καινούργιου κοντά στην παραλία.
Σχολίασε, τέλος, ότι «δε δεχόμαστε τη συνέχιση της διάλυσης του Ασπροχώματος. Φανταστείτε να περνάει αυτοκινητόδρομος μέσα από αυτό το δρόμο του Ασπροχώματος ή, αν κάνουμε παράκαμψη, δε θέλουμε άλλες απαλλοτριώσεις;».
Επίσης, σε ό,τι αφορά το άλλο αίτημα που υπέβαλε στον πρωθυπουργό, για την παραχώρηση στο Δήμο της χρήσης των 49 στρεμμάτων στην παραλία του Κορδία, από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε οδηγίες και τον Ιανουάριο θα επισκεφθεί τους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα.
Τέλος, για το αίτημα του Δήμου προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι το πρώτο ζήτημα είναι να συμπληρωθεί το προσωπικό του αεροδρομίου με 3-4 αναγκαίους υπαλλήλους, διότι αυτή η έλλειψη, όπως σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα «να μην υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αεροπλάνων που οι εταιρείες τους θέλουν να στείλουν στην Καλαμάτα, δηλαδή εξαιτίας των κενών στο προσωπικό το αεροδρόμιο λειτουργεί σε ρυθμούς μικρότερους από αυτούς που μπορεί».  του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Ομολόγησε ο δολοφόνος της παιδοψυχιάτρου: «Ναι εγώ τη σκότωσα»
Δεν ανέφερε τους λόγους που τον οδήγησαν στο φόνο               «Ναι εγώ σκότωσα τη Θώμη Κουμπούρα» είπε στους αστυνομικούς ο άνδρας που από το μεσημέρι της Παρασκευής ανακρίνονταν ως ο Νο1 ύποπτος για την δολοφονία της 45χρονης παιδοψυχίατρου, σύμφωνα με το LamiaStar.
Η διαδικασία της ανάκρισης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς ο δράστης μιλούσε ασυνάρτητα.
Ωστόσο η επιμονή των αστυνομικών και η μεθοδευμένη δουλειά τους τον έφεραν σε αδιέξοδο και τον οδήγησαν στην ομολογία, χωρίς όμως να αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στο έγκλημα.
Στις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να οδηγηθεί στο δικαστικό μέγαρο της Λαμίας, ενώπιων ανακριτή και εισαγγελέα.
Η άτυχη Θώμη Κουμπούρα

Βίντεο ύποπτος : https://youtu.be/rjWtw_58H-A?t=2 .-
https://youtu.be/rjWtw_58H-A  .-
Τη σκότωσε με 15 μαχαιριές 
Με πάνω από 15 μαχαιριές σκότωσε την παιδοψυχίατρο Θώμη Κουμπούρα ο δολοφόνος της σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Πειραιά Ηλία Μπογιόκα που εξέτασε τη σορό της άτυχης γυναίκας. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το lamiareport.gr ο ιατροδιακστής έκανε λόγο για έγκλημα που υποδηλώνει μίσος και πάθος ενώ σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα φαίνεται ότι η 45χρονη αντιστάθηκε και πάλεψε με τον δολοφόνο της. Επίσης σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η άτυχη γυναίκα δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα (πάνω από 15) από μαχαίρι, εκ των οποίων τα 4 από αυτά θα μπορούσε να ήταν θανατηφόρα.  Πηγή: protothema.gr

***  Προφυλακίστηκε η σύζυγος του Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία
Έγκλημα πάθους»
* Το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο εντοπίστηκε η σορός του διπλωμάτη
~ Στη φυλακή οδηγήθηκε η 40χρονη Φρανσουάζ Αμοιρίδη, σύζυγος του Έλληνα πρέσβη στην Βραζιλία, ο οποίος βρέθηκε απανθρακωμένος σε αυτοκίνητο σε περιοχή του Ρίο.
Η ίδια κατηγορείται για ηθική αυτουργία στη δολοφονία του συζύγου της, έγκλημα το οποίο ομολόγησε ότι διέπραξε ο εραστής της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Folha de S.Paulo, για το έγκλημα κατηγορούνται ο 29χρονος στρατονόμος Σέρζιο Γκόμες Μορέιρα Φίλιου και ένα ακόμα συγγενικό του πρόσωπο. Ο νεαρός διατηρούσε σχέση με τη σύζυγο του πρέσβη.
Ο 29χρονος φέρεται να ομολόγησε τη δολοφονία, αλλά αρνήθηκε ότι το έγκλημα είχε προσχεδιαστεί. Στη Δικαιοσύνη ισχυρίστηκε ότι προηγήθηκε πάλη με το θύμα, ενώ μετά τη δολοφονία του, ζήτησε από ένα συγγενικό του πρόσωπο να τον βοηθήσει ώστε να απαλλαγούν από τη σορό.
Ο Αμοιρίδης θα παρέμενε στην πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2017, οπότε θα επέστρεφε στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπραζίλια.
Τη βαθύτατη οδύνη για τον τραγικό θάνατο του Κυριάκου Αμοιρίδη εκφράζει το ΥΠΕΞ μετά την ανακοίνωση των βραζιλιάνικων αρχών για την επίσημη ταυτοποίηση της σορού του.
Ο Κυριάκος Αμοιρίδης, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν ένας πραγματικός φίλος της Βραζιλίας και ήταν η δεύτερη φορά που υπηρετούσε στη χώρα αυτή, όπου είχε υπηρετήσει ως γενικός πρόξενος.
«Καθ' όλη τη διάρκεια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας υπηρέτησε την Ελλάδα με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα», σημειώνεται και τονίζεται πως ορόσημο αποτέλεσε η θητεία του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στην Τρίπολη της Λιβύης και, ειδικότερα, ο καθοριστικός του ρόλος στην εκκένωση, υπό συνθήκες ανεξέλεγκτης βίας, της πρεσβείας καθώς και των Ελλήνων αλλά και χιλιάδων υπηκόων τρίτων χωρών από τη Λιβύη το καλοκαίρι του 2014.
Συλλυπητήριο μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ.  Newsroom ΔΟΛ

***   Μήνυμα ελπίδας έστειλε χθες από την Καλαμάτα ο Γιώργος Κατρούγκαλος 
Συνέντευξη Τύπου χθες στην Καλαμάτα, παρουσία των βουλευτών Μεσσηνίας και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
   Η ανάπαυλα των εορταστικών ημερών επιβάλλει στην κυβέρνηση να στραφεί στο εσωτερικό, με περιοδείες κορυφαίων στελεχών της στην περιφέρεια. Έτσι, χθες το πρωί, από την Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσία και των δύο άλλων βουλευτών Μεσσηνίας, Γιώτας Κοζομπόλη - Αμανατίδη και Πέτρου Κωνσταντινέα, αλλά και του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Σπύρου Μωρακέα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Ο κ. Κατρούγκαλος προχώρησε σε ευοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι, παρά τις καταστροφολογικές και κινδυνολογικές προβλέψεις πολλών, η ελληνική οικονομία μπαίνει σε θετική φάση και η λέξη ανάπτυξη θα αρχίσει πλέον να περνά το επόμενο διάστημα και στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στους πολίτες, αφού σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι «να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά η κοινωνία».
Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει και πετυχαίνει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη. Παραδέχτηκε δε ότι οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης διατηρούν ισχύ, αλλά σχολίασε ότι δεν αποτελούν πλέον την πλειοψηφική τάση και αυτό φάνηκε και στις εξελίξεις που αφορούν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αν και σχολίασε ότι «ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε την Ελλάδα Κούγκι».
Για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η προσπάθεια που ξεκίνησε από την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής μας, από τις πρώτες εκλογές, να επέμβουμε και να αρχίζουμε σταδιακά να αλλάζουμε τους συσχετισμούς δύναμης στην Ευρώπη, αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Ήδη οι σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη έχουν επιλέξει στρατηγικά να απεμπλακούν από την προηγούμενή τους συμμαχία με τις συντηρητικές δυνάμεις».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «χωρίς να υποχωρήσουμε στα κρίσιμα θέματα, ειδικά στα εργασιακά, θα ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση με απομόνωση ξανά των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη, προς απογοήτευση και των Ελλήνων υποστηρικτών τους».
Ερωτηθείς για το ύφος της επιστολής Τσακαλώτου σχετικά με το μέρισμα από το πλεόνασμα που δόθηκε στους συνταξιούχους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «αναγκαίο διπλωματικό χειρισμό, για να αδρανοποιήσουμε αυτούς που θέλουν όχι το καλό της χώρας ούτε το καλό της Ευρώπης».
Επιπρόσθετα, σε ερώτηση του "Θάρρους" για τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ερωτώμενοι δε φαίνεται να ενστερνίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για βελτίωση της κατάστασης, ο κ. Κατρούγκαλος, αφού άφησε αιχμές για την αντικειμενικότητα αυτών των ερευνών και σχολίασε τις αποτυχημένες προβλέψεις τους επανειλημμένως στο πρόσφατο παρελθόν, τόνισε ότι ακόμη και αυτές που δημοσιεύονται την τελευταία περίοδο δε δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να ξεπερνά τα ιστορικά αρνητικά ποσοστά της.
Πρόσθεσε δε ότι οι ψηφοφόροι που φαίνεται να αποστασιοποιούνται από το ΣΥΡΙΖΑ δεν πηγαίνουν σε άλλον κομματικό σχηματισμό και εκτίμησε ότι αυτό δείχνει πως οι πολίτες περιμένουν να δουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα των προσπαθειών της κυβέρνησης.
Αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεσσηνίας, υποστήριξε ότι πρώτος στόχος, πλέον, είναι ο δρόμος Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος- Πύλος. Δεν παρέλειψε, όμως να αναφερθεί και στο δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα, στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στον προγραμματισμό για τον τουρισμό και τον τουριστικό τομέα.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται οι υπόλοιποι δύο βουλευτές του νομού, αλλά και τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής.
Εξειδικεύοντας το θέμα των υποδομών, σημείωσε ότι "δεν είμαστε Μαυρογιαλούροι, υπάρχει σχεδιασμός που πολύ σύντομα θα δώσει κι άλλα έργα».
Από την πλευρά της, η Γιώτα Κοζομπόλη είπε στη σύντομη παρέμβασή της ότι και το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά πλέον υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. «Υπάρχουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης, προχωρούμε σταθερά στη δημιουργία κοινωνικού κράτους, ενώ για τη Μεσσηνία, προτεραιότητα θα πρέπει να δώσουμε και στον αγροτικό τομέα».
Τέλος, ο Σπύρος Μωρακέας χαρακτήρισε «φτηνή» την κριτική τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα των υποδομών του νομού, αφού η κυβέρνηση έπρεπε να χειριστεί «λεόντειες συμβάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος».  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***   Ο μεγάλος νικητής για τη δωρεάν κατοικία «Farai Smart Suite» 
Διενεργήθηκε χθες το βράδυ η μεγάλη κλήρωση του διαγωνισμού ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ των FARAISMARTSUITES.
Μεγάλος τυχερός αναδείχθηκε ο κος ΖΟΥΡΝΑΤΖΉΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ με αριθμό συμμετοχής το 4058.
Του ευχόμαστε καλορίζικο και να περάσει σε αυτό το σπίτι πολλές ευτυχισμένες στιγμές.
Χρόνια πολλά, καλή πρωτοχρονιά από τις "Οικοδομικές Επιχειρήσεις Δημήτριος Κούμανης"
***  Μικρές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους στην Καλαμάτα 
Η επόμενη ημέρα στην Καλαμάτα, μετά τη σφοδρή… επίθεση του Αίολου, με ριπές που έφταναν και τα 9 μποφόρ, δεν ήταν τόσο προβληματική όσο το μέγεθος των καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προχθές από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ δέχτηκε 12 κλήσεις για κοπές δέντρων και 4 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων. Επίσης εκδηλώθηκαν 3 αγροτικές πυρκαγιές στην περιοχή «Μπιρμπίτα», στην κοινότητα Ασπροπουλιά του Δήμου Καλαμάτας και Τριόδου του Δήμου Μεσσήνης, όπου και αντιμετωπίστηκαν άμεσα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμάτας ενημέρωσε: «Από τους ισχυρούς ανέμους (ριπές 9 μποφόρ) που έπνευσαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και σύμφωνα με τις καταγραφές που έκανε το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι ζημιές έχουν ως εξής:
1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπήρξε στην οδό Λακωνικής, στη Σπουδαστική Εστία, με συνεχείς πτώσεις κλαδιών δέντρων (ευκαλύπτων). Εκτός από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία, επενέβησαν η Δημοτική Αστυνομία και συνεργείο του Δήμου. Ο δρόμος έκλεισε και δόθηκε στην κυκλοφορία το πρωί, αφού προηγήθηκε εκτεταμένος καθαρισμός
2. Στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων έπεσαν μεγάλα κλαδιά από πολλά δέντρα, κυρίως ευκαλύπτους και ακολούθησε καθαρισμός το πρωί, ενώ στο αλσύλλιο του Αλμυρού έπεσε μια κυανόφυλλη ακακία
3. Πτώση σιδηροκατασκευής μετά το ξενοδοχείο Messinian Bay
4. Πτώση τσίγκινης – ξύλινης σκεπής στον Άγιο Φλώρο, κλείσιμο δρόμου, διακοπή ρεύματος
5. Ζημιές σε μπαλκόνι στην οδό Φαρών
6. Πτώση δέντρου στην Αρτεμισία, στην εθνική οδό
7. Πτώσεις κλαδιών δέντρων στις οδούς Ευριπίδου, Κροντήρη, Αρτέμιδος, Μητροπέτροβα και σε άλλους δρόμους
8. Διακοπή ρεύματος στην Ασπροπουλιά
9. Φθορά σε υαλοπίνακα καταστήματος στην οδό Φιλελλήνων
10. Φθορά τζαμιού στο ΔΗΠΕΘΕΚ – αντικαταστάθηκε άμεσα
11. Πτώση μιας ξυλοκερατιάς στην οδό Ακρίτα, την οποία συνεργείο του Δήμου κλάδεψε και ξαναφύτεψε».

***  Πράξη αγάπης και ανθρωπιάς για τα παιδιά του Ιδρύματος Χατζηκώνστα 
 
Τιμώντας τον πολιούχο του Άγιο Νικόλαο και τηρώντας μία παράδοση ετών, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών αποφάσισε αυτές τις γιορτές να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα παιδιά του Ιδρύματος Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα, το οποίο είναι το παλαιότερο που παραμένει σε λειτουργία και το τρίτο που ιδρύθηκε μετά την επανασύσταση του ελληνικού κράτους, με βασιλικό διάταγμα που υπέγραψε ο Όθων στις 29 Αυγούστου 1853.
Εκπροσωπούμενος ο Σύνδεσμος από την πρόεδρο Μαρία Κ. Λιακάκη, τον αντιπρόεδρο Περικλή Λιακάκη και τη γραμματέα Αλεξάνδρα Γαλάνη, και συνοδευόμενος από μέλη του και φίλους, καθώς και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτη Λούτο, επισκέφθηκε το Ίδρυμα προχθές και παρέδωσε τις προσφορές που συγκεντρώθηκαν με τόση αγάπη για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί.
Ο δε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος και Μεσσήνιος στην καταγωγή, Νικόλαος Κουρέτας και ο διευθυντής με καταγωγή από τη Λακωνία, Λεωνίδας Δραγουμάνος, υποδέχθηκαν το Σύνδεσμο και όσους τον συνόδευαν, τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ξεδίπλωσαν την ιστορία του εθνικού ευεργέτη Χατζηκώνστα και ενημέρωσαν για το μεγάλο έργο που επιτελείται, καθώς και για τις ανάγκες του.
Δοθείσης της ευκαιρίας ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών ευχαριστεί θερμά τα μέλη και τους φίλους του που προσέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ εύχεται Καλή Χρονιά σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους.

***  Με μπαράζ αυξήσεων ξεκινάει το νέο έτος- Τι αλλάζει από αύριο 
Κύμα αυξήσεων έρχεται από την 1η Ιανουαρίου σε μια σειρά από έμμεσους φόρους, που θα στοιχίσουν πάνω από 1 δισ. ευρώ για τις τσέπες των καταναλωτών.
Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση αγγίζει τα 8 λεπτά ανά λίτρο και στο υγραέριο κίνησης τα 10 λεπτά το λίτρο.
Κάθε φλιτζάνι καφέ θα είναι τουλάχιστον 10 λεπτά ακριβότερο από Δευτέρα, ενώ η επιβάρυνση ανά κιλό καφέ για την αγορά από το ράφι (σούπερ μάρκετ, καφεκοπτείο κ.λπ.) αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο σε ποσοστό περί το 25%.
Από 1η Ιανουαρίου, ακριβαίνουν και τα τσιγάρα, κατά τουλάχιστον μισό ευρώ στο πακέτο και ως ένα ευρώ στο σακουλάκι καπνού.
Επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Κατά 6% φουσκώνουν οι λογαριασμοί σε σταθερή τηλεφωνία και Internet.
Αυξήσεις - φωτιά στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών
Παράλληλα, με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα και το άθροισμα των εισοδημάτων από μισθωτή απασχόληση και άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας θα υπολογίζονται από 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, από τη νέα χρονιά ελεύθεροι επαγγελματίες, μέτοχοι Ανώνυμων Εταιρειών, μέλη διοικητικών συμβουλίων, αυτοαπασχολούμενοι θα υποστούν σημαντικές επιβαρύνσεις.
Βάση υπολογισμού των εισφορών, το εισόδημα που προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος. Συνεπώς, για το 2017 θα χρησιμοποιηθεί το εισόδημα του 2015 και το 2016, όταν εκκαθαριστεί.
Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Η εισφορά 20% για κύρια ασφάλιση και 6,95% για υγεία θα υπολογίζεται, επί αυτού του ποσού, σε περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 7.000 ευρώ.  in.gr

***  Κάλαντα από τη Δημοτική Φιλαρμονική 
Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, χθες, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κώστα Νικολέα, επισκέφθηκε το νέο Δημαρχείο και έπαιξε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, καθώς και άλλες επίκαιρες μουσικές συνθέσεις, παρουσία του δημάρχου, αντιδημάρχων και άλλων αιρετών του Δήμου Καλαμάτας, υπαλλήλων και κοινού.
Ο Π. Νίκας ευχήθηκε καλή χρονιά στο μαέστρο και τους μουσικούς συντελεστές της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, επαινώντας τους για την απόδοσή τους και για το γεγονός ότι πλαισιώνουν όλες τις δημοτικές εκδηλώσεις στην πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες, δίδοντας μια νότα χαράς και αισιοδοξίας.
Ευχήθηκε, επίσης, η επόμενη χρονιά να μην προσθέσει εθνικά προβλήματα στα ήδη οξυμένα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας. Στους μουσικούς προσφέρθηκαν κεράσματα.
Στη συνέχεια, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας μετέβη στον πεζόδρομο Αριστομένους και ευχήθηκε και πάλι, με μουσικό τρόπο, για το 2017 στους πολίτες και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, παρουσία του δημάρχου και άλλων αιρετών.  Α.Π.

***


*** Αθλητική ενημέρωση :

***    Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής: 
Πέμπτη 28/12/2016
  Αναντολού Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης   78-80 .-
 Τα δεκάλεπτα: 22-21, 36-37, 63-61, 78-80
Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 2, Χάνεϊκατ 6-10ρ.-2κλ., Μπάλμπαϊ, Μπράουν 14-8ρ.-3ασ., Οσμάν 10-4ρ.-2ασ., Γκρέιντζερ 4-4ασ., Όμιτς 4, Ερτέλ 8-6ασ., Μουτάφ, Πολ 16-2κλ., Ντάνστον 14-5ρ.
Ρεάλ (Λάσο): Ράντολφ 3-4ρ., Ντρέιπερ 3-3ασ., Φερνάντεθ 14-3ρ.-3ασ., Ντόντσιτς 17-5ρ.-9ασ., Ματσιούλις 8, Ρέφες 8-3ρ., Αγιόν 8-7ρ., Κάρολ, Χάντερ 6-8ρ.-5κλ., Τόμπκινς 6, Τέιλορ 7

  Ερυθρός Αστέρας-ΤΣΣΚΑ Μόσχας   78-67 . -
Τα  δεκάλεπτα : 27-14 , (48-34) , 64-56 , 78-67.-

 Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε   71-62 , (40-21) .-
Τα  δεκάλεπτα : 18-9 ,(40-21) , 58-40 , 71-62 .- ^
Ολυμπιακός(Σφαιρόπουλος): Γκριν 11(3), Μπιρτς 10, Γιανγκ 6, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 12(2), Σπανούλης 7, Μιλουτίνοφ, Παπανικολάου 3(1), Μάντζαρης8(2) , Λοτζέσκι 14(2), Μαραγκός, Αθηναίου
 Φενέρμπαχτσε(Ομπράντοβιτς): Χερσέκ, Ουντό 3, Μαχμούτογλου, Άντιτς 5(1), Σλούκας 10(1), Αρνά, Νάναλι 2, Ουγκουρλού, Βέσελι 22, Κάλινιτς 1, Ντίξον 9(2), Ντατόμε 10(2).-
   ΟΣΦΠ-ΦΕΝΕΡ  Α΄ ημίχρονο  40-21  ,α΄ περίοδος 18-9  29/12/2016  15η αγων : https://youtu.be/owUOqjWdkRY  .-
~* ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 71-62  15η  αγων   29/12/2016 :  https://youtu.be/WLeZy5La3XQ  .-    
 ~* ΟΣΦΠ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΕ   γ΄ περίοδος  58-40  29/12/2016  15η αγων : https://youtu.be/JVAgZJgYrGY .-


 Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-Ζαλγκίρις Κάουνας   70-78
Τα δεκάλεπτα: 16-21, 33-36, 56-56, 70-78

  Μπασκόνια-Μακάμπι Τελ Αβίβ    101-88
Τα δεκάλεπτα: 30-24, 42-40, 71-64, 101-88



*** Το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής: 
Πέμπτη 28/12
  Αναντολού Εφές-Ρεάλ Μαδρίτης   70-80 .- ^
  Ερυθρός Αστέρας-ΤΣΣΚΑ Μόσχας  78-67 .- ^
  Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε  71-62 .- ^
   Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο-Ζαλγκίρις Κάουνας  70-78 .- ^
  Μπασκόνια-Μακάμπι Τελ Αβίβ  101-88 .-^

Παρασκευή 29/12/2016
  Ούνιξ Καζάν-Παναθηναϊκός  83-81 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 13-19 ,(35-44) , 63-65 , 83-80 .-
Ούνιξ Καζάν (Πασούτιν):Τζόνσον 5(1), Αντίποφ 6 (2), Λάνγκφορντ 27 (3), Στολ, Παραχούτσκι 4, Κολόμ 16 (2), Μπάνιτς 4, Βορόνοφ 2, Πάνιν, Ουίλιαμς 19.
Παναθηναϊκός (Πασκουάλ):Σίνγκλετον 12 (1), Νίκολς 6 (2), Ρίβερς 6 (2), Τζέιμς 13 (1),, Φώτσης, Φελντέιν 6, Γκάμπριελ 2, Μπουρούσης 13 (1), Καλάθης 23 (2).
~  Ούνιξ Καζάν -ΠΑΟ 83-81 15η  αγων  30/12/2016 : 
 https://youtu.be/gNVqikwTWD8 .-
~ ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ-ΠΑΟ  1ο  δεκάλεπτο 13-19  30/12/2016 15η  αγων :     https://youtu.be/hOhTPA_0yO8 .-                                                                                    
~ ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ-ΠΑΟ  35-44  Ημίχρονο 30/12/2016  15η αγων :     https://youtu.be/S7h2cv5P6PM .- 
 ~Ούνιξ Καζάν- ΠΑΟ 3η  περίοδος 63-65  15η αγων,  30/12/2016 :  https://youtu.be/k_E7TeO1gBk .-                                                                                         
                                                                                  
   Γαλατάσαραϊ-Μπάμπεργκ   75-90 .- ^
~* ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-ΜΠΕΜΠΕΡΓΚ  75-90  15η  αγων  30/12/2016 :
 https://youtu.be/RU5x5mF-h44 .-

  Μπαρτσελόνα-Νταρουσάφακα   82-77 .- ^

***   Η   Βαθμολογία  σε 15  αγωνιστικές :
ΤΣΣΚΑ  12-3    27.-
ΡΕΑΛ    10-5    25 .-
ΟΣΦΠ    10-5   25 .-
 ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  10-5  25 .-
----------------------
ΠΑ ΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   9-6  24 .-
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  9-6  24  .-
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  7-9  23 .-
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  7-9  23 .-
------------------------
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  7-8  22 .-
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ        7-8  22  .-
ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΕΣ   6-9  21.-
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.        5-10   20.-
ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ       6-9      21 .- 
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ        6-9      21  .- 
ΓΑΛΑΤΑΣΕΡΑΪ      4-11     19 .-
ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ  4-11  19 .-

***  Τελειωμένος ο Ιμπάρμπο
Κανένα μέλλον δεν έχει στον Παναθηναϊκό ο Ιμπάρμπο, καθώς ακόμη κι αν… ξεμείνει στο ρόστερ θα είναι εκτός πλάνων και θα προπονείται μόνος. Ελάφρυνση του ρόστερ για να γίνουν άλλες μεταγραφές.              ~Είναι μάλλον απίθανο να ξαναδούμε τον Βίκτορ Ιμπάρμπο με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Η συμπεριφορά του Κολομβιανού, που απέχει αδικαιολογήτως από τις προπονήσεις μετά την άδειά του και δεν απαντά στις κλήσεις της ομάδας, έχουν εξοργίσει τους ανθρώπους του «τριφυλλιού», που ήδη από χθες τον έχουν καλέσει σε απολογία. 
Για τους «πράσινους» θα ήταν ευχής έργο να βρεθεί ομάδα για να παραχωρηθεί εκ νέου δανεικός ή να πωληθεί από την Κάλιαρι, προκειμένου να αδειάσει θέση ξένου αλλά και να απαλλαγεί ο σύλλογος από το βαρύ συμβόλαιό του. Ωστόσο ακόμη και στο απευκταίο σενάριο που ο Ιμπάρμπο ξεμείνει στον Παναθηναϊκό και μετά το πέρας του Ιανουαρίου, δεν πρόκειται να αγωνιστεί ξανά. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει καταστήσει σαφές πως δεν τον υπολογίζει και ακόμη κι αν επιστρέψει στην Αθήνα ο παίκτης θα προπονείται μόνος του. Αυτό έχει ήδη μεταφερθεί και στον εκπρόσωπό του, ως μέσο πίεσης για να εντείνει τις προσπάθειές του να του βρει νέα ποδοσφαιρική στέγη. 
Διαφορετική είναι η περίπτωση του Μουμπάρακ Γουακάσο, που έχει συμβόλαιο και επειδή είναι δύσκολο να το «σπάσει» εφόσον μείνει θα αξιοποιηθεί από τον προπονητή του, που εκτιμά τις ποδοσφαιρικές του αρετές, αλλά προβληματίζεται από τη νοοτροπία του. 
Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχει βάλει ως προτεραιότητα την ελάφρυνση του ρόστερ και του μπάτζετ. Μετά τον Λεντέσμα, σειρά για να αποδεσμευτούν παίρνουν οι Ιβανόφ και Σαμπά, με τους οποίους έχουν ήδη γίνει επαφές, ενώ γίνονται προσπάθειες για να λυθεί και η συνεργασία με τον ανενεργό από την αρχή της σεζόν Βέμερ. Αντίθετα, δεν είναι 100% βέβαιο πως θα επιδιωχθεί αποδέσμευση του Ταυλαρίδη, καθώς αν δεν αποκτηθεί άλλος αμυντικός ενδέχεται ο Ουζουνίδης να τον χρειαστεί ως εναλλακτική λύση. 
Η έλλειψη θέσεων ξένων στην ομάδα αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να μην προχωρούν οι μεταγραφές. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος έχει κάνει προεργασία με λύσεις από την αγορά των κοινοτικών για φορ, επιτελικό μέσο και εξτρέμ, αλλά μπορεί η επόμενη κίνηση της ομάδας να καθυστερήσει. 
Στην Αργεντινή γράφουν ξανά για τον 29χρονο σέντερ φορ Λούκας Βιάτρι, που έχει ιταλικό διαβατήριο, ωστόσο έχει υψηλό κασέ και δεσμεύεται ως το καλοκαίρι με την Εστουντιάντες. Όσο για τον Πολωνό γκολκίπερ Πάτρικ Πρόσεκ του Εθνικού Άχνας, πιθανότατα παρακολουθείται από τους «πράσινους» αλλά ο Ουζουνίδης δεν θεωρεί αναγκαιότητα την απόκτηση τερματοφύλακα και μάλλον η υπόθεση αυτή μετατίθεται για το καλοκαίρι. Τέλος, το «παράθυρο» για τον Γιώργο Τζαβέλλα παραμένει πάντα, ωστόσο για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή θα χρειαστεί πρώτα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του με τον ΠΑΟΚ (δηλαδή να μείνει ελεύθερος) και εν συνεχεία να υπάρξει συμφωνία και στο οικονομικό.


***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  , Πέμπτη  01  Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-01-2016.html .-
  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας .- 
    ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 03 και 04 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/03-04-2016-05-2016-1930-04122016-4-0-0-0.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου  2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/news-05-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-06-2016.html .-
~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr / .- 

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/news-07-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 08 Δεκεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-08-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2016 : 
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-09-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 10  Δεκεμβρίου 2016 :
http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-10-2016.html .- 
Αθλητικό  Σαββατοκύριακο 10  και 11 Δεκεμβρίου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/10-11-2016-14-super-league-10-12-2016-0.html .- 

 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 12  Δεκεμβρίου 2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2016/12/arfara-news-12-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  13 Δεκεμβρίου 2016  :  
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-13-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 14  Δεκεμβρίου 2016
:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-14-2016-14-286-287.html .-  69~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2016
 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/14-2016.html .- 

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 : 
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-15-2016-15-1.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 :
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/12/news-16-2016-16.html .-
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-17-2016-17.html .-
 ~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  17  και  18 Δεκεμβρίου  2016:
http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/12/17-18-2016-super-leagua-15-17122016-0-1.html .- 

 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 18 Δεκεμβρίου  2016
: http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-18-2016.html  .-  

  ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα και Τρίτη 19  και 20  Δεκεμβρίου  2016   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-19-20-2016.html  .-
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη  21  Δεκεμβρίου  2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/12/news-21-2016.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη  22Δεκεμβρίου  2016  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-22-2016-2014-https-youtu.html  .- ~*****   https://www.facebook.com/MCVMVR/videos/1040214996028596/ .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/12/news-23-2016-2014-httpsyoutu.html .-
~   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο  24  Δεκεμβρίου  2016   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-24-2016.html .-
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016
: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-25-2016.html .-

~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 24  και  25 Δεκεμβρίου  2016
: http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2016/12/24-25-2016.html .-

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016
  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-26-2016-x-2016-httpsyoutu.html  .-  

~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη  27 Δεκεμβρίου 2016
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-27-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη  28 Δεκεμβρίου  2016  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/12/news-28-2016.html .- 
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη  29  Δεκεμβρίου 2016
: http://snsarfara.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-29-2016.html  .-

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016
 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/12/news-30-2016.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΆΒΒΑΤΟ 31 Δεκεμβρίου 2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/12/arfara-news-31-2016.html .-  
* ** ΒINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5082 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        
Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3296   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   
Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3303 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11. 680  βίντεο   .-  
 ~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ 
~   
http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas

@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ    
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-    ,    .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: