Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης

Σαββατοκύριακο 4 και  5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
Το  ποντικάκι στο  αγιάζι της ενημέρωσης ! :
Χαρούμενο  Σαββατικύριακο  γιά όλους μας !

***  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και  Άλλα  :
~** Οι  Γράφοντες και  Αντιγράφοντες , ...δεν  σκοτώνουν ...παρά Μορφώνουν !!!!!
***
~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~**
~**Σύνταξη στα 66 - Τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα - Απολύσεις συμβασιούχων :

~- "Κλειδώνουν" σήμερα τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ
- 30-35% η μείωση στις διπλές συντάξεις
- Λουκέτα σε δεκάδες οργανισμούς του Δημοσίου
- Δείτε όλα τα “καυτά” μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι
"Κλειδώνουν" τα μέτρα για τα 11,5 δισ στη νέα συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνάντηση της Κυριακής θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος καλείται να βρει 5 δισ. ευρώ από περικοπές.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι επώδυνες παρεμβάσεις στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο του Έθνους της Κυριακής όσο και του Βήματος, το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια, κατάργηση ή ψαλίδισμα του εφάπαξ, περικοπή πολλαπλών συντάξεων ενώ χάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι έχουν άλλα εισοδήματα.
Επίσης, μειώνονται οι μισθοί στις ΔΕΚΟ μέχρι 35%, ενώ απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι.
Σύμφωνα με το Βήμα, για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού αλλα και η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.
Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, έρχεται περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.

~** Χρυσή Αυγή: «Ο μόνος ρατσισμός είναι αυτός κατά των Ελλήνων»  :
~ «Όποιος μιλά για ρατσισμό, ας πάρει τους εγκληματίες σπίτι του. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει, είναι αυτός εναντίον των Ελλήνων» τονίζει η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της για την υπόθεση της 15χρονης στην Πάρο  και ζητά να γίνει ιδιώνυμο, όποιο έγκλημα γίνεται από παράνομους ετανάστες.
* «Φτάνει πια με τους λαθρομετανάστες! Η φρικτή εγκληματική ενέργεια κατά μίας ανήλικης Ελληνίδας είχε δράστη ακόμα έναν λαθρομετανάστη. Είναι  άμεση ανάγκη η σκλήρυνση σε υπερθετικό βαθμό των μέτρων καταστολής.
* Ιδιώνυμο όποιο έγκλημα διενεργεί παράνομος αλλοδαπός» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

~** ΣΟΚ: Βίασε την 15χρονη ενώ ήταν ετοιμοθάνατη
ΣΟΚ: Βίασε την 15χρονη ενώ ήταν ετοιμοθάνατη
*
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ο Πακιστανός αρχικά επιχείρησε να κλέψει το κινητό της κοπέλας που εκείνη την ώρα άκουγε μουσική. Η κοπέλα αντιστάθηκε και τότε άρχισε να την ξυλοκοπεί.Όμως, ο Πακιστανός δεν έμεινε εκεί και επιχείρησε να την βιάσει. Η Μυρτώ συνέχισε να αντιστέκεται και τότε άρχισε να την χτυπάει στα βράχια με πρωτοφανή βαρβαρότητα μέχρι που η κοπέλα έχασε τις αισθήσεις της.
Τότε, ο 21χρονος αντί να καλέσει βοήθεια ή, στην χειρότερη περίπτωση, να τραπεί σε φυγή, την βίασε και την παράτησε στα βράχια της Χρυσής Ακτής να ψυχορραγεί.
Ο Πακιστανός έφτασε πριν λίγο με το πλοίο της γραμμής στην Σύρο όπου αύριο το πρωί θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα του νησιού. Αναμένεται να απαγγελθούν κατηγορίες και στους δύο λαθρομετανάστες που φιλοξενούσαν τον δράστη αν από την ανάκριση προκύψει ότι γνώριζαν για την εγκληματική του πράξη και το απέκρυψαν από τις Αρχές

~** Το DNA "μίλησε"! Ο 21χρονος αλλοδαπός κακοποίησε και "σακάτεψε" την 15χρονη Μυρτώ
 Η ανατριχιαστική ομολογία του "δράκου" της Πάρου: "Τη χτύπησα στα βράχια γιατί αντιστάθηκε"
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 21χρονος άντρας, που ομολόγησε, ισχυρίζεται πως η μικρή αντιστάθηκε όταν προσπάθησε να της κλέψει το κινητό
- Σε εξέλιξη η μεταγωγή του δράστη στη Σύρο
- Ταυτοποιήθηκε και το δεύτερο δείγμα DNA με το γενετικό υλικό που βρέθηκε στην άτυχη κοπέλα
- Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση εξέδωσε η Χρυσή Αυγή
Το κουβάρι της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει τις τελευταίες ημέρες το πανελλήνιο ξετυλίχθηκε, καθώς πλέον η αστυνομία έχει στα χέρια της τον 21χρονο αλλοδαπό, πιθανότατα πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι το άτομο που κακοποίησε και χτύπησε με πρωτοφανή αγριότητα την 15χρονη Μυρτώ στην Πάρο.
Όλα έγιναν το πρωί του Σαββάτου, όταν ο νεαρός άντρας προσήχθη στην Ασφάλεια της Αττικής, αφότου άνδρες της δίωξης εγκλημάτων κατά της ζωής τον εντόπισαν σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Πειραιά, όπου διέμενε με άλλους δυο συμπατριώτες του. Οι δύο συνελήφθησαν για παραβίαση του νόμου περί αλλοδαπών καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν παράνομοι στη χώρα.
Οι αστυνομικοί τον προσήγαγαν στην ασφάλεια, όπου και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δράστης ισχυρίστηκε πως εντόπισε στα βράχια τη μικρή που άκουγε μουσική και επιχείρησε να της κλέψει το κινητό. Η νεαρή κοπέλα αντιστάθηκε και τότε εκείνος της χτύπησε το κεφάλι στα βράχια. Η μικρή συνέχισε να αντιστέκεται και ο δράστης σε κατάσταση αμόκ συνέχισε να τη χτυπά χωρίς έλεος...
Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η μεταγωγή του με πλοίο στη Σύρο, στην οποία αναμένεται να φτάσει στις 9 το βράδυ ενώ δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα του νησιού.
Οι αρχές βρέθηκαν στα ίχνη του, όταν ο εργοδότης του νεαρού αλλοδαπού κατήγγειλε στην αστυνομία πως λίγες μέρες μετα την επίθεση ο 21χρονος ζήτησε να πληρωθεί αφού σκόπευε να εγκαταλείψει το νησί προφασιζόμενος προσωπική του υπόθεση.
Ο επιχειρηματίας θεώρησε ύποπτη τη συμπεριφορά του νεαρού και προσέφυγε στην αστυνομία όπου διηγήθηκε το περιστατικό. Οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο στο δωμάτιο που διέμενε ο αλλοδαπός και που είχε εγκαταλείψει άρον άρον αφήνοντας πίσω του προσωπικά αντικείμενα. Από αυτά έλαβαν δείγμα DNA το οποίο σε πρώτη φάση ταυτοποιήθηκε με το γενετικό υλικό που είχε βρεθεί στην ανήλικη.
Oι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στον εντοπισμό του φερόμενου ως δράστη από πληροφορίες που έδωσαν οι συμπατριώτες του στις αρχές καθώς και από το σήμα του κινητού του τηλεφώνου. Μετά την προσαγωγή του υπόπτου ελήφθη δεύτερο δείγμα DNA το οποίο επίσης ταυτοποιήθηκε με τα ευρήματα στο σώμα της μικρής Μυρτούς.
Ο 21χρονος Πακιστανός εργαζόταν ως κηπουρός σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Πάρου κοντά στο σημείο που η μικρή Μυρτώ βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη.
Για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ
Από το γραφείο τύπου της Χρυσής Αυγής με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
"Φτάνει πια με τους λαθρομετανάστες! Η φρικτή εγκληματική ενέργεια κατά μίας ανήλικης Ελληνίδας είχε δράστη ακόμα έναν λαθρομετανάστη. Είναι άμεση ανάγκη η σκλήρυνση σε υπερθετικό βαθμό των μέτρων καταστολής. Ιδιώνυμο όποιο έγκλημα διενεργεί παράνομος αλλοδαπός. Όποιος μιλά για ρατσισμό, ας πάρει τους εγκληματίες σπίτι του. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει, είναι αυτός εναντίον των Ελλήνων".

~**Το σώμα της 15χρονης "αποκαλύπτει" τη φρίκη - Ο δράστης τη χτυπούσε στα βράχια!
 
* Οι πληγές στο σώμα της 15χρονης Μυρτούς, δείχνουν σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, ότι δεν προκλήθηκαν μόνο από την πτώση της, αλλά ο δράστης νωρίτερα, φαίνεται πως τη χτυπούσε στα βράχια!
Οι έρευνες για να πέσει φως στην επίθεση σε βάρος του κοριτσιού, συνεχίζονται τόσο στην Πάρο όσο και στην Αθήνα. Οι αστυνομικοί ελέγχουν άτομα, που βρίσκονταν στο νησί όταν συνέβη το περιστατικό.
Όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας: "Στο πλαίσιο των ερυνων ελέγχονται όλα τα πιθανα πρόσωπα που μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Συλλέγονται στοιχεία και εκτιμώνται ανάλογα. Οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν υπάρχει τίποτα ανακοινώσιμο και απευθύνουμε εκ νέου έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνώσει με τις αρμόδιες αρχές, είτε στην Πάρο είτε στην Αθήνα".
Αυτό που περιμένουν με αγωνία βεβαίως οι αστυνομικοί, είναι να συνέλθει το κορίτσι και να μπορέσει να τους μιλήσει για όλα όσα πέρασε και κυρίως, για τον άνθρωπο που της έκανε τόσο μεγάλο κακό...

~**
Υψώνονται τα μεσόβαθρα της γέφυρας του Νέδοντα
Υψώνονται τα μεσόβαθρα της γέφυρας του Νέδοντα


* Υψώνεται σιγά σιγά η εντυπωσιακή γέφυρα του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας στο Νέδοντα. Τα δύο μεσόβαθρα, δυτικά και ανατολικά του χειμάρρου, ανεγείρονται με τη βοήθεια δύο τεράστιων γερανών.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το "Μορέα", ο περιφερειακός δουλεύεται σε αρκετά μέτωπα - με τα γνωστά βέβαια προβλήματα από ιδιοκτήτες που αρνούνται να παραδώσουν τα απαλλοτριωμένα ακίνητά τους, αλλά κι από τα αρχαία που έχουν βρεθεί σε Καλάμι και Τούρλες και τα οποία είναι υπό ανασκαφή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

~** Νάντια Γιαννακοπούλου: «Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»      
 Νάντια Γιαννακοπούλου: «Χρειάζονται σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις»
*
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά θα πρέπει ως χώρα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει κάποιες σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα πείσουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα μας». Αυτό τονίζει μιλώντας στην "Ε" η πρώην βουλευτής Μεσσηνίας και νυν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου. Για τις αιτίες που οδήγησαν στις εκλογικές ήττες του ΠΑΣΟΚ η Γιαννακοπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική, αλλά υπήρχαν υπουργοί που συγκρούστηκαν με συντεχνίες και άλλοι που λειτουργούσαν με παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι δεδομένο ότι σε κάποια πράγματα κινηθήκαμε πολύ αργά. Χάσαμε χρόνο, δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως τον κόσμο. Εγκλωβιστήκαμε σε λάθος συνθήματα και ξεπερασμένα ιδεολογήματα».
* Η κ. Γιαννακοπούλου στη συνέχεια της συνέντευξης σχολιάζει την κυβέρνηση Σαμαρά και εκφράζει τη ανησυχία της για την πολιτική καταξίωση της Χρυσής Αυγής. Σχολιάζοντας δε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι το κόμμα «συνεχίζει να συμπεριφέρεται υπερφίαλα και μικροκομματικά». Αναφέρει, τέλος, ότι πρέπει να γίνουν πολλά για να ανασυγκροτηθεί το ΠΑΣΟΚ - και μεταξύ αυτών: «Ανανέωση σε πρόσωπα, στρατηγικές και θέσεις. Αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού μας στίγματος. Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του κόμματος με μπούσουλα τη διαφάνεια και την εσωκομματική δημοκρατία».

- Το ΠΑΣΟΚ στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υπέστη μεγάλες ήττες. Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στη συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών;
«Πιστεύω ότι ήταν κυρίως 3: Πρώτον ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρήθηκε το κόμμα - εκφραστής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και ως εκ τούτου συσσώρευσε πάνω του την οργή μιας κοινωνίας που είδε να διαψεύδονται τα οράματά της. Ο δεύτερος ήταν ότι η σκληρή οικονομική μας πολιτική επιδείνωσε το επίπεδο ζωής πολλών συμπολιτών μας. Και αυτό είχε κόστος. Και τρίτον, επειδή δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να ανανεωθούμε, με αποτέλεσμα να μην είμαστε πειστικοί όταν μιλάμε για την ανάγκη αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Ετσι ο κόσμος προτίμησε να ψηφίσει άλλα κόμματα, παρά το ότι οι θέσεις τους είναι πολύ πιο συντηρητικές από τις δικές μας».
- Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο τα αίτια της ήττας. Σύμφωνα λοιπόν με μια εκδοχή, το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε επειδή δίστασε να συγκρουστεί με τις προνομιούχες συντεχνίες. Γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίστασε να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται;
«Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτική, αλλά υπήρχαν υπουργοί που συγκρούστηκαν με συντεχνίες και άλλοι που λειτουργούσαν με παλαιοκομματικές πρακτικές. Είναι δεδομένο ότι σε κάποια πράγματα κινηθήκαμε πολύ αργά. Χάσαμε χρόνο, δεν προετοιμάσαμε εγκαίρως τον κόσμο. Εγκλωβιστήκαμε σε λάθος συνθήματα και ξεπερασμένα ιδεολογήματα. Πάντως μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση που κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 60 ετών, χωρίς κανένα κοινοτικό ή εθνικό μηχανισμό αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά κράτησε την πατρίδα μας όρθια. Σε κάθε περίπτωση θα υπήρχε κόστος».
- Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή το ΠΑΣΟΚ δυσαρέστησε τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους, όπως είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, με συνέπεια αυτοί να μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;
«Ισχύει και αυτό. Ομως και αυτό ήταν αποτέλεσμα των λόγων που σας ανέφερα πριν. Ισως και άλλων, όπως το ότι δεν είπαμε από τον πρώτο μήνα τι ακριβώς συμβαίνει - και αργότερα, το ότι δεν ζητήσαμε το "κούρεμα" πολύ γρηγορότερα».
- Ας πάμε στο μετεκλογικό σκηνικό. Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη κυβέρνηση Σαμαρά αλλά τα κορυφαία στελέχη του δεν συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Εχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να πιστώνονται οι επιτυχίες στη Νέα Δημοκρατία και η φθορά στο ΠΑΣΟΚ;
«Υπάρχει όντως αυτός ο κίνδυνος, κι αυτό επεσήμανα και στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση που μετείχα. Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από εμάς και πολλές παρεμβάσεις, ώστε να είναι ευδιάκριτα τόσο η συμβολή μας στην πολιτική σταθερότητα όσο και ο διακριτός πολιτικός μας λόγος. Σε μια πολυκομματική κυβέρνηση τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Το προέχον ζήτημα όμως είναι η σωτηρία της χώρας - και σ’ αυτό εστιάζουμε όλοι. Εύχομαι και ελπίζω η συνταγή των εταίρων να είναι σωστή, αλλά και εμείς να υλοποιούμε αυτά που συμφωνούμε».
- Κάποιοι πάντως έχουν προδιαγράψει το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ. Πώς σχολιάζετε αυτές τις απόψεις;
«Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη. Κάποιοι φαίνονται να βιάζονται πολύ. Ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι πολιτικά υπαρκτός και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στη χώρα μας εκφράζεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω ποιος βγάζει πιστοποιητικά θανάτου για κάποιον πολιτικό χώρο, αλλά λιγότερη αλαζονεία δεν θα έβλαπτε».
- Υπάρχει ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία; Κάνω αυτή την ερώτηση γιατί μετά τις εκλογές έχω την εντύπωση ότι κάποιοι έχουν πετάξει... λευκή πετσέτα και περιμένουν απλώς να συμβεί το μοιραίο.
«Ασφαλώς και υπάρχει. Υπάρχουν πολλά και ικανά στελέχη που όταν πρέπει θα στηρίξουν και πάλι το Κίνημα. Είναι δύσκολο για μας να είμαστε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, αλλά σιγά-σιγά θα βρούμε το βηματισμό μας. Αλλωστε οι αγώνες δεν γίνονται μόνο στο Κοινοβούλιο, αλλά και στην κοινωνία».
- Ποιες ενέργειες πρέπει γίνουν για να ανακάμψει το ΠΑΣΟΚ;
«Πολλά πρέπει να γίνουν, όπως: Ανανέωση σε πρόσωπα, στρατηγικές και θέσεις. Αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού μας στίγματος. Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του κόμματος, με μπούσουλα τη διαφάνεια και την εσωκομματική δημοκρατία. Αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας -είμαστε π.χ. το κόμμα με την πιο αδύναμη παρουσία στα social media-, υπευθυνότητα στις θέσεις μας, διεθνείς πρωτοβουλίες ώστε να φαίνεται και το στίγμα μας και η παρεμβατικότητά μας».
- Την κυβέρνηση πώς την κρίνετε έως τώρα;
«Είναι δύσκολη συγκυρία, χωρίς αμφιβολία, και δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα από τη μία μέρα στην άλλη. Θα πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι εμπράκτως, διότι τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης θα έχει αντίκτυπο στις ζωές όλων μας».
- Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πώς τη σχολιάζετε;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να συμπεριφέρεται υπερφίαλα και μικροκομματικά. Λένε ακόμα διαφορετικά και αντικρουόμενα πράγματα. Στείρα άρνηση, απειλές, οξείς τόνοι χαρακτηρίζουν την πολιτική του. Ελπιζα ότι η εκλογική του επιτυχία θα τον "ωριμάσει", αλλά δυστυχώς τον έκανε ακόμα πιο ανεύθυνο. Πέρα από τις όποιες διαφορές, τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε να συμμετέχει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια».
- Η πολιτική καταξίωση της Χρυσής Αυγής σας προβληματίζει;
«Ναι. Και φοβάμαι ότι όσο δεν δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα που εξέθρεψαν τη Χρυσή Αυγή, όπως η λαθρομετανάστευση, η εγκληματικότητα, η ανεργία και η αναξιοπιστία της πολιτικής, η παρουσία της θα εδραιώνεται».
- Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εντός του επόμενου εξαμήνου «με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει». Είστε αισιόδοξη για την έκβαση των μαχών που θα δοθούν;
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αλλά θα πρέπει ως χώρα να δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει κάποιες σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα πείσουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Οτι κόμματα και πολίτες έχουμε αποφασίσει να γυρίσουμε σελίδα. Αν αυτό το κάνει, θα κερδίσουμε επιπλέον χρόνο, ώστε σε συνάρτηση με μια συνολική ευρωπαϊκή λύση να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας. Να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας - που για εμένα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα».
- Ποια Ελλάδα θέλετε να δείτε μετά την κρίση; Ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα;
«Πιστεύω ακράδαντα ότι από την κρίση πρέπει να βγούμε με τις δικές μας δυνάμεις πέρα από την όποια βοήθεια. Να πάψουμε να αποτελούμε παράδειγμα προς αποφυγήν σε διεθνές επίπεδο. Να γίνουμε ανταγωνιστικοί, να δημιουργηθούν ξανά δουλειές, να μην έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας και να δώσουμε ελπίδα και όραμα στη νέα γενιά».
~*  Και πάλι υποψήφια
- Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σας επέλεξε στην Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος. Ποια είναι η επόμενη μέρα για τη Νάντια Γιαννακοπούλου; Θα είστε υποψήφια στη Μεσσηνία και στις επόμενες εκλογές;
«Ναι, θα είμαι. Θεωρώ ότι είμαι στην αρχή της προσπάθειας που κάνω και θέλω να συνεχίσω. Είμαι παρούσα όλο αυτό το διάστημα και θα συνεχίσω να είμαι, παράλληλα βέβαια με τις επαγγελματικές και τις κομματικές μου υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι έχω μεγάλη υποχρέωση και ευθύνη απέναντι σε όλους τους συμπατριώτες μου, και από τη νέα θέση που μου εμπιστεύτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστώ για την ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου και την ανάδειξη και προώθηση των καίριων ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας».
Μήνυμα στους νέους
- Κλείνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να στείλετε ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που δεν βρίσκουν δουλειά στη Μεσσηνία και αναγκάζονται να φύγουν για την Ευρώπη και αλλού.
«Εύχομαι και ελπίζω σύντομα η πατρίδα μας, με την προσπάθεια όλων μας, να πορευτεί σε μια νέα τροχιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη να ξενιτεύονται οι νέοι μας - και όσοι αναγκάστηκαν να το πράξουν, να επιστρέψουν σύντομα και να συνεισφέρουν στον τόπο τους».

~** Στέλιος Μάινας: "Είμαστε λαός ειδικών αντοχών και ελπίζω να σωθούμε"      

Στέλιος Μάινας: * «Είμαστε λαός ειδικών αντοχών και ελπίζω να σωθούμε» είναι η απάντηση του γνωστού ηθοποιού Στέλιου Μάινα για το πώς βλέπει το μέλλον της χώρας.
Μιλήσαμε μαζί του με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" του Ευριπίδη που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και περιοδεύει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων την Τρίτη στην Τρίπολη και την Τετάρτη στη Σπάρτη.




 - Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της παράστασης;
«Είναι η δεύτερη φορά που ανεβάζει ο Θέμης Μουμουλίδης την συγκεκριμένη παράσταση και την προηγούμενη φορά -το 2004- ερμήνευα επίσης τον ίδιο ρόλο. Τότε είχε ανέβει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, ενώ τώρα είναι σαν ας πούμε ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν που είναι οι ήρωες του έργου και ο μύθος και στο σήμερα που είναι ο Χορός. Τα χορικά έχουν διανθιστεί με σύγχρονο κείμενο από ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη και του Ρίτσου ώστε πάνω στην ίδια ακριβώς θεματολογία να αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στο έργο και στο τι θα έλεγε σήμερα το έργο αυτό, στο σημερινό θεατή. Αυτό βέβαια δεν έγινε με κανέναν διδακτισμό, το αντίθετο, αλλά με μια αποστασιοποίηση και μια υπέρβαση αν θέλετε του ρεαλισμού. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη και άποψη με την οποία ανέβηκε αυτή η παράσταση».
- Ο παραλληλισμός της θυσίας, του φόνου και των εννοιών τους, είναι ευκρινής στην παράσταση;
«Η έννοια της θυσίας εδώ έχει να κάνει -υπερβατικά εννοείται- με το τι θυσιάζει ο καθένας για έναν σκοπό και τι θυσιάζουν όχι ο ίδιος, αλλά τι θυσιάζουν οι άλλοι για να επιτύχουν κάτι. Στην δική μας παράσταση έχουμε να κάνουμε με τη θυσία και τη σκοπιμότητα του πολέμου απέναντι στην αθωότητα των νέων. Γιατί αυτό που θυσιάζεται στους πολέμους αλλά και στη συγκεκριμένη παράσταση είναι η νεότητα. Η Ιφιγένεια είναι ένα παιδί ακόμα και δυστυχώς πάντα οι θυσίες απαιτούν το πιο χλωρό κλαδί του δέντρου. Ξεκινώντας από τη θυσία του Αβραάμ αλλά φτάνοντας και στη λαϊκή μας παράδοση που θέλει τα γεφύρια να χτίζονται με το παιδί ή με την νεαρή γυναίκα του πρωτομάστορα. Σημαίνει δηλαδή ότι η θυσία απαιτεί ό,τι πιο φρέσκο, ό,τι πιο υποσχόμενο υπάρχει. Είναι η διακοπή ουσιαστικά της συνέχειάς μας γιατί αυτό είναι η νεότητα: Η συνέχειά μας στη γη».
- Οι θυσίες αξίζουν πάντα τον κόπο;
«Ανάλογα από το τι ζητείται, αλλά η πράξη ναι, έχει νόημα, αλλιώς ο κόσμος δεν θα μπορούσε να πάει παραπέρα. Αλλωστε καθημερινά όλοι μας κάνουμε μικρές θυσίες που μας πάνε παρακάτω σε προσωπικό επίπεδο και φυσικά έγιναν στο παρελθόν από το λαό μας μεγάλες θυσίες επανειλημμένα για την ανεξαρτησία, την ελευθερία του. Μην ξεχνάτε ότι και πριν από 300 χρόνια το να επαναστατήσεις εναντίον …της τάξης ήταν να επαναστατήσεις εναντίον της Τουρκιάς. Δηλαδή δεν ήταν αυταπόδεικτο ότι χρειαζόταν η επανάσταση, αφού υπήρχαν κι εκείνοι που έλεγαν "καθίστε στ' αυγά σας, μια χαρά περνάμε". Πάντα λοιπόν θα υπάρχει η έννοια της θυσίας, το ζήτημα είναι αν οι σκοπιμότητες είναι ανώτερες. Αν ζητιέται από εμάς δηλαδή καλή τη πίστη μια θυσία ή με σκοπιμότητα το κέρδος. Και το κέρδος στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ιφιγένειας είναι η Τροία, είναι το πλιάτσικο, η κατάκτηση. Πάντα ο πόλεμος χωρίζεται σε επιθετικό και σε αμυντικό και με την ίδια λογική ο Ευριπίδης γράφοντας αυτό, το προτελευταίο του έργο, βγάζει μια καθαρά αντιπολεμική φωνή απέναντι στους καιρούς του και στους συγχρόνους του. Εξάλλου η Αθήνα μόλις είχε βγει από τον Πελοποννησιακό πόλεμο που ουσιαστικά κατέστρεψε και τις δύο μεγάλες πόλεις, και την Αθήνα και τη Σπάρτη, που οδηγήθηκαν σιγά - σιγά στην παρακμή. Ο Ευριπίδης ήταν ήδη αυτοεξόριστος στην Μακεδονία και προσπαθεί να περάσει μέσα από το έργο του τη μελαγχολία που νιώθει για όσα έχουν συμβεί».
- Σ' αυτή την παράσταση πώς αποδίδετε τον ρόλο του πολεμοκάπηλου Αγαμέμνονα;
«Ο ηθοποιός ξέρετε δεν έχει την απόλυτη επίγνωση του 100% για το πώς αποδίδει στη σκηνή, αλλά προσπαθώ να είμαι ένας τελείως διαφορετικός Αγαμέμνων από αυτόν του 2004. Τα λόγια είναι ίδια από την ίδια μετάφραση του καταπληκτικού Κ.Χ. Μύρη, οπότε εγώ προσπαθώ να φέρω κάτι διαφορετικό από τη μεσολάβηση των οκτώ χρόνων. Ελπίζω ότι τα καταφέρνω αλλά αυτό οι θεατές το ξέρουν απόλυτα».
- Μεγαλώνοντας, τους ρόλους ψυχολογικά -και όχι με βάση την τεχνική που εξελίσσεται- τους αντιμετωπίζεται διαφορετικά;
«Θα σας πω κάτι που μου είπε ένας φίλος και έχει απόλυτο δίκιο: "Οσο μεγαλώνουμε δεν παίζουμε ρόλους στη σκηνή, μεταφέρουμε ουσιαστικά ένα κομμάτι από ό,τι έχουμε συμπεράνει για τον εαυτό μας". Δηλαδή ουσιαστικά στη σκηνή μεταφέρω ερήμην μου τον εαυτό μου, το σύνολο της προσωπικότητάς μου. Γιατί αν μη τι άλλο στην ηλικία που είμαι, η υποκριτική μας προσωπικότητα είναι ήδη (ή θα όφειλε να είναι) σχηματισμένη και ακριβώς αυτήν θέλεις δεν θέλεις τη μεταφέρεις στη σκηνή».
- Το ότι είστε και συγγραφέας σάς έχει επηρεάσει στο θέατρο;
«Οχι, εκτός από το ότι αντιμετωπίζω αλλιώς τα κείμενα. Δηλαδή εννοώ ότι προσπαθώ να δω τα κείμενά μου με μια μεγαλύτερη πνευματικότητα όπως απαιτείται όμως από οποιονδήποτε ηθοποιό που του ζητιέται να είναι λίγο πιο διεισδυτικός στα πράγματα και πιο καίριος στις εσωτερικές του παρατηρήσεις. Εχεις βέβαια ένα παραπάνω άγχος της συνείδησης των κειμένων, αντιλαμβάνεσαι πιο βιωματικά ίσως την πολυπλοκότητα ή την απλότητά του».
- Μετά το καλοκαίρι επαγγελματικά τι έρχεται;
«Δεν ξέρω ειλικρινά, προς το παρόν κάνω μόνο διερεύνηση. Η τηλεόραση βέβαια έχει πεθάνει, δεν μιλάμε για τίποτα τηλεοπτικό κι ας ελπίσουμε ότι θα ξαναυπάρξει για να μπορούμε κι εμείς να έχουμε έναν μίνιμουμ βιοπορισμό».
- Για το μέλλον γενικότερα τι έρχεται;
«Είμαι από τη φύση μου ένας πολύ αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να βλέπω τη θετική πλευρά. Βλέπω όμως ότι βαδίζουμε αργά και σταθερά σε μια απαξία. Ελπίζω ότι δεν θα καταστραφούμε γιατί είμαστε λαός ειδικών αντοχών, ή όπως ένας φίλος έλεγε "μας αγαπάνε οι θεοί μας". Δεν ξέρω μέχρι πότε θα υπάρχει η αγάπη των θεών για εμάς, αλλά ελπίζω να υπάρχει γιατί διαφορετικά… τη βάψαμε».


~** Τι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις Τατούλη και Σία κατά της "Ε" και των δημοσιογράφων της      

 *   Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι επιθέσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του επιτελείου του εναντίον της "Ελευθερίας". Στόχος η εφημερίδα, οι συντάκτες και επί της ουσίας η ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του Τύπου στην κριτική της εξουσίας. Εχουμε διαμηνύσει δημοσίως και το επαναλαμβάνουμε ότι ουδόλως μας πτοούν οι επιθέσεις. Αποτελούν μια απόδειξη ότι η κριτική μας είναι σωστή και τεκμηριωμένη και φέρνουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία της Περιφέρειας που απομονώνεται όλο και περισσότερο πολιτικά.
Με τον κ. Τατούλη ούτε είχαμε, ούτε έχουμε, ούτε θέλουμε να έχουμε καμία σχέση πέραν αυτών που προβλέπει η θεσμική θέση του καθενός στη συντεταγμένη Πολιτεία. Δεν ανήκουμε στην κατηγορία των ψοφοδεών που συναγελάζονται με την εξουσία προσδοκώντας μια θέση σίτισης στο πρυτανείο. Προσπαθούμε να εκφράσουμε τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον και δεν έχουμε εμείς την ευθύνη γιατί οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες διαψεύδουν τις προσδοκίες των πολιτών όταν καλούνται να διευθύνουν την τύχη τους. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και ασφαλώς η καθημερινή μας προσπάθεια δεν είναι απαλλαγμένη από υποκειμενισμούς και υπερβολές, από ενέργειες που υπαγορεύονται από το θυμικό όταν οι συμπεριφορές των παραγόντων απάδουν των κανόνων της πολυδιάστατης πλέον πολιτικής ηθικής.
Στο πλαίσιο αυτό και λάθη θα γίνουν και παρεξηγήσεις θα προκύψουν και ανθρώπινες σχέσεις θα διαρραγούν. Η τοπική πολιτική και η διαχείριση της καθημερινότητας αποτελεί αντικείμενο διαρκούς σύγκρουσης Τύπου και εξουσίας και από τη δική μας την πλευρά η προσπάθεια είναι αυτή η σύγκρουση να παράγει προωθητικά αποτελέσματα. Ομως οι συγκρούσεις έχουν και παράπλευρες απώλειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι και το τίμημα της δουλειάς για εκείνους που θέλουν να την κάνουν σωστά.
Η εισαγωγή είναι αναγκαία για να γίνει κατανοητό πως η αντιμετώπιση της Περιφέρειας και των παραγόντων της γίνεται στη βάση της πολιτικής που ασκούν. Επειδή το σύστημα μέσων που υποστηρίζει τον κ. Τατούλη σηκώνει κουρνιαχτό για να κρύψει την πραγματικότητα, θα είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσουμε τα βασικά σημεία σύγκρουσης με την Περιφέρεια, το αποτέλεσμα που είχαν και πώς τα διαχειρίζεται το πολιτικό προσωπικό της.
1. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη στην υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του. Εκφράσαμε την άποψη ότι η Περιφέρεια πορεύεται χωρίς σχέδιο, με μοναδικό αυτό που θα παρουσιάσει ο μεγαλοεπιχειρηματίας που θα κερδίσει το διαγωνισμό σε μια διαδικασία με πολλά νομικά κενά. Δικαιωθήκαμε -δυστυχώς πανηγυρικά- καθώς όλοι οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου είναι… στα κάγκελα ζητώντας ενδιάμεση λύση για το πρόβλημα. Ζητώντας ουσιαστικά ένα σχέδιο μέχρι την οριστική λύση, το οποίο θα κρίνει και ποια είναι αυτή. Αισθάνονται τον κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους ή να οδηγηθούν οι δήμοι σε οικονομική χρεοκοπία. Και βλέπουν να έρχεται βαρύ το τίμημα της "ολοκληρωμένης λύσης" για την τσέπη των πολιτών που θα αποτελέσει το χρυσωρυχείο της σκουπιδοεκμετάλλευσης.
2. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη για την υπόθεση της αναβάθμισης του αερολιμένα της Καλαμάτας και των έργων που είναι αναγκαία προς τούτο, τη στιγμή που ο ίδιος προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την υπόθεση μετατροπής του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Η σύγκρουση είχε ως… παράπλευρη απώλεια τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη ο οποίος κλήθηκε να προτείνει ένα σχέδιο για έργα στον αερολιμένα και δέχθηκε ανοίκεια προσωπική επίθεση και τόνους λάσπης με αποτέλεσμα να παραιτηθεί. Ενα χρόνο μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για το αεροδρόμιο, επί της ουσίας δεν ασχολείται κανένας με την υπόθεση και σε άλλες περιοχές τα έργα προχωρούν γρήγορα με πρωτοβουλία των τοπικών παραγόντων και κρατική χρηματοδότηση. Μόλις προχθές ανατέθηκε το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα "ενίσχυσης προσπελασιμότητας" του υπουργείου Ανάπτυξης.
3. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη για την υπόθεση της καταπολέμησης των κουνουπιών επισημαίνοντας τις ευθύνες της Περιφέρειας πέρυσι το καλοκαίρι και έσπευσε στα δικαστήρια. Φέτος οι περιφερειακοί παράγοντες υπό το φόβο των κουνουπιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν, προχώρησαν σε αεροψεκασμούς βασιζόμενοι σύμφωνα με πληροφορίες μας στην περσινή απόφαση, της οποίας η δημοσιοποίηση "εξαγρίωσε" τους αυλικούς της Περιφέρειας.
4. Συγκρουσθήκαμε με τον κ. Τατούλη για την υπόθεση των λιγνιτών, καθώς επιμένει να καταστρέψει μια περιοχή με ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη κόντρα στην ομόθυμη στάση όλων των παραγόντων της Μεσσηνίας, όλων των κομμάτων και του ιδίου του πρωθυπουργού. Επί μήνες ο περιφερειάρχης κάνει παιχνίδι προσπαθώντας να επιβάλει τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων, ενώ οι Μεσσήνιοι σύμβουλοι του συνδυασμού του έχουν φορέσει φίμωτρο και ουσιαστικά αρνούνται να μιλήσουν πριν αποφασίσει να το κάνει ο ίδιος.
Αυτά είναι τα σημεία σύγκρουσης με τον κ. Τατούλη και με ξεκαθαρισμένο το τοπίο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η "κόκκινη γραμμή" για τη θέση μας είναι ο τρόπος διαχείρισης των μεγάλων θεμάτων που αφορούν (και) στη Μεσσηνία. Σε αυτή τη σθεναρή μας στάση ο κ. Τατούλης και το περιβάλλον του απάντησε με 3 τρόπους:
1. Εδωσε εντολή να κοπούν ουσιαστικά οι δημοσιεύσεις της Περιφέρειας στην "Ε", κίνηση η οποία αποτελεί προσπάθεια εκβιασμού και υποταγής στα κελεύσματα του δίκην ηγεμόνος πολιτευόμενου κ. Τατούλη.
2. Εσπευσε να καταθέσει σειρά από μηνύσεις και αγωγές ζητώντας μεγάλα ποσά για "ηθική βλάβη" στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου που κήρυξε σε βάρος μας σε μια περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης και αιματηρών περικοπών σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο την απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων.
3. Κινητοποίησε έναν ολόκληρο μηχανισμό μέσων ενημέρωσης και ιδιαίτερα στην μπλογκόσφαιρα, ο οποίος εξαπολύει με κάθε ευκαιρία χυδαίες επιθέσεις σε βάρος της "Ε" και των ανθρώπων της. Ενώ παράλληλα για ορισμένους άνοιξε τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων για μεταδόσεις, αναμεταδόσεις και πάει λέγοντας. Ολα νομότυπα και με… αποφάσεις όπως και η πρόσληψη της κόρης του στο γραφείο Τύπου της Περιφέρειας για να υπάρχει ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης.
Είμαστε βέβαιοι ότι αυτές οι επιθέσεις των αυλικών θα συνεχιστούν αλλά εκείνο που ξεκαθαρίζουμε είναι πως διάλογο με εκείνους που έχουν φεσώσει αγρίως εργαζόμενους, Εφορία, ΙΚΑ και πάσης φύσεως προμηθευτές δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Ούτε με εκείνους που κρύβονται στο σκοτάδι και εκβιάζουν δημάρχους και επιχειρηματίες, με πληροφορίες μάλιστα υπόπτου προελεύσεως.
Ισως χρειάζεται να τονίσουμε ιδιαιτέρως σε όσους απεργάζονται σχέδια σε βάρος μας ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε την κριτική, όσους εκβιασμούς και απειλές αν επιστρατεύσουν. Επιπλέον θα απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης και οικονομικής βλάβης που εκπορεύεται από την Περιφέρεια. Ηδη έχουμε καταθέσει μηνύσεις και αγωγές για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις δημοσιεύσεις και τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνουμε ότι πλήττει την "Ε" ως δημοσιογραφική οντότητα και οικονομικό οργανισμό.
Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και την αποτυχία του κ. Τατούλη να κάνει γέφυρες με την κεντρική πολιτική σκηνή, η ηγεσία της Περιφέρειας έχει βρεθεί πλέον σε δεινή θέση. Τα κόμματα που τη στήριξαν αντιμετωπίζουν πλέον υπαρξιακό πρόβλημα, ενώ με τις κινήσεις τους έκοψαν τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία. Κάποια από τα μέσα που τη στηρίζουν με τον πλέον χυδαίο τρόπο προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στον Τατούλη και τον Σαμαρά, αλλά γρήγορα θα υποχρεωθούν να διαλέξουν στρατόπεδο.
Εν γνώσει αυτών ο κ. Τατούλης σπεύδει να πάρει θέση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και ενδύεται τον αντιμνημονιακό μανδύα: Σηκώνει το λάβαρο κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αντιτάσσεται στο κλείσιμο περιφερειακών ΔΟΥ, απειλεί με προσφυγές στα δικαστήρια για την Ολυμπία Οδό, ζητάει ρυθμίσεις για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και… έπεται η συνέχεια. Αναζητεί με αυτό τον τρόπο νέους συμμάχους και προσπαθεί να αποκτήσει κοινωνικές αναφορές καθώς διαισθάνεται ότι ενισχύεται η αντίδραση των πολιτών στα νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα εμφανίζεται ο… Αγιοβασίλης της Περιφέρειας που μοιράζει έργα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Εργα τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν προετοιμαστεί από νομαρχίες και δήμους που υπέβαλαν και τις σχετικές προτάσεις… προ Τατούλη. Και χρήματα που έχουν κατανεμηθεί και εξασφαλιστεί πριν αποφασίσει ο κ. Τατούλης να επιλέξει την Περιφέρεια ως το επόμενο πεδίο της πολιτικής του καριέρας. Είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν οι δήμαρχοι, με τους οποίους κάνει ουσιαστικά παιχνίδι η ηγεσία της Περιφέρειας εκμεταλλευόμενη την εξουσία της… τελικής υπογραφής σε έργα τα οποία θα έπρεπε να έχουν εγκριθεί εδώ και μήνες.
Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά τόσο σε επίπεδο διαχείρισης, όσο και σε επίπεδο πολιτικής. Υπ’ αυτό το πρίσμα κρίνονται οι περιφερειακοί παράγοντες, όπως κρίθηκαν και επικρίθηκαν αυτοί τους οποίους διαδέχθηκαν. Εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά την αυστηρή κριτική που ασκήσαμε στην πολιτεία του Δημήτρη Δράκου, αλλά δεν αντιλήφθηκαν ότι αυτή ήταν μια στάση συμβατή με τις δημοσιογραφικές αρχές μας, την οποία θα συναντούσαν αν ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο. Προσγειώθηκαν ανώμαλα στο έδαφος της πραγματικότητας αλλά η αλαζονεία και η θρασύτητα με την οποία πολιτεύονται ορισμένοι συγκεντρώνει όλο και περισσότερες αντιδράσεις. Και είναι απορίας άξιο πώς αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παραμένουν σιωπηλά στον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τις αυταρχικές πρακτικές του κ. Τατούλη που εκδηλώνονται με κάθε ευκαιρία. Φυσικά και έχουν κάθε δικαίωμα -μαζί και την ευθύνη- να ακολουθούν τον προσωπικό τους δρόμο. Αυτοί θα αποφασίσουν αν θα πάνε με τη "Νέα Ελλάδα", το ΠΑΣΟΚ, την ελληνική "Ελιά" ή ό,τι τέλος πάντων προκύψει από το πολιτικό καμίνι. Η απορία έχει να κάνει με την ευκολία που οδηγείται στον Καιάδα το προσωπικό και ιδεολογικό παρελθόν.
Με την Περιφέρεια ασχοληθήκαμε πολλά χρόνια πριν αποφασίσουν να παίξουν πολιτικά σε αυτήν ο κ. Τατούλης και οι συνεργάτες του. Θα συνεχίσουμε την ενασχόληση με τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κοινωνία θα αναδείξει νέες πραγματικά δυνάμεις για να αναλάβουν στο μέλλον τις τύχες της. Διαβεβαίωση αναγκαία για να γίνει αντιληπτό ότι θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι της οποιασδήποτε ηγεσίας της Περιφέρειας.    "Ε"  


~** Πνιγμός 78χρονης στις εκβολές του Νέδοντα       
Πνιγμός 78χρονης στις εκβολές του Νέδοντα

* Λουόμενοι ανέσυραν νεκρή χθες το μεσημέρι την 78χρονη Καλαματιανή Σταυρούλα Φλαμπούρη, στην παραλία στις εκβολές του Νέδοντα.
Λουόμενοι που έφτασαν στην παραλία γύρω στις 12 το μεσημέρι βρήκαν τη γυναίκα να επιπλέει στο νερό. Την ανέσυραν κι ενημέρωσαν το Λιμεναρχείο Καλα   μάτας και το ΕΚΑΒ.





~** Εντοπίστηκαν 201 χασισόδενδρα στην Κοριθνία      
 Εντοπίστηκαν 201 χασισόδενδρα στην Κοριθνία
*       Εντοπίστηκε, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου, σε δύσβατη δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Πύργου Κορινθίας, φυτεία με -201- δενδρύλλια κάνναβης. Ο χώρος της φυτείας τέθηκε σε διακριτική παρακολούθηση για αρκετό χρονικό διάστημα, από Αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας, πλην όμως κανείς δεν προσήλθε στο χώρο για περιποίηση των δενδρυλλίων. Ύστερα από αυτό, χθες (2-8-2012) το μεσημέρι, οι Αστυνομικοί προέβησαν στην εκρίζωση και κατάσχεση των δενδρυλλίων, τα οποία είχαν ύψος από 0,4 έως 2,5 μέτρα. Στον χώρο της φυτείας, υπήρχε αυτοσχέδιο σύστημα ποτίσματος, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμα -44- εκριζωμένα και αποξηραμένα δενδρύλλια, ύψους από 0,4 έως 0,7 μέτρα. Την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των άγνωστων δραστών, που καλλιεργούσαν την φυτεία.

~**  Τον Πασσά πήρε η "Μαύρη Θύελλα"      

Αλλη μια μεταγραφή ολοκλήρωσε το Σάββατο το μεσημέρι η Καλαμάτα καθώς απέκτησε τον Αγη Πασσά. Πρόκειται για 29χρονο μέσο που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στα πρωταθλήματα της Α', Β' και Γ' εθνικής με τις φανέλες της Καλλιθέας και του Ιωνικού. Την περσινή σεζόν αγωνίστηκε στον Εθνικό Αστέρα στον πρώτο γύρο ενώ τον Ιανουάριο πήρε μεταγραφή στη Βέροια. Ο Πασσάς είναι το πέμπτο μεταγραφικό απόκτημα της Καλαμάτας μετά τους Σκαρλάτο, Ηλιόπουλο, Ανδρεόπουλο και φυσικά τον Βαγγέλη Καούνο. Τα επόμενα 24ώρα αναμένεται να ολοκληρωθούν 2-3 μεταγραφές ακόμη, ενώ η προετοιμασία της ομάδας θα ξεκινήσει, όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

~**Διευθυντής στη Βουλή ο Σάκης Θεοδωρόπουλος      
Διευθυντής στη Βουλή ο Σάκης Θεοδωρόπουλος
* Στη θέση του γενικού διευθυντή Κοινοβουλευτικού Εργου τοποθετήθηκε ο συμπατριώτης μας από τη Μεσσήνη Σάκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μέχρι τώρα κατείχε τη θέση του προϊσταμένου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου της Βουλής.
Η τοποθέτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έγινε με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Από την καινούργια του θέση ο κ. Θεοδωρόπουλος θα έχει όλη την ευθύνη για τη λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής.








~** Αντίδραση Ηλ. Τσίγγανου για τα εγκαίνια του βιολογικού

* Αντίδραση Ηλ. Τσίγγανου για τα εγκαίνια του βιολογικού
Την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας Ηλία Τσίγγανου προκάλεσαν τα όσα έγιναν και ακούστηκαν στην τελετή εγκαινίων της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της πόλης.
Ο κ. Τσίγγανος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής:
"Θα νομίσει κανείς διαβάζοντας αυτή τη γραπτή μου δήλωση σχετικά με τα εγκαίνια του βιολογικού καθαρισμού, ότι είναι αποτέλεσμα πικρίας, γιατί δεν μου έκανε την τιμή η δημοτική αρχή του τόπου μου, να μου δώσει το λόγο. Ομολογουμένως με πείραξε η απαξιωτική συμπεριφορά του δημάρχου και παλαιών συνεργατών μου, όπως πείραξε και το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων, η γρήγορη ενημέρωση περί τεχνικών χαρακτηριστικών του βιολογικού, χωρίς να γίνει καμία ουσιαστική αναφορά για την πορεία αυτού του τεράστιου έργου που όλοι αποδέχονται. Ομως δεν είναι πικρία αυτό που νιώθω, είναι κάτι χειρότερο. Είναι καθολική απογοήτευση για τη νέα τάξη πραγμάτων. Θα επισημάνω τρία σημεία χωρίς να τα χαρακτηρίσω, αφήνοντας τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.
1) Το κείμενο της προσκλήσεως το θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο. Ανέφεραν ότι ο βιολογικός καθαρισμός ξεκίνησε το 2009, αποσιωπώντας σκόπιμα ότι για να φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου, η τότε δημοτική αρχή έδωσε μάχες και τεράστιους αγώνες για να ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια που κράτησαν περίπου μια δεκαπενταετία. Ετσι όπως μας παρουσίασαν το έργο
του βιολογικού καθαρισμού ξεκομμένο από το υπόλοιπο πακέτο της αποχέτευσης, θέλουν να μας πείσουν ότι εδώ έγινε παρθενογένεση. Θα έπρεπε να υπήρχαν στην πρόσκληση ονόματα ομιλητών και παρουσιαστών, και όχι εκείνη τη στιγμή σε μια παγωμένη ατμόσφαιρα να ψάχνει ο δήμαρχος σε ποιον θα δώσει την μπάλα. Ευτυχώς η παρουσία του περιφερειάρχη κ. Τατούλη και των συνεργατών του, τους οποίους και εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μας έκαναν, έσωσε μερικώς την κατάσταση.
2) Ο δήμαρχος κ. Κόλλιας δήλωσε στα γρήγορα με μετριοφροσύνη ομηρικού
ήρωα, ότι δεν δέχεται εύσημα για αυτό το έργο και ότι αυτά ανήκουν σε άλλους. Σε ποιους, κύριε Κόλλια; Τα έργα έχουν ονοματεπώνυμο!
3) Ο κ. Σαμπαζιώτης, πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, είπε χωρίς περιστροφές ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού το έφτιαξε ο λαός. Και έτσι θα τελείωνε εδώ αυτή η ωραία γιορτούλα που εξελίχθηκε σε πανηγυράκι, με τις ανάλογες φωτογραφίες από το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, που έγινε μεταξύ τους, εάν δεν έπαιρνα μόνος μου το μικρόφωνο για να αναταράξω έστω και την τελευταία στιγμή τα λιμνάζοντα ύδατα ή λύματα;
Κύριε Κόλλια, απαντώ πρώτα σε εσάς: Δεν έχετε το δικαίωμα να αρνείστε τα οποιαδήποτε εύσημα σας ανήκουν διότι είστε δήμαρχος 17 μήνες και κάτι θα κάνατε κι εσείς γι' αυτό το έργο. Θα πρέπει άλλωστε να γνωρίζετε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση πολλές φορές ο ένας δήμαρχος εγκαινιάζει τα έργα του προκατόχου του και όχι σιωπών.
Οσον αφορά τον κ. Σαμπαζιώτη να διατρέχει στα γρήγορα με πρόθεση να μειώσει και να υποβαθμίσει το έργο, ότι ο λαός έφτιαξε τον βιολογικό καθαρισμό, άφησε άναυδο και άφωνο το ακροατήριο. Για ποιο λαό μιλάτε, κύριε Σαμπαζιώτη; Γιατί εμείς θυμόμαστε ότι ο λαός, τότε φανατισμένος, διχασμένος και πιθανώς προδομένος από αυτόκλητους σωτήρες, ήταν για πολλά χρόνια αντιμέτωπος με τη δημοτική αρχή, δηλώνοντας υπέρμαχος της
κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού, όχι όμως στην αυλή του, αλλά στις αυλές των άλλων.
Αυτό το έργο κράτησε για πολλά χρόνια, με κορυφαία αντιδημοκρατική ενέργεια, την εισβολή του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, κλείνοντας τις πόρτες με αλυσίδες, επιχειρώντας να ματαιώσει κάθε απόφαση που αφορούσε το βιολογικό καθαρισμό και επέμενε αντί αυτού να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση επέκτασης του υποβρύχιου αγωγού. Απορώ πώς αυτά τα έχετε ξεχάσει. Γι' αυτό το λόγο και για πολλούς άλλους ομολογουμένως δεν σας αναγνωρίζω. Αυτή η νεομαρξιστική σας αντίληψη ότι ο λαός έφτιαξε τον βιολογικό καθαρισμό με εκπλήσσει. Ολη αυτή η ιστορία μου θυμίζει κάτι από τα γενόσημα!
Κύριε Σαμπαζιώτη: Σας παρέδωσε η τότε δημοτική αρχή ένα έργο ολοκληρωμένο, χωροθετημένο, με εξασφαλισμένες πιστώσεις, με το οικόπεδο αγορασμένο, δημοπρατημένο (από την Περιφέρεια) και εσείς το πρώτο πράγμα που κάνατε ήταν να ακυρώσετε την απόφασή μας, με αποτέλεσμα η εκτέλεση του έργου να καθυστερήσει τουλάχιστον τρία χρόνια!
Κύριε δήμαρχε, προσωπικά δεν έχω ανάγκη από αναγνώριση, ο λαός μου το απέδειξε στέλνοντάς με για πολλές τετραετίες στον δήμο, το εισπράττω άλλωστε κάθε μέρα από τους δημότες μου, μια που ζω και αναπνέω σ' αυτό
το χώρο.
Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω μόνον τούτο, ο τόπος αυτός ο ευλογημένος θα έλεγα έχει παρελθόν έχει και μέλλον, παρόν δεν ξέρω αν έχει!".

~**

***

 
ΙΟΥΛΙΟΣ   2012 :

~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
  ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-   
~**   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/4-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιοπυλίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html , Καθημερινή  ενημέρωση Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012 .-
~**  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 05 Ιουλίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/06-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/8-2012.html , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012 ‘-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html , Στο διάβα της Δευτέρας 09 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/t-10-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τετάρτη 11Ιουλίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/12-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 12 Ιουλίου 2012 .- 
~** ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/13-2012.html , .- Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/14-15-2012.html , Αυτό το Σαββατοκύριακο 14 , 15 Ιουλίου 2012 .-  
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/16-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/17-2012.html , Μένουμε Ελλάδα και Βλέπουμε Ελλάδα Τρίτη 17 Ιουλίου 2012
  ~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/17-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 Μεσσηνιακά και Άλλα .-
~**  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/17-2012_17.html , Γράφουν και σας γράφουμε Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 .-
  ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/18.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 .-
 ~**  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/18-2012.html  , Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/menoyme-19-2012.html , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/20-2012.html , Μας γράφουν και σας τα γράφουμε Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/20-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 .-
 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/07/21-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 .-
~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/07/21-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/07/22-2012.html , Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 στ αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/07/22-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 .-
~** ~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/07/23-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 .-
~**
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/07/23-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 .-
~** ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/07/23-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012 .-
~**  http://snsarfara.blogspot.gr/2012/07/25-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .-
~** * ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/07/26-2012.html , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012 .-
~** ** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/07/27-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα στην ενημέρωση Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 ,.-
~*

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2012  :

~**  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/08/4-5-2012.html  , Σαββατοκύριακο 4 και 5 Αυγούστου 2012 πάλι μαζί στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: