Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Μαϊου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  26  Μαϊου  2014  :
***  Συνεχίζει να ανεβαίνει ο υδράργυρος         
            
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τρίτη 27/5/2014 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος, με κάποιες αραιές νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Η ημέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα θα διαλυθούν. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες και μετά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-75%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες θα βρίσκεται στο 8.6 (πολύ υψηλός).
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης σε μικρές ποσότητες. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το meteoclub.gr και το kalamata.meteoclub.gr

*** Ανεπάρκεια μέτρων και ατιμωρησία ποτίζουν με αίμα την άσφαλτο          
           
Η ιδεολογία του μοιραίου κρύβει τη βία, το έγκλημα και την ατιμωρησία των υπευθύνων
Δεν έχουμε σκοπό σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουμε το ρόλο της Δικαιοσύνης και να αποδώσουμε μοιραίες ευθύνες, αν υπάρχουν, στο θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη προχθές στην Καλαμάτα, στη συμβολή των οδών Μαυρομιχάλη και Παλαιολόγου. Όμως, καταγράφηκε ένας ακόμα νεκρός κι ένας τραυματίας (σ.σ. ακόμα δε γνωρίζουμε πόσο σοβαρά είναι).
Όλοι μας, βέβαια, αναρωτηθήκαμε πώς είναι δυνατό σε μια διασταύρωση, η οποία χαρακτηρίζεται «καρμανιόλα», να συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός.
Σίγουρα ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός. Όμως, από εκεί και πέρα υπάρχει η λέξη πρόληψη, η οποία θα μπορούσε να είχε προλάβει το γεγονός, ή άλλα παρόμοια που έχουν συμβεί στην πόλη. Πρώτος παράγοντας της πρόληψης είναι βέβαια η αστυνόμευση. Δεν μπορούμε, όμως, να έχουμε την απαίτηση σε κάθε διασταύρωση της πόλης να υπάρχει κι ένας τροχονόμος. Άλλωστε, είναι τόσο μικρή η δύναμη της Τροχαίας Μεσσηνίας σε ανθρώπινο δυναμικό, που μοιάζει και παράλογη μια τέτοια αξίωση.
Δεύτερος και καθοριστικότερος για εμάς παράγοντας είναι η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Αν στις επικίνδυνες διασταυρώσεις υπήρχε ανάλογη σήμανση, οριζόντια και κάθετη, σαμαράκια για μείωση της ταχύτητας, μπορεί και να είχαμε προλάβει κάποια πράγματα.
Μείζον θέμα, που άπτεται των ευθυνών της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, είναι και η ποιότητα της ασφάλτου των δρόμων της πόλης. Λόγω κόστους, αυτή που χρησιμοποιείται δεν πληροί σε καμία περίπτωση τις συνθήκες ασφαλείας, αφού το υλικό με την πάροδο του χρόνου χάνει τις όποιες ιδιότητες ασφαλείας έχει.
Στη Μεσσηνία την προηγούμενη χρονιά είχαμε 16 θανατηφόρα ατυχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τίτλο «Εκτίμηση της επικινδυνότητας των περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας με βάση τα τροχαία ατυχήματα το 2013», διατυπώνεται χαρακτηριστικά η άποψη ότι «ο αριθμός των ατυχημάτων είναι συγκυριακός και τυχαίος. Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην κρίση. Με το που θα βρεθεί η χώρα πάλι σε τροχιά ανάπτυξης και κυκλοφορήσει ξανά ο κόσμος στους δρόμους, τα τροχαία πρόκειται να αυξηθούν».
Τα νούμερα, που δίνει σε πανελλήνιο επίπεδο (πηγή η Τροχαία) και σήμερα, είναι ανακοινωθέντα πολέμου και μάλιστα εμφυλίου. Το 2013 είχαμε 855 νεκρούς. Από αυτούς, οι 295 ήταν οδηγοί δικύκλων και 153 πεζοί που παρασύρθηκαν. Η παράσυρση πεζού και συχνά η εγκατάλειψη μέχρι να παρέλθει το αυτόφωρο δεν αποτελούν είδηση, εκτός αν κάποιος επώνυμος εμπλέκεται στο δυστύχημα.
Όσο για την κράτηση των ενόχων, δεν ξεπερνά τα λίγα 24ωρα, δηλαδή πολύ λιγότερο από μια τυχαία σύλληψη ενός μετανάστη χωρίς χαρτιά. Ούτε υποχρεωτική ποινή σε κοινωνικό έργο, ούτε στέρηση του διπλώματος, ούτε καμιά ουσιαστική τιμωρία. Όλα πλέον περνούν στους εμπειρογνώμονες και στις ασφαλιστικές για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ένα αόρατο έγκλημα δεν μπορεί να απασχολεί ούτε τα ΜΜΕ, εφόσον παραμένει αόρατο και θα παραμένει αόρατο, εφόσον κανείς δεν του δίνει σημασία.
  Η άγνοια… σκοτώνει!
Ποιος γνωρίζει, άραγε, τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη χωρών με βάση τα τροχαία εγκλήματα και ότι από το 1990 έχουμε 40.000 νεκρούς από τροχαία, δηλαδή όσοι ήταν οι νεκροί στο Ναγκασάκι ή όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης;
Ποιος γνωρίζει ότι, αν ζήσει κάποιος πάνω από 30 ημέρες στην εντατική μετά από τροχαίο και πεθάνει για παράδειγμα την 31η ημέρα, τότε ο θάνατός του παύει να αποδίδεται σε τροχαίο δυστύχημα; Η μάστιγα που στοιχίζει όχι μόνο κατεστραμμένες ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε τεράστια σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων (νοσοκομεία, εντατικές, απώλεια παραγωγικού δυναμικού, πρόωρες συντάξεις κ.λπ.) λόγω ανυπαρξίας σοβαρών μέτρων πρόληψης, είναι αδιάφορη στην Ελλάδα.
«Το δύσκολο δεν είναι να καταλάβεις το μέγεθος. Το δύσκολο είναι να καταλάβεις γιατί το αγνοούμε, γιατί το κρύβουμε, γιατί δεν το αντιμετωπίζουμε, γιατί δεν το προλαβαίνουμε», είπε ένας από τους συγγενείς θύματος σε τροχαίο και συμπλήρωσε: «Πριν από 4 χρόνια έξω από την εντατική άκουσα έναν πολίτη να ρωτάει το γιατρό τι θα έπρεπε να προσέχει με τη γρίπη των πτηνών και το εμβόλιο. Και ο γιατρός τού έδωσε την αφοπλιστική απάντηση: Να προσέχετε, φυσικά, τα αυτοκίνητα!».
  Η διεθνής Δεκαετία Δράσης
Ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισαν το 2010 να καλέσουν όλα τα κράτη-μέλη σε μια Δεκαετία Δράσης για την οδική ασφάλεια (2011-2020). Σήμερα 4 χρόνια μετά: 88 χώρες μείωσαν τους θανάτους, 28 χώρες έχουν ολοκληρωμένη νομοθεσία που καλύπτει τους 5 παράγοντες κινδύνου (ζώνες, κράνος, ταχύτητα, αλκοόλ, παιδικά καθίσματα), 59 χώρες έχουν θεσπίσει όριο ταχύτητας μέσα στις πόλεις, 111 χώρες έχουν ενιαίο τηλεφωνικό αριθμό για τα επείγοντα, 59 χώρες έχουν υπηρεσία ασθενοφόρων ικανή να μεταφέρει πάνω από το 75% των τραυματιών, ενώ κάτω από το 50% των νοσηλευτών και των γιατρών είναι εκπαιδευμένοι στην επείγουσα βοήθεια. Μόνο το 17% των χωρών έχουν συνδυασμό βάσεων δεδομένων πέρα από τα στοιχεία της Τροχαίας.
Τα μισά θύματα της ασφάλτου ανήκουν σε ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί δικύκλων). Οι περισσότεροι θάνατοι παρατηρούνται σε χώρες μεσαίων εισοδημάτων. Το ανατριχιαστικό στοιχείο που προέκυψε από τη διεθνή μελέτη είναι ότι σε κάθε ένα πρόσωπο που πεθαίνει αντιστοιχούν 20 τραυματίες, ενώ ο ένας θα ζήσει με μόνιμη αναπηρία.
Οι συστάσεις του ΟΗΕ και του ΠΟΥ για πολλές χώρες παραμένουν κενό γράμμα:
-Εφαρμογή μιας αυστηρής νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια που πρέπει να συνοδεύεται από την κοινωνική επαγρύπνηση
-Περιορισμός των θανάτων από τροχαία με έμφαση στις ανάγκες των πεζών, των ποδηλατών και των μοτοσικλετιστών
-Ασφαλέστερες υποδομές, crash tests με ενιαία κριτήρια, και βελτίωση της μετά την σύγκρουση φροντίδας, και βάσεις δεδομένων για την οδική ασφάλεια.
  Ελληνική πραγματικότητα
Τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς στην αποτύπωση της ελληνικής πραγματικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία του γιατρού Γιώργου Κουβίδη και ιδρυτικού μέλους του SOSTE. «Η Ελλάδα είναι αδιαφιλονίκητη πρωτοπόρος στο τροχαίο τραύμα». Ανάμεσα στις χώρες και στην προσπάθειά τους να μειώσουν τους θανάτους από τροχαία στη δεκαετία δράσης που διανύουμε, η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις. Η Ελλάδα είναι σήμερα ΚΑΤΩ από το μέσο όρο μείωσης θανάτων στην Ευρώπη, ενώ το 2010 ήταν στη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά. «Κυκλοφορώ στην Ελλάδα σημαίνει: Διπλάσια πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Μηδενική είναι η ελληνική συμμετοχή στις διεθνείς πρωτοβουλίες. Αν και διανύουμε το 4ο έτος δράσης στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει αντιληπτό. Το 2010 επανασυστάθηκε η διυπουργική επιτροπή υπό τον υπουργό Μεταφορών (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Υγείας), αλλά ποτέ δε λειτούργησε, δεν εκπόνησε σχέδιο περιορισμού των τροχαίων ενώ ο όποιος σχεδιασμός υπήρχε απλά δεν υλοποιείται.
Το ίδιο υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα θανάτων από τροχαία ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η μόνη (μη ασφαλής) πηγή για τα στοιχεία παραμένει η Τροχαία, όπως απεικονίζεται στη διεθνή έρευνα, την ώρα που ο αριθμός θανάτων από τροχαία είναι πολλαπλάσιος από τον αριθμό θανάτων από ναρκωτικά και HIV. Η μέριμνα για την πρόληψη απουσιάζει εντελώς, δε χρηματοδοτείται κρατικά η έρευνα, ούτε η συλλογή στοιχείων και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός.
Στα στοιχεία που παραθέτει ο ΟΗΕ-ΠΟΥ αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα συμπεράσματα για την Ελλάδα (ενώ το υπουργείο ούτε καν έχει μεταφράσει τα στοιχεία του ΟΗΕ-ΠΟΥ):
-Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα ούτε πολιτικές που να προωθούν το βάδισμα και το ποδήλατο με ασφάλεια
-Υπάρχει αναγκαιότητα για κατασκευή νέων δρόμων και διαπιστώνεται παντελής έλλειψη τακτικής επιθεώρησης στους υπάρχοντες δρόμους
-Επισημαίνεται η απουσία Σταθμών Άμεσης Ανάγκης και η ανυπαρξία ενιαίας τηλεφωνικής κλήσης. Δεν υπάρχει ειδική εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών για έκτακτες καταστάσεις
-Οι τοπικές αρχές αφήνονται μόνες να καθορίζουν τα (μεγάλα) όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις
-Υπάρχουν και εφαρμόζονται οι νόμοι για τα κράνη, το αλκοόλ και τις ζώνες αλλά παρατηρείται πολύ χαλαρή εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης κινητού στην οδήγηση
-Την πρώτη θέση σε θύματα κατέχουν τα δίκυκλα και τη δεύτερη οι πεζοί και η ποδηλάτες, ενώ το μικρότερο ποσοστό σε νεκρούς κατέχουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στη διεθνή κατάταξη με τις χώρες και τους κρίσιμους παράγοντες αντιμετώπισης τροχαίων συμβάντων η Ελλάδα (ξανα)αποδεικνύει την ανυπαρξία της, μη καταγράφοντας καν τις «επιδόσεις» της στην άμεση ανταπόκριση του συμβάντος (τηλέφωνο, ασθενοφόρο, σταθμός πρώτων βοηθειών και φροντίδας κ.λπ.), ενώ ακόμα δε διαθέτει ειδικές υπηρεσίες για τα τροχαία. Για παράδειγμα, η Γκάνα και η Γουατεμάλα έχουν και υπηρεσίες, αλλά και σύνθετη καταγραφή δεδομένων. Στη στήλη δίπλα στη λέξη Ελλάδα υπάρχει απλά μια παύλα!
  Το ΕΚΑΒ παλεύει με το Χάρο
Η τραγικότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στα λόγια του διασώστη του ΕΚΑΒ, Γ. Καλτσούδα, που σημειώνει ότι οι άνθρωποι της υπηρεσίας αυτής πραγματοποιούν ένα τιτάνιο έργο με ελλείψεις σε προσωπικό, στον εξοπλισμό, με πολλά ασθενοφόρα σαράβαλα που κυκλοφορούν μόνο χάρη στην προσπάθεια του ειδικού συνεργείου.
Ο κ. Καλτσούδας αναφέρθηκε στην πρώτη του διάσωση, όταν βρέθηκε δίπλα σε μια γυναίκα με ένα φορείο, γάζες και οξυζενέ (αυτό ήταν τότε ο εξοπλισμός του), ενώ η γυναίκα του τροχαίου είχε σπάσει τον αυχένα της. Τώρα πλέον οι διασώστες είναι δύο, διαθέτουν την ειδική σανίδα για την ακινητοποίηση, έχουν εξοπλισμό, ενώ υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για το εφημερεύον και κατάλληλο νοσοκομείο χάνοντας την κρίσιμη πρώτη «χρυσή ώρα» φροντίδας, που συχνά είναι μοιραία για το θύμα. Το ΕΚΑΒ διαθέτει τη μικρότερη αναλογία ανά κατοίκους σε ειδικευμένους διασώστες, γιατρούς και ασθενοφόρα από όλες τις αναπτυγμένες χώρες.
  Το τραύμα… εξαιρείται από τις ασθένειες
Οι εξειδικευμένοι γιατροί επιστήμονες σκιαγραφούν τη φροντίδα του τραύματος στην Ελλάδα σύμφωνα με τα δικά τους επιστημονικά στοιχεία, αλλά και τη ζοφερή πραγματικότητα. Στους πίνακες με τις περιπτώσεις τραύματος τα τροχαία κατέχουν φυσικά την πρώτη θέση: 63,8% στους κάτω από 24 ετών.
Ένα τρομερό στοιχείο της μελέτης αυτής είναι ότι η ώρα αναμονής αυξάνεται (!) όσο ο τραυματισμός είναι βαρύτερος. Η έλλειψη συντονισμού και εξειδικευμένης διάγνωσης, οι επικίνδυνες μεταφορές, η ελλιπής δυνατότητα άμεσης χειρουργικής παρέμβασης, η έλλειψη ΜΕΘ κ.λπ., έχουν αποτέλεσμα το θάνατο όχι από το τραύμα, αλλά από τις ελλείψεις στην παροχή ιατρικής βοήθειας.
Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία απαιτεί γιατρούς με ειδική εξειδίκευση και κατάλληλη πιστοποίηση. Ο βασικός στόχος ενός συστήματος τραύματος είναι να εξασφαλίζει στον κάθε τραυματία το σωστό τύπο νοσοκομείου μέσα στο σωστό χρονικό διάστημα.
Διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα το 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν τα πέντε (5) πρώτα λεπτά. Από τα δέκα (10) λεπτά έως και τις επόμενες δύο (2) ώρες συμβαίνει ένα πρόσθετο 30% θανάτων. Κατά το χρόνο αυτό, οι τραυματίες βρίσκονται είτε καθ’ οδόν προς κάποιο νοσοκομείο είτε μέσα στα εξωτερικά ιατρεία.
Το υπόλοιπο 20% των θανάτων συμβαίνει μέσα στις επόμενες μέρες στα νοσοκομεία, συνήθως εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση σε κάθε μία από αυτές τις φάσεις επηρεάζει τόσο την τελική έκβαση όσο και την επόμενη φάση της αντιμετώπισης του τραυματία. Το πρώτο 50% των θανάτων είναι ιατρικώς μη αποτρέψιμοι θάνατοι, διότι για την αντιμετώπισή τους θα χρειαζόταν ένα μεγάλο νοσοκομείο σε κάθε τόπο ατυχήματος.
Η μόνη ελπίδα να μειωθούν αυτοί οι θάνατοι είναι η πρόληψη από την πολιτεία που έχει εδώ τον πρώτο λόγο. Η περίοδος από τα 10 λεπτά έως και τις 2 ώρες που ο τραυματίας βρίσκεται στα Τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) του νοσοκομείου αναφέρεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία ως η «χρυσή ώρα» και το 30% των θανάτων που συμβαίνουν σε αυτό το διάστημα είναι δυνητικά αποτρέψιμοι θάνατοι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, δυστυχώς ακόμα και περιστατικά με χαμηλό δείκτη βαρύτητας (ISS) τραύματος καταλήγουν σε θάνατο στην Ελλάδα.
Η πρόληψη είναι μονόδρομος για τον περιορισμό του τροχαίου τραύματος. Πέρα από τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ένα ασφαλές σύστημα, η λατρεία της ταχύτητας αναγκαστικά οφείλει να αντικατασταθεί με την προάσπιση της υγείας των ευάλωτων χρηστών του δρόμου. Διαφορετικά και σε αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει στην τελευταία θέση. Αυτό, όμως, αφορά στην κουλτούρα, τις αξίες και την αφύπνιση μιας κοινωνίας που θα αποφασίσει -κάποτε- να δράσει!
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Στην Αγία Μαρίνα του Ταϋγέτου το Unlimited Horizons 2014          
     
Άνθρωποι που «έχουν φάει τα χιλιόμετρα με το κουτάλι», κινούμενοι με δίτροχο, τρίτροχο ή τετράτροχο όχημα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, θα δώσουν το «παρών» στη 2η συνάντηση Unlimited Horizons (Ορίζοντες Χωρίς Όρια), που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας.
Είναι η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 2012 στα Πράμαντα Ιωαννίνων) και το αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης των μελών της Λέσχης Μοτοσυκλέτας Μεσσηνίας Παν. Σάμιτα (Sam), Βασ. Τσιάμη (Bill), Δημ. Κονταξή (Jim) και Σπ. Μαμμωνά, προκειμένου να δοθεί κι άλλη μία ώθηση στην τουριστική προβολή της περιοχής στον τομέα του θεματικού τουρισμού. Κεντρικό, δε, σύνθημα είναι το «Σύνορα είναι μόνο στο μυαλό μας».
  Συνάντηση ταξιδευτών
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της ΛΕΜΟΜΕ Παν. Σάμιτας, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό –μοτοσυκλετιστικό φόρουμ του πλανήτη, το Unlimited Horizons (Ορίζοντες Χωρίς Όρια), προέκυψε από την ανάγκη των ταξιδευτών να ανακοινώνουν τα ταξίδια τους και να ενημερώσουν τους υπόλοιπους ταξιδευτές. Ξεκίνησε, όταν το 1997 οι Καναδοί Grant και Suzan Johnson αποφάσισαν να «σηκώσουν» στο διαδίκτυο τις εμπειρίες τους και ακολούθησαν και άλλοι.
Δημιουργήθηκαν πολλές ομάδες ταξιδιωτών, οι οποίοι ανακοίνωναν τις εμπειρίες τους, όπως άλλωστε έκαναν κι όσοι ταξίδευαν μόνοι.
Η προσπάθεια αυτή γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια με έξυπνες διοργανώσεις συναντήσεων μελών του φόρουμ στον κόσμο. Σε αυτές τις συναντήσεις δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωριστούν μεταξύ τους από κοντά (αφού η γνωριμία έχει γίνει από το φόρουμ), να ανταλλάξουν εμπειρίες και να παρουσιάσουν τα ταξίδια τους με slides ή βίντεο και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες, σε όποιον θελήσει να κάνει την ίδια διαδρομή.
Τέτοιες συναντήσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα διοργανώνεται για δεύτερη φορά, αφού η πρώτη είχε γίνει το 2012 στα Πράμαντα Ιωαννίνων.
Χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή 120 περίπου e-mail με τους Καναδούς δημιουργούς του φόρουμ, προκειμένου να εμπιστευτούν στους Παν. Σάμιτα (Sam), Βασ. Τσιάμη (Bill), Δημ. Κονταξή (Jim) και Σπ. Μαμμωνά- όλοι μέλη της Λέσχης Μοτοσυκλέτας Μεσσηνίας- την επαναδιοργάνωση της εκδήλωσης – συνάντησης ταξιδιωτών στον Ταΰγετο. «Είναι μεγάλη η τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για την Καλαμάτα να συγκεντρωθούν όλων των ειδών οι ταξιδευτές, οι οποίοι διαθέτουν τεράστια εμπειρία»,  σημείωσε ο κ. Σάμιτας, ο οποίος ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα, για την παραχώρηση του χώρου, τον πρόεδρο της Κατασκήνωσης Σαρ. Μαρινάκη, αλλά και την «ψυχή» της, τον Τζίμη Αναστασόπουλο.
Κατά το τετραήμερο αυτό θα οργανωθεί εστιατόριο με κυρίως ελληνική κουζίνα, έχει εξασφαλιστεί η διαμονή των ταξιδευτών σε δωμάτια ή σκηνές, ενώ τα βράδια θα διεξάγονται τεχνικά σεμινάρια, σεμινάρια μαγειρικής και φωτογραφίας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι ταξιδευτές θα προβάλλουν τα ταξίδια τους με φωτογραφίες ή βίντεο.
Μερικά από αυτά είναι η διάσχιση της Αμερικής από μία γυναίκα μόνο, την Πολυτίμη Μπόνζου, το pin project (σχέδιο «πινέζα») του Νικ. Δημητρίου με ένα αυτοκίνητο Suzuki στην Αφρική, το ταξίδι του Βασίλη Μπέντζα στην Ισλανδία, αλλά και του «δικού» μας Βασίλη Τσιάμη στη Σιβηρία.
Οι διοργανωτές αναζητούν χορηγούς παραδοσιακών προϊόντων, που θα παραλαμβάνουν οι συμμετέχοντες κατά την είσοδό τους στο χώρο, ενώ υπάρχει ήδη προσφορά σε παστέλια από τον κ. Φίλιππο Χριστόπουλο.
Το κόστος της τετραήμερης συμμετοχής ανέρχεται σε 35 ευρώ, αν αυτή δηλωθεί έως τις 29 Μαΐου, και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρωινό, μια τιμή δηλαδή καλύτερη από κάμπινγκ.
  Επιλογή της Καλαμάτας
Όπως μας εξήγησε ο κ. Σάμιτας, η επιλογή της Καλαμάτας έγινε ύστερα από πρόταση των τεσσάρων διοργανωτών προς το ζεύγος Johnson. Οι Καναδοί ερεύνησαν την περιοχή, αποδέχθηκαν την πρόταση και έχουν κύριο λόγο στη διοργάνωση. Διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έχει σχέση με την Πανελλήνια Συνάντηση Μοτοσυκλετιστών, που θα γίνει το ίδιο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το 2ο Horizons Unlimited απευθύνεται σε ταξιδιώτες και όχι μόνο σε μοτοσυκλετιστές.
«Φιλοδοξία μας είναι να πετύχει η εκδήλωση στην κρίση των μοτοσυκλετιστών και των Καναδών διοργανωτών με σκοπό να μας εμπιστευθούν και να μας επιτρέψουν την επαναδιοργάνωσή της και στο μέλλον», επισήμανε.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διοργάνωση της Καλαμάτας είναι μοναδική που πραγματοποιείται  σε όλο τον κόσμο, αφού τη συγκεκριμένη περίοδο δεν έχει προγραμματιστεί άλλη από το Unlimited Horizons. Θα προηγηθεί συνάντηση στη Γερμανία και ακολουθούν μια μικρή στη Βουλγαρία (13-14 Ιουνίου), στη Μ. Βρετανία (19-22 Ιουνίου) και στο Μαυροβούνιο (26-29 Ιουνίου).
  Άλλες δραστηριότητες
Το Σάββατο, όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν, θα επισκεφθούν στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδρομής το Μυστρά, ενώ όσοι άλλοι επιθυμούν, θα ακολουθήσουν μια χωμάτινη διαδρομή στον Ταΰγετο.
Όσοι, δε, μείνουν το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας στο χώρο των κατασκηνώσεων, θα πραγματοποιηθεί μοτοσυκλετιστικό bazaar. Εκεί θα εκτίθενται μοτοσυκλετιστικά είδη προς πώληση, τα βίντεο των ταξιδευτών, μπλουζάκια της εκδήλωσης και άλλα αντικείμενα
  Συμμετοχές
Οι συμμετοχές είναι ήδη αρκετές από όλη την Ελλάδα και κάποιες από το εξωτερικό, ενώ θα επιτρέπεται και η ημερήσια διαμονή έναντι μικρού τιμήματος, αλλά επειδή οι παρουσιάσεις των περιπλανήσεων θα γίνονται το βράδυ, συνιστάται η  διανυκτέρευση των συμμετασχόντων.
Όποιος δε δηλώσει συμμετοχή τεσσάρων ημερών, θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον διανυκτέρευσης το βράδυ της Κυριακής, χωρίς χρέωση, αφού η Δευτέρα είναι αργία (γιορτή του Αγίου Πνεύματος).
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: HorizonsUnlimited.com/events/greece-2014.  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Διαμαρτυρίες για την καλοκαιρινή επαναλειτουργία του Πεδίου Βολής Σχίζας          
            
Έτοιμοι ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί, όπως αυτές που είχαν γίνει το Σεπτέμβριο του 2010, δηλώνουν κάτοικοι και φορείς της Μεθώνης, όταν τεθεί σε επαναλειτουργία από τις 2 Ιουνίου, όπως έχει ανακοινωθεί, το Πεδίο Βολής Σχίζας.
Η έκταση που έχει δεσμευτεί απαγορεύει σε ακτίνα 4 ναυτικών μιλίων κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως είπε, μιλώντας στο «Θάρρος», ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Πύλου – Νέστορος, Δ. Σιψάς.
Ο κ. Σιψάς ανάφερε ότι το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων και συλλόγων στη Φοινικούντα, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φοινικούντας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Αλιέων, εκπρόσωποι της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της παλιάς κίνησης για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής.
«Η αντίθεση όλων στην προοπτική επαναλειτουργίας του Πεδίου Βολής ήταν κάθετη», σημείωσε ο κ. Σιψάς, λέγοντας πως αυτό που επιχειρείται να γίνει, μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, επ’ ουδενί συμβαδίζει με την ποθούμενη τουριστική της ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν ο τουρίστας να έρχεται να απολαύσει τις διακοπές του και να βλέπει αεροπλάνα να βομβαρδίζουν και να του δημιουργείται αρνητικό συναίσθημα.
Περιμένουμε το καλοκαίρι τον τουρισμό, οι αλιείς θα μείνουν χωρίς δουλειά, ούτε για σερφ δε θα μπορεί να προσεγγίσει κάποιος εκεί.
Αναμένεται, δε, το θέμα να τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού αυτός ασκήσει σήμερα το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στην Πύλο, προκειμένου να ενημερωθεί.
  Η αντιφατικότητα του κράτους  
«Ο τόπος δεν αντέχει τέτοια εξέλιξη. Το θέμα πρέπει να τελειώσει οριστικά, καθώς υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα πρέπει να σταματήσει κάθε σχετική αεροπορική δραστηριότητα και να συλλεχθούν όλα τα βλήματα που, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ήταν περισσότερα από τις πέτρες που υπάρχουν στο νησί», συνέχισε ο κ. Σιψάς, ο οποίος έθεσε και άλλη μία παράμετρο. Η Σχίζα έχει χαρακτηριστεί, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης "Νatura 2000", σημαντική περιοχή προστασίας της φύσης. Η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, του δάσους κουμαριάς, των σπηλαίων Σικύας και Μαύρης Τρύπας, των μονοπατιών και οι άλλες δράσεις που προβλέπονται από το "Νatura", δημιουργούν προϋποθέσεις μαζί με τα νησιά της Αγίας Μαρίνας και της Σαπιέντζας για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
«Κι ενώ όλα αυτά προβλέπονται, και παρότι η Σχίζα θεωρείται πλέον από το κράτος ως σημαντική περιοχή προστασίας της φύσης, από την άλλη πλευρά θα βομβαρδίζεται. Τέτοια αντιφατικότητα δεν την έχουμε ξανασυναντήσει κι ένα είναι το σίγουρο, ότι δεν ταιριάζουν τουρισμός και βομβαρδισμοί», κατέληξε.  Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

*** Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Βρέθηκε λύση για τους μεταπτυχιακούς της Ειδικής Αγωγής Τελευταία Ενημέρωση: 26/05/2014 18:27 Μπορεί να πέρασε από 40 κύματα η υπόθεση όσων συμμετέχουν στο Μεταπτυχιακό της Ειδικής Αγωγής, αλλά, όπως μας ενημέρωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μασσέλος, μετά την επίσκεψή του στο Τορίνο και τη συνάντηση που είχε με τον εκεί ομόλογό του, πλέον οι φοιτητές του κύκλου 2013-2015 γίνονται δεκτοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί, επειδή αρκετοί συμμετέχοντες φοιτητές δεν είχαν πτυχιακή εργασία, καθώς κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είχαν επιλέξει τα ισότιμα μαθήματα των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μασσέλος δήλωσε στο «Θάρρος»: «Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στο Τορίνο και της συνάντησής μου με τον πρύτανη του εκεί πανεπιστημίου, βρέθηκε λύση και όλοι οι φοιτητές του μεταπτυχιακού της Ειδικής Αγωγής του κύκλου 2013-2015, οι οποίοι είχαν επιλεγεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου του Τορίνο, γίνονται αποδεκτοί και από την ιταλική πλευρά. Έτσι, θα ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους και θα αποφοιτήσουν από το μεταπτυχιακό στο οποίο είχαν εγγραφεί αρχικά. Έχουμε ήδη λάβει και σχετική επιστολή του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Τορίνο, με τον οποίο συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, προχωρώντας σε επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Επίσης, θα διερευνήσουμε άμεσα και την επέκταση της συνεργασίας μας σε άλλα αντικείμενα». Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - 

***Η μάχη του "σταυρού" για την Ευρωβουλή!          
   
Οι Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα απο τον ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ και Γιώργος Κύρτσος απο τη ΝΔ,  Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή απο το ΠΑΣΟΚ,  Γεώργιος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος απο Το Ποτάμι, είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους ευρωβουλευτές, σύμφωνα με την καταμέτρηση των σταυρών.
Με καταμετρημένο στο 15%:
ΣΥΡΙΖΑ: 6 έδρες
1.  Μανώλης Γλέζος με 107.839 ψήφους
2.  Σοφία Σακοράφα με 49.985 ψήφους
3.  Δημήτρης Παπαδημούλης με 33.231 ψήφους
4.  Κωνσταντίνα Κούνεβα με 29.339 ψήφους
5.  Γεώργιος Κατρούγκαλος με 28.711 ψήφους
6.  Κώστας Χρυσόγονος με 25.799 ψήφους
7.  Στέλιος Κούλογλου με 21.060 ψήφους
8.  Νικόλαος Χουντής με 19.071 ψήφους
9.  Κρίτων Αρσένης με 14.116 ψήφους
10. Γιάννης Μηλιός με 13.741 ψήφους
11. Σάββας Ρομπόλης με 11.162 ψήφους
12. Σία Αναγνωστοπούλου με 9.905 ψήφους
13. Νίκος Ξυδάκης με 9.433 ψήφους
14. Νικήτας Κανάκης 6.580 ψήφους
15. Γιώργος Κυρίτσης με 6.132 ψήφους
16. Θέμης Κοτσιφάκης με 5.836 ψήφους
 Νέα Δημοκρατία: 5 έδρες
1. Μαρία Σπυράκη με 55.874 ψήφους
2. Μανώλης Κεφαλογιάννης με 41.200 ψήφους
3. Ελίζα Βόζεμπεργκ με 37.197 ψήφους
4. Γιώργος Κύρτσος με 36.241 ψήφους
5. Θεόδωρος Ζαγοράκης με 33.990 ψήφους
6. Φερονίκη Τζαβέλα με 20.144 ψήφους
7. Γεώργιος Αμυράς με 18.758 ψήφους
8. Ρόδη Κράτσα με 16.596 ψήφους
9.  Νατάσα Ράγιου με 12.618 ψήφους
10. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης με 10.757 ψήφους
11. Ζωή Ράπτη με 10.561 ψήφους
12. Σταύρος Ξαρχάκος με 9.819 ψήφους
13. Αναστάσιος Δημοσχάκης με 9.065 ψήφους
14. Βασίλης Κορκίδης με 8.335 ψήφους
15. Χριστόδουλος Στεφανάδης με 8.174 ψήφους
16. Μανώλης Μαυρομμάτης με 7.340 ψήφους
 ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 3 έδρες
1. Ελευθέριος Συναδινός με 16.366 ψήφους
2. Λάμπρος Φουντούλης με 14.794 ψήφους
3. Γεώργιος Επιτήδειος με 14.404 ψήφους
4. Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης με 7.693 ψήφους
5. Βασίλειος Χαλβαντζούλης με 7.391 ψήφους
6. Ηλίας Λιακόπουλος με 6.792 ψήφους
7. Γεώργιος Γαλέος με 5.033 ψήφους
8. Γεωργία Βαρδουλάκη με 4.866 ψήφους
 ΕΛΙΑ: 2 έδρες
1. Εύα Καϊλή με 20.196 ψήφους
2. Νίκος Ανδρουλάκης με 18.885 ψήφους
3. Παντελής Καψής με 15.920 ψήφους
4. Αναστασία Ράπτη με 14.495 ψήφους
5. Κατερίνα Μπατζελή 10.373 ψήφους
6. Κυριάκος Πιερρακάκης με 6.311 ψήφους
7. Νικόλαος Μπίστης με 5.777 ψήφους
8. Γεώργιος Βερνίκος με 3.705 ψήφους
 ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 2 έδρες
1. Γεώργιος Γραμματικάκης με 12.849 ψήφους
2. Μιλτιάδης Κύρκος με 4.935 ψήφους
3. Βασίλειος Δοσούλας με 3.965 ψήφους
4. Νικόλας Ορφανός με 3.714 ψήφους
5. Ζωή Αποστολοπούλου με 3.362 ψήφους
6. Παντελής Αβραμίδης με 3.223 ψήφους
7. Νικόλαος Γιατρομανωλάκης με 3.054 ψήφους
8. Αννα Λυδάκη με 2.995 ψήφους
 ΚΚΕ: 2 έδρες
1. Κωνσταντίνος Παπαδάκης με  17.154 ψήφους
2. Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 17.074 ψήφους
3. Γεώργιος Χιώνης με 4.795 ψήφους
4. Λουίζα Ράζου με 4.884 ψήφους
5. Μιχαήλ Μιχαήλ με 4.692 ψήφους
6. Γεράσιμος Παπαδόπουλος με 4.467 ψήφους
7. Ελευθερία Ρίτσου με 3.831 ψήφους
8. Γεώργιος Μαργαρίτης με 3.270 ψήφους
 ΑΝ.ΕΛ: 1 έδρα
1. Νότης Μαριάς με 6.466 ψήφους
2. Γεώργιος Ρωμανιάς με 5.038 ψήφους
3. Κωνσταντίνος Ζουράρης με 5.015 ψήφους
4. Δημήτριος Κάμμενος με  5.594 ψήφους
5. Ζωή Γεωργαντά με 4.543 ψήφους
6. Νικόλαος Μαρκάτος με 2.470 ψήφους
7. Παύλος Κοντογιαννίδης με 2.454 ψήφους
8. Φωτεινή Αθανασοπούλου με 1.684 ψήφους
 Πηγή: kathimerini.gr 

*** Παραχωρούν αιγιαλό και παραλίες στην Κυπαρισσία με υπογραφή της Νάντιας Γιαννακοπούλου          
           
Οι τοποθεσίες αυτές ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000
Την παραχώρηση αιγιαλού και παραλιών στην Κυπαρισσία και την Ελαφόνησο αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Πρόκειται για τις «Θίνες Κυπαρισσίας», καθώς και τις παραλίες Παναγία, Πούντα, Σαρακήνικο και Σίμος της Ελαφονήσου, περιοχές οι οποίες ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μάλιστα, οι παραλίες Σίμος και Σαρακίνικο βρίσκονται στη λίστα των εκτάσεων που αναμένεται να βγάλει στο «σφυρί» το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).
Οι αποφάσεις του υπουργείου, που υπογράφονται από τη γενική γραμματέα κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, θέτουν τους όρους για την τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών θαλάσσης και την εγκατάσταση φορητών κατασκευών. Ειδικά για την περιοχή της Κυπαρισσίας, η οποία αποτελεί τόπο ωοτοκίας της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, τίθενται περιορισμοί ως προς την τοποθέτηση των υποδομών.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσας στο ΒΗΜΑ, είναι αβέβαιο αν οι αποδυναμωμένες αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση του νόμου στις συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή το Λιμενικό και η Δημοτική Αστυνομία, θα καταφέρουν να αποτρέψουν καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον δραστηριότητες. Και αυτό, διότι απαιτείται 24ωρη αστυνόμευση προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη προστασία των συγκεκριμένων ακτών, π.χ. από επιτηδείους οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διοργανώσουν νυχτερινά πάρτυ.
Ειδικότερα, στην περιοχή της Κυπαρισσίας παραχωρείται η απλή χρήση αιγιαλού στις παραλίες Μπούκα, Αγιαννάκη, Βουνάκι, Μπραζέρι, Καλού Νερού, Σεργιάνι, Καρτελάς-Βλάχου και το βόρειο τμήμα της παραλίας «Camping», για να τοποθετηθούν καθίσματα και ομπρέλες θαλάσσης, πύργος ναυαγοσώστη και πάγκοι μικροπωλητών, χωρίς ρόδες και σταθερή βάση.
Ως προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, τίθενται:
-Η διασφάλιση της καθαριότητας του χώρου και η αποκομιδή των απορριμμάτων από τον Δήμο.
-Η εγκατάσταση ικανοποιητικού αριθμού χημικών τουαλετών για την εξυπηρέτηση των κολυμβητών, μακριά από τους διαδρόμους ωοτοκίας.
-Η ακριβής οριοθέτηση των τμημάτων της παραλίας όπου θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες, η οποία θα πρέπει να γίνει με τη συνεργασία της οργάνωσης ΑΡΧΕΛΩΝ. Συνίσταται η εξασφάλιση απόστασης ίσης ή μεγαλύτερης των τριών μέτρων μεταξύ τους. Η άμμος ανάμεσα σε ομπρέλες και ξαπλώστρες δε θα πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους.
-Η υποχρέωση συγκέντρωσης των ξαπλωστρών (χωρίς σύρσιμο) με τη δύση του ηλίου επιβάλλεται να γίνεται σε σημείο εκτός της αμμώδους παραλίας. Δεν πρέπει να επανατοποθετούνται πριν από τις 9.30 π.μ.
-Η εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης πλάτους πέντε μέτρων στην κορυφή της παραλίας όπου οι χελώνες θα μπορούν να φτιάξουν τις φωλιές τους. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΚΑ, λόγω του έντονου κυματισμού που γενικά υπάρχει στην περιοχή, ο οποίος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση των επίπλων θαλάσσης σε κοντινή απόσταση από την άκρη του νερού, τα έπιπλα θαλάσσης μπορούν να τοποθετούνται και στην κορυφή της παραλίας υπό τον όρο να μετακινούνται σε άλλη θέση αν βρίσκεται φωλιά χελωνών σε απόσταση μικρότερη των τριών μέτρων.
-Το πλύσιμο των ξαπλωστρών εκτός της παραλίας.
-Ο χειρωνακτικός καθαρισμός της παραλίας κατά την περίοδο αναπαραγωγής της χελώνας.
Ακόμη, μετά τη δύση του ηλίου θα πρέπει να απομακρύνονται από την παραλία οι πάγκοι των μικροπωλητών, αλλά και οι λουόμενοι. Σε ό,τι αφορά τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται στην παραλία του Καλού Νερού, το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει ότι πρέπει να κατεδαφιστούν, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα Άρσης Αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας.
  Ομπρέλες και στην Ελαφόνησο
Χρήση αιγιαλού και παραλίας, προκειμένου να εγκατασταθούν δραστηριότητες οι οποίες θα εξυπηρετούν τους λουομένους επιτρέπεται και σε παραλίες της Ελαφονήσου.
Ειδικότερα, προβλέπονται:
-Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 200 τ.μ. της παραλίας Παναγία.
-Καντίνα 70 τ.μ. στην παραλία Πούντα. Απαγορεύεται η χρήση WC και η τοποθέτηση φωτισμού. Δε θα πρέπει να λειτουργεί μετά τη δύση του ηλίου.
-Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε τέσσερα σημεία της παραλίας Σαρακήνικο, συνολικής έκτασης 1.400 τ.μ.
-Ομπρέλες και ξαπλώστρες σε δύο σημεία της παραλίας Σίμος, συνολικής έκτασης 600 τ.μ.
Οι κατασκευές δε θα έχουν μόνιμη θεμελίωση. Η καθαριότητα των χώρων και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα διασφαλίζονται από το Δήμο. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία του καθαρισμού δε θα πρέπει να επηρεάζει τα εναπομείναντα τμήματα αμμοθινών, τη φυσική βλάστηση, τις πέτρες που βρίσκονται ανάμεικτες με την άμμο, καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία προστατεύουν την ακτή από τη διάβρωση.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ υποδεικνύει το Δήμο ως αρμόδιο για την «την αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος, την προστασία και διατήρηση των οικοτόπων και των ειδών, καθώς και τον έλεγχο της φωτορρύπανσης και ηχορρύπανσης». Στις συγκεκριμένες παραλίες θα απαγορεύεται η οργάνωση beach parties και μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης
 
***  Διακοπή ρεύματος στην Καλαμάτα
  Στις περιοχές Πλεύνα – Ακοβίτικα – Παλιάμπελα – ΝΤΑΜΟ – Σερεμέτη – 5ο Γυμνάσιο, καθώς και επί της Αθηνών και εκατέρωθεν αυτής, από Καρέλια έως Αγία Τριάδα, στην Καλαμάτα, θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος την προσεχή Τρίτη, 27 Μαΐου, από τις 8.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ. - 
 
*** Δήμαρχος Μεσσήνης με μια ψήφο διαφορά ο Στάθης Αναστασόπουλος

  Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των πρακτικών των δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές στο Δήμο Μεσσήνης στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, σύμφωνα με πληροφορίες μας η καταμέτρηση έκλεισε με μια ψήφο διαφορά υπέρ του Στάθη Αναστασόπουλου. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει αύριο ή μεθαύριο. Δείτε εδώ τι έχει προηγηθεί σε αυτό το μεγάλο θρίλερ. -
*** Απίστευτο "θρίλερ" στη Μεσσήνη - Απόλυτη ισοπαλία για Τσώνη & Αναστασόπουλο     
Το Πρωτοδικείο ή και το Εκλογοδικείο θα βγάλουν Δήμαρχο στο "Νησί"
*Δείτε μέσα από βίντεο και φωτογραφίες όλο το χρονικό του ολονύκτιου θρίλερ στη Μεσσήνη
 Μια εκλογική βραδιά που θα μνημονεύεται για χρόνια έζησαν όσοι βρέθηκαν στη Μεσσήνη απόψε το βράδυ. Μετά από ένα απόλυτο εκλογικό "θρίλερ" εντάσεις , αστυνομία ,επεισόδια σε κάποια εκλογικά τμήματα ... Καταλήξαμε στην απόλυτη ισοπαλία,9.236 ψήφοι και 50% για κάθε υποψήφιο , και το πρωτοδικείο μένει για να βγάλει Δήμαρχο στο "Νησί" . Δεν γνωρίζουμε αν στα χρονικά της χώρας ένας Δήμος του μεγέθους της Μεσσήνης έχει βγάλει ως αποτέλεσμα την απόλυτη ισοπαλία ή αν η αποψινή βραδιά θα γραφτεί στην ιστορία των εκλογικών "θρύλων" της πατρίδας μας.
Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά , από το άνοιγμα των πρώτων ψηφοδελτίων , έγινε σαφές ότι ο Γιώργος Τσώνης έχει κάνει ανατροπή από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που ήταν πίσω περίπου 3.200 ψήφους και μετέτρεψε σε ντέρμπι την εκλογική διαδικασία στη Μεσσήνη.
Όπως παρακολουθήσατε και από το Tharrosnews.gr , το αποτέλεσμα άλλαζε συνεχώς από τμήμα σε τμήμα στη Μεσσήνη με πανηγυρισμούς να εναλλάσσονται στα εκλογικά κέντρα που ήταν πλημμυρισμένα από ψηφοφόρους των δυο συνδυασμών.
Γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα είχαν καταμετρηθεί τα 101 τμήματα από τα 102 και ο Στάθης Αναστασόπουλος ήταν μπροστά με 77 ψήφους διαφορά! Έμενε το 128ο τμήμα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της Μεσσήνης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα σημειώθηκε επεισόδιο με δημοτικό σύμβουλο να κλώτσα κάλπη (εις βάρος του κινήθηκε αυτόφωρη διαδικασία) και η καταμέτρηση να αρχίζει από την αρχή παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης αλλά και εισαγγελέα.
Έτσι ολόκληρη η Μεσσήνη περίμενε το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα η δικαστικός αντιπρόσωπος του συγκεκριμένου τμήματος έκανε γνωστά τα απότελέσματα(δείτε βίντεο με τη στιγμή που γίνονται γνωστά τα απότελέσματα) , όπου έφερναν στο συγκεκριμένο τμήμα τον Γιώργο Τσώνη μπροστά με 76 ψήφους! Έτσι , σύμφωνα με τα εως τότε αποτελέσματα ο Στάθης Αναστασόπουλος εκλεγόταν Δήμαρχος Μεσσήνης με 1 ψήφο διαφορά!!
Αμέσως ξέσπασαν πανηγυρισμοί στο εκλογικό κέντρο του Στάθη Αναστασόπουλου και λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος προέβη σε πανηγυρικές δηλώσεις στο συγκεντρωμένο πλήθος. Στις δηλώσεις του , που ακολουθούν σε βίντεο, ο Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε , ότι ήταν μια σκληρή μάχη και η νίκη ανήκει στο λαό και ότι οι αντίπαλοι του έκαναν ότι ακριβώς κατηγορούσαν τον ίδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο "σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί".Τέλος προέτρεψε τους ψηφοφόρους τους να κρατήσουν ήπια στάση και να μην προκαλέσουν σε μια τόσο τεταμένη βραδιά.
Στην αντίπερα όχθη επικρατούσε εκνευρισμός .Γύρω στις 03:30 τα ξημερώματα ο Γιώργος Τσώνης έκανε δηλώσεις λέγοντας ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι το αποτέλεσμα το βγάζει το πρωτοδικείο. Ενώ αργότερα βγήκε έξω στο συγκεντρωμένο πλήθος μέσα σε αποθέωση από ψηφοφόρους του που δεν αναγνώριζαν την ήττα με 1 ψήφο! (δείτε βίντεο)
Ξαφνικά γύρω στις 04: 00 τα ξημερώματα και αφού τα ΜΜΕ είχαν αποχωρήσει έγινε γνωστό ότι ένα τμήμα στον Αριστομένη είχε μεταφερθεί λάθος το αποτέλεσμα στο τηλεγράφημακαι ο Στάθης Αναστασόπουλος είχε μια ψήφο λιγότερη. Έτσι προέκυψε η απόλυτη ισοπαλία με 9.236 ψήφους για κάθε Υποψήφιο Δήμαρχο !!! Αμέσως ξέσπασαν πανηγύρια στο εκλογικό κέντρο του Γιώργου Τσώνη όπου ο ίδιος βγήκε εκ νέου μέσα σε αποθέωση στο συγκεντρωμένο πλήθος και ανακοίνωσε την ισοπαλία και τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται και στο τέλος αυτοί θα είναι οι νικητές!!
Η συνέχεια αναμένεται με αγωνία , και από αύριο το πρωτοδικείο θα πάρει φωτιά ενώ δεν είναι απίθανο στο τέλος το εκλογοδικείο να βγάλει Δήμαρχο στο δήμο της Μεσσήνης.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια σπάνια εκλογική βραδιά που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.
Παρακολουθείστε ολόκληρο το χρονικό στη Μεσσήνη μέσα από βίντεο και φωτογραφίες.
 (θα ακολουθήσουν και νέες φωτογραφίες)
Το απόλυτο θρίλερ διεξάγεται απόψε στο Δήμο Μεσσήνης, σε 82 από τα 102 εκλογικά τμήματα που έχουν καταμετρηθεί ο Γιώργος Τσώνης είναι μπροστά με 17 ψήφους έναντι του Στάθη Αναστασόπουλου σε μια απίστευτη εκλογική μάχη για τον δήμο που όλη τη βραδιά αλλάζει χέρια.
Συνεχίζεται το εκλογικό θρίλερ στο Δήμο Μεσσήνης, σε μια μάχη ψήφο με ψήφο. Σε 42 επι συνόλου 102 Εκλ. Τμημάτων   και 41,18% των καταγεγραμμένων ψήφος ο Στάθης Αναστασόπουλος προηγείται με 30 ψήφους διαφορά ! Πιο αναλυτικά Στάθης Αναστασόπουλος 3.463 και 50,19% - Γιώργος Τσώνης 3.437 49,81%!
Παρακολουθείστε εδώ σε συνεχή ροή το εκλογικό θρίλερ στη Μεσσήνη 
Μάχη "στήθος με στήθος" δείχνουν τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για το Δήμο Μεσσήνης , ανάμεσα στον Στάθη Αναστασόπουλο και τον Γιώργο Τσώνη. Σε 18 επι συνόλου 102 Εκλ. Τμημάτων  και 17,65% των καταγεγραμμένων ψήφων , ο Γιώργος Τσώνης προηγείται με 51,15% και 1.673 έναντι 48,85% και 1.598 ψήφους του Στάθη Αναστασόπουλου. 

***  Ξεκινούν και στη Μεσσηνία έλεγχοι σε παιδικές χαρές, παιδότοπους και λούνα παρκ         
           
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΜΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
 Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Την άμεση διενέργεια ελέγχων σε παιδικές χαρές, λούνα πάρκ και παιδότοπους που λειτουργούν στη Μεσσηνία ζητά με επείγον έγγραφό του το υπουργείο Υγείας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Τον έλεγχο χώρων απασχόλησης και ψυχαγωγίας παιδιών έχει ζητήσει με έγγραφό της η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, μετά το τραγικό περιστατικό με το θάνατο ενός παιδιού σε λούνα πάρκ στο Ελληνικό.
Στη Μεσσηνία, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας αύριο.
  Έλεγχοι
Η κα Μακρή επικαλείται στο έγγραφό της δημοσιεύματα εφημερίδων πως μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι χώροι χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενώ κάνει ειδική μνεία στους νόμους και τις οδηγίες αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση και την ανάκληση των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας παιδότοπων, καθώς και αναφορικά με τον καθορισμό προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και λειτουργία  των παιδικών χαρών των Δήμων και τη διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους, και τα αρμόδια όργανα ελέγχου.
  Αυστηρότητα
Η υφυπουργός Υγείας ζητά από τις Διευθύνσεις Υγείας τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων σε όλους τους στεγασμένους ή υπαίθριους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα λούνα παρκ και τα τσίρκο και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, για την τήρηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων λειτουργίας τους, υπογραμμίζοντας την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Ειδικότερα, ζητά να δοθεί έμφαση τόσο στους γενικούς όρους υγιεινής (καθαριότητα, ύδρευση, αποχωρητήρια, απορρίμματα, φωτισμός κ.λπ.) όσο και στους ειδικούς όρους (ύπαρξη άδειας λειτουργίας, πιστοποίηση και συντήρηση παιχνιδιών, ανάρτηση πινακίδων, μέτρα ασφαλείας, ύπαρξη υπευθύνου, κ.λπ.).
Τέλος, η κα Μακρή επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις που από τους ελέγχους διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις, πρέπει να εφαρμόζεται πιστά και με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία, για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών που ψυχαγωγούνται σε αυτούς τους χώρους, αλλά και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.  
 
***
 
***  Αθλητική  ενημέρωση :
 

*** ΠΑΟΚ   -  ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  81-63  .- ^


*** ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    89-64 , (48-29) .-
Τα  δε3κάλεπτα  : 29-12 , (48-29) , 67-46 , 89-64 .-
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου-Πηλοΐδης-Φούφης
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 10 (2), Σερμαντίνι 3, Ντάνστον 12, Σπανούλης 12 (2), Περπέρογλου 5 (1), Παπαπέτρου, Σλούκας 5 (1), Κόλινς 2, Σίμονς 3, Λοτζέσκι 8 (2), Πρίντεζης 18 (2), Μάντζαρης 11 (3).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φραγκίσκος Αλβέρτης): Μπράμος 4, Κάρι 3 (1), Φώτσης 8, Ούκιτς 2, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 17, Διαμαντίδης 12 (2), Γιάνκοβιτς 4, Ματσιούλις 8 (1), Ράιτ 2.
~* Από έλεγχο αντιντόπινγκ Πρίντεζης, Λοτζέσκι, Ούκιτς και Κάρι
~  Από έλεγχο αντιντόπινγκ πέρασαν τέσσερις παίκτες των «αιωνίων», μετά το τέλος και του δεύτερου αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ στη σειρά των τελικών των πλέι οφ στην Α1 Ανδρών. Συγκεκριμένα, από τους «ερυθρόλευκους» επιλέχθηκαν οι Γιώργος Πρίντεζης και Ματ Λοτζέσκι, ενώ από τους «πράσινους» οι Ρόκο Λένι Ούκιτς και Ραμέλ Κάρι.
~* Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο τελικό είχαν περάσει από έλεγχο αντιντόπινγκ οι Ζακ Ράιτ και Στεφάν Λάσμε από τον Παναθηναϊκό και οι Βασίλης Σπανούλης και Σέντρικ Σίμονς από τον Ολυμπιακό.


 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 

~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .-               
~    www.aroma-elladas.gr  ,                            
 ~  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/02-2014.html  , Το αγιάζι στην ενημέρωση Παρασκευή 02 Μαΐου 2014 , Άρωμα  ενημέρωσης για  όλους  μας ,-
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html , Το αγιάζι στην ενημέρωση Σάββατο 03 Μαΐου 2014 .-                                                                                                              
 http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/03-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σαββάτου 03 Μαϊου 2014 .-                                                                
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/18052014.html , Ανακήρυξης Υποψηφίων Δήμων Ν. Μεσσηνίας  για  εκλογές  18/05/2014 , Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 .-                                                                             
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/03-05-2014.html , ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ  , Κυριακή 04 Μαΐου  2014 .-   
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/04-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Μαΐου 2014.-                       
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 05 Μαΐου 2014 .-                                                                            
 ~    http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014.html , Συνδυασμοί και  υποψήφιοι για την Περιφέρεια  Πελοπονήσσου στις  εκλογές  18  και  25  Μαϊου  2014  , Δευτέρα  05 Μαΐου  2014 .    
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-25-2014-18-25-2014-05-2014-83.html  , ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ 18 και  25/05 Συνδυασμοί  και όλοι οι υποψήφιοι Ν. Μεσσηνίας  2014 , ΤΡΙΤΗ  06  ΜΑΪΟΥ  2014.-  
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 06 Μαϊου 2014   .-                                            
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html  , ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ  ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ  ΚΩΝΣ/ΛΕΩΣ διατελέσαντες από  ιδρύσεως Οικ. Πατριαρχείου . Τρίτη  6/5/2014 .-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/07-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 07 Μαΐου 2014  .-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/08-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 08 Μαΐου 2014.-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , ΚΑΒΑΦΗΣ ,  Άρωμα  Επιλογών  Παρασκευή 09 Μαΐου  2014 .-                                                       
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Ενημέρωση - η εφημερίδα μας , Παρασκευή 09 Μαΐου 2014.-         
~    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/05/09-2014.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  09  Μαϊου  2014  .-                                                                                                                          ~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/05/10.html  , Άρωμα ειδήσεων και ενημέρωσης Σάββατο 10 Μαΐου 2014 .-                                         
  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης με ειδήσεις, Κυριακή 11 Μαΐου 2014,     
 ~  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/12-2014.html , Άρωμα ειδήσεων στην ενημέρωση της Δευτέρας 12 Μαΐου 2014  .-                     
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Άρωμα ειδήσεων  και  ενημέρωσης Τρίτη  13  Μαΐου  2014  .-     http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 13 Μαΐου 2014 .-                
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/14-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης ειδήσεων Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 .-                                                   

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 14 Μαΐου 2014  .-                            http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/stamatios-n.html ,   Αυτογραφία 15/05/2014  ,  Αυτογραφία  16 /05/2014                      

http://snsarfara.blogspot.gr/2014/05/15-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  15  Μαΐου  2014 .-    http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/16-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης από Μεσσηνία και Ελλάδα Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 , .-

  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 17 Μαΐου 2014.-
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/17-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης του  Σαββάτου  17  Μαΐου  2014  
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/05/18-2014.html , Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές Κυριακή 18 Μαϊου 2014.-
~
http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/05/18052015-19-2014.html ,  Αυτοδιοικητικές Εκλογές 18/05/2015 Δευτέρα 19 Μαρτίου 2014 .-
~    http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/05/18052014-19-2014.html ,  Δημοτικές Περιφερειακές Εκλογές 18/05/2014 , Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 .-
~     http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/20-2014.html ,   Ενημέρωση με ειδήσεις της ημέρας , Τρίτη 20 Μαΐου 2014 .-             
~      http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/21-2014.html ,      Ενημέρωση και ειδήσεις Τετάρτη 21 Μαΐου 2014  .-                   
~   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη 22  Μαΐου  2014 .-
~    http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/05/22-2014.html , Άρωμα  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  22  Μαϊου  2014  , .-
~  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/05/23-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  23  Μαϊου   2014 .-

~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/05/2014-26-2014.html  , ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-
 
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/05/26-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: