Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας Arfara News 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016 :
~
ΤΗΝΟΣ  2016
Ι. Μ. Αγίας Πελαγίας  Τήνου 
*** Άγιον Όρος: Μυστηριώδης θάνατος επισκέπτη Στην υπό κατάληψη από ζηλωτές μοναχούς, Μονή Εσφιγμένου στο Άγιο Όρος
Νεαρός άντρας, που κατάγονταν από την Καρδίτσα και έμενε στη Σαλαμίνα, έπεσε από ύψος 17 μέτρων από μπαλκόνι στην Μονή Εσφιγμένου, η οποία εδώ και 4 δεκαετίες είναι υπό κατάληψη από ζηλωτές μοναχούς.
Στο υπό κατάληψη μοναστήρι έχουν απομείνει μόλις 25 άτομα, όπως αναφέρει η “νόμιμη αδελφότητα”, που με επικεφαλής τον ηγούμενο Βαρθολομαίο, έχει εγκατασταθεί στις Καρυές.
Η “νέα αδελφότητα” της Μονής Εσφιγμένου εξέδωσε ανακοίνωση για τον μυστηριώδη θάνατο του 32χρονου άνδρα. Σημειώνουν ότι ο εν λόγω άνδρας, είτε κρυβόταν στο Άγιο Όρος από το 2011, είτε είχε εισέλθει παράνομα στην περιοχή. Οι συνθήκες της πτώσης του παραμένουν άγνωστες. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, εκλήθη Σέρβος γιατρός που βρισκόταν για προσκύνημα στην παρακείμενη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου. Οι Εσφιγμενίτες δηλώνουν άγνοια σχετικά με το ποιος κάλεσε τον γιατρό αλλά και σχετικά με το πώς ο νεκρός διεκομίσθη στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή.
“Το πιθανότερο είναι ότι ο θανών ανήκε στους φίλους της κατάληψης που συνηθίζουν να περνούν τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους λάθρα. Συναφώς δεν είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή της σχέσεως του θανόντος με τους καταληψίες, αν τυχόν δηλαδή ήταν επισκέπτης-προσκυνητής ή στενότερος φίλος ή δόκιμος, κλπ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της νόμιμης αδελφότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους”, λίγο πριν ξεψυχήσει ο 32χρονος δήλωσε ότι έπεσε μόνος του από το παράθυρο και ότι επρόκειτο για ατύχημα. Η υπόθεση διερευνάται από τις αρχές.
Η ανακοίνωση της νέας αδελφότητας Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους, αναλυτικά:
“Η Ιερά ημών Μονή γίνεται δέκτης εδώ και ημέρες πληθώρας τηλεφωνημάτων και εκδηλώσεων ενδιαφέροντος πολλών φίλων, αλλά και αγνώστων, για το τραγικό συμβάν της 23ης τρέχοντος μηνός στο υπό κατάληψιν κτηριακό συγκρότημα της Μονής, κατά το οποίο βρήκε αιφνίδιο θάνατο τριανταδυάχρονος συνάνθρωπός μας.
Επειδή εκ των πραγμάτων δημιουργείται σύγχυση, η Ιερά Μονή μας ανακοινώνει τα εξής:
  1. Ενημερωθήκαμε τηλεφωνικώς στις 9:10 το πρωί της 23ης Αυγούστου 2016 από τον διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος Καρυών για τον θάνατο από πτώση ενός ανθρώπου στο υπό κατάληψη κεντρικό κτήριο της Μονής μας, στο οποίο η νόμιμη διοίκηση και η νόμιμη αδελφότητα ως γνωστόν δεν είναι εγκατεστημένες.
  2. Κατά τις περαιτέρω πληροφορίες μας, η πτώση συνέβη στις 03:30 το πρωί της ως άνω ημέρας από την πλευρά της βορείου – θαλασσίας πύλης. Άγνωστο από ποιόν, εκλήθη λαϊκός Σέρβος γιατρός από την παρακείμενη Ιερά Μονή Χιλανδαρίου για να παράσχει υπηρεσίες. Ο νεκρός μεταφέρθηκε, άγνωστο με τι μέσο, στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή.
  3. Από τα τηρούμενα στοιχεία του Γραφείου Προσκυνητών της Ουρανουπόλεως προκύπτει ότι επ’ ονόματι του νεκρού είχε εκδοθεί διαμονητήριο μόνο την 25 Μαρτίου του 2011 και ποτέ άλλοτε. Άρα είτε έκτοτε βρισκόταν συνεχώς στο Άγιον Όρος είτε εισήλθε αργότερα χωρίς διαμονητήριο, δηλαδή παρανόμως. Στη δεύτερη περίπτωση δεν μπορεί να υπολογιστεί ο ακριβής χρόνος εισόδου, το πιθανότερο όμως είναι ότι ο θανών ανήκε στους φίλους της καταλήψεως, που συνηθίζουν να περνούν τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους λάθρα. Συναφώς δεν είναι δυνατή η ακριβής περιγραφή της σχέσεως του θανόντος με τους καταληψίες, αν τυχόν δηλαδή ήταν επισκέπτης-προσκυνητής ή στενότερος φίλος ή δόκιμος κ.λπ.
  4. Η Ιερά Μονή μας ζήτησε και αναμένει τα ακριβή στοιχεία του θανόντος προκειμένου να συντάξει κατά νόμο την ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Η αδελφότητα της Μονής δέεται από καρδίας για τον μεταστάντα και τους οικείους του και εύχεται Κύριος ο Θεός να τους χαρίσει πλουσία παρηγορία”.  Πηγή: ethnos.gr

*** BBC: Γιατί απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στο Αγιο Ορος Με αφορμή την επίσκεψη Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται το Άγιο Όρος προκειμένου να τιμήσει την παρουσία των Ρώσων μοναχών στην περιοχή που μετρά 1.000 χρόνια και το BBC σε ένα εκτενές δημοσίευμά του εξηγεί το λόγο για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών στο σημείο. Όπως σημειώνει μάλιστα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μία τέτοια απαγόρευση.
Πρόσβαση στο Άγιο Όρος έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και μόλις 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα. Κάθε ένας επισκέπτης πρέπει να παρουσιάσει το διαβατήριο του πριν εισέλθει στην περιοχή όπου δεν του επιτρέπεται να παραμείνει για περισσότερες από 3 ημέρες.
Η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια και έτσι είναι αναγκασμένες να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές. Στο βρετανικό Μέσο μιλάει ο Δρ. Γκράχαμ Σπικ ο οποίος εξηγεί ότι σε έγγραφο του 10ου αιώνα εμφανίζεται μία απαγόρευση για την είσοδο θηλυκών ζώων στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις γυναίκες καθώς όπως εξηγεί «όλοι γνώριζαν ότι οι γυναίκες δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν σε μοναστήρια αντρών». Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος, σημειώνει, για να εξασφαλιστεί η αγαμία. Το στοιχείο όμως που κάνει το Άγιο Όρος να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι ολόκληρη η περιοχή θεωρείται μοναστήρι.
Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για τον οποία απαγορεύεται η παρουσία των γυναικών. «Μία από τις παραδόσεις αναφέρει ότι η Παρθένος Μαρία ξέφυγε από την πορεία της όταν προσπαθούσε να πλεύσει προς την Κύπρο και έφτασε στο βουνό Άθως. Και της άρεσε τόσο πολύ που προσευχήθηκε στο γιο της ότι θα πρέπει να της ανήκει και εκείνος συμφώνησε», αναφέρει ο Σπικ. «Ακόμα αποκαλείται ο κήπος της Μητέρας του Θεού, είναι αφιερωμένος στη δόξα της, και εκείνη μόνη εκπροσωπεί το φύλο στο Άγιο Όρος», συνεχίζει. Οι μόνες που εξαιρούνται από την απαγόρευση είναι οι γάτες, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους. Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση όσον αφορά στα άγρια ζώα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.
«Ο κανόνας είναι και πάντα ήταν ότι οι άντρες πρέπει να είναι ικανοί να μεγαλώσουν γενειάδα αν πρόκειται να πάνε στον Άθω και ίσχυε μία απαγόρευση για τους ευνούχους και τα αγόρια κατά τη Βυζαντινή περίοδο», λέει ο Σπικ. Ο λόγος ήταν ότι μία γυναίκα θα μπορούσε να υποδυθεί ότι είναι κάτι από τα δύο παραπάνω.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι τα αγόρια συχνά έρχονται αν συνοδεύονται από έναν ενήλικο -συνήθως τον πάτερα τους – και έχω δει παιδιά ακόμα και 10 ετών. Και οι μοναχοί απολαμβάνουν πολύ την παρουσία τους. Στην πραγματικότητα τους αρέσει να έχουν αγόρια γύρω», λέει ο Σπικ.

*** «Λαυράκι» απατεώνων από τη Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας 
Δράση σε όλη τη Πελοπόννησο, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είχαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν και με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και οι οποίες εξαπατούσαν πολίτες, έχοντας καταφέρει να αποσπάσουν χρήματα ή αντικείμενα, συνολικά αξίας 444.000 ευρώ!
Στη Μεσσηνία, σε διάστημα περίπου 20 ημερών, διαπιστώθηκαν 22 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 19 απόπειρες απάτης και 3 τετελεσμένες.
Τις ομάδες των απατεώνων, αποκάλυψε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια των ερευνών και των παρακολουθήσεων που έκανε για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά σε Μεσσηνία, Άρτα και Κόρινθο.
Την υπόθεση πήρε και ολοκλήρωσε το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, σχηματίζοντας δικογραφία για 35 άτομα, από τα οποία τα 32 είναι ημεδαποί, ηλικίας από 19 έως 64 ετών και τα 3 είναι αλλοδαποί, υπήκοοι Ουκρανίας, Αλβανίας, Νιγηρίας ή Ρουάντας.
  Και αγόραζαν και πωλούσαν
Συνολικά, το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου, εξιχνίασε 59 περιπτώσεις απάτης και απόπειρων απάτης, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας.
Σε βάρος των 35 ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία, εκβίαση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς τους.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τρόπο προσέγγισης, εξαπατούσαν άτομα, παραθέτοντάς τους ψευδή στοιχεία ως αληθή, με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Συγκεκριμένα, οι δράστες είτε επικοινωνούσαν με πολίτες που πωλούσαν φορτηγά οχήματα, μηχανήματα έργων και λοιπά εμπορεύματα ή αγροτικά προϊόντα  και με το πρόσχημα της αγοράς, τους αποσπούσαν τα αντικείμενα, αφού πρώτα τους απέστελλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πλαστά αποδεικτικά καταθέσεων των συμφωνηθέντων χρηματικών ποσών, πείθοντάς τους έτσι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σε άλλες περιπτώσεις αναρτούσαν στο διαδίκτυο ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων, απαιτώντας την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, από τους υποψήφιους αγοραστές,  ενός ποσού ως προκαταβολή.
Τα αντικείμενα που αποσπούσαν με τον τρόπο αυτό, στη συνέχεια τα διέθεταν στην αγορά, παραθέτοντας στους αγοραστές τους ψευδή στοιχεία ως αληθή, ως προς την νομιμότητα κατοχής των αντικειμένων.
  Μισό εκατομμύριο ευρώ
Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, εξακριβώθηκε ότι τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, δρούσαν τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του έτους 2016 έως και 14.7.2016, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.
Από την εγκληματική τους δράση, είχαν αποσπάσει φορτηγά οχήματα, μηχανήματα έργων, χρήματα και λοιπά εμπορεύματα ή αγροτικά προϊόντα, που η συνολική τους αξία ανέρχεται στις 444.400 ευρώ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους.
Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Οικισμός Καστάνιας: «Ανεκμετάλλευτος θρησκευτικός πλούτος»
Η βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Europa Nostra της αποκατάστασης της βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται στην Καστάνια της Μάνης, αποτέλεσε την αφορμή για να γίνει περαιτέρω γνωστό το συγκεκριμένο χωριό.
Κάλλιστα, θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή γι' αυτό που συνεχώς λέμε, αλλά επί της ουσίας τίποτα δεν κάνουμε, την  ανάπτυξη, δηλαδή,  του θρησκευτικού τουρισμού στη Μεσσηνία.
Το συμπέρασμα είναι κοινό. Οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός και στην περιοχή μας είναι τεράστιες. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο τζίρος του, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνά ετησίως τα 15 δισ. ευρώ και η Ελλάδα δεν έχει παρά να διεκδικήσει ένα μερίδιό του εν μέσω κρίσης. Το μόνο που απομένει είναι ένα σχέδιο δράσης από την Περιφέρεια και τους δήμους της Μεσσηνίας. Αλλά φαίνεται ότι θα περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα.
  Ο ναός του Αγίου Πέτρου
28agios petros-1.jpg
 Όπως διαβάζουμε στο σχετικό έντυπο που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υπό την επίβλεψη της οποίας πραγματοποιήθηκε το έργο, το μνημείο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα δομοστατικά και οικοδομικά προβλήματα. Η αποκατάσταση έγινε ανάμεσα στα έτη 2013 και 2014 (για την ακρίβεια σε χρονικό διάστημα 16 μηνών) με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) της Ελληνικής Εταιρείας και συντονισμό της τέως διευθύντριας της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά.
Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 447.400 ευρώ και καλύφθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου. Το τεχνικό κομμάτι του έργου ανέλαβε η εταιρεία Μνημειοτεχνική ΕΠΕ υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονος και μέλους του ΣΑΚ Σταύρου Μαμαλούκου και του αρχαιολόγου της 26ης ΕΒΑ, Μιχάλη Κάππα. Η συντήρηση των τοιχογραφιών του μνημείου πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Μουστάκη, συντηρητή Έργων Τέχνης.
  Η Καστάνια
  28agios petros-2.jpg
  Η Καστάνια ή Καστανέα ή Μεγάλη Καστάνια αποτελεί έναν οπό τους παλαιότερους και γραφικότερους ορεινούς οικισμούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 560 μέτρων, κάτω από την κορυφή Μαυροβούνα του Ταΰγετου, 15 χιλιόμετρα από την Καρδαμύλη. Το χωριό παραμένει αθέατο ακόμη κι από κοντά, κτισμένο ανάμεσα σε τρεις πλαγιές του Ταΰγετου, σε φυσικά οχυρή τοποθεσία, με λίγους και στενούς δρόμους πρόσβασης.
Στην Καστάνια δεσπόζει το πενταώροφο πυργοσυγκρότημα του καπετάν Ντουράκη (ή Δουράκη) που παρείχε καταφύγιο στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών (1803-1806), πριν τη μετάβασή του, το 1806, στην Ελαφόνησο. Μάλιστα, όπως λένε οι κάτοικοι, κάποιοι πήγαν να δώσουν στον Κολοκοτρώνη να πιεί το κώνειο, αλλά πρόλαβε και διέφυγε.
Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της Καστάνιας είναι οι λίθινες στέγες των σπιτιών, από πλάκες στο χρώμα της φυσικής πέτρας της περιοχής, ενώ σημείο αναφοράς, ιδίως τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί η  βρύση με τις πελώριες καρυδιές, στην πλατεία του χωριού.
  Βυζαντινές εκκλησίες
28agios nikolaos-1.jpg
 Από όλα τα χωριά της Μάνης, η Καστάνια έχει τις περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες κοσμούνται από έξοχο αγιογραφικό υλικό. Οι πιο αξιόλογες  από αυτές είναι ο Άγιος Γεώργιος (13ος  αι.) στην είσοδο του χωριού, οι Άγιοι Απόστολοι, ο Άγιος Πέτρος (12ος αι.), ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος (11ος-12ος αι.), ο Άγιος Νικόλαος Τρικάμπανος(13ος-14ος αι.), η προστάτης του χωριού Παναγία και η ανακαινισμένη Κοίμηση της Θεοτόκου (11ος  αι.) στην πλατεία, που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο με δοξολογία και πανηγύρι.
Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν διάσπαρτοι στην ευρύτερη περιοχή 44 ναοί εκ των οποίων οι 10 σώζονται ως τις μέρες μας. Συνολικά στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες του 12ου, 13ου και 14ου αιώνα και η μία από τις δύο διώροφες χριστιανικές εκκλησίες της Ευρώπης!
  Λυκούργος Καρολεμέας
 28likourgos.jpg
  Ο Λυκούργος Καρολεμέας, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Bookmark, στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, μας μίλησε, χθες, για το χωριό του. Φυσικά, αναφέρθηκε στις δεκάδες εκκλησίες που βρίσκονται εκεί, αλλά θυμήθηκε και τα βράδυα που κοιμόταν στις σκαφίδες σκεπασμένες με κουρελούδες, έχοντας ως συντροφιά του τα πλατάνια και σκεπή τις καστανιές του χωριού.
Για όσους πιστεύουν ότι ο θρησκευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα πολιτιστικό στοιχείο για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας, ιδού η Ρόδος, ιδού και το Πήδημα…

***  Ανάγκη αλλαγών στους συκεώνες της Μεσσηνίας για να μην εγκαταλειφθεί η παραγωγή 
Μέτρια χαρακτηρίζεται η παραγωγή σύκων που αναμένεται τη φετινή χρονιά στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών φέτος η παραγωγή σύκων δεν είναι αυτή που αρχικά αναμένονταν, δεδομένου ότι η ανομβρία του χειμώνα δεν βοήθησε σε αύξηση της παραγωγής.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το ύψος της παραγωγής θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με παραγωγούς, σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι συκοπαραγωγοί της Λακωνίας καθώς εκεί οι επιπτώσεις της ανομβρίας του χειμώνα είναι ακόμα μεγαλύτερες σε σχέση με τη Μεσσηνία.
Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα στην παραγωγή, οι τελευταίες δημόσιες επισημάνσεις του προέδρου της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτη Παπαγεωργίου ακούγονται ως μια ηχηρή προειδοποίηση για το μέλλον του προϊόντος.
Στην πρόσφατη γιορτή στο Πολύλοφο τόνισε χαρακτηριστικά: «Ενώ οι αγορές, όχι απλά ζητούν, αλλά πιέζουν για να βρουν σύκα από τη Μεσσηνία, η συκοπαραγωγή στην περιοχή μας χρόνο με το χρόνο φθίνει, τόσο σε όγκο παραγωγής όσο δυστυχώς και σε ποιότητα».
Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Παπαγεωργίου προειδοποιούσε για το προϊόν. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι τα νέα χωράφια έχουν υψηλή απόδοση, που μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο, με την εξεύρεση νέων εδαφών να μην είναι εύκολη -όπως και η αγρανάπαυση των καλλιεργουμένων-, η παραγωγή στη χώρα μας περιορίστηκε και μετά βίας φτάνει τους 3.000 τόνους σύκων ετησίως. Κι αυτό, όταν η Τουρκία παράγει 50.000-60.000 τόνους και κατέχει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά!
Περιοχές που παλαιότερα διακρίνονταν για τη συκοπαραγωγή, όπως η Άνω Μεσσηνία, βρίσκονται εκτός καλλιέργειας και σήμερα το 80% των δέντρων είναι συγκεντρωμένο εντός των ορίων του Δήμου Μεσσήνης.
Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να ασχοληθούν με τη δυναμική αυτή καλλιέργεια, ώστε και οι ίδιοι να αποκτήσουν αξιόλογο εισόδημα και η Ελλάδα να διατηρηθεί στον παγκόσμιο χάρτη του προϊόντος.
Γενικά, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ εκτίμησε ότι λείπει η στρατηγική από κρατικής πλευράς για τη γεωργία. «Όλοι έχουν φυτέψει ελιές» δήλωσε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι οι προτάσεις της ΣΥΚΙΚΗΣ για αναδιάρθρωση καλλιεργειών δεν έχουν εισακουστεί από την κεντρική εξουσία.
Στην εκδήλωση, που αναφέρουμε, συμπλήρωσε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των γερασμένων συκεώνων, αλλά και έργα άρδευσης, τότε δε θα αργήσει ο καιρός που και οι ξένες αγορές θα χαθούν και δε θα υπάρχει συκιά στην περιοχή μας!
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Τουρνουά δηλωτής και τάβλι στο Καλό Νερό 
 
Τουρνουά δηλωτής και τάβλι διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες στο Καλό Νερό μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Καλονεριτών.
 Δύο μέρες, στον προαύλιο χώρο της έδρας του συλλόγου σε κτήριο του ΟΣΕ, δίπλα στο Σταθμό, το οποίο έχει ανακαινίσει και έχει διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο του, Καλονερίτες και επισκέπτες της περιοχής, έπαιξαν και χάρηκαν. Εκεί, βεβαίως, ήταν και o πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ., όπου είχαν την ευκαιρία, παράλληλα με τα παιχνίδια, να συζητήσουν θέματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.  Η.Γ.

***  Υγειονομική…βόμβα στη Σκάλα Οιχαλίας
Σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου" η Δημοτική Αρχή, η οποία δεν παρεμβαίνει στο θέμα
 Σε μια σειρά από ρεπορτάζ το "Θάρρος" έχει αναδείξει σε όλη του την έκταση το πρόβλημα που υπάρχει στη Σκάλα του Δήμου Οιχαλίας. Ειδικότερα, της σύνδεσης αγωγών αποχέτευσης με αγωγούς ομβρίων και για τα απόβλητα που καταλήγουν στον ποταμό Δεσπότη της περιοχής.
 Αποτέλεσμα των παραπάνω πρακτικών είναι στην 7η Επαρχιακή Οδό να κυριαρχεί όχι το φυσικό τοπίο, αλλά μια έντονη δυσοσμία. Κι όλα αυτά έχουν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μάλιστα, πέρυσι, τον Ιούλιο η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, με έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, επέστησε την προσοχή στο Δήμο Οιχαλίας, αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της Σκάλας.
Πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση εποπτών δημόσιας υγείας στον υπόγειο αγωγό ομβρίων στη Σκάλα, καθώς από τα φρεάτια του αγωγού αναδυόταν έντονη δυσοσμία. Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο της αντιπεριφερειάρχη, πως διαπιστώθηκε ότι:
Κατάστημα διέθετε τα λύματα στον αγωγό ομβρίων. Τουλάχιστον 3 οικίες διέθεταν στον αγωγό ομβρίων τα ακάθαρτα νερά από τους νεροχύτες. Αποδέκτης του αγωγού ομβρίων της Σκάλας είναι ο ποταμός Δεσπότης και στο έγγραφο σημειώνεται ότι έχει διαπιστωθεί σε αυτόν έντονη μόλυνση με απόβλητα περιττωματικής προέλευσης.
 Ιδιαίτερα δε, επισημαίνεται από την αντιπεριφερειάρχη προς το Δήμο Οιχαλίας ότι δεν είχε ενημερώσει για τις ενέργειες που έχει κάνει και του ζητά να διακόψει άμεσα όλες τις παράνομες συνδέσεις με τον αγωγό. Aπό τους κατοίκους δε, ζητά να προβούν άμεσα στη σύνδεση όλων των ακάθαρτων νερών μέσω κλειστών αγωγών με τον βόθρο τους.
 Θα πίστευε κάποιος ότι μετά και τις διαπιστώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών η κατάσταση θα έβαινε προς εξομάλυνση. Τουναντίον. Η γυναίκα που προέβη στις καταγγελίες, πρόσφατα, δέχτηκε φραστική επίθεση και ξυλοδαρμό. Μάλιστα, αν δεν επενέβαινε στο επεισόδιο ο σύζυγός της, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλον θα είχε η καταγγέλλουσα.
Από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή, η οποία έχει και την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η κάτοικος της περιοχής προχώρησε σε έγγραφη αναφορά προς την Διεύθυνση Υγείας. Στην απόφασή της αυτή δε, σημειώνει ότι θα προχωρήσει σε όλες τις δέουσες νομικές ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η όχληση στην περιοχή.
Στο απαντητικό έγγραφό της η Διεύθυνση Υγείας ενημερώνει για τις ευθύνες του δήμου, αλλά και για κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς τον Εισαγγελέα. Προσθέτει, δε, ότι στον έλεγχο που έκανε σε συγκεκριμένο καφενείο δεν διαπίστωσε καμία παρανομία.
"Κατόπιν αυτών, για το ανωτέρω θέμα η Υπηρεσία μας έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της για έλεγχο στην περιοχή και θα πρέπει ο Δήμος Οιχαλίας να προβεί σε διακοπή, τυχόν παράνομων συνδέσεων, όπως προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα του 2006", καταλήγει η Διεύθυνση Υγείας. \  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Εκδήλωση για τον Αττίκ στη «Μπουκαδούρα»
Το πολιτιστικό στέκι ''Μπουκαδούρα'' (πάρκο Λιμενικού Καλαμάτας), οργανώνει εκδήλωση αύριο Δευτέρα στις 8.00 το βράδυ για το μουσικοσυνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Αττίκ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί σχετικό βίντεο, ενώ ο Τάκης Λουκαρέας θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του μουσικοσυνθέτη.

*** Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Καλαμάτα
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου οργανώνει εκδήλωση-παρουσιάση στην  Καλαμάτα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 7.00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «Horizon Blu» (Ναυαρίνου 217).
Κατά τη διάρκεια της  εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση από τον συντοπίτη μας και Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κώστα Γουλιάμο, με αναφορά στα προγράμματα σπουδών, στο κόστος σπουδών, στη στέγαση των φοιτητών, στη διαδικασία εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο, στις συνεργασίες του προγράμματος Erasmus με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, στα ερευνητικά προγράμματα, αλλά και στις διεθνείς αναγνωρίσεις του Πανεπιστημίου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και το αναδεικνύουν ως ένα διεθνούς κύρους περιφερειακό Πανεπιστήμιο.
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι επίσημα εγγεγραμμένο στο μητρώο Πανεπιστημίων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και προσφέρει πλήρως αναγνωρισμένα προγράμματα Πτυχιακού (Bachelor Degree), Μεταπτυχιακού (Master Degree) και Διδακτορικού (Ph.D) επιπέδου.
Ανήκει στο μεγαλύτερο Διεθνή Πανεπιστημιακό Οργανισμό Laureate International Universities, o οποίος περιλαμβάνει 80 Πανεπιστήμια που λειτουργούν σε 28 χώρες, με σύνολο 1.000.000 φοιτητές.
 Είναι το μοναδικό Ίδρυμα σε Κύπρο και Ελλάδα που έχει αξιολογηθεί  από τον  κορυφαίο ανεξάρτητο  διεθνή οργανισμό πανεπιστημιακών αξιολογήσεων QS Top Universities (QS Stars™).  Ο δείκτης αξιολόγησης  της QS Top Universities βάζει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με τα καλύτερα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου με τον υψηλότερο δείκτη 5 αστέρων  στους τομείς της Διδασκαλίας,  των Εγκαταστάσεων/ Υποδομών, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.
Σημαντική επιτυχία αποτυπώθηκε για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο U-Multirank, το σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για τη  διεθνή κατάταξη πανεπιστημίων και άλλων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα, στους στρατηγικούς στόχους που είχε θέσει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου για ποιότητα και αριστεία στους νευραλγικούς τομείς για το διεθνή προσανατολισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας  κατετάγη στις περισσότερες  από τις επιμέρους κατηγορίες των εν λόγω πτυχών του U-Multirank σε θέσεις με το υψηλότερο πρόσημο.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΟΑΤΑΠ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ομοταγές προς τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και οι πτυχιούχοι του έχουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα.
Έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων: 26 Σεπτεμβρίου 2016.
Πληροφορίες: Tηλ: 00357-22713000, email: admit@euc.ac.cy

 *** Σύγκρουση οχημάτων σε διασταύρωση καρμανιόλα (φωτογραφίες) 
 
Δύο οχήματα συγκρούστηκαν στη διασταύρωση των οδών Παλαιολόγου και Μαυρομιχάλη. Το ατύχημα συνέβη όταν όχημα παραβίασε το Stop, ενώ μια επιβάτης τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε προληπτικά στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι γείτονες διαμαρτυρήθηκαν για ακόμα μια φορά ότι στο σημείο πρέπει να παρθούν μέτρα αφού σχεδόν καθημερινά συμβαίνουν τροχαία εκεί, ενώ έχει σημειωθεί και θανατηφόρο.

***  Ευαισθητοποίηση για την αναπηρία στην Καλαμάτα
Επικοινωνιακά η Δημοτική Αρχή παίρνει πολύ καλό βαθμό. Μέσω της συμμετοχής της σε διάφορες σποραδικές δράσεις προσπαθεί να μας πείσει ότι η πολιτική της απέναντι στα άτομα με αναπηρία είναι ό,τι το καλύτερο μπορεί να κάνει ένας Δήμος. Δεν έχει σημασία που, κατά καιρούς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα ρεπορτάζ που υποστηρίζουν το αντίθετο. Η λογική της είναι ότι "πες, πες κάτι θα μείνει".
Τελευταία της απόφαση. Μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε ο Δήμος Καλαμάτας για τα ΑΜΕΑ καθώς πλέον καλούνται να πληρώνουν στο δημοτικό πάρκινγκ του Νέδοντα! Το νέο… σύστημα έφερε αλλαγές και πλέον τα ΑΜΕΑ θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο για να μπορέσουν να εισέλθουν στο χώρο και να σταθμεύσουν τα οχήματά τους.
Από την άλλη, το Δημαρχείο επισκέφθηκαν, προχθές και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο μέλη της οργανωτικής ομάδας της πρωτοβουλίας Wheeling2help II, παρουσία των αντιδημάρχων Παναγιώτη Γιαννόπουλου και Δημήτρη Βεργοπούλου, καθώς και του Προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκου Μπασακίδη.
Ο Ηλίας Καλφακάκος και η Κωνσταντίνα Θεοδωρόπουλου ανέφεραν στο δήμαρχο ότι η σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αναπηρία που αφορά στην κίνηση, στην όραση, στην ομιλία και στην ακοή.
Για την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε αυτό το θέμα, ποδηλάτες που συμμετέχουν στη δράση Wheeling2help II θα διανύσουν 1.700 χιλιόμετρα, περνώντας από 20 πόλεις, με αφετηρία την Κωνσταντινούπολη και τερματισμό στο Ηράκλειο Κρήτης. Πέραν αυτού, σκοπός τους είναι και να κατορθώσουν να προμηθευτούν 100 αναπηρικά αμαξίδια νοσοκομειακού τύπου, για ανθρώπους που τα χρειάζονται (θα διατεθούν 5 ανά πόλη).
Η Καλαμάτα θα υποδεχθεί τους συμμετέχοντες το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης πολιτισμού, αθλητισμού και εθελοντισμού. Στην Κεντρική Πλατεία - Βασιλέως Γεωργίου, πέραν της υποδοχής όσων μετέχουν στην ποδηλασία του Wheeling2help II, θα πραγματοποιηθούν ορισμένες βιωματικές δράσεις, ώστε το κοινό να μπορέσει να αντιληφθεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, θα διεξαχθεί και εθελοντική αιμοδοσία.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα υποστηρίξει έμπρακτα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, αυτή την πρωτοβουλία. Α.Π.

*** «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας και παράδοσης
Φως πολιτισμού, ιστορίας, κουλτούρας φωτίζει από χθες την Τριφυλία και την Πελοπόννησο ολόκληρη, με τη διεξαγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες».
Η έναρξη του Φεστιβάλ, που αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου και διοργανώνεται από το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, την Κοινωφελή Επιχείρηση και το Δήμο Τριφυλίας, κηρύχθηκε προχθές το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, δίπλα από το Κάστρο των Γιγάντων, στην ιστορική Αρκαδιά! Εκεί, με μια σεμνή αλλά λαμπερή εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι αποστολές που συμμετέχουν, από το Εκουαδόρ, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Πολωνία, τη Νότια Κορέα και, βεβαίως, ο ΜΕΣΚ!
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε πως «ο Οδυσσέας Ελύτης, ο ιδεολόγος του Ελληνισμού, θέλοντας να προσδιορίσει αυτό που είναι Ελλάδα, γράφει “περπατώ βλέποντας χρόνους πολλούς πίσω απ’ το κάλυμμα της συνήθειας. Φορτωμένος με τόνους ανέμων, τσουβάλια Αυγούστων και καλαθούνες ανθέων. Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Τη πολύ μικρή και πολύ μεγάλη συνάμα, όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο… Σας καλωσορίζω στην ευγενή και ανήσυχη, την ιδιαίτερη και μοναδική, την ελκυστική και φιλόξενη, μα κι απέραντα γοητευτική, Τριφυλία!»
Από την πλευρά της, η δραστήρια πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, σημείωσε ότι «παράδοση δεν είναι η διατήρηση της σπίθας, αλλά η μεταφορά της φλόγας! Υπάρχουν σημάδια στο δρόμο μας και σημάδια στην ψυχή μας. Τα πρώτα μάς καθοδηγούν πού να πάμε. Τα δεύτερα, όμως, μας υπενθυμίζουν από πού ερχόμαστε. Η παράδοση είναι παρθένα στις αναποδιές των καιρών και ο πολιτισμός είναι, από γεννησιμιού του, δραπέτης. Γεννιέται δραπετεύοντας απ’ τη μήτρα της χώρας που τον δημιούργησε και ζει δραπετεύοντας απ’ όλα τα γεωγραφικά σύνορα.
Ο ΜΕΣΚ, εδώ και χρόνια, ιδιωτεύει ως μεσίτης πόθων και προξενητής ονείρων! Προσπαθώντας, κάθε φορά, όχι μόνο να στοχεύει καλά, αλλά και να τεντώνει το τόξο με όλη του τη δύναμη. Για το ΜΕΣΚ, σκοπός της οργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Παράδοσης είναι η προαγωγή αξιών, όπως η συναδέλφωση των λαών, η ενδυνάμωση της φιλίας, της ειρήνης, η εξάλειψη των διακρίσεων, του ρατσισμού και του φανατισμού, αλλά και η συνεργασία των λαών για την επίλυση κοινών προβλημάτων με κοινές δράσεις, όπως είναι η διάδοση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων…».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Γιάννης Κατσούλας, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες, δηλώνοντας τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση «ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος στο Δήμο μας» και κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ.
Κατά την παρουσίαση προβλήθηκαν βίντεο με την ιστορία, τις ομορφιές, τον πολιτισμό, την παράδοση των χωρών, καθώς με τη δράση των Συλλόγων, ενώ παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί.
Μετά τις παρουσιάσεις των αποστολών, στα καταστήματα της ιστορικής Αρκαδιάς προσφέρθηκε παραδοσιακό δείπνο, με πολυπολιτισμικό γλέντι, όπου όλοι ήταν ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ και την παρουσία τους στην Τριφυλία.
Η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί απόψε στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. Την Κυριακή το πρωί, στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, θα γίνει ανταλλαγή δώρων των διοργανωτών και των εκπροσώπων των συγκροτημάτων που συμμετέχουν.
Χθες δόθηκε παράσταση στο Κοπανάκι, την Κυριακή το βράδυ στα Φιλιατρά και τη Δευτέρα στους Γαργαλιάνους, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης.
Σημειώνεται πως στο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης από την Ελλάδα συμμετέχουν, εκτός από το ΜΕΣΚ, το Λύκειο των Ελληνίδων – Παράρτημα Δράμας, ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορώνης, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων και ο Σύλλογος Γυναικών Κοπανακίου «Καλλιπάτειρα»! 

*** Γαργαλιάνοι: 60χρονος καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση 13χρονης  
Συγκλονισμένη είναι τις τελευταίες μέρες η τοπική κοινωνία των Γαργαλιάνων από τη σοκαριστική είδηση της καταγγελίας 60χρονου για σεξουαλική παρενόχληση 13χρονης. Σύμφωνα με την καταγγελία, που έκαναν την Παρασκευή στο Α.Τ. Γαργαλιάνων οι Βούλγαροι γονείς του ανήλικου κοριτσιού, ο 60χρονος, επίσης Βουλγάρικης καταγωγής, φέρεται πως παρενόχλησε σεξουαλικά τη 13χρονη κόρη τους την Τρίτη 23 Αυγούστου. Άνδρες του Α.Τ. Γαργαλιάνων προσήγαγαν τον 60χρονο και σχηματίζεται δικογραφία η οποία θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας.
Η αστυνομία ερευνά την πολύ σοβαρή καταγγελία για την οποία ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία καθώς όταν έγινε η καταγγελία στην αστυνομία είχε παρέλθει ο χρόνος για τη διαδικασία του αυτοφώρου.

*** Διευθύντρια δημοτικού δημιούργησε ένα διαδικτυακό «κυνήγι» βιβλίων αντί Πόκεμον
Έμπνευση σε μία διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Βέλγιο έδωσε η παγκόσμια φρενίτιδα για το Pokemon Go.
Η εκπαιδευτικός δημιούργησε ένα διαδικτυακό «κυνήγι» βιβλίων, αντί για το «κυνήγι» των «τεράτων τσέπης» του παιχνιδιού επαυξημένης πραγματικότητας.
Ενώ οι παίκτες του Pokemon Go χρησιμοποιούν το GPS μιας κινητής συσκευής και την κάμερά της για να εντοπίζουν τα εικονικά πλάσματα που βρίσκονται κρυμμένα στην πόλη, η εκδοχή της Αβελίν Γκρεγκουάρ παίζεται μέσω μιας ομάδας στο Facebook που ονομάζεται «Chasseurs de livres» (Κυνηγοί Βιβλίων).
Οι παίκτες αναρτούν φωτογραφίες και στοιχεία για το μέρος στο οποίο έχουν κρύψει κάποιο βιβλίο και οι συμπαίκτες τους ψάχνουν να το «ανακαλύψουν», ενώ μόλις κάποιος ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου που βρήκε, το «απελευθερώνει» ξανά στη φύση.
«Όπως τακτοποιούσα τη βιβλιοθήκη μου, συνειδητοποίησα ότι δεν είχα αρκετό χώρο για όλα μου τα βιβλία. Καθώς είχα παίξει Pokemon Go με τα παιδιά μου, μου ήρθε η ιδέα να “απελευθερώσω” τα βιβλία στη φύση», δήλωσε η κ. Γκρεγκουάρ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Αν και το κυνήγι του θησαυρού με βιβλία ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ήδη περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην ομάδα της κ. Γκρεγκουάρ στο Facebook.
Τα κρυμμένα βιβλία τοποθετούνται σε διάφορες πόλεις και στην ύπαιθρο του Βελγίου, συχνά τυλιγμένα με πλαστικό για να προφυλάσσονται από τη βροχή.
Ήδη, η κ. Γκρεγκουάρ σκέφτεται να εξελίξει περαιτέρω την ιδέα της, δημιουργώντας μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
naftemporiki.gr

*** Χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
Εκτός του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, μένουν 36.769 παιδιά, τα οποία είναι αμφίβολο αν βρουν θέσεις στους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Μετά την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2016-2017, έγινε φανερό ότι οι πόροι που είχαν προβλεφθεί δεν επαρκούν, αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην "Καθημερινή".
 Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «φέτος υπέβαλαν αίτηση οι γονείς 121.569 παιδιών, οι αιτήσεις σημείωσαν σημαντική αύξηση, ενώ στο πρόγραμμα τελικά εντάχθηκαν 84.800 παιδιά. Τα οριστικά αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στη σελίδα της ΕΕΤΑΑ (eetaa.gr), ωστόσο η σελίδα παρουσιάζει κάποια προβλήματα λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας.
Τα υπόλοιπα παιδιά θα πρέπει να αναμένουν να κατανεμηθούν οι δικαιούχοι ΕΣΠΑ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στη συνέχεια να κατευθυνθούν στις δομές που θα υπάρχουν κενές θέσεις.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επισήμανε την ανάγκη στήριξης των δημοτικών δομών, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών. "Δυστυχώς και φέτος, η έλλειψη των απαιτούμενων πόρων οδήγησε ουσιαστικά εκτός δομών αρκετές χιλιάδες παιδιά που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, γεγονός το οποίο οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, που έκαναν λόγο για έγκριση πλήρους χρηματοδότησης του προγράμματος. Αποδείχθηκε για άλλη μία φορά στην πράξη ότι τα μεγάλα λόγια, πως θα απορροφηθούν στις δομές όλα τα παιδιά, ήταν κενό γράμμα.
Η κυβέρνηση οφείλει να επανορθώσει αυξάνοντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τη διασφάλιση όλων των οικογενειών που μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης».

***  Σεισμική δόνηση ανατολικά της Εύβοιας αναστάτωσε την Αττική 
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε την Αττική το απόγευμα της Παρασκευής λίγο πριν τις 5. Ο σεισμός είχε επίκεντρο το Αιγαίο, ανατολικά της Εύβοιας και νότια της Σκύρου. 

*** Δε θα πίνουμε ούτε καφέ της παρηγοριάς με αύξηση έως 70%
Ο νέος φόρος που έρχεται στον καφέ από 1/1/2017 είναι ένα ακόμα δείγμα αδικίας προς τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες.  Κάποιος, δικαιολογημένα θα πει: είναι ο μόνες αυξήσεις; Όχι βέβαια, αλλά οι συγκεκριμένες αυξήσεις χτυπάνε την καρδιά της καθημερινότητας, των πιο αδύναμων στρωμάτων. Γιατί το καφεδάκι όπως το λένε οι περισσότεροι είναι ένα λαϊκό είδος πρώτης ανάγκης.
  Αν αναλογιστούμε ότι το μέτρο, δηλαδή o νέος φόρος στον καφέ, είναι ελληνικής έμπνευσης, τότε μάλλον... έγινε εκ παραδρομής. Γατί βάσει του νέου φόρου, η τιμή του ελληνικού ως πρώτη ύλη φτάνει και το 100% ενώ το κόστος ως τελικό προϊόν μπορεί να φτάνει το 70%!
  Δεν είναι τυχαία τα νούμερα. Είναι τα πραγματικά νούμερα. Και με αυτά τα στοιχεία δύο είναι τα δεδομένα: Δεν θα έχουμε λεφτά να πιούμε ούτε τον καφέ της παρηγοριάς και σίγουρα μάλλον θα δυσκολευτούν να πάνε στα καφενεία των περιφερειών τους οι βουλευτές! Κα τούτο διότι δεν μπορείς να λειτουργείς με τιμωρητική σκληρότητα στην καθημερινότητα των ασθενέστερων και μετά να τους ζητάς να σε στηρίξουν.
  Η κοινωνική ευαισθησία φαίνεται κυρίως στο σεβασμό των μικρών καθημερινών συνηθειών των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Και ο νέος φόρος που ήδη ψηφίστηκε με νόμο μάλλον πρέπει να αναθεωρηθεί σύντομα. Πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί...

***Τουρκία: Έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα στο Τζιζρέ, αναφορές για νεκρούς
Έκρηξη συγκλόνισε το Τζιζρέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας τα ξημερώματα της Παρασκευής, πλήττοντας όπως όλα δείχνουν τα κεντρικά της τοπικής αστυνομίας.
Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον εννέα νεκρούς και 64 τραυματίες, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το Reuters.
Πλάνα στην τουρκική τηλεόραση έδειχναν ασθενοφόρα να συρρέουν στο σημείο, από το οποίο είχε υψωθεί στήλη καπνού.
Τα αίτια της έκρηξης δεν είναι διαπιστωμένα, όμως στην περιοχή δεν είναι σπάνιες βομβιστικές επιθέσεις με στόχο την αστυνομία ή τις ένοπλες δυνάμεις.
Το Τζιζρέ είναι μεταξύ των περιοχών της Τουρκίας που η πλειονότητα του πληθυσμού είναι Κούρδοι. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα τόσο με τη Συρία όσο και με το Ιράκ.  Newsroom ΔΟΛ

*** Γερμανικές αποζημιώσεις: Ποιος φοβάται την αλήθεια;
«Και τώρα δεν τρέφουμε μόνο τα στρατεύματα κατοχής, δεν πληρώνουμε μόνο τα γλέντια τους, τα μεθύσια τους, τα όργιά τους με τα κορίτσια μας και τις αδερφές μας, όλη την αφάνταστη σπατάλη τους σε έργα, σε μεταφορές, σε χτίρια άχρηστα για μας, σε αεροδρόμια, σε φρούρια που χτίζουν απάνω στη χώρα μας, παρά ταΐζουμε εμείς και το στρατό του Ρόμμελ, για να υποβοηθήσουμε να εγκαθιδρυθεί η «νέα τάξη» και στην Αφρική. Η 'νέα τάξη' των γκάνγκστερς! Έτσι κατάντησαν να πεθαίνουν εκατοντάδες και χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα, καταντήσαμε να δρασκελάμε κουφάρια στους δρόμους, να θάφτουμε τους νεκρούς μας σωριασμένους μέσα στα κάρρα των σκουπιδιών μας. Έτσι καταντήσαμε όλοι σκελετοί και τα παιδιά μας ατροφικά με καλαμένια ποδαράκια και μάτια σβυσμένα. Έτσι φυτεύεται στα στήθια μας η φυματίωση, κι η ατροφία, κι ο εκφυλισμός.». Δημήτρης Γληνός «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ», 1942.
Παρακολουθoύμε όλοι από κοντά, με αυτονόητο ενδιαφέρον ως ενεργοί πολίτες, εδώ και χρόνια, την υπόθεση με τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι ένα θέμα που έρχεται κατά κύματα στην επικαιρότητα, με το τελευταίο διάστημα να έχει πάρει μεγαλύτερη ένταση. Βέβαια, τα λόγια για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολλά, τα έργα είναι εκείνα που λείπουν.
Για το θέμα μιλήσαμε με τον κ. Κώστα Αλεξίου, ο οποίος είναι μέλος του  Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).
"Είχαμε πει και στο παρελθόν σαν Εθνικό Συμβούλιο ότι η πληγή του πολέμου και της κατοχής δεν κλείνει αν η Γερμανία δεν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα και αν δεν αναγνωρίσει και εξοφλήσει τις οφειλές της, αν δεν υπάρξει δικαιοσύνη και αποζημίωση. Είχαμε τονίσει επίσης την ανάγκη να καταλήξει επιτέλους η Ελληνική πολιτεία στην έκδοση μιας έκθεσης, ενός πορίσματος, που να τεκμηριώνει και να απαιτεί την εξόφληση όλων των κατοχικών απαιτήσεων του Ελληνικού Λαού.
Αυτό έγινε! Έχουμε επιτέλους στα χέρια μας της έκθεση αυτή, το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής. Εκδόθηκε πριν από δυο εβδομάδες περίπου  και θα συζητηθεί στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου", τόνισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι, μετά το πόρισμα της Βουλής, " αποφασίσαμε όλα τα μέλη του ΕΣΔΟΓΕ να φτάσουμε παντού στην επικράτεια ώστε να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας για τις κατοχικές οφειλές, να δώσουμε όπου δεν έχουμε δώσει ότι και όποιο υλικό έχουμε σχετικό με το θέμα, σε όλους τους ενδιαφερομένους, να μιλήσουμε για την ανάγκη δημιουργίας επιτροπών διεκδίκησης παντού, και επιτροπών θυμάτων, όπου υπάρχουν και υπάρχουν σε όλη τη χωρά δυστυχώς. Να αναδείξουμε όλους τους τόπους μαρτυρίου και θυσίας, τόπους εκτελέσεων, όλα τα μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις και όλα τα ολοκαυτώματα.
Θεωρούμε επίσης ότι σαν αρχή όλων των δράσεων για τη συνεχεία, πρέπει να συμπορευτούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων. Οι κατοχικές οφειλές θα εξοφληθούν αν μαζί με τις απαραίτητες ενέργειες των 'από πάνω' (κυβερνώντων), γίνουν απαίτηση και ''των κάτω».
Δεν μπορεί για παράδειγμα, ένας Δήμος που έχει στα όρια ευθύνης του τόπους θυσίας, τόπους μαρτυρίου, να μην φροντίζει για την ανάδειξή τους. Να μην συμπεριλαμβάνει με όποιο τρόπο κρίνει στις ετήσιες εκδηλώσεις του και εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για όσους έχουν θυσιαστεί.
Όταν περιφέρειες δεν πρωτοστατούν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων, και κάθε λογής δράσεων για το σκοπό αυτό. Αν οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί, όλοι, μέσα από μια κοινή θέση των οργάνων τους, πάρουν  απόφαση καθολική όμως, να συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους όχι μονό το εκλογικό, αλλά και το προς υλοποίηση κατά τη θητεία τους, ανεξάρτητα του ποιος στηρίζει ποιον και ποιος πρόσκειται που και σε ποιον, να απαιτούν συνεχώς και παγίως την ικανοποίηση της εθνικής υπόθεσης, τότε η ελληνική κοινωνία θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα χειραφέτησης". Του Αντώνη Πετρογιάννη


***  Σύγχρονη τέχνη σε αρχαίο φόντο
Στην αρχαία Μεσσήνη «καλπάζουν» και πάλι άλογα. Η παρουσία τους αιφνιδιάζει ευχάριστα τους πολυάριθμους επισκέπτες του φημισμένου αρχαιολογικού χώρου που βλέπουν τα αρχαία ερείπια να συνομιλούν με τις δημιουργίες της σύγχρονης τέχνης.
Ο αρχαιολογικός χώρος κρύβει πάντα εκπλήξεις για τους επισκέπτες του. Οι αναστηλώσεις και οι συντηρήσεις των πολυάριθμων μνημείων, που έχει φέρει στο φως η σκαπάνη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, προσφέρουν κάθε χρόνο νέα θέαση προς το μακρινό παρελθόν της πόλης… Το φετινό καλοκαίρι στη δυνατή εικόνα του χώρου συνεισφέρουν και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό δύο εικαστικές διοργανώσεις, με κοινό θέμα: «Θώρακες, άλογα και άνθη». Πρόκειται για την πρώτη έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται στην αρχαία Μεσσήνη, με επιμελήτρια την ιστορικό Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.
Φτιαγμένα από ξύλο, σίδηρο και ορείχαλκο τα είκοσι γλυπτά έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη δένουν αρμονικά με το τοπίο και παραπέμπουν στα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος τόσο ως προς το θέμα τους «θώρακες και άλογα» όσο και με τις μνημειακές διαστάσεις των γλυπτών. Για πρώτη φορά η καλλιτέχνις παρουσιάζει και τρία ξύλινα γλυπτά στα οποία σχηματίζεται από σκουριές η μορφή κόρης.
Στον αρχαίο κόσμο, όπου η μουσική, η ποίηση και οι θρύλοι διαδραμάτιζαν κομβικό ρόλο, παραπέμπουν και οι νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά η οποία χρησιμοποιεί στα έργα της την τεχνική του fresco. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.Και οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται στο μνημειώδες Γυμνάσιο της αρχαίας Μεσσήνης. Τα γλυπτά είναι ελεύθερα στον χώρο. Για την έκθεση των νωπογραφιών βρέθηκε μια λύση πρωτότυπη που συνάδει απόλυτα με το αρχαιολογικό περιβάλλον. «Τα έργα αναρτήθηκαν σε “πάνελ” φτιαγμένο από παλιά ξύλα της αναστήλωσης», λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Καραπιδάκη.
«Η αρχαία Μεσσήνη, πέρα από τις ποικίλες μορφές, τις υποστάσεις και τις διαστάσεις της, είναι πρωτίστως μια τρισδιάστατη δημιουργία που συνομιλεί με το φυσικό περιβάλλον. Ένα περίοπτο έργο τέχνης που συγκροτείται σταδιακά από τα διάσπαρτα μέλη του, αναδύεται μέσα από επιχώσεις σκοτεινών αιώνων, ζει στο παρόν μια δεύτερη ζωή που προοιωνίζεται αιώνια», σημειώνει ο ανασκαφέας του αρχαιολογικού χώρου, καθηγητής Πέτρος Θέμελης.
Η πολυετής ανασκαφική του έρευνα στην αρχαία Μεσσήνη έχει αποκαλύψει έναν ιδιαιτέρως εντυπωσιακό ανασκαμμένο αρχαιολογικό χώρο τριακοσίων στρεμμάτων που το μήκος του φτάνει το 1,5 χιλιόμετρο. Οι επισκέπτες βλέπουν το άριστο πολεοδομικό σύστημα της πόλης, το θέατρο, το στάδιο, τα ιερά και τα μαυσωλεία, τις ιδιωτικές κατοικίες, τα γλυπτά και τις επιγραφές…
Αυτόν τον καιρό θαυμάζουν και τις σύγχρονες δημιουργίες. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που ήδη λειτουργεί για το κοινό, προγραμματίζονται για το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. «Οι επισκέπτες είναι ενθουσιασμένοι», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης. «Ορισμένοι πιστεύουν πως οι νωπογραφίες προέρχονται από την ανασκαφή. Είναι κοινή η παραδοχή πως η έκθεση εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον. Είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα».
  Ιππόδρομος
 Τα γλυπτά των αλόγων δεν τοποθετήθηκαν τυχαία στα σημεία που εκτίθενται. «Κατά την αρχαιότητα από τον χώρο αυτό περνούσαν τα άλογα και οι αναβάτες τους με κατεύθυνση τον ιππόδρομο».
Για την έκθεση των δύο εικαστικών στο Γυμνάσιο της αρχαίας πόλης, εκεί «όπου τα νιάτα της μεσσηνιακής επικράτειας ασκούνταν σε γυμνικά και ιππικά αγωνίσματα», ο κ. Θέμελης επισημαίνει πως «θα προσφέρει στον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από τον σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας, της θέασης και της ακρόασης…». Ήδη η επισκεψιμότητα του χώρου καταγράφεται αυξημένη και λόγω της έκθεσης.
Η μία εκ των δύο εικαστικών, η Ιόλη Ξιφαρά, ακούγεται ενθουσιασμένη: «Τα τελευταία χρόνια αντλώ έμπνευση από την Αρχαία Μεσσήνη. Την επισκέπτομαι ξανά και ξανά. Από την πρώτη στιγμή, ήθελα να δουλέψω εκεί. Δεν θέλησα, όμως, ούτε στιγμή, φυσικά, να αλώσω τον χώρο, αλλά να κάνω κάτι γι’ αυτόν. Ξαναζωντανεύουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε, πρόσφατα, στην «Καθημερινή». «Κάποιοι δούλεψαν εκεί, κάποιοι διακόσμησαν τα σπίτια τους, κάποιοι άνθρωποι, κάτω από το ίδιο φως, έζησαν όλη τους τη ζωή στην πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης και είχαν τα ίδια ερεθίσματα μ’ εμάς. Αυτό κάνω με τις νωπογραφίες μου», συνεχίζει.
  Πέντε χρόνια ακόμα
 Ο Πέτρος Θέμελης αναφέρει ότι χρειάζεται ακόμη πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο στην Αρχαία Μεσσήνη, όπως εκείνος το έχει οραματιστεί. «Ελπίζω μέσα στο 2017 να επανεκκινήσει η χρηματοδότηση για το σπουδαίο αυτό έργο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η ομάδα των τεχνιτών είναι πλέον “αποδεκατισμένη”, διότι η Περιφέρεια δεν ενέταξε το έργο στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Συνεχίζουμε, με αργούς ρυθμούς, με ιδιωτική χρηματοδότηση», καταλήγει.
Όπως λέει ο Πέτρος Θέμελης, ο κόσμος, με ελάχιστες εξαιρέσεις που υποκινούνται από κάποιες ιδεολογίες, αγαπάει τα μνημεία. Εξάλλου, οι εποχές μάς επιβάλλουν μια νέα αντιμετώπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνον ξεναγήσεις και φωτογραφίες, αλλά θα γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μνημεία και χώροι επιτάσσουν τη «χρησιμοποίησή» τους, ώστε να συμβάλλουν κι εκείνα στη νέα, προσωπική και συλλογική, μυθολογία του σύγχρονου πολίτη για τον τόπο του.
  INFO
Αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Μεσσήνης
«Θώρακες, άλογα και άνθη»
Με γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και
με νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά.
Καθημερινή λειτουργία: 8 π.μ. – 8 μ.μ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: 12 ευρώ. Μειωμένο: 6 ευρώ.
Εγκαίνια: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα: 6.30 μ.μ.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Αποτελέσματα κυπέλλου της Κυριακή

~Δραματικό φινάλε είχε το ματς που τελείωσε πριν λίγο στους Γαργαλιάνους με τον Τέλλο Άγρα να ισοφαρίζει με πέναλτι του Παπουτσή στο 94' σε 2-2 την "Μαύρη Θύελλα" (φωτό).
Ο Άγρας είχε προηγηθεί με τον Ερέκι και η Καλαμάτα είχε γυρίσει το ματς σε 1-2 με γκολ των Καλαντζή και Λιόλιου.
Ο Πάμισος με γκολ του Αριστομενόπουλου στο 87' νίκησε 1-0 τον Εθνικί Μελιγαλά στη Μεσσήνη.

Α.Ο. Διαβολιτσίου - Μεσσηνιακός 2-0
Κυπαρισσία - Σπερχόγεια 3-0
Ανδρούσα - Α.Ε. Αβίας 3-0
Ακρίτας Κορώνης - Αστέρας Μικρομάνης 3-2
Πάμισος - Εθνικός Μελιγαλά 1-0
Τέλλος Άγρας - Καλαμάτα 2-2

~*  Αποτελέσματα κυπέλλου του Σάββατο
Ομόνοια - Ηρακλής Καλαμάτας 0-3
Αναγέννηση Π. - Απόλλων Καλ. 1-0
Μιλτιάδης - Πανθουριακός 1-1
Εράνη - Απόλλων Πεταλιδίου 8-0
Ολυμπιακός Αναλ. - Χανδριναϊκός 0-1
Αστέρας Αρφαρών - Ασπρόχωμα 2-0
Νέος Αρις - Ολυμπιακός Καλ. 0-1
Φαραί - Αίας 2-1
 Οι επαναληπτικοί θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου
• Στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα έχουν προκριθεί ο Παπαφλέσσας Χώρας και το Δώριο

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016:
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 01 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  Arfara  News 2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  01 Αυγούστου  2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/07/arfara-news-2-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 02  Αυγούστου  2016 :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-02-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 03  Αυγούστου  2016:  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-03-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Αυγούστου  2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-04-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-05-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Αυγούστου 2016  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-06-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07  Αυγούστου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-07-2016.html  .-
~Αθλητικό Σάββατο-κύριακο  06 και 07 Αυγούστου 2016  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ αγώνες ΡΙΟ  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/06-07-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 08 Αυγούστου  2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-08-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΝΩΝΕΣ  2016 ΡΙΟ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ Δευτέρα  08  Αυγούστου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-08-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Αυγούστου 2016 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-09-2016.html .- ~  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ ΒΡΑΖΗΛΙΑΣ Αποτελέσματα 3ης  ΗΜΕΡΑΣ Κληρώσεις -πρόγραμμα ΕΠΣΜεσσηνίας   Τρίτη 09 Αυγούστου  2016: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/3-09-2016.html .- 
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  10  Αυγούστου  2016: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-10-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  11 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-11-2016.html .- 
~ ΟΛΥΜΠΙΑΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΡΙΟ 4η  και 5η  Ημέρα Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/4-5-11-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-12-2016.html  
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου 2016  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-13-2016.html .-  
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS 2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  13 Αυγούστου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14  Αυγούστου 2016 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-14-2016.html .- 
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και  14  Αυγούστου 2016 Ολυμπιακοί Ρίο 7η, 8η και 9η Ημέρα   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/13-14-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-15-2016.html .-
* ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΡΙΟ 2016  9η  Ημέρα Δευτέρα  15 Αυγούστου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/2016-9-15-2016.html .- 

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  16 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-16-2016.html .-
~ 31η  Ολυμπιακοί Ρίο Βραζιλίας 10η  και  11η  Ημέρα Τρίτη 16  Αυγούστου 2016
 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-10-11-16-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 17 Αυγούστου  2016 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-17-2016.html .-
~ 31η   Ολυμπιακοί αγώνες Ρίο 2016  12η Ημέρα αγώνων Τετάρτη 17  Αυγούστου  2016   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31.html  .- 
   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-18-2016.html .- 

~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  18 Αυγούστου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-18-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Αυγούστου  2016:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-19-2016.html .-
31η Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ  Βραζιλία 2016 Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 13η Ημέρα αγώνων : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-2016-19-2016-13.html  .-
~  Υγεία για όλους  μας  Παρασκευή 19  Αυγούστου  2016   :   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/08/19-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο  20  Αυγούστου  2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .-
~  31οι Ολυμπιακοί Αγώνες ΡΙΟ Βραζιλίας  14η και 15η  Ημέρα Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 :    http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/31-14-15-20-2016.html .-   
~   ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  20  και  21  Αυγούστου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/08/20-21-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 20  Αυγούστου  2016 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-20-2016.html .- 

~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 22  Αυγούστου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-22-2016.html .- 
~ ΒΙΟΙ  ΑΓΙΩΝ  ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 9ο  Κεφάλαιο Παναγιές της Ελλάδας  μας Τρίτη 23  Αυγούστου 2016  : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/08/9-23-2016.html .-
 ~   Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-24-2016.html  .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  2 στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  24 Αυγούστου 2016:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-24-2016.html .-
~ ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 25  Αυγούστου  2016  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-25-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Αυγούστου  2016  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-28-2016.html .-  
ΤΗΝΟΣ Το  νησί της Παναγίας 26   και 27  Αυγούστου 2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/08/26-27-2016.html  .-  
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 29 Αυγούστου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-29-2016.html  .- 
   ~  Η Εφημερίδα μας  Arfara  News  2  στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα  29  Αυγούστου  2016: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/08/arfara-news-2-29-2016.html .-
~

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4928 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3049 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =      3052  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                 11.016          βίντεο   .-  
~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
καί


 
ΒΩΛΑΚΑΣ χωριό Τήνου  
Μονή Αγίας Πελαγίας Τήνος  
Πύργος  χωριό Τήνου
ΒΩΛΑΞ Τήνου
ΠΥΡΓΟΣ Τήνου
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: