Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Το αγιάζι της ενηυμέρωσης Παρασκευή 09 Ιανουαρίου 2015

Το αγιάζι της ενηυμέρωσης  Παρασκευή 09  Ιανουαρίου  2015  :



***  Νυχτερινό θρίλερ με τa ψηφοδέλτια στη Μεσσηνία για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ         
           
Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στην Καλαμάτα
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Με πολλαπλές δυστοκίες και υπό την πίεση του χρόνου καταρτίστηκε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, καθώς παράγοντες του κόμματος και εκπρόσωποι τάσεων και ρευμάτων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όρους και εκπροσωπήσεις στους συνδυασμούς.
Η αρμόδια επιτροπή για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν παρέδωσε ούτε και την Τετάρτη τις τελικές της εισηγήσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν την τελευταία στιγμή, αργά χθες βράδυ, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Πάντως, από τις πληροφορίες της τελευταίας στιγμής είναι πολύ αμφίβολο στο ψηφοδέλτιο να βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Αετού Δ. Δριμής, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μ. Μάκαρης.
Υπενθυμίζουμε ότι η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόμματος στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή, στις 7.00 το απόγευμα, στο κλειστό γήπεδο της Παραλίας, με ομιλητή τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα.
Ν.Δ.
Είναι πρωτοφανής η δυστοκία και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο κυβερνών κόμμα, όσον αφορά στο όνομα του προσώπου που θα κλείσει το ψηφοδέλτιο. Αν και ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στον αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, επέμεινε στην αρνητική του απάντηση.
Από εκεί και πέρα, επαφή υπήρξε και με τον Παναγιώτη Τσίγγανο, αλλά κι από εκεί τα στελέχη του κόμματος εισέπραξαν ένα καταρχήν «όχι», χωρίς να σημαίνει, όμως, ότι αποσύρθηκε κι αυτό το όνομα.
ΚΚΕ
Οι υποψήφιοι στο νομό μας είναι οι εξής: Διασάκος Νίκος- οδοντίατρος, Ζαφείρη Αγγελική-σπουδάστρια, Καντζιλιέρη Χριστίνα- κτηνίατρος, δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, συνεργαζόμενη, Κατσάς Αντώνης-δικηγόρος, συνεργαζόμενος, Κουκούμης Σαράντος-συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Κουφαλάκος Παναγιώτης-Γραμματεία ΠΑΜΕ, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ξέχασαν να αναφέρουν ότι πέρασε και ένα φεγγάρι από το κόμμα του Μιχ. Χαραλαμπίδη) και Χρηστέα Στέλλα.
Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τις εθνικές εκλογές της 25ης Γενάρη 2015 παρουσίασε χθες ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η αλλαγή συσχετισμών παντού, μέσα στο λαό, μέσα στη Βουλή, υπέρ του ΚΚΕ, θα δώσει ώθηση στο να βγει η εργατική τάξη, ο λαός στο προσκήνιο, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Οικοδομώντας τη συμμαχία του ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.
Για μια διακυβέρνηση η οποία σήμερα -κι όχι για το απώτερο μέλλον- είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και επίκαιρη και η οποία θα κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που παράγει ο λαός μας. Θα αξιοποιήσει όλες τις μεγάλες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας. Θα δρομολογήσει τη λύτρωση από τις αλυσίδες της Ε.Ε. και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που μόνο δεινά έχουν επιφυλάξει για το λαό και τη χώρα μας.
Μια κυβέρνηση των εργατών, του λαού, που θα πει προς όλες τις κατευθύνσεις καθαρά και παστρικά, χωρίς "ναι μεν αλλά", ότι το κρατικό χρέος που πληρώνει ο λαός δεν το αναγνωρίζει ως χρέος του λαού, αλλά ως χρέος που δημιούργησαν οι κηφήνες της εγχώριας και διεθνούς πλουτοκρατίας, για να θησαυρίζουν οι ίδιοι και να υποφέρει ο λαός.
Μια κυβέρνηση που θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο πανεθνικό, επιστημονικά επεξεργασμένο για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους και όλες. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ».
ΠΑΣΟΚ
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής τα πρώτα ονόματα που φαίνεται να έχουν κλείσει είναι: Νάντια Γιαννακοπούλου, Διονύσης Αλευράς, Γιάννης Κατσαργύρης και Γιώργος Χοτζέας.
ΠΟΤΑΜΙ
Στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη υποψήφιοι στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, θα είναι οι εξής: Χάρης Σαββίδης-αρχιτέκτονας, Γιώργος Γιαννακέας-επιχειρηματίας, Γιώργος Γιαννόπουλος- ηθοποιός, Σταυρούλα Κάτσου-λογίστρια, Παναγιώτης Μπακέας-εργαζόμενος στην COSMOTE και Παναγιώτης Σιαβελής-φυσιοθεραπευτής.
Να σημειώσουμε ότι τα γραφεία του κόμματος στην Καλαμάτα βρίσκονται στις αρχές της οδού Γεωργούλη και σύντομα θα υπάρξει επίσημη εκδήλωση με την παρουσίαση των υποψηφίων.
ΚΙΝΗΜΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
Την Τρίπολη θα επισκεφθεί ο αρχηγός του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην αρκαδική πρωτεύουσα, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και θα ανακοινώσει τα ψηφοδέλτια με τους υποψήφιους βουλευτές στους νομούς της Πελοποννήσου.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ανακοινώθηκαν και από τη Χρυσή Αυγή οι υποψήφιοι για όλη την Ελλάδα. Στη Μεσσηνία υποψήφιοι είναι οι εξής: Ανδρουτσόπουλος Ιωάννης-υπάλληλος ΔΕΗ, Γιαννακόπουλος Γεώργιος-ιδιοκτήτης ταχυμεταφορικής εταιρείας, Κανελλοπούλου Μαρία-υπάλληλος γραφείου, Κονιάρη Στυλιανή-οικιακά, Κουκούτσης Δημήτριος- οδοντίατρος, βουλευτής, Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος- επιχειρηματίας, Οικονομόπουλος Κωνσταντίνος- υπάλληλος. 

*** Κίνδυνος να τιναχθούν «στον αέρα» οι εκλογές

 Σε απεργία-αποχή από κάθε εκλογική εργασία ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω μη καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης του 2012 και του 2014, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους. Μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ είχαν χθες συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζήτησε την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης του 2012, αλλά και αυτήν του 2014. Η απάντηση του κ. Θεοχαρίδη -σύμφωνα με τον κ. Μπαλασόπουλο- ήταν πως δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η καταβολή της αποζημίωσης. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στον Βήμα 99,5 τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε να κάνουμε με ένα ποσό εξευτελιστικό για τους δημοτικούς υπαλλήλους, 152 ευρώ καθαρά, τη στιγμή που οι υπάλληλοι των υπουργείων πήραν χιλιάδες ευρώ» Εν τω μεταξύ, επιστολή έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με την οποία του ζητά να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που αφορούν στο εκλογικό επίδομα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, τονίζοντας πως κινδυνεύει η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. -

***  Μία ακόμα επίσκεψη...         
    
Το κρουαζιερόπλοιο Costa Neoromantica θα προσεγγίσει και πάλι στην Καλαμάτα σήμερα στις 9.00 το πρωί και θα αποπλεύσει στις 20.00 με προορισμό το Ναύπλιο.
Το σκάφος, που φέρει ιταλική σημαία, θα έλθει στο λιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από το ιταλικό λιμάνι της Νάπολης, με 1.021 επιβάτες διαφόρων εθνικοτήτων και πλήρωμα 603 ατόμων, επικεφαλής του οποίου είναι Ιταλός πλοίαρχος.
Τους τουρίστες θα υποδεχθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, αποτελούμενη από αιρετούς, μέλη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και υπαλλήλους του Δήμου και θα τους προσφέρει χάρτες, κάρτες και τοπικά προϊόντα, καθώς και τουριστικές πληροφορίες.
Α.Π. 

*** Τροχαίο με τραυματισμούς κοντά στη Μαραθόπολη (φωτογραφίες)         
    
 
Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμούς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, κοντά στη Μαραθόπολη. Για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, δύο οχήματα, ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ένα αγροτικό όχημα, που κινούνταν στην επαρχιακή οδό Πύλου – Μαραθόπολη, στο ύψος της περιοχής με το τοπωνύμιο «Διαλισκάρι», συγκρούστηκαν με σφοδρότητα. Από τη σύγκρουση το Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ένα ανδρόγυνο ηλικιωμένων, κατοίκων Μαραθόπολης, βγήκε έξω από το οδόστρωμα με αναστροφές και, αφού αναποδογύρισε, σταμάτησε σε κορμό ελιάς παρακείμενου χωραφιού, με τη γυναίκα – συνοδηγό να εκσφενδονίζεται μέτρα μακριά από το όχημα, ενώ και το αγροτικό όχημα, που οδηγούσε κάτοικος της Μαραθόπολης, κατέληξε σε ελαιοπερίβολο. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Α.Τ. Γαργαλιάνων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ειδοποιήθηκαν για το συμβάν, οι οποίοι και απεγκλώβισαν τους επιβαίνοντες στα δύο οχήματα, ενώ με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Φιλιατρών, οι τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Προανάκριση για το συμβάν, ακριβή αίτια του οποίου ερευνώνται, διεξάγει το Α.Τ. Γαργαλιάνων. 
Η.Γ. 

***  Το Εκλογοδικείο για τη Μεσσήνη         
           
Άγνωστο παραμένει το πότε θα εκδοθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου για το ποιος θα ανακηρυχθεί, τελικά, δήμαρχος Μεσσήνης. Αν κρίνουμε ότι έχουμε μπροστά μας και τις βουλευτικές εκλογές, η έκδοση της απόφασης αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, εκτός κι αν οι δικαστές θελήσουν να ξεμπερδέψουν με τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα πριν από αυτές, δηλαδή μέσα στις προσεχείς ημέρες.   Χ.Χ.  

*** Συγκροτήθηκε επιτροπή για τις ενέργειες διαχείρισης των αδέσποτων στη Μεσσηνία          
           
Την επιτροπή αξιολόγησης συμβάσεων για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στη Μεσσηνία συγκρότησε με απόφασή της η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση.
Η επιτροπή αποτελείται από την κτηνίατρο Μαρία Κωταντούλα ως πρόεδρο με αναπληρώτρια την επίσης κτηνίατρο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Δούκα Σαβίνη, τον κτηνίατρο Δ. Σαρδέλη ως μέλος με αναπληρωτή του τον επίσης κτηνίατρο Δ. Καράμπελα και την υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Νικολίνα Λέκκα, ως μέλος, με αναπληρώτρια την Ευγενία Κωνσταντακοπούλου.
Έργο της επιτροπής είναι η αξιολόγηση αιτήσεων και των δικαιολογητικών ως προς την ορθότητα και την πληρότητά τους, η σύνταξη εισηγητικής έκθεσης και αποστολής της στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών (Κ.Α.Φ.Ε.) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο έλεγχος της πορείας εκτέλεσης του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και να αξιολογεί τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά πληρωμής.
Η υπηρεσία των μελών της επιτροπής αυτής δεν αμείβεται και η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015.
  Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε Προεδρικό Διάταγμα, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αποστέλλουν στη Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε. του υπουργείου  εισηγητική έκθεση, στην οποία θα αναφέρεται η ένταξη ή μη των επιμέρους δραστηριοτήτων στα προγράμματα χρηματοδότησης (ίδρυση ή βελτίωση καταφυγίου αδέσποτων ζώων, υλοποίησης των στόχων του προγράμματος αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων, κ.λπ.), η περιγραφή των ενεργειών που αναλαμβάνονται ανά πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, το συνολικό ποσό της δαπάνης που θα απαιτηθεί, η δυναμικότητα του καταφυγίου, ο κατά προσέγγιση αριθμός των αδέσποτων που υπάρχουν στον κάθε Δήμο, ο αριθμός των συνεργαζόμενων Δήμων, οι παρατηρήσεις των σχετικών επιτροπών αξιολόγησης των αιτημάτων όσον αφορά στο περιεχόμενο των αιτημάτων μαζί με αντίγραφο της αίτησης του φορέα κατά περίπτωση προγράμματος.
Όσον αφορά στη δυναμικότητα του υπό χρηματοδότηση καταφυγίου που ιδρύει και λειτουργεί Δήμος, Διαδημοτικό Κέντρο, δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80 θέσεις, ενώ ενισχύεται έως το 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί και εξοφληθεί από το Δήμο ή τους Συνδέσμους Δήμων για την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων και προκύπτει από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Το κόστος της διατροφής των φιλοξενούμενων ζώων ενισχύεται έως το 50% των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί και εξοφληθεί από το Δήμο ή το σύνδεσμο Δήμων, για το σκοπό αυτό.

***  Κανονικά η κυκλοφορία στην Ε.Ο. Καλαμάτας- Σπάρτης, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου          
           
Ανακοινώνεται ότι, λόγω χιονοπτώσεων- παγετού, στο παρακάτω οδικό δίκτυο της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, ως ακολούθως:
Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
        Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Θ Η Κ Ε .
Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
 α. Επαρχιακή οδός Άστρους – Αγίου Πέτρου.
 β. Επαρχιακή οδός Άστρους – Καστάνιτσας.
Γ. ΔΙΕΥΘΥΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ :
   Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
α.   Από 22ο χιλ/τρο και άνω της Επ.Ο.  Ξυλοκάστρου – Τρικάλων.
β.   Από 1ο χιλ/τρο και άνω της Επ.Ο. Τρικάλων – Καρυάς.
γ.   Από 16ο χιλ/τρο και άνω της Επ.Ο. Δερβενίου – Γκούρας.
δ.   Από 1ο χιλ/τρο έως 21,500 Επ. Οδού Γκούρας-Κιάτου.
ε.   Από 1ο χιλ/τρο έως 16ο χιλ/τρο Επ. Οδού Γκούρας-Δερβενίου.
στ. Από 1ο χιλ/τρο έως 19ο χιλ/τρο Επ. Οδού Γκούρας-Λυκουριάς
 Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες :
  α. Από το 20ο έως το 25ο  Χ/Μ της Επαρχιακής Οδού Γυθείου - Σιδηροκάστρου- Πολυάραβου.
  β. Από το 19ο έως το 35ο Χ/Μ της Επαρχιακής Οδού Γυθείου-Σελεγούδι- Ι.Μ. Παναγιάς Γιάτρισσας.
Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ :
          Α Π Ο Κ Α Τ Α Σ Τ Α Θ Η Κ Ε . 

*** «Ο γάμος» με την Άννα Βαγενά στην Καλαμάτα          
           
Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής θεατρικής περιόδου της Αθήνας, το έργο της Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη «Ο γάμος», θα παρουσιάσει η Άννα Βαγενά τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας.
«Ο Γάμος» πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 στο Θεσσαλικό Θέατρο και γνώρισε τεράστια επιτυχία, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Στην τωρινή παράσταση «ο Γάμος» παρουσιάζεται με τη μορφή του μονολόγου σε θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία και ερμηνεία της Άννας Βαγενά.
Είναι η ιστορία μιας απλής γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, μιας χωριάτισσας που σήκωσε στους αδύνατους ώμους της, παλικαρίσια, τη μοίρα της και συγχρόνως τη μοίρα πολλών γυναικών του τόπου μας. Έζησε τη βαναυσότητα ενός αλκοολικού πατέρα, είδε την αγάπη του άνδρα της να μεταμορφώνεται σε περιφρόνηση, όταν άρχισε να γεννάει κωφάλαλα παιδιά εξαιτίας της βαριάς κληρονομικότητας του αλκοολικού πατέρα της και πάλεψε με νύχια και δόντια, σε μια κοινωνία που δε δέχεται εύκολα την αναπηρία.
  Κοπή πίτας
Στο μεταξύ, την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδέσμου, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, θα κοπεί, όπως κάθε χρόνο, η βασιλόπιτά του. 

***  Ήλιος με δόντια και πολλά προβλήματα – Αναγγελία ζημιών από τον παγετό στον ΕΛΓΑ

Μπορεί από προχθές να έχει εμφανιστεί ο ήλιος στον ουρανό της Καλαμάτας, αλλά το θερμόμετρο τα δύο προηγούμενα βράδια έδειξε αρνητικές θερμοκρασίες, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου. Ζημιές προκλήθηκαν σε κηπευτικά, ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοειδή, με απώλεια καρπού, όσο και σε φυτικό κεφάλαιο από τον παγετό, το χαλάζι και τους θυελλώδεις ανέμους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει αρκετά μεγάλη βελτίωση, γεγονός που θα βοηθήσει και στην ομαλοποίηση της κατάστασης.Αναγγελία ζημιών στον ΕΛΓΑ Όσοι παραγωγοί υπέστησαν ζημιά από τον παγετό της 7ης Ιανουαρίου 2015 στις καλλιέργειες στο Δήμο Καλαμάτας, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς μέχρι την 22α Ιανουαρίου στην ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ, Σταματελοπούλου Αγγελική, στο Δήμο Καλαμάτας, στην οδό Παπατσώνη 4. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι μέχρι την 15η Ιανουαρίου όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά από την ανεμοθύελλα της 31ης Δεκεμβρίου 2014 σε πορτοκάλια, ελιές και άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε πάγιες εγκαταστάσεις στο Δήμο Καλαμάτας, θα πρέπει να απευθυνθούν στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλουν δήλωση ζημιάς. Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση της δήλωσης είναι η ταυτότητα, ο ΑΦΜ, ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού και η δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής, όπως αυτή υπεβλήθη στο πλαίσιο των Ενιαίων Αιτήσεων Εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.Αλυσίδες σε τμήμα εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης Σύμφωνα με έγγραφο της Τροχαίας Καλαμάτας, από τον παγετό η κυκλοφορία των οχημάτων από το 26ο (Ξυλοπριστήριο Αλαγονίας) έως το 42ο χιλιόμετρο (Τρύπη Λακωνίας) της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. - 

***  Εκδήλωση για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ

Εκδήλωση αφιερωμένη στον άνθρωπο της Μάνης, με αφορμή την έκδοση της βιογραφίας του Πάτρικ Λη Φέρμορ, μια περιπέτεια που έγραψε η Άρτεμις Κούπερ, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στο ξενοδοχείο Elite City Resort (Ναυαρίνου 2, Καλαμάτα). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν η Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλοσόφων και επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης, η Ειρήνη Γερουλάνου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Μουσείου Μπενάκη και ο Ηλίας Μαγκλίνης, δημοσιογράφος και μεταφραστής της βιογραφίας. Θα ακολουθήσει δεξίωση και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ο Βρετανός Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915 – 2011) θεωρείται ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός συγγραφέας της εποχής μας και μια θρυλική φυσιογνωμία που συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα. Μέχρι το θάνατό του ζούσε στη Μάνη, όπου τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά Πάντι ή, αλλιώς, κύριο Μιχάλη, σ’ ένα σπίτι που σχεδίασε ο Νίκος Χατζμιχάλης, με τον ίδιο τον Φέρμορ και τη γυναίκα του, την αξέχαστη φωτογράφο Τζόαν. Ο Φέρμορ όρισε ως κληρονόμο του σπιτιού το Μουσείο Μπενάκη, προκειμένου να φιλοξενούνται συγγραφείς και ερευνητές. -

*** Ντ. Νικολάκου: «Ασχολήθηκαν με τις καρέκλες της συγκυβέρνησης και όχι με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ» 

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣΤης Βίκυς Βετουλάκη Με τη συγκυβέρνηση και τις καρέκλες και όχι με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ (ή της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, όπως η ίδια το ονομάζει) κατηγορεί τα ηγετικά στελέχη της παράταξης ότι ασχολήθηκαν η αντιπεριφερειάρχης και πρώην υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνα Νικολάκου, μιλώντας στο «Θ», αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, τονίζει πως δεν αποτέλεσε έκπληξη η κίνηση του Γ. Παπανδρέου, ενώ παραδέχεται πως έχει δεχτεί προτάσεις από πολιτικούς φορείς για να είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, θα συνεχίσει να υπηρετεί την Περιφέρεια, όπως τονίζει, αφήνοντας όμως με τα λεγόμενά της κι «ένα παραθυράκι» ανοικτό.«Έχουν γίνει προτάσεις» Στην ερώτηση αν έχει δεχτεί προτάσεις να είναι υποψήφια στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, απάντησε: «Προτάσεις έχω δεχτεί. Και θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό, όταν έρχονται πολιτικοί φορείς και διαφορετικοί και σου κάνουν μια πρόταση. Από εκεί και πέρα, η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρη. Πάρα πολύ πρόσφατα, πριν από λίγους μόνο μήνες, απευθύνθηκα στους Μεσσήνιους πολίτες, ζητώντας να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, δεσμευόμενη για τη Μεσσηνία και για την Πελοπόννησο, πάνω σε μια πολιτική άποψη ότι πρέπει να συσπειρώσουμε όλες τις υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας και να ξεπεράσουμε μια παθογένεια του παρελθόντος. Θα συνεχίσω να υπηρετώ αυτή την άποψη και θα ασκήσω τα καθήκοντα που έχω στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όμως, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Θεωρώ ότι οι εκλογές του 2015 είναι καθοριστικές για την Ελλάδα πρώτα απ’ όλα. Οι πολίτες, μετά τις τόσες θυσίες που έχουν κάνει, πρέπει περισσότερο από ποτέ να σκεφθούν καλά πριν προσέλθουν στην κάλπη, με στόχο η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά και να μην κάνει βήματα πίσω».«Ασχολήθηκαν με τη συγκυβέρνηση» Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η κα Νικολάκου προέρχεται από το χώρο αυτό, και τη διάσπασή του, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τη μία και τον Γιώργο Παπανδρέου από την άλλη, ερωτώμενη η κα Νικολάκου εστίασε στην ενότητα της παράταξης και απάντησε: «Δεν προκαλεί έκπληξη, ούτε σε εμένα προσωπικά ούτε στην κοινωνία, φαντάζομαι, η εξέλιξη αυτή στο χώρο της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, που επί σειρά ετών κυβέρνησε τη χώρα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα ηγετικά στελέχη, σε κεντρικό επίπεδο, θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει εδώ και πολύ καιρό για την ενότητα της παράταξης και να προβληματισθούν έντονα πώς και γιατί ένας χώρος με τόση μεγάλη εμπιστοσύνη από τους πολίτες και μεγάλα ποσοστά έφθασε σε μονοψήφιο αριθμό. Κατά την άποψή μου ασχολήθηκαν περισσότερο με τη συγκυβέρνηση και ίσως κάποιοι με τις καρέκλες που έκατσαν και όχι με τη βάση του κινήματος και τον απλό ψηφοφόρο. Κανείς δεν μπορούσε πλέον να πεισθεί μετά τα όσα έχουν λεχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη μια και την άλλη πλευρά, ότι υπήρξε πραγματική ενότητα. Άποψή μου είναι ότι είναι καλύτερα στους πολίτες να απευθύνεσαι με καθαρό πολιτικό λόγο. Δε συμφωνώ με μια εικονική ενότητα δήθεν για τις εκλογές, όταν την επόμενη ημέρα θα υπήρχε πάλι το πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα. Οι πολίτες θέλουν να τους λέμε την αλήθεια. Αυτή τη στιγμή είναι γεγονός ότι υπάρχουν δύο κομματικοί φορείς προερχόμενοι από τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν όλοι είναι να εκφράζουν τις απόψεις τους και τις πολιτικές τους διαφωνίες πολιτισμένα και, κυρίως, χωρίς να στρέφεται με μίσος και διχαστικούς όρους η μια πλευρά στην άλλη. Οι πολίτες και μόνο είναι αυτοί που θα αποδείξουν ποια από τις δύο αυτές τάσεις υπηρετεί με μεγαλύτερη πολιτική καθαρότητα αυτές τις αρχές και τις αξίες. Θεωρώ ότι η χειρότερη και η πιο αρνητική εικόνα που μπορεί να έχει ένας ψηφοφόρος του παλιού ενωμένου ΠΑΣΟΚ είναι να βλέπει παλιούς συντρόφους, ανθρώπους κοινών αγώνων, να μιλάει ο ένας εναντίον του άλλου. Απέναντι, λοιπόν, στο μεγάλο ενιαίο ΠΑΣΟΚ που όλοι επικαλούνται σήμερα και στον ιδρυτή του, οφείλουν όλοι να σεβαστούν τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν, γιατί κόμμα χωρίς λαό δεν υπάρχει». - 

***  Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεσσηνία         
           
Έκλεισε πριν λίγο και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μεσσηνία
Θανάσης Πετράκος
Γιώτα Κοζομπόλη
Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος
Πέτρος Κωνσταντινέας
Σπύρος Μωρακέας
Ιωάννα Μαραβελη
Ελένη Ψαρρέα
 
***   Τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ»         
   
Ανακοινώθηκαν τα ψηφοδέλτια του συνδυασμού « ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ
ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΚΟΥΓΙΑ ΑΝΝΑ
ΡΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΤΡΟΧΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΑΠΟΓΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 
*** Ποτάμι: Η λίστα με τους υποψήφιους βουλευτές για τη Μεσσηνία και όλη την Ελλάδα          
           
Τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού ανακοινώθηκαν την Παρασκευή με ονόματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.
Στην Α' Αθήνας θα δώσουν τη μάχη, μεταξύ άλλων, ο Σπύρος Λυκούδης, η Αννυ Ποδηματά, ο πανεπιστημιακός Περικλής Βαλλιάνος και ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Στη Β΄Αθήνας είναι υποψήφια η Αντιγόνη Λυμπεράκη από τη Δράση, η Αθηνά Δρέττααπό το ΠΑΣΟΚ, η ηθοποιός Γιώτα Φέστα, ο Γιώργος Αμυράς, ο τέως ΓΓ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και οι βουλευτές Ψαριανός και Τατσόπουλος.
Στις λίστες, βρίσκεται και ο Στέλιος Προσαλίκας από το χώρο του βόλεϊ, ενώ υποψήφιος είναι και η μεγάλη δόξα του μπάσκετ Μέμος Ιωάννου.
Στην Περιφέρεια Αττικής είναι υποψήφιοι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας και οΓιώργος Μαυρωτάς, στην Α' Θεσσαλονίκης κατεβαίνει υποψήφια η δημοσιογράφοςΧριστίνα Ταχιάου, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Πέγκας και η Νιόβη Παυλίδου (ΠΑΣΟΚ-Ελιά, στις πρόσφατες περιφερειακές).
tovima.gr
Μεσσηνίας Γιαννακέας Γιώργος επιχειρηµατίας
Μεσσηνίας Γιαννόπουλος Γιώργος ηθοποιός
Μεσσηνίας Κάτσου Σταυρούλα Λογίστρια
Μεσσηνίας Μπακέας Παναγιώτης ιδιωτ. Υπάλληλος
Μεσσηνίας Σαββίδης Χαράλαµπος Αρχιτέκτων Μηχανικός
Μεσσηνίας Σιαβελής Παναγιώτης φυσικοθεραπευτής
Μεσσηνίας Υφαντίδου Γεωργία εµποροβιοτέχνης 
*** ΠΑΣΟΚ: Το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας         
           
Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για το νομό Μεσσηνίας
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
1.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΚΑΤΕΡΙΝΑ) του Δημητρίου, ΕΜΠΟΡΟΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
2.ΑΛΕΥΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ  του Γεωργίου,  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ   
3.ΒΕΛΙΑΣ ΔΡΟΣΟΣ του Αθανασίου, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
4.ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) του Ιωάννη, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ
5.ΚΑΤΣΑΡΓΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αθανασίου, ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ Δ.Ο.Υ. πρώην  ΔΗΜ.  ΣΥΜΒ. ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
6.ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ του  Ανδρέα, Συνταξιούχος Δ.Ε.Η.
7.ΧΟΝΤΖΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ
 
*** Προβάδισμα 3,2 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΑRC που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται όμως μόνο στην κούρσα για την πρωτιά. Υπάρχει η μάχη για την τρίτη θέση, που μπορεί παίξει ρόλο ρυθμιστή την επόμενη ημέρα και βέβαια η μάχη του 3% για την είσοδο στη βουλή.
Για την τρίτη θέση, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ντέρμπι με το Ποτάμι στο 5,6%, τη Χρυσή Αυγή στο 5,5% και το ΚΚΕ στο 5%.
Για την είσοδο στη βουλή, το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περνά τον πήχη του 3%  με 3,8%, ενώ αντίθετα μάχη δίνουν οι ΑΝΕΛ με 2,7% και το νεοσύστο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου με 2,6%.
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29,6% έναντι 26,4% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση το Ποτάμι με 5,6% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, το ΠΑΣΟΚ με 3,8%, οι ΑΝΕΛ με 2,7%, το ΚΙΔΗΣΟ ( Γ.Παπανδρέου) με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 1,3%, άλλο κόμμα 4,7% , ακυρο 2,3%, ενώ σε 10, 5% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
 Στην παράσταση νίκης (ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές; ) το 55,9 απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία, ενώ το 19,2% βλέπει νίκη της ΝΔ με μικρή διαφορά.
 
 *** «Σήκωναν» τα πάντα από τα σπίτια, τα συσκεύαζαν και τα έστελναν Αλβανία         
            
Έβαζαν στο «μάτι» ένα σπίτι, έμπαιναν και έπαιρναν οτιδήποτε μπορούσε να μετακινηθεί. Ο λόγος για δύο νεαρούς Αλβανούς που καταδικάσθηκαν για σωρεία κλοπών στην περιοχή του Γυθείου και ενός ζευγαριού μεσήλικων Αλβανών, που ήταν οι συνεργοί τους.
Και οι τέσσερις χθες άκουσαν βαριές «καμπάνες» από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Σύμφωνα με τον τρόπο που δρούσαν, το ζευγάρι που ζούσε χρόνια στο Γύθειο υποδείκνυε στους νεαρούς τα σπίτια και κάποιες φορές τούς μετέφεραν σε αυτά, προκειμένου να κλέψουν. Στη  συνέχεια τα κλοπιμαία συσκευάζονταν και μεταφέρονταν στην Αλβανία.
Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή παθόντος, ο οποίος είπε πως ένα από τα πράγματα που αφαίρεσαν από το σπίτι του ήταν η τηλεόραση από τον τοίχο. Όταν τον ειδοποίησε η Αστυνομία, βρήκε την τηλεόρασή του συσκευασμένη με προστατευτικό νάιλον, μέσα σε κανονικό κουτί της μάρκας της, ενώ μαζί οι δράστες είχαν βρει και είχαν βάλει βάση τοίχου, αλλά και τηλεκοντρόλ.
Ένας, δε, από τους παθόντες παραστάθηκε και ως πολιτική αγωγή, καθώς οι δράστες, εκτός από τα πράγματα, πήραν από το σπίτι του και όλο το εφάπαξ, το οποίο φυλούσε εκεί για το γλυτώσει από πιθανό «κούρεμα» των καταθέσεων λόγω κρίσης.
  Σε τροχονομικό έλεγχο
Αστυνομικοί από το Γύθειο κατέθεσαν ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013 είχαν σημειωθεί πολλές κλοπές με την ίδια μεθοδολογία. Έμπαιναν πάντα απογευματινές ώρες και έπαιρναν από τα σπίτια τα πάντα, ακόμα και τρόφιμα.
Στις 20 Αυγούστου αστυνομικοί σε τροχονομικό έλεγχο σταμάτησαν ένα αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν οι 4 Αλβανοί.  Στους αστυνομικούς κίνησε την υποψία ότι ο ένας νεαρός Αλβανός είχε στο τσαντάκι του περίπου 37.500 ευρώ, ενώ ο οδηγός είχε προσπαθήσει να φύγει, κάνοντας όπισθεν και χτυπώντας ελαφρά έναν αστυνομικό.
Όταν τους προσήγαγαν, διαπίστωσαν ότι τα αποτυπώματα που είχαν από τις κλοπές ανήκαν στους δύο νεαρούς. Σε έρευνα στο σπίτι του ζευγαριού, βρήκαν σε διπλανή αποθήκη αρκετά κλοπιμαία, ενώ άλλα τα είχαν κρύψει, όπως αποκάλυψαν, σε κοτέτσι.
Επίσης, οι αστυνομικοί είπαν ότι τότε ο μεσήλικας παραδέχθηκε ότι οι νεαροί τούς είχαν ζητήσει να κάνουν κλοπές και αυτός τους είχε υποδείξει σπίτια. Μετά του πήγαιναν τα κλοπιμαία, τα οποία συσκεύαζαν και έστελναν ή πήγαιναν στην Αλβανία.
  Ένοχοι και οι 4
Ένα από τα θύματα κατέθεσε πως στο σπίτι είχε 45.000 ευρώ, εκ των οποίων 25.000 ευρώ προέρχονταν από το εφάπαξ που είχε πάρει και 20.000 ευρώ από δανεικά που του είχε επιστρέψει η αδελφή του. Επίσης, του πήραν πράγματα από το σπίτι. Πάντως, επειδή όταν έγιναν οι κλοπές είχε δηλώσει ότι του έκλεψαν25.000 ευρώ και σε δεύτερη κατάθεση συμπλήρωσε πως θυμήθηκε πως είχε και το υπόλοιπο ποσό, το δικαστήριο αναγνώρισε ως αποζημίωση μόνο τα 25.000 ευρώ.
Παράλληλα, κατά τη διαδικασία επισημάνθηκε ότι αποτυπώματα των δύο νεαρών Αλβανών είχαν βρεθεί και σε αρκετές κλοπές που είχαν γίνει στην Κρήτη.
Κατά την απολογία του, ο ένας νεαρός Αλβανός αρνήθηκε τις κατηγορίες, προσκομίζοντας μάλιστα χαρτιά ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν στην Κρήτη και την Αλβανία. Όσο για το μεγάλο χρηματικό ποσό που βρέθηκε στην κατοχή του, είπε ότι προερχόταν από αγοραπωλησία ιδιοκτησίας του στην Αλβανία.
Ο δεύτερος νεαρός παραδέχθηκε ότι αυτός έκανε τις κλοπές, αλλά επέμεινε ότι τις έκανε μόνος του και οι υπόλοιποι τρεις δεν έχουν ανάμειξη.
Το ζευγάρι στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι είχε φιλοξενήσει για 12 ημέρες τον προηγούμενο νεαρό, αλλά δεν είχαν αντιληφθεί ότι έκανε κλοπές. Ισχυρίσθηκαν, επίσης, ότι η αποθήκη ήταν μεγάλη, με πολλά πράγματα, και δεν είχαν αντιληφθεί ότι υπήρχαν και κλοπιμαία εκεί. Όταν το ανακάλυψαν, τα έκρυψαν στο κοτέτσι γιατί φοβήθηκαν.
Το δικαστήριο, τελικά, καταδίκασε τους δύο νεαρούς για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, επάγγελμα και συνήθεια και επέβαλε ποινή καθείρξεως 12 ετών στον καθέναν. Τον μεσήλικα καταδίκασε ως απλό συνεργό, αλλά και για αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση σωματικής βλάβης και επέβαλε ποινή καθείρξεως 8 ετών και 14μηνών φυλάκιση, ενώ στη γυναίκα, για απλή συνέργεια και ηθική αυτουργία στην αντίσταση, επέβαλε ποινή καθείρξεως 8 ετών και φυλάκιση 8 μηνών.
Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
*** Επιμορφωτικά προγράμματα στην Καλαμάτα
Εκατόν εβδομήντα (170) προγράμματα κάθε μήνα παρέχει κατά τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για την επιμόρφωση 30.000 στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το 2015», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, ομότιμος καθηγητής Ιωάννης Χρυσουλάκης, «ο αριθμός των προγραμμάτων εξαπλασιάζεται στην περιφέρεια και αυξάνεται κατά 50% στο σύνολο της επικράτειας σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Προτεραιότητα δίνεται στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στη μείωση διοικητικών βαρών, στην καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, στην υποχρεωτική εκπαίδευση των προϊσταμένων όλων των βαθμίδων της διοίκησης, καθώς και στην επιμόρφωση αιρετών και στελεχών των ΟΤΑ Τα προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ αναμένεται να συμπληρωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα με προγράμματα που σχετίζονται με την απόκτηση πιστοποιητικού Διοικητικής και Καθοδηγητικής Επάρκειας για τα στελέχη της Εκπαίδευσης, καθώς και με δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, εφόσον διαπιστωθεί ανάγκη υποστήριξης δημόσιων πολιτικών». Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προγραμματισμό του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ, κατά την επιμορφωτική περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 πρόκειται να υλοποιηθούν συνολικά 1.200 προγράμματα. Είναι όλα πιστοποιημένα και συμβαδίζουν με τη διοικητική μεταρρύθμιση και τις προτεραιότητες στην εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών. Αντιστοιχούν σε 221 τίτλους προγραμμάτων, εκ των οποίων οι 36 είναι νέοι και προέκυψαν έπειτα από ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών και υποβολή αντίστοιχων σχεδίων εκπαίδευσης με τη συνεργασία υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου. Από το σύνολο των προγραμμάτων, 271 σχετίζονται με την οικονομία και τη δημοσιονομική πολιτική, 245 με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τις νέες τεχνολογίες, 232 με την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια, 167 με τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση, 117 με τη βιώσιμη ανάπτυξη, 112 με την ισότητα ευκαιριών, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική ασφάλιση, ενώ 56 προγράμματα αφορούν σε εισαγωγική εκπαίδευση νεοδιοριζόμενων υπαλλήλων. Οι 28 πόλεις όπου πρόκειται να διεξαχθούν οι επιμορφωτικές δράσεις είναι: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Καστοριά, Καβάλα, Ιωάννινα, Κοζάνη, Κατερίνη, Βόλος, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ρόδος, Ηράκλειο και Χανιά. Σημειώνεται ότι κάθε υπάλληλος μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι 5 προγράμματα το χρόνο, τα οποία πρέπει να σχετίζονται με τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της θέσης του ή με τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. - 
 
***   Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις         
           
Σοβαρή η μείωση του εορταστικού τζίρου για μια ακόμη χρονιά
 Η μέτρια έως κακή εικόνα στην εορταστική κίνηση της αγοράς στη Μεσσηνία, όπως καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του «Θάρρους», επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου.
Έτσι, απώλειες μισού δισεκατομμυρίου ευρώ κατέγραψε το εμπόριο στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, καθώς στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα ήρθε να προστεθεί η αρνητική συγκυρία της ρευστότητας στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Οι έμποροι εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν επισήμως τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, αν και οι προσδοκίες τους είναι χαμηλές, καθώς μεγάλο μέρος αυτών θα διεξαχθούν εν μέσω προεκλογικής περιόδου και προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, Βασίλη Κορκίδη, ο τζίρος του εμπορίου τα Χριστούγεννα υποχώρησε κατά 8% με 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι πωλήσεις το Δεκέμβριο του 2014 υπολογίζεται ότι υποχώρησαν σε 6,3 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013. Η ιδιωτική κατανάλωση υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 20%, με το μέσο όρο αγορών κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο να υπολογίζεται σε 325 ευρώ από 406 ευρώ το 2013.
Η μεγαλύτερη υποχώρηση τζίρου παρατηρείται, φυσικά, στον κλάδο των επίπλων, κατά 70%, ακολουθεί ο κλάδος των καλλυντικών με μείωση του τζίρου κατά 40%, ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών με μείωση 30% και ο κλάδος της ένδυσης-υπόδησης με μείωση κατά 20%. Οι κλάδοι που σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις μες στα Χριστούγεννα ήταν τα τρόφιμα και τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ενώ σε θετικό επίπεδο διαμορφώθηκαν και οι πωλήσεις βιβλίων.
Οι μικρομεσαίοι έμποροι στη συντριπτική πλειονότητά τους (80%) αποδίδουν τη μείωση της αγοραστικής κίνησης κυρίως στην αβεβαιότητα που προκαλεί η προσφυγή στις κάλπες, ενώ οι περισσότεροι εμφανίζονται ανήσυχοι για την ύπαρξη ανάλογων συνεπειών και στις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα και ολοκληρώνονται στις 28 Φεβρουαρίου.
«Κάθε αμφίρροπη εκλογική περίοδος μπορεί να  ταλαιπωρήσει την οικονομία, να στραγγαλίσει την αγορά, να βυθίσει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση, να γονατίσει την παραγωγή, να στεγνώσει τη ρευστότητα και να μουδιάσει την επιχειρηματικότητα. Δεν επιτρέπεται, όμως, να καταστρέψει κόπους γενεών, ούτε να θυσιάσει λαούς στη φτώχεια και την ανυποληψία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη, αμέσως μετά τις εκλογές, να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα τα εμπόδια που φρενάρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το υπερβολικά περίπλοκο και ασταθές φορολογικό πλαίσιο.
 
***  Παρίσι: Νεκροί οι τρεις τρομοκράτες και τέσσερις όμηροι στο παντοπωλείο         
           
Με ταυτόχρονες εφόδους της αστυνομίας στα δύο προάστια του Παρισιού και τον θάνατο των τριών τρομοκρατών αλλά και τεσσάρων ομήρων στο παντοπωλείο, έληξαν το απόγευμα της Παρασκευής οι δύο υποθέσεις ομηρείας, που σχετίζονταν με την δολοφονική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, η οποία σημειώθηκε την Τετάρτη.
Οι δύο αδελφοί Κουασί, δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο περιοδικό, σκοτώθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας στο τυπογραφείο, στην κωμόπολη Νταμαρτέν αν Γκελ, βορειοανατολικά του Παρισιού, όπου βρίσκονταν «ταμπουρωμένοι» από το μεσημέρι, μαζί με έναν όμηρο, η τύχη του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή.
Εκεί είχαν καταφύγει οι αδελφοί Κουασί, το μεσημέρι, έπειτα από ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια καταδίωξης του οχήματος στο οποίο επέβαιναν.
Οι δύο τρομοκράτες, δράστες της πολύνεκρης δολοφονικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo, είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με την αστυνομία λέγοντας ότι «θέλουμε να πεθάνουμε σαν μάρτυρες».
www.tanea.gr .-     
 
***
 
*** ~  Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  30  Δεκεμβρίου  2014 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/12/30-2014.html .-
~ Το αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31 Δεκεμβρίου  2014  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/12/31-2014.html .-

 *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :
~  Επικαιρότητα και ενημέρωση  01  Ιανουαρίου  2015: http://snsarfara.blogspot.gr/2015/01/01-2015.html ,.-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  01  Ιανουαρίου  2014 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/01-2014.html .-
~  Επικαιρότητα  ενημέρωση  Παρασκευή  02 Ιανουαρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/01/02-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  ενημέρωση Σάββατο  03  Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/03-2015.html .-

Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 03 και 04 Ιανουαρίου 2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/03-04-2015.html ,
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  04  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/05-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τρίτη  6 Ιανουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/01/6-2015.html .- 
~Επικαιρότητα Ενημέρωση Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/01/07-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πολιτικά Ειδησιογραφία  07 και 08/01/2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/07-08012015.html .-

~ Το αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Ιανουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/09-2015.html .-
  
~ http://oreini-ileia.blogspot.ca/2010/11/1821.html ,

***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        3953   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2289    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2 291   video.- 
Σύνολον                                                   8533    βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  2723

   https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258       337  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    741.–  
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   292 .- 
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,447/414/27  , 19,1  χιλ./258/11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: